Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Не мислите ли че първо трябва да разрешим въпроса какъв е вратът на коня на Александър? Има го изобразен и на монети, статуи, мозайки. От там следва да се подходи към въпроса за тракийските късоврати коне.
Аз съм си купувал в магазина врат "Тракия". Според мен, това е показателно за обстоятелството, че старинната рецепта е оцеляла от древна Тракия до наши дни. Както и за това, че е твърде възможно да се е правела от врата на тракийските коне.
![]()
Рахвине, за коне не се считам достатъчно специалист да пиша, но Тракология съм учил (чети Д.Попов - обясено е много лекичко и приятно - Тракология, Попов, Д.) - за съжаление книгата е вече дефицитна
В никакъв случай не можеш да твърдиш че траките са първите хора, обикновено за първи хора в науката се приемат или шумерци или египтяни - и то доколкото говорим за развити цивилизации, а не за неандерталци.
Траките се повяват доста по-късно-някъде около 2000 г. пр. Хр, някои смятат че са автохонно население, други че са дошили от Изток (за което свидетелстват определени техни божества, общи гърците като например Аполон и Деметра/Кибела - класическо "източни" божества, за разлика от специфично "гръцката" Атина Палада), трети считат че част от дорийската вълна и са се обособили..няма единно мнение по въпроса. Няма обаче ученн -или поне не сериозен учен - който да смята, че са първи хора. Остави глупостите на разни хора като Н.Овчаров, който изкарва Перперикон на 40 000 години и всички му се смеят защото е тип Божидар Димитров. * Сериозните траколози Фол, Тачева, Д.Попов, Д.Ботева не на на това мнение.
Това че Алекандър Велики е македонец не променя факта, че е елин. В грешка си ако смяташ че само гърците са елини. Траките също са елини, (най-малкото са им братовчеди и имат обща култура), македонците са елинско племе. Самата дума Македония е област в Елада. и по смисъла на това че някакъв вожд си е направил самостойно царство го наричат македонец, но това не е отделен народ. за да вникнеш по-добер в мисълата ми - ОСнователя, на Македонската династията, във Византия, Василий I - прародител на Васийлий втори Българоубиец - не е считал себе си за македонец,ами за ромеин, но е роден някъде в Одринска Тракия, която тогава се нарича тема Македония - и ето ти го Василий Македонеца.
Вярвам ще се съгласиш, че това че към 5 век пр. Хр. някой е наричал една област Македония не означава че е появило някакво мистично племе македонци отникъде. Всичко до Дунав - без илирите - в този период, са елини.
накрая - за мозайката - помолил те бях да коментираш изкуството през средновековието. Да, мозайката е инетересен фрагмент, но е нереално да смяташ, че тя не пречупва личните виждания на човека, който я прави от религиозна или културна гледна точка. Припомням, че на мозайката където П. Делян е показан седнал на щит, той изобщо не е висок, а би трябвало да е гигант според съвременници му. Седи седнал на щита, а според съвременнициет му трябав да е стъпил на него и т.н. очевидно че става въпрос за личен светоглед. също така Рамзес II губи битката при Кадиш, а заповядав да увековечат че я е спечелил.
Та обясни ми човешки, моля ти се, защо смяташ, че мозайката която показа е някакво доказателство за това как са изгелждали конете. И моля използвай научни аргументи. Науката може и да има своите пропуски, но по-добро нещо от нея все още не е измислено (освен ако не искаш да се уповаваме безметежно на Бог - това вече е друго нещо)
И не се засягай от мненията, които са обидни и присмехулни.
* за глупостите на Овчаров свършени по Перперикон си заслужава даже отделна тема, моля те не му се връзвай, че сериозен историк.
Виждаш че като постна определени доказателства ги местят в флууд тъй като не били по темата. Ако постна керамика не е за конслия врат и заминава. Мозайките не са интересни виж конете в гробницата на царете и се заинтересувай от културата на бийната брадва (двуострата).
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas