• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
STAR WARS - Running down a dream, или - "Реквием за една мечта"? (18+)

• 1
  • 1
28 Ян 2019 22:26
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Topic Author
STAR WARS - Running down a dream, или - "Реквием за една мечта"? (18+) #130416
Днес ще четете хранилка. И не каква да е, а както би казал Сатанера - Workshop-ска!

Гледахте ли "класическите" Star Wars? Сигурно сте ги гледали. Ако сте по-голям набор сте уцелили и онова време, когато нямаше други филми освен оригиналните три. За това пък се появиха много други истории - в различен вид.

Появи се "Трилогията за Траун" от Тимъти Зан (това беше издадено в Бг доста по-късно от оригиналното издание, но все пак ни огря) - официалното продължение на историята за Люк, Хан и Лея. И Чубака.

Появиха се десетки комикси - описващи периода от "Ситските войни" - 4000 години преди Битката за Явин, до хм, войната срещу не-съществата Yuuzhan Vong а и много след това във времевата линия на SW...

Появиха се десетки компютърни игри, някои от които доста успешно развиха собствени сюжети - напълно в досегашния канон. По мое мнение - а вероятно не само по мое най-успешна беше исторята за наемника произведен в самоук джедай Кайл Катарн.
Втората игра дори беше снабдена с чудесни FMV клипчета между мисиите - напълно в стила на старата трилогия, с истински артисти, лазерни мечове и...
Това, забележете, беше първото официално филмче под щампата на Lucas Arts след оригиналната трилогия!...

После дойде "prequell-a". Как да е преглътнахме "мидикхлорианите", изтърпяхме и Втори Епизод, узурпирал поредния номер на "Империята отвръща на удара". С новата трилогия дойдоха още странични истории. Още анимации - от един момент и компютърни, още герои, още анти-герои, още комикси, книги, дори - филми!

Забележете, до тук - две вълни с близо 20 години разлика успяваха да се движат в някаква консистентност. Най-внърдените фенове веднага забелязаха чувствителни разлики в референциите към миналото от старите материални и "изправената реалност" на новата трилогия. Ама нищо фрапиращо, нали.
Е, в едно от всичките преиздавания на старата трилогия смениха физиономията на Себастиан Шоу с тази на Хейдън Кристенсън - ама Джаба го смениха целия още в оригиналната трилогия. И в редактирането се спазва консистенция, значи.

Какво стана после ли? Ами дойде Мики Маус. Мисля, че една нова трилогия щеше да дойде много добре, дори. Ама ще кажете - "Те направиха нова трилогия."
Ами аз ще кажа - "Направиха, де, ама трябваше една такава, друга. Интегритета, Вуте, Интегритета!".

Клепоухия мишок махна с кирлива лапичка в кадифена ръкавица, и всичко - всичко освен оригиналните три филма, и допълнителните три филма - замина. Т.е. "отсъществуваха" го.
Тук като павиански долни бузи лъсна една от гротеските на англосаксонското право - който държи правата, държи историята. И - всичко градено 30 години; къде по-добро, къде по-лошо - направи "пуф, като пламък на свещ". Поне за сега директното уриниране в лицето на заклетите фенове носи на Мистър Маус постъпления от милиарди. Явно масовата публика кълве. А може и да има причина за това - не съм гледал единия от новите филми, но не мога да кажа че първия беше лош - като филм.

За друго става въпрос. Виждате ли, примерно DC и MARVEL поне имаха благоразумието да си създават "алтернативни вселени" когато очевидно хронологията на един или друг герой се запълни. Като не-почитател не знам как се приемат подобните от почитателите на комиксовите серии, но на мен не ми се струва толкова фрапиращо... Макар очевидно да беше "от кумова срама".

Е, Мики Маус дойде и каза: "Помниш ли оная книга за Люк Скайуокър която така ти хареса? А приключенията на Кайл Катарн? Даш Рендар? Екзар Кун? Хаха! Е, вече ги няма, хаха!" Естествено трудно щеше да се оправдае едно филмиране на Трилогията за Траун например... А още по-трудно щяха да се намерят творци, които да създадат собствена история, в рамките на съществуващия свят, която да бъде интересна, увличаща и в същото време да не експлоатира историята на оригиналните герои. Като Улик Кел-Дрома. Или Кайл Катарн. Или Мандалорианските войни.
О, чакай... Значи - можело. Е, може и да може - ама сигурно струва по-скъпо! И е рисково! Друго си е да заколиш Хан Соло още в първи епизод! Така де, пари си давал за тия лицензи - да не си ги намерил на пътя...

Какво толкова ли? Ами, тя - историята на Кайл Катарн малко или много вече била завършена? Да не говорим за старите комикси?
Да де, ама докато много от тия неща се създаваха аз бях там - и им се радвах. Гледах анонсите, очаквах продуктите - после изпадах в лека еуфория когато най-накрая пипна някой от тях. Виждате ли, това бяха моите истории.
Само дето се оказаха не "истории", а "лицензи" - и не "творчество" а "активи". Е, надявам се на Дисни да им приседне тази придобивка - макар да няма особени изгледи за това.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, psicho_lg, Леден Дракон

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.041 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти