• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Въпроси към Зорт

Въпроси към Зорт

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
20 Фев 2018 13:02 20 Фев 2018 13:14 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 710
Въпроси към Зорт #126600
Понеже в чата се обсъжда (не че искам да те агитирам :) ), искам да те попитам какво мислиш за Инстанбулската конвенция и отклика в БГ (най-вече по отношение на третия пол)?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Фев 2018 19:35
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 233
Въпроси към Зорт #126606
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Истанбулската конвенция е опит за допълнително гарантиране на правата на жените и подрастващите момичета срещу актовете на сексуално насилие. Става дума за мерки, действащи вън и независимо от вече създадения у нас Закон за домашното насилие. Объркването май започна от простата думичка "sex", означаваща биологичния ни пол и сравнението и с думата "gender" имаща за цел да дефинира по-пълно приетата от индивида в обществото социална роля на пола. Трети пол, тук никъде не се споменава! Нито каквито и да е "привилегии" по отношение на правата на хомосексуалистите. В този смисъл, Истанбулската конвенция е документ, който макар да не е ратифициран и влязъл в сила за Република България все още, ще има за цел да унифицира нашата правна уредба с тази на страните членки на Съвета на Европа. В България, развилата се дискусия е пример за: 1) Неграмотност - над 90% от хората въобще, не са чели конвенцията, но я коментират; 2) Изкривяване на фактите и поднасянето им в невярна светлина; 3) Балон за отклоняване на общественото внимание от много по-важни проблеми.
Посочената конвенция, не е в състояние да преодолее вече създадените в България социални проблеми с правата на жените, които са въпрос на много по-задълбочен и подробен анализ на който няма да се спирам тук. Следва да се подчертае обаче, че у нас правата на жените, са далеч по-добре гарантирани от редица средноевропейски страни, като равнопоставеност и толерантност към пола - в този смисъл Истанбулската конвеция за мен върви след събитията и не онази панацея, която се струва на мнозина. Със сигурност, тя не е и онова лекарство, което ще спре двама мотивирани от социалните си проблеми младежи да убият млада и бременна жена в парка по брутален начин, както си мисли, небезизвестна неправителствена организация...
В България, много от ръководните постове се заемат от жени. В моята работа, около 65 % от щата е зает от жени. Каква по-голяма равнопоставеност ще получат те въз основа на целите, посочени в преамбюла на конвенцията? Всъщност, в България, ние мъжете сме дискриминираните! :evil: В САЩ например, още не са достигнали в професионалното си развитие това ниво, което у нас е въпрос на стандарт от десетилетия. И накрая - рано е да се обсъжда един нормативен акт, без да са наблюдавани резултатите от неговото правоприлагане. Нагледал съм се на скудоумни текстове, лобистки закони и архаични норми, много от които се прилагат и до днес, за да знам, че... само с едно намерение не става. Нужен е ефикасен механизъм, лишен от излишен формализъм, днес много от жертвите са станали пострадали именно заради това - чака се някой да пострада за да се задвижи машината. Дано ако и когато приемат Истанбулската конвенция, създадат и нужния към нея инструментариум, който да гарантира по-добре правата на жените, специално от тормоза на сексуална основа. Засега, това е само намерение. Всъщност, истински дебат ЗА и ПРОТИВ, Истанбулската конвенция, като текстове, аз не видях,защото той не се състоя. Вместо това, имахме разговор за предразсъдъците в който консервативното българско общество, показа, че ще скочи на нож, ако му се налагат либерални идеи и... зацикли! Всъщност, правото отразява живота - нормите възникват за да урегулират, създадени вече обществени отношения. Ако само се преструваме, че те не съществуват, няма да решим проблемите, а ще ги заметем под килима.

"Intellect is invisible to the man who has none".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: systemshock

03 Юни 2018 14:10
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 710
Въпроси към Зорт #127892
Как ти се видя щанда на СКИ на Панаира?
Как мина форумната среща, обсъждаше ли се нещо за бъдещето на КИ?
Кое е най-значимото събитие в Новата вълна? Защо?

03 Юни 2018 18:25 03 Юни 2018 19:16 от Zort.
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 233
Въпроси към Зорт #127894
1.Както винаги, щандът на СКИ ми се видя много добре. Лошо впечатление правеха само двама от продавачите (да не казвам кои са!), които сякаш леко дремеха, докато третият се беше запилял по съседните сергии :lol: ама като ме видяха се поразсъниха и даже побързаха да ми издадат касова бележка... :whistle:
Чудесно впечатление ми направи новата книга на Никола "Приказка от два свята" с интерактивната си карта на която можеш да си отбелязваш и с маркер, допълнена с много живите и нестандартни илюстрации на Мая Бочева, както и картички с вълшебните предмети. Внимание заслужава и бр.10 на Списанието, който се превръща в истински фензин и място в което феновете си подават ръка в името на жанра, все по-успешно. :hello: На щанда може да откриете и най-новото издание на СКИ - "Проблясък" на Рей Гард, придружен от чудесен интерактивен дневник в който космическите приключения продължават.

2.Форумната среща мина много добре, след като преодоля в движение леки Спасимирщини, които ни забавляват... Лично аз си поговорих с Краси, Мишо (Геймбукъра) Асен, Ники (Козия), Никсата, Сашо и се опитах да получа информация за предстоящите издания. Направи впечатление, че като цяло материалите които постъпват в Списанието и ПГ, бележат спад, но за сметка на това пък Списанието в лицето на Монев, Танер, Иво (Арлекин), Дер и Спас са свършили адски много работа - има материали за книгите-игри в Русия, актуални новини, дебют на Пъдпъдъка, така, че да има за всеки фен по нещо ново и любопитно. Бъдещето на жанра поне на мен ми изглежда осигурено и безоблачно, защото нито Сашо, нито Никсата, не са ми дали основание да считам, че им е писнало. Те продължават да са креативни и да търсят нови хоризонти - и като автори и като теми. Със сигурност им се е натрупала доста умора и в този аспект трябва да ги подкрепяме, когато и който както може, но КИ ще има и занапред. Тук опасенията на определени пловдивски среди в обратен смисъл ми изглеждат преувеличени. ;) :P Например на мен ми е особено интересно какво ще се случи на "Острова на белязания Чък", дали Майкъл, ще успее да финализира някой от проектите си тази година и дали г-н Караджов ще придвижи Калоян 2 от Зоната на сдрача към реализация на книгата. Краси също спомена, че няма да участва в ПГ, тази година, което си е минус, но... колкото-толкова!

3.Труден въпрос за ленив неделен следобед, НО най-значимото събитие в Новата вълна си остава това, че тя ВЪОБЩЕ се състоя, стартирайки с Котарака. По този начин, нещо за което си мислехме, че безвъзвратно е отишло в миналото, бе извикано за нов живот. Още по-значимо ми се струва това, че Новата вълна се наложи, като постоянни издания, утвърден редакторски екип, фензин зона и много фенове - логистици, без чиято помощ, тя не би била възможна. Като друго важно събитие, съм длъжен да откроя и издаването на Калоян 1, както защото съм пристрастен на тема история, но така също, защото тази тематика бе дълго и незаслужено неглижирана от авторите. А Караджов е свършил зверски много работа за да смели източниците и да ги впрегне в игрови формат. Да - в Калоян, не всичко ми харесва и могат да бъдат отправени редица забележки, относно ползата от доста статистики, отношения, натрупвания на точки и пр., но следва да се има предвид, че и самата игра предлага по-монотонно действие и използването на много дипломация и стратегия, което я превръща в по-необичайна в сравнение с типовите книги-игри. Същото може да се каже и за Котарака и Абаносовият дракон, който също ни поднесе едно нестандартно приключение по море.

"Intellect is invisible to the man who has none".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, harlequin, ze BG, Ейдриън Уейн, Monevwww, comics_ross, Der

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Въпроси към Зорт
Time to create page: 0.056 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Златна Никса 2021 (52 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Meriadoc
    • Today 11:48
    • Поредицата "Битки Безброй" (Fighting Fan... (78 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Der
    • Today 10:10
    • Запад/verwesten - ревюта и коментари (11 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от Monevwww
    • Yesterday 11:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg