• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Warehouse 13... или аман от простотиите на Scy-Fy channel

• 1
  • 1
21 Май 2014 05:24
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Topic Author
Warehouse 13... или аман от простотиите на Scy-Fy channel #89082
So... Склад 13 (Warehouse 13) свърши. Трябва да призная, че за мен удара бе доста неприятен - едва се зарибих преди две седмици ииии... свърши. Не, защото се е изчерпал, не защото стори арките бяха добре завършени... всъщност без особена идея защо. Поне за разлика от Farscape този път сценаристите си получиха минисериите (един вид) под формата на 6 епизода последен сезон.

За не запознатите със сериала... ами, по-добре изгледайте няколко епизода (първите три - докато нещата потръгнат), отколкото да се вързвате на различните описания за сюжета... твърде е сложно за обяснение, въпреки кежуъл нивото на самите истории. Досиетата Х срещат Sanctuary и си правят едно бебе, наследяващо добрите им качества... по мое лично мнение. Иначе, ако някога ме попитат, как се прави лек, приятен за гледане сериал с готини герои, най-вероятно ще посоча този. Дали е чийзи... можете да си заложите главите. През половината време ви е абсолютно ясно, какво точно ще се случи. Няма лошо, сериалът не се и опитва да се прави на неща като Песента. Не, сериалът е това, което си пускате да изгледате, докато си вземате онзи час след работа (при мен обикновено е по време на вечеря), за да не пускате телевизора и да гледате тъпи новини и "реалити" програми. Не е особено правилно да го сравнявам с Farscape, но сякаш всички сериали на Сай-Фай се отличават с къси арки, епизод по епизод с типичната щипка сезонна арка тук-там, и няколко навързани епизода за край на сезона. По подобен начин са изградени и другите им сериали, които съм гледал, може би с изключение на BSG, но BSG си е в отделна категория. Як бонус - женските персонажи, освен числом повече, често са и по-готини от мъжките, token gay minority персонажа всъщност е як и най-близкото до нормален гей, което съм виждал в тв серии от доста време, а дилаозите винаги ще ви зарадват. Ако обичате кежуъл сериали, де.

Естествено, сериала бе убит в апогея си. Дали поради кретенизма характерен за сай-фай (общото съгласие е, че никой не го бива в убиването на предаванията им повече от... тях самите и странните промени във времената на излъчване), защото не прави толкова гледания (т.е. пари), колкото реалититата или от страх да не огелпят нещата отвърд поправка (случвало се е, поне на теория - SGU, последните 20% от BSG, последните два сезона на Stargate SG1 и т.н. - без коментари по това моля, дали са осрали нещата или не в тия франчайзи не се отнася към текущата дискусия), но бе убит. Аз лично залагам на причина 2, която всъщност може би е родителят на причина 1 - сериалът имаше базов материал за поне още един-два сезона от по 13 серии, да не говорим, че е много трудно да объркаш нещо с толкова непретенциозна формула, та не мисля, че опасност от това ги е спряла. Има и друга теория - както интересната нишка с Хелена бе убита, заради участието на актрисата в Defiance, така и целия Склад 13 може да е пресипан на там, като бюджет. Въпреки приличния потенциал на Defiance... предпочитам да бяха обърнали нещата. Защо говорех за Farscape по-горе... о, защото лафът е, че основна причина за спирането му е увеличаващата се цена на Stargate сериите. йъп. Надушвам нещо като шаблон.

По-горе писах, че сериалът е кежуъл и ми се иска да дам примери, какво точно имам предвид. Кежуъл от онзи вид, който издържа повече сезони от някои сапунени опери. Обикновен и непретенциозен като Stargate SG1 и Atlantis, но без дразнещата "America Saves The Day" психология. Кежуъл, като 3/4 от Star Trek сериалите, но без досадните наковални за демокрация, свобода и мир и любов налагани с чук. Кежуъл, като неща от рода на NCIS, NCIS:LA, дори, в известна степен - Castle. Да, току-що нарекох Касъл кежуъл сериал. И да, това не са сериали като Игра на Тронове, Вавилон 5, BSG, дори Farscape (който може да беше откачен, но като се сетиха, какво искат да правят бе адски добър). Това не им пречи да са добри, просто ги слага в друга категория. Ако сте фен на някой от изброените сериали (изключвам ST:DS9 и SGU... първият от един момент нататък има много по-сериозни стори арки от другите, а вторият се опита да бъде втора BSG, но или се издъни (е, хайде, честно ли някой си е мислил, че SG феновете са точно целевата група за BSG сериал?) или умишлено бе убит), не се притеснявате от лесни или дори плоски истории в една серия, а обичате да гледате бавният черъктър девелъпмънт на героите вътре - дайте шанс на Склад 13. Може би ще ви хареса - знам, че на мен ми и дори бих го нарекъл адски добър за стила си. За хората, които смятат гореизброените за аналога на сапунки, само че в друг жанр... не си губете времето.

И така, помрънках си, помърморих си, разтръбих навсякъде, че обичам и често приеманите за "второкласни" сериали за много добри. Ако някой като мен го е гледал, да попитам - как мислите, дали финалния шот не беше всъщност на Склад 14 и на Луната или просто аз виждам каквото ми се иска :D

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Time to create page: 0.047 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Поредицата за Самотния Вълк (90 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Der
    • Today 00:44
    • Куиз: Книги-игри! (23 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Yesterday 20:40
    • Магьосникът Сива Звезда 4 - Войната на маговете (4 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от dechoto
    • Yesterday 13:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg