• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Машина на времето или...

Машина на времето или...

• 1
  • 1
15 Мар 2011 05:22
^^The Red Rose^^
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Topic Author
Машина на времето или... #3264
Да видим дали тази тема ще бъде интересна и дали ще можем да поспорим малко! :D

Така де, всички сме попадали на книги и филми, в които идеята за връщане в миналото и промяна на настоящето е вълнувала. Представени са доста позиции, а точно в момента се сещам само за един филм, който ме накара да се втрещя. Става дума за "Ефекта на пеперудата" и за интерпретирането на различните реалности. Намирането на именно тази реалност, която би те направил/а най-щастлив. Боже, малко развлечено се получи и не знам дали правилно изказвам мисълта си!

Въпросът тук е следният: можем ли да се бъркаме във хода на времето, ако съвсем хипотетично си представим, че разполагаме с машина на времето, да речем, в хола на жилището ни? Има ли паралелни светове, които биха обяснили едно такова връщане там, за да продължим да живеем тук? Ще изчакам няколко мнения, за да видя дали има интерес и тогава ще напиша собствената си позиция по този въпрос.

Погледнах назад... (но кой е там отпред?)
Застанах сред тъмнината... (и нощта разкъсах с нокти!)...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Мар 2011 10:03
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Машина на времето или... #3276
Здравей, Червена роза и добре дошъл на сайта ни!

Темата ти е много интерсна. Аз дори в една друга тема на форума сравних този сайт като една машина на времето, тъй като с него се връщат много стари спомени.

Иначе нали знаеш кой ФИЛМЪТ, който трябва да гледаш за пътуване във Времето? Това е великолепният

ЗАВРЪЩАНЕ В БЪДЕЩЕТО с Майкъл Джей Фокс и на Стивън Спилбърг/Земекис

Там темата за пътуване във времето е развита до съвършенство и и има какво да се види.

Във всеки случай, кой ли не се е блазнил от идеята за пътуване в друго време?!

На мен любим период са ми 80те и 90те, тях съм ги изживял и в тях искам да се върна.

Този сайт е един опит това да се случи!

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

15 Мар 2011 12:27
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1047
Машина на времето или... #3284
Аз лично най-много си харесвам варианта със затихващия ефект. Каквото и да направиш при връщане в миналото то няма да се отрази пагубно, тъй като времето е река, можеш да я лашкаш наляво на дясно но в крайна сметка тя си продължава напред. Ако се върнеш в Юра и бастишеш динозавър това няма да затрие човешкия род.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

15 Мар 2011 12:49
Jack of Shadows
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Машина на времето или... #3287
За момента имаме най-тривиалната машина на времето - спомени и истории за миналото и мечти за бъдещето. :) Лично аз намирам мечтите за по-привлекателни и съм заинтересуван основно от посоката "напред". Идеята за паралелните светове винаги ме е очаровала (но не достатъчно, за да проиграя руска рулетка както съветват водещи физици-противници на схващането :D ). Когато говорим за машината на времето обаче, трябва да се сложи разграничаване - ако миналото/бъдещето е паралелен свят, то става въпрос не само за пътуване във времето, но и в пространството.

P.S. Надявам се сайтът освен спомени да генерира и нови моменти. Жанрът беше с такъв потенциал и така недооценен... И досега болшинството хора не разбират колко допринесоха КИ и колко различни можеха да са сега нещата, ако се беше подходило отговорно и с опит целенасочено да се използват, за да се възпита любов към книгите като цяло.

15 Мар 2011 18:30
SoulRaiser
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Машина на времето или... #3359

Yann Gamgee писа: писа:
Иначе нали знаеш кой ФИЛМЪТ, който трябва да гледаш за пътуване във Времето? Това е великолепният

ЗАВРЪЩАНЕ В БЪДЕЩЕТО с Майкъл Джей Фокс и на Стивън Спилбърг/Земекис
Дамяне, ти нямаш идея колко си прав!
Тези филми ги гледам от 50 сантима лапе и още са ми интересни.

Ефектът на Пеперудата (първият с моят любимец, Майкъл Келсо/Ashton Kutcher, не другите бози) e невероятен филм.

P.S.
Ако до 2014 нямаме обувки с автоматични връзки ще извърша геноцид.

The power is still within...
Да ползвате този форум е привилегия, не право!
Евалата, пичове, Рейзър се завръща...
...немаше ме щото вдигах нова къща.

15 Мар 2011 19:06
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Машина на времето или... #3368
Аз съм фен на малко доуточнена версия на теорията за затихващия ефект.
Смятам, че общото русло на историята обикновено наистина не може да се промени от промяна в едно събитие или дори в цяла серия събития. Разбира се, някакви детайли могат да се променят, но по-скоро не и голямата посока на процесите. В този смисъл смятам, че ролята на личността в историята е ограничена. Обективните исторически обстоятелства, както би казал чичко Маркс, са всичко.

Или почти всичко. Все пак смятам, че понякога има критични исторически моменти, когато страшно много зависи от малцина или дори понякога от един човек в конкретен момент. Само че такива критични мигове, от които историята може да потече в различно русло в зависимост от съвсем малка промяна, са невероятно редки. А и е много трудно да се преценят, защото историята не може да се "преиграе". Тя позволява само умозрение, а не експерименти, за съжаление. Или може би не за съжаление, защото залогът са човешки съдби.

Все пак има някои моменти в миналото, в които бих се върнал, за да променя изхода от тях, стига да имаше как да стане това. Ще дам само един пример: бих искал на 14 октомври 1066 г. битката при Хейстингс да бе завършила с победа на саксите над нормандците, Гийом Бастарда да бе загинал, а Харолд Годуинсън да беше останал жив. Впрочем, това само по себе си е страхотен сюжет за книга-игра и ако знаех как се пишат такива, бих я написал.

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

15 Мар 2011 19:26
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 352
Машина на времето или... #3381
Темата е интересна и неразгадаема за настоящото ниво на науката. Според мен ако съществува такава машина, то тя би променила хода на историята, като биха се получили редица парадокси. Аз обаче съм по-скоро скептичен относно построяването й. По-скоро мога да си представя прескачане в паралелни светове, които са в различно пространство, но непрекъснато време. Иначе има редица готини филми, експлоатиращи темата: Машината на времето, 12:01, Денят на мармота, Дони Дарко. Тези са ми любимите и ги препоръчвам.

15 Мар 2011 20:17
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1047
Машина на времето или... #3391
Фондацията на Азимов е точно нещо такова - изчисляване на математическата вероятност. Там е показано как един изключително могъщ човек може да промени историята, е не точно но поне временно да я накара да тече в друго русло. Един вид може да се избегне пусканео на бомбата над Хирошима, но не и загубата на войната да речем. Тъй де все някой ще загуби войната =Р Един такъв сценарии разцъквах в Цивилизацията като играх с Япония и макар европа да бе тотално загубена от съюзниците ми, целият тихи океански басейн ми се превърна в частно езеро.
Както и да е, та врътката е във времевите парадокси или примки май се казваха, можеш да се върнеш във времето и да пробваш да убиеш майка си, ама това на дали ще ти се отдаде, защото ще влезеш в парадокс. В тая връзка 14 маймуни има доста интересни движения из времето, и също го препоръчвам.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

15 Мар 2011 23:09
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 352
Машина на времето или... #3409

В тая връзка 14 маймуни има доста интересни движения из времето, и също го препоръчвам.

Това да не е продължението на 12 маймуни :lol:

17 Мар 2011 15:33
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Машина на времето или... #3751
За наше най-голямо съжаление времето е линейно или поне няма доказателства за противното. Пък и да се върнеш назад нищо няма да промениш, монасите на историята бдят, не се захващай с Лу Тзе!

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

17 Мар 2011 20:55
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Машина на времето или... #3853
Нито с планините му.
Така си е, най-доброто връщане в миналото са игрите. Един авер викаше:
- Денем бачкам за шефа, нощем творя история.
И как няма като толкова исторически сражения сме ги преигравали до пълна победа на здравите сили над жалките опортюнисти, които са победили, нали, по чиста случайност. Единственият начин да обърнеш нещата - Total War.

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Машина на времето или...
Time to create page: 0.069 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Подземен бяг Alpha/прототип (1 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от angelg
    • Today 00:19
    • Компютърни Версии (5 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от mkstoyanov
    • Yesterday 22:15
    • Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм (197 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от mkstoyanov
    • Yesterday 22:12

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg