• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Филми - общата тема

Филми - общата тема

• 1
  • ...
  • 72
  • 73
  • 74
  • 1
  • 72
  • 73
  • 74
11 Апр 2025 00:24
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Филми - общата тема #143676
Hostiles
Уестърн в периода, в който американците поприключват с изтребването на индианците и започват да се чудят дали не трябва да ги запазят и не са ли и те хора. Със звезден каст е и качествен като продукция, но някак си не успя да ме грабне прекалено много - може би нямаше нужда да има 6-7 истории преплетени вътре, можеха да се концентрират върху по-малко. На вас може да ви се хареса повече, нямам някакви тежки забележки - 7/10.

Kaibutsu
Тук имах високи очаквания и трейлърът беше обещаващ, както и оценката; често coming-of-age филми ми допадат. Този обаче не ме грабна - историята не беше добре преплетена и опитът по интересен начин да се разплете, чрез предаване на парчета от нея през различни погледи, не сработи за мен. Много от действията на определени герои си останаха напълно безсмислени. Отношенията между персонажите ми бяха неадекватни и основният елемент, до който се стига, също не ме грабна. Отново нямам някаква особено обективна критика и вярвам, че на някои зрители много ще им хареса, но за мен беше скучен и неиздържан. Може би има и загуба в превода, може би в мирогледа. 5/10

I'm Still Here
Драма за семейство в Бразилия, което попада под репресиите на диктаторския режим. Силна история с добра актьорска игра (особено главна женска роля) и липса на предраматизация, което уважавам. Всъщност повече време е отделено на изграждането на персонажите и атмосферата, отколкото на самите репресии, но може би точно това ги прави ефективни и в малка дозировка. Взе оскар за най-добър международен филм и има качествата за такъв. Напомни ми на полския Катин. 8/10

American Fiction
Повече комедия, по-малко драма, в този филм се разказва за чернокож автор, който не може да пробие с романите си и решава да се изгаври с дразнеща за него литературна (и като цяло обществена) тенденция. Много добре написан, хем интелигентно забавен, хем смислен и дълбок, хем истински, хем гавра. Абсолютно заслужен оскар за сценарий, дорба актьорска игра, разтоварващ - въобще, сред най-добрите филми от 2023 г. Препоръчвам, 9/10.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

29 Авг 2025 23:35 29 Авг 2025 23:38 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Филми - общата тема #144095
Бърз пролетно-летен Update;

Ужаси - Супер - Bring Her Back, ако обичате slowburner old-school ужаси. Weapons - гледайте го на Хелоуин; интересен, креативен, забавен; само в края залита прекалено в неподходяща жанрова посока, според мен.
Добри - Sinners (но за мен краят беше слаб), Predator - Killer of Killers. Ок - 28 Years Later (на моменти супер, на моменти - пародия; по-скоро ме разочарова, предвид очакванията).

Детски - How to Train Your Dragon - live action - е страхотен. Ok - The Spiderwick Chronicles, Ghostbusters: Afterlife; Minecraft е слаб, но децата го харесват.

Други;
Супер - F1: The Movie - страхотна кинематография и всичко, което може да искате от спортен филм. Warfare - много реалистичен военен филм тип Black Hawk Down. Caught Stealing - Дарън Аронофски в ролята на братята Коен - моментална класика наред с Fargo, Pulp Fiction и Drive, със страхотна актьорска игра и цялостен стил, но сценарият не трябва да се взема прекалено насериозно. Очаквам много оскарови номинации и Бътлър заслужава втора оскарова номинация.
Добри - A Complete Unknown (биографичен), Kinds of Kindness (ако харесвате Лантимос), Saltburn (трилър - slowburn, character study). Ок - September 5 (прекалено дистанциран), Becoming Led Zeppelin (незапомнящ се), A Real Pain (тромав и не толкова мъдър), Babygirl (за женска аудитория), The Life of Chuck (прехвален, предвидим, скучноват и инспириран от Дан Симънс), Superman.
The Killer, Mission Impossible: FR и Bring Them Down едва едва стават.
Слаби - The Return (все едно сме го снимали на форумна сбирка); Jerry and Marge Go Large (скучен). Пълна греда - One of Them Days (супер нахвалена комедия, с много тъп, театрален и несмешен хумор).

Сериали - Adolescence е наистина супер. Black Mirror S7 е добър, може да прескочите втора и трета серия, Squid Game S3 надскочи много предните сезони, на които не бях чак такъв фен. Severance S2 отива в по-клиширана посока, засега е генерално интересен, все още. House of the Dragon s2 започна все така невзрачно като първи сезон, но последните няколко серии вдигна нивото. The Boys S4 е ужасна тъпотия.

31 Авг 2025 22:17
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 349
Филми - общата тема #144098
Сериал - Пришълецът Земя - доста приличен сериал, с нови зверове, компании, технологична надпревара и екшън. Малко излиза от рамките на оригиналните филми, които са си чист фантастичен ужас. Тук ужаси почти няма. Но ми е интересен.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

04 Сеп 2025 00:32 04 Сеп 2025 09:51 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 56
Филми - общата тема #144102
Интерстелтар (2014)

Рядко се влияя от наградите на даден филми или книга, но този път няма как да ги прескоча - защото са заслужени. 6 награди Сатурн 5 номинации Сатурн, 2 награди Емпайър, 1 номинация, 1 награда БАФТА, 3 номинации, 1 Оскар, 4 номинации и 1 номинация за Златен Глобус. Това са само статистиките. Филмът е наистина добър. Научнофантастична дистопия, но е много реална. В близкото бъдеще над човечеството върлува глад, който тепърва ще се засилва. Мисля, че мога да ви спойлна малко като ви кажа, че Матю Макконъхи (Време да убиваш) тръгва на спасителна мисия през Космоса, в компанията на Ан Хатауей (Дяволът търси Прада, Черният рицар: Възраждане), като се надпреварва с времето....Междувременно хиляда неща ще се объркат, а мисията далеч няма да се окаже това което Макконъхи си е представял.
Филмът е спечелил множество награди за ефекти, но за мен те не са най-важното в този филм. Не, главното достойнство на филма са добрият сценарий на Нолан и бясната игра на Матю Макконъхи. Недоумявам как не е взел Оскар, но Оскарите бая се обезцениха напоследък. Раздават ги на куцо и сакато, а на талантите - не!
Що се отнася до Ан Хатауей - никога не съм я харесвал (като актриса я намирам посредствена и "дървена", като знаменитост - преекспонирана, а като човек - фалшива), но трябва да призная, че това е един от добрите ѝ филми. Кристофър Нолан има навика да залага на едни и същи актьори, в Черният рицар гледахме Хатауей и веднага - пак тя във филм на Нолан. Този път е за добро, между нея и Макконъхи има химия; и макар че бих предпочел Кийра Найтли или поне Натали Портман на доброто не може да се каже, че е лошо. (Хубавото Ани дори има номинация за Сатурн за най-добра актриса. Мен не ме впечатли чак толкова, но тук поне е вложила старание.* Освен това аз съм малко предубеден срещу нея). Не е на нивото на Макконъхи, но все пак играе добре. Освен това признавам, че е красива по един младежки начин.
Режисурата е прекрасна. Кристофър Нолан си е Кристофър Нолан! Спецефектите са направени приятно, не ви блъскат в очите, но пък имате кинематографско пиршество и операторско майсторство. Любовната линия не е натрапчива, а героят на Макконъхи е разкъсван между дълга и семейството си. Във филма ще видим и Джесика Частейн, която има малко екрано време, но пък блести с игра. Слабият момент е съвсем на финала, последните петнадесет минути са розов хепиенд по холивудски, но и това е характерно за филмите на Нолан. Като цяло филма е приятен и доста свеж като за фантастичен филм. В съвсем малка роля се появява Мат Деймън в нетипична за него роля. Справя се неочаквано добре, явно трябва да му дават повече такива роли - на антагонист. Музиката е на Ханс Цимер (нали ви казах, че Нолан има навика на работи с едни и същи хора? След "Черният рицар: Възраждане" не само Хатауей, но и Цимер повтаря участие във филм на Нолан, само в рамките на година) Мога да говоря много за филма, но не искал да сипя спойлери. Ще го кажа така:
Ако нямате проблеми с накъсването на континиума време-пространство и обичате филма да се развива достатъчно бавно, за да се концентрирате върху актьорската игра - този филм е за вас. Ако такива неща ви дразнят или пък предпочитате по-динамични филми - не е.
На мен филма ми хареса. От "Соларис" насам не бях гледал друга качествена научна фантастика.
Препоръчвам ви го.

*четох че я номинирали, защото минала през всички емоции. Абе не е баш така, лично за мен тя не излиза от зоната си на комфорт, но да кажем, че тук момичето поне се е постарала да вложи нещо от себе си. А вижте - Макконъхи мина през всички емоции-от гняв и радост до отчаяние.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

18 Сеп 2025 00:16 18 Сеп 2025 09:40 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Филми - общата тема #144126
В леглото на врага. (2019), излъчен в България през февруари 2025. *
Актьорски състав: Кийра Найтли, Александър Скарсгорд, Джейсън Кларк
режисьор: Джеймс Кент
И така - ревюто. Това е филм, който ме заплени, отдавна не бях гледал толкова изпипана психологическа драма. Напоследък все попадах на разни бесни екшъни. "В леглото на врага"* е адаптацията на книгата "Thе Aftermath" (И след това). Във филма участва Кийра Найтли. В случай, че не съм го казал тя е една от любимите ми актриси (редом с Никол Кидман, а за миналия век - и Мишел Пфайфър) и признавам, че съм леко субективен що се отнася до нея. Но този път тя има направо размазваща игра. Кийра си има и своите слаби роли, но точно тази е една от най-силните. Това е последният филм на Туенти Сенчъри Фокс, преди Дисни да ги погълне.

Сюжета накратко -
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
семейство Морган пристига в Германия в края на Втората световна война (1945). Джейсън Кларк е полковник отговарящ за реда и възстановянето на Хамбург, а Найтли - негова съпруга. Бедата е, че покрай смъртта на сина им след в бомбардировките над Лондон те са се отчуждили един от друг. Полковник Морган търси своето изкупление в дълга си към родината и честта си пред победените германци. Двамата са настанени в квартирата на немският архитект Лудвиг Лумберг, но полковник Морган решава да прояви човещина. Вместо да изхвърли немеца и дъщеря му навън, ги оставя в квартирата. Семейство Морган живеят съвместно със семейство Лумберг, един вид като наематели без наем...
..Финалът определено не е такъв какъвто очаквате, но няма да издавам какъв е. Във филма има дости обрати, но те не са безцелни, а логични.
Актьорите са кой от кой по-брилянтни - не мога да намеря слаб след тях. Нина Голд е свършила отлична работа по каста. Кийра Найтли е в главната роля, но Скарсгорд и Кларк не падат по-долу. Химията между Найтли и Скарсгорд е на супер ниво, а Джейсън Кларк успява да ни предаде цяла палитра от емоции - и то със съвсем малко думи. И друг път съм казвал че кака ви Кийра е истински хамелеон и умее да играе от нежно -романтични роли ("Гордост и предрасъдъци"), до бурни драматични роли ("Игра на кодове"). Рядко обаче съм я виждал да показва такава палитра от емоции, а ролята в много отношения е на типична англичанка и много ѝ подхожда. Във филма ще видим и Кейт Филипс ("Мис Скарлет и херцогът") в поддържаща роля. Много обичам Кейт (тя е радост за окото, а има и стабилна игра), но за разлика от Кийра тя не напуска зоната си на комфорт и вероятно затова е в малка роля.
Костюмите, прическите и декорите са уникални, музиката - също (тя е дело на Мартин Фипс). През цялото време слушаме нежната музика на пиано, която е много тематична за филма. Не знам защо филмът не е получил признанието на критиката. Отдавам го на факта, че той блести с актьорска игра и операторско майсторство, а не с тъпа поликоректност. Този филм за мен е на нивото на най-добрите европейски филми, но в момента американското кино е полудяло и не харесва такива киноленти.
Ако сте почитатели на драмата и мелодрамата, или пък харесвате филми като "Крадецът на праскови" (с Невена Коканова и Раде Маркович) ви препоръчвам горещо този филм

оценка 5/5

*Филмът може да бъде срещнат и като "Последиците. В леглото на врага"

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

02 Окт 2025 23:25 03 Окт 2025 09:17 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Филми - общата тема #144153
Домът на мис Перегрин за чудати деца. (2016)
В главните роли - Ейса Бътърфийлд, Ева Грийн, Ема Пърнел, Финли Макмилън, Лорън МакМорсти

Невероятен, забележителен, изключителен. Думите не ми стигат да опиша този филм. Кастинга е добре подбран, има смециа от млади и неизвевестни имена и опитни актьори. Във филма участват имена като Ева Грийн, Сямуел Джаксън, Джуди Денч и Рупърт Еверет, но те не затъмняват младите таланти. Чудесно присъствие на Ева Грийн, тя има възхитителни мимики на лицето, съчетани с мрачен чар. Действието се развива през погледа на Джейк Портман (Ейса Бътърфийлд) Когато е малък той слуша откачените истории на дядо си. После решава, че са измислица и ги намразва. Но внезапно дядо му умира, а очите му са съвсем празни. В опитите да намери обяснение Джейк ще се намери на място, на малък остров, отвъд времето и пространството...
Костюмите и прическите са много добре подбрани и създават готическа атмосфера, но бе зда прекаляват. Прическата и гримът на Ева Грийн къртят отвсякъде и умело я подчертават. Визуалните ефекти са супер - приятни и ненатоврващи (дразня се на филми за Супермен), но приятни. Мога да направя аналогия с Колелото на времето, където Моарейн затопля водата. Чудовищата изглеждаха леко гротескно, но в крайна сметка това не е ужас, а и отговаряха на атмосферата.
Самият екип е нещо като детска версия на Х-мен, но в Х-мен всички са прекалено "супермени" ако ме разбирате какво искам да кажа. Тук героите са деца - те са злобни, ревниви, карат се за глупости и съвсем не са идеални. Самият Джейк си има своите колебания, но успява да ги надмогне. Ейса Бътърфийлд има визията на Дейвид Моузес (младият Брус Уейн в "Готъм") - не е холивудски чаровник, но има излъване на нормален тийнеджър.
Изкефих се от странните умения на героите. Обръгнали сме вече на телепати, телекинезисти и пр. Друго си е да видиш вуду маг/некромант или момиче, което има втора уста със зъби отзад на главата. Впрочем Финли МакМилън игра страхотно, в дадени моменти направо ме накара да го намразя. За мен той засенчи Сямуел Джексън.
Това, което ме подразни накрая бе как се прескачаше от една времева лииня в друга без да се наруши цикъла време-пространство (да, вярвам в "ефекта на пеперудата", а не в обратния - на паралелените вселени при която можеше да промениш нещо от собствената си вселена, но всичко някак си се нагажда). Подобен проблем имах и с "Телепорт" но там бе нарушен само пространствения континиум, а тук - и времевия. Подразних се, че злодеят бе представен доста постно, без някаква мотивация, но съзнавам че това е приказка за деца
Краят ми дойде леко захаросан, но като цяла смятам филма за чудесна адаптация
Няма смисъл да избровам номинации и награди - няма да ми стигне листа. За финал - горещо препоръчвам този филм.

оценка 5/5

• 1
  • ...
  • 72
  • 73
  • 74
  • 1
  • 72
  • 73
  • 74
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Филми - общата тема
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• САЩ`94 (4 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от lagrestin
    • Yesterday 15:40
    • Ледено Безмълвие (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Върджил Дриймънд
    • от Вилорп
    • Yesterday 12:35
    • Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (7 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • Yesterday 10:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност