• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
RuneQuest RPG: Glorantha

• 1
  • 1
19 Май 2011 03:48
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Topic Author
RuneQuest RPG: Glorantha #13433
Време е да ви запозная с една от най-добрите ролеви игри ;) !

Първото й издание е още през 1978. Системно Рункуест е изключително проста - героят има различни умения. Ако със 100-стенен зар (ако някой не знае, това са 2 десетостенни зара, единият показва цифрата на десетиците) метнеш по-малко или равно на умението си, успяваш. Ако метнеш много ниско, в границата 1-5, успяваш изключително добре, а 96-100 не искаш да мяташ. Има и вариант, при който опонентът ти се противопоставя със своето умение. В този случай се сравнява кой с колко по-ниско е хвърлил от своето умение.
С известни вариации, това са правилата. Ако си мятал бойно умение, удряш опонента, ако е промъкване, скриваш се успешно. Има и вариации, които са безумно леки, и вариации, които добавят доста допълнителни правила.

Това, с което играта става известна, е сетингът, създаден от Грег Стафорд ;) . Е, поне първият си сетинг, оттогава е адаптирана за още доста... Аз лично особено харесвам адаптациите й за исторически викинги.
Глоранта е сетинг на митологично фентъзи, и митологията играе важна роля, поне колкото при Толкин. Разликата е, че това не е адаптираната християнска митология на Толкин.

Няма да ви я обяснявам историята, защото тя подлежи на промяна. В Глоранта се прилага пряко идеята, че митовете са начина, по който оформяме живота си. Група смъртни, които ритуално пресъздадат мит, променят как се е случил този мит - за това място, и за известно време - с всички последствия от това! Ако се извърши на мястото, където митът наистина се е случил, може да има и различни последствия за останалия свят...
Цели империи са се опитвали да установят свой моно-мит и да го наложат на останалите. За известно време дори са успявали.
Бронзът е кръвта на божество, пролята от друго божество и застинала в недрата на земята...изисква се магическа обработка, за да правите нещо от бронз.
Желязото е изобретено от джуджетата. Изобретено е точната дума 8-) !
Елфите са растителен вид, почитащ слънцето и често враждебен на "хората от месо". "Елф без корен" е много буквален израз в сетинга!
В началото не е имало смърт, докато не бил създаден първия меч, наречен Смърт. И до днес руната за "смърт" в Глоранта се рисува като меч. Първите подвизи на боговете са били да разделят живите от мъртвите и да създадат Времето. Последното се постига на продължително приключение, в което всеки от тях губи нещо от себе си. Мъдрецът среща въпрос, чийто отговор не трябва да знае, непобедимият войн среща загубата. А после, или едновременно с това, защото дотогава нямало време, както помним, се сложил край на войните с Хаоса.
Обикновено никой не играе в тази Първа Епоха ;) . Повечето игри се развиват във Втората или Третата епоха, или може би в Четвъртата ;) . Лично аз съм играл само в Третата.
Пробвайте и вие :twisted: !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Май 2011 09:33
Kromodor
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
RuneQuest RPG: Glorantha #13441
Със Асен играхме one-shot на тази система, макар и малко от моя страна.
Не играхме със фентъзи добавките, а бяхме хардкор викинги.

Системата е доста елементарна , дори малко ноподобява SPECIAL от Фалаута. Тук не броя руните и магиите, които май са доста солидна част от метагейма. Така че мнението ми е доста ограничено.

Имаш основни характеристики на героите, които определят бонуси към доста от действията и уменията. Те дават около 10-20% от "силата" на умението. Останалата част от уменията, разпределяш с точки.

Уменията са независими едно от друго и включват абстрактни комбинации от действия. Например атлетиката се отсаня за всичко, което е бягане, катерене, плуване, спускане със ски ;) и т.н.

Силната страна е, че за 15 мин може да ти стане ясна системата и за 30 вече да имаш готов герой и да се мятате :Р

Изтеглете "Котаракът и Спасението на Аврея" безплатно
www.legacyofkreya.com
www.legacyofkreya.com/blog
www.facebook.com/legacyofkreya

20 Май 2011 03:35
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
RuneQuest RPG: Glorantha #13567
Всъщност бойната система е доста по-подробна, но не стигнахме до използването й. Мисля, че въпреки това нямаше недоволни. Даже оженихме един от персонажите :mrgreen: !
Хубавото е, че системата беше достатъчно стабилна, за да регулира и останалото без засечки, а сетингът е в топ 10 на най-добрите, по които съм водил.

А, добре е да добавим, че не Рункуест напомня системата на Фолаут, а обратното. Все пак, Рункуест е прародителят ;) !
Освен това, в битките и трупането на опит се различават значително. Според мен разликата е в полза на Рункуест, поради липсата на нива и на ескалиращи хитпойнтове. Вместо това Рункуест всяко умение се развива според използването си, и има умения за защита, които при успех предотвратяват щетата изобщо, но при неуспех може да стане лошо за персонажа !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

02 Юни 2011 03:11
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
RuneQuest RPG: Glorantha #14892
Е, след като ударих общо две сесии със системата, мога да кажа, че е приятна и интуитивна. Харесва ми в по-голямата си част, макар че мааалко ме дразни структурата на битките, но може да е, защото не съм им свикнал. Също много ме дразни и тоновете хвърляния при създаване на герой, н оза сметка на това самото създаване е страшно увлекателно :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

03 Юни 2011 20:06
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
RuneQuest RPG: Glorantha #15040
А не се оплакваше от структурата на битките, когато отсече ръката на наемния убиец, нали ?

Иначе, да отбележим, можеше и да ползваме по-привичната ти структура. Просто щеше да е "голямата златна книга" на обикновеното БРП, но аз имам МРК2 вместо нея, което си има своите предимства :mrgreen: !

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• За ценообразуването на книгите-игри (32 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Общи приказки
    • от dechoto
    • Today 18:57
    • 52. Софийски международен панаир на книгата 2025 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от ringlas
    • Today 13:22
    • Коледното чудо на бат Коце (11 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от ringlas
    • Today 11:11

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност