• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Книжна борса
/
Куриерски практики, информация

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
29 Юни 2012 06:47
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Topic Author
Куриерски практики, информация #58185

Greed писа: писа:
Зависи - ако отвориш да гледаш и се откажеш пак плащаш 6-те лева на куриера.

Greed, опцията "Виж преди да платиш" е точно за да НЕ плащаш куриерската такса ако пратката не те устройва. Те пак се плащат, ама ги плаща изпращача ;) , като естествено в този случай оставаш без пратка (връщат си му я обратно, при което си плаща и куриера в обратната посока). Тази опция е безплатна - така че нищо не пречи да си я искаш.
А 6лв ми звучи доста голяма такса за куриер, ако купуваш по-малко от 1 кашон книги. Има много сайтове (напоследък доста популярен е Продавалник), през които можеш да си попълниш пратката и да получиш между 20 и 30% намаление на куриерската такса. Безплатно е, пести време когато отидеш в офиса на Еконт (просто казваш на момчето което приема пратката номера на товарителницата който си генерирал и той я разпечатва - отнема секунди), а и както споменах куриерската такса е доста по-ниска :)

Ако на някой нещо не му е ясно относно изпращането по Еконт - питайте :idea:

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

29 Юни 2012 08:53
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Куриерски практики, информация #58193
vanio_l не е вярно това което си писал.

Точно с Еконт работя когато ми се наложи да ползвам куриер. Прегледай преди да платиш е опция с която се задължаваш да платиш пътя но да не платиш наложения платеж преди да прегледаш.

Сметни си сам най- евтината пратка (1 кг е най-малкото освен ако не го пратиш като документ което няма да стане за няколко книги) с наложен платеж 5 лева офис-офис София Ловеч колко излиза:
www.econt.com/tariff-calculator/
5.38 лева

не се и съмнявам че има фирми с договори за големи отстъпки, но едва ли продавачите на случайни книги игри са сключили такива договори.

Че кой е споменавал "рядка, ценна книга" (не и аз) - написах само - "ако книгата толкова много ми е нужна", което е подобно, но не и същото.

Единствената причина да си купиш скъсана книга която ти е много нужна(= ценна за теб= ценна) е да я няма никъде здрава и леснодостъпна което е дефиницията на рядка.

29 Юни 2012 11:40
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
Куриерски практики, информация #58196
Почти всеки ден съм в Еконт. Днес изрично ще попитам при тази опция трябва ли да се плати куриера поне в едната посока. След като без нея няма проблем да откажеш пратката и нищо да не плащаш - по презумпция реших, че и с нея е същото. Ще пиша довечера информация от извора :)
За 2-3 книги може да ги пуснеш като документи ако служителя на Еконт е добронамерен.
За повече бройки си е колетна пратката, но за отстъпките, които споменах НЕ ти е нужен договор с Еконт. Дори не е нужно и да си регистриран в сайта им. Тъй като вече споменах Продавалник (в момента той е доста популярен) - ще продължа с него. Единственото условие е да се регистрираш там - безплатно е и отнема не повече от минута. След това влизаш в профила си, кликваш на табчето "доставка" и си попълваш колкото си искаш товарителници с 20% отстъпка на куриерската такса. Дори не е нужно да си реализирал сделка :idea:
А ако благоволиш да изгубиш още една минута и да се регистрираш и в Еконт (също е безплатно) - 3% от стойноста на всяка товарителница, която попълниш влизат в профила ти под формата на бонус точки, които са си реални пари с които можеш да си плащаш пратките в Еконт :idea:

Добре ще е модераторите да отцепят тези мнения в отделна тема за изпращания на пратки :)

29 Юни 2012 12:02
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Куриерски практики, информация #58197
Е то ако е добронамерен и стар познат при който си всеки ден - може да отвориш, да разгледаш после да го сложи в нов плик все едно не е отваряна изобщо . просто ще сложи товарителницата от един джоб в другия, ще имитира подписа (ако изобщо някой си е направил труда да каже на подателя че тряба да подпише найлоновия плик) и ще каже че си отказал. Тогава подателя си плаща като поп всичко и почват да му текат и лихвички след седмия ден задържане.

Добронамерения служител като цяло не е сигурна функция, още повече че аз като получател и купувач не мога да гарантирам че отсрещната страна ще е коректна и ще си си направи регистрацийка за отстъпка, ще отиде чинно до офиса където със стария си приятел куриер ще пусне пратката документално вместо просто мързеливо да пусне пратката от у тях без никакви отстъпки - все пак не плаща той , получателя да се оправя.

29 Юни 2012 12:20
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
Куриерски практики, информация #58198
Първото няма как да стане - ако ще и човека от Еконт ти е най-добрия приятел. Във ВСЕКИ офис на Еконт има камери, насочени по-скоро към персонала, които записват, а глобите за служителите при провинение са зверски!
Неведнъж са ми се оплаквали - нямаш си и на идея за кви дреболии какви глоби отнасят. За това дето го казваш ... направо си е на уволнение :idea:
А това дали подателя ще си направи труда да иде на крака до еконт и то попълнил си сам товарителницата за да ти оптимизира таксата си е точно до човека. Аз го правя щото имам интерес получателите да са доволни и пак да си поръчват. Но много хора нямат такъв интерес и не го правят ... което пък не пречи да го изискаш и ако се съгласи, а не го направи ... просто да не вземеш пратката ;) Ще се появиш в некоректни, ама пък изпращача ще знае за в бъдеще, че ако поеме ангажимент и не го изпълни ще му се отрази на джоба :)

29 Юни 2012 13:28
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Куриерски практики, информация #58200
Стига ве , никакви камери няма - сигурно са само в елитни офиси ги има.
Аз лично така съм вземал игра за PS3 за тест в къщи дали ще ми тръгне онлайн кода и тъй като се оказа че кода е ползван а продавача мошеник върнахме играта все едно съм я отказал. Това стана преди 6-7 месеца а човека от еконта си е все още на работа и не ми е споделял за проблем.

29 Юни 2012 13:38
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Куриерски практики, информация #58201
Моят опит сочи, че пощенската пратка от офис на Еконт до друг офис на Еконт, обикновено Стара Загора - СОфия, излиза около 2,50-2,60 лв, докато куриерската услуга е към 5 лв. Така че, опаковате си книжките предварително, защото това е изискването, плащате ВИЕ като изпращач таксата, добавяте я към наложения платеж и спестявате 2-3 лв на получателя.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

29 Юни 2012 13:49
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Куриерски практики, информация #58202
Така може и да стане, но пак повтарям - говорим само за продавачи в тази тема а реално аз като коментирах в началото го правих от гледна точка на купува който купува от случаен продавач.

29 Юни 2012 15:05
milan195's Avatar
milan195
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Куриерски практики, информация #58205
Веднъж останах много очуден от Еконт. Случи се следното:
Със потребител от Пловдив си разменихме по 1 книга-игра. Изпратихме си ги като "пощенска пратка" с Еконт от офис до офис и неговата пратка от Пловдив до Варна излезе 2,50лв. , докато моята от Варна до Пловдив излезе 3лв. ?!

29 Юни 2012 19:30
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
Куриерски практики, информация #58215
Предполагам причината е, че той ти е пуснал книгите като "печатни произведения", а ти си му ги пуснал като "колет". Затова той е платил по-малко от теб - щото се е усетил, че може да мине по по-ниска тарифа (или се е видял симпатичен на куриерите и те са го усетили ;) ) Виж в сайта на Еконт - за пощенските има един куп тарифи :idea:

29 Юни 2012 20:45
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
Куриерски практики, информация #58218
А сега информацията от извора - т.е. от офиса на Еконт относно връщането (отказването) на пратки ... и разни други неща:

1. При отказване на пратка:
- ако не е маркирана опцията "Виж преди да платиш" подателя плаща куриера
- ако е маркирана тази опция и получателя желае да я ползва - плаща куриера в едната посока (до него). Подателя си плаща връщането. Та тук Greed беше напълно прав!

2. Сравнение на пратките.
Куриерската е по-скъпа от пощенската, но ако попълните товарителницата както писах по-горе - тази разлика може да бъде редуцирана до около левче. А ако пращате до 2-3 книги куриерската може да я маркирате и като писмо и разликата става символична!
Предимства на пощенската:
-малко по-ниска цена (в сравнение с попълнена от подателя товарителница на куриерската. Ако подателя не си я попълва сам - разликата се усеща неприятно.)
-възможно е да получите смс известяване

Предимства на куриерската:
имате тракинг номер
имате смс известяване
имате възможност да прегледате пратката преди да я заплатите
ако получателя няма удобен офис от който да си вземе пратката можете да я пратите само като куриерска (пощенската е само от офис до офис)
Подателя може да прави разпореждания по пратката след като е изпратена (да смените получателя, да промените наложения платеж, да промените платеца)

Относно диалога ни с Greed за камерите и евентуални подмени:
Камери има във ВСИЧКИ офиси на Еконт. Насочени са към служителите (Еконт си следят хората). Следващия път като отидеш в офиса им попитай и ще ти ги покажат :)
За това дето си взел пратка с опция тест да си я тестваш вкъщи няма да бъда описателен за да не загубим детската аудитория. С думи прости: Няма такъв филм - някъде бъркаш или не си разбрал ;)

29 Юни 2012 22:17
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Куриерски практики, информация #58223
Твоя човек не ми се вярва да е от администрацията и да знае всичко за всички офиси.
Ако има скрити камери щом не са го хванали значи или са гледали през просото или изобщо не им пука.

29 Юни 2012 23:37
milan195's Avatar
milan195
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Куриерски практики, информация #58227
А можете ли да разясните , как стоят нещата с "Български пощи" ? Позлвал съм ги няколко пъти и ми се струват значително по-евтини. Но от гледна точка на сигурността на пратката незнам какво е положението?!
Последно когато изпращах , имах чувството че се връщам във детството. Абсолютно всичко , цялата зграда , мебелировка , самите гишета и т.н. си беше както го помня от дете. Единственото ново , което видях е машинката за сканиране на баркодовете.
Веднъж ги попитах дали може друг да се яви вместо дем да ми вземе пратката и дали трябва да му давам да представи моята личка карта или някакъв друг документ и жената махна нещо с ръка и вика "може , чак документ не е необходим" и ми се стори странно.

02 Юли 2012 13:13
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Куриерски практики, информация #58318
Български пощи
1 до 2 книги могат да минат за писмо и да ги пуснеш дори с марки, което излиза около лев и 20-50.
Ако го пускаш като препоръчано писмо таксата е левче +% от теглото, кажи речи по 20 стотинки на книжка.
Пращат ти известие на адреса и с него може да отиде и друг да ти вземе пратката, то се явява пълномощно.
За размяна на книги са идеално, за наложен платеж има малко повечко неприятна бумащина, защото наложения платеж минава като пощенски запис и има писане кой от кого до кого колко...

Ако ще разменяте книги силно препоръчвам. Пратката пристига за ден, ако я пратите преди сутрешното сортиране на пощата в 8 часа, пристига същия ден на адреса. На следващия ви пращат известието.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

02 Юли 2012 20:49
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Куриерски практики, информация #58356
Последният път, когато пусках по пощата пратка с наложен платеж, ми беше много трудно да обясня на дамата на гишето, че трябва първо да ми каже колко ще струва пощенският разход, за да мога да си сметна сумата за наложения платеж. Отне ми около десетина минути...

Формата на Вселената е пустота, пустотата е форма.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Книжна борса
/
Time to create page: 0.074 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Today 19:43
    • Пъстра Никса 2022 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 09:57
    • Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00

За контакти