• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Дискусии покрай Златна Никса 2018

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
15 Фев 2019 23:02
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Topic Author
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130505
„ЗЛАТНА НИКСА” 2018г.
(моето предложение за провеждане на тазгодишните награди / отварям тема за обсъждане и ако повечето сте съгласни, ще го проведа по следните правила:)
Тази година ще има две награди: „Златна Никса“ и „Специална награда“
Златна Никса – статуетка + парична награда в размер 300лв
Специална награда - статуетка

ПРАВИЛА ЗА ГЛАСУВАНЕ:

1. Право на глас имат всички потребители!

2. Потребителят трябва да гласува по съвест за произведението, което му е харесало най-много! В случай, че се колебае между две произведения, може да гласува и за двете!

3. Само при нужда, гласуването ще се проведе в две фази- Основен тур и балотаж.
(Тоест, ако първият има по-малко от 50% гласували потребители)

4. Гласуването на Основния тур е тайно и се осъществява като изпратите гласа си на Лично Съобщение във форума или Дискорт канала на книги-игри до Nedelcho Bogdanov в периода от 19.03.2019г. до 21.03.2019г. /24.00 часа/. Гласовете, подадени след тази дата и час, може да бъдат зачетени, ако управата прецени, че не е с преднамерена цел.
Ако даден потребител има бан от форума и чат-канала и не може да гласува с Лично Съобщение по тази причина, може да го направи на следния електронен адрес – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в посочения по- горе срок.

5. Авторите на участващите произведения могат да гласуват за което произведение си пожелаят.

6. Всички гласове ще бъдат показани /потребител и вот/ при обявяване на резултатите от Основния тур до три дни след приключване на гласуването. Ще имате възможност да оспорите гласа си, ако по някаква причина е допусната техническа грешка в отразяването, в периода от 25.03.2019г. до 27.03.2019г. /24.00 часа/

6. На балотаж отиват двете произведения, събрали най-много точки.
6.1 Ако три или повече произведения са събрали равен брой точки и си поделят първото място на Основния тур, на балотаж отиват всички произведения! 6.2 В случай, че едно произведение е събрало най-много точки, но има две или повече други произведения, събрали равен брой точки и поделящи си второто място на този тур – на балотаж заедно с първенеца отиват всички, които са на второ място.

7. Балотажът ще се проведе в периода от 28.03.2019г. до 30.03.2019г. /24.00 часа/ и отново е таен– изпраща се лично съобщение до Nedelcho Bogdanov във форума или Дискорт канала на книги игри, или баннатите потребители гласуват на електронен адрес- Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Гласове, подадени след посочената дата и час, може да бъдат зачетени, ако управата прецени, че не е с преднамерена цел.
. Всички гласове ще бъдат показани /потребител и вот/ при обявяване на резултатите от балотажа.
Авторите, на участващите в балотажа произведения, имат право да гласуват и на този тур, за което произведение си пожелаят.

8. Всички гласове ще бъдат показани /потребител и вот/ при обявяване на резултатите от балотажа до три дни след обявяването на гласуването. Ще има и кратък период за оспорване поради техническа грешка.

9. Това правило е заверено на нотариус и ще се обяви на 23.03.2019 заедно с обявяване на гласувалите в 1ви кръг или след балотажа, ако има такъв
10. Това правило е заверено на нотариус и ще се обяви на 23.03.2019 заедно с обявяване на гласувалите в 1ви кръг

Можете да гласувате за следните произведения:

Приказка от два свята 
Проблясък  Случаят със сър Артър Разплата SLANG: Убиец Извън времето Заветът на Зендари Зората на Мрачните Лордове Пътят на Пъдпъдъка 
Уимбълдън 
Самотния вълк 5 "Сянка върху пясъка" Пътят на Светлината Пазители Хуаранг и Кумихо: Обезчестения и Нечестивата
В Гората на забравата SLANG Обетованата земя Заместникът Бягството Нормален клуб Зона 51 Симулатор на пенсионерка Кървав лов Фобия

Давайте акъл!

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Темата е заключена.
16 Фев 2019 01:27 16 Фев 2019 12:41 от ringlas.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130506
Много от потребителите на форума влизат по-рядко и ако срокът за гласуване е под седмица е вероятно да го пропуснат.

Иначе на мен ми харесваше точковата система, защото ми позволяваше да посоча повече произведения, които са ми харесали, както и да ги степенувам в някакви граници. Т.е. да не е конкурса само за определяне на фаворит, а за по-цялостна оценка за издания през годината. Тук двете системи се различават и по това, че ако една книга се е харесала на всички (да речем) 30 човека, но не е любима на никой, ще загуби от книга, която примерно 5ма считат за любима, но 25 никак не я харесват по новата система, а по старата общоприетата ще спечели.

Изискването за ранна регистрация/активност беше за да се спре изборният туризъм, ама кой знае, с тия скрити правила може да си намерил друго решение.

Но както си решиш/решите, де, аз няма да участвам в организацията и без друго - като имаш такъв мерак и си се навил чак парични награди да даваш, не виждам защо пък да не видим какво си намислил :)
Темата е заключена.
16 Фев 2019 11:13
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130507
Предлагам "нещата", които си пишете в чата на Discord да си остават там и да не се пренасят във форума.

Като иска да прави пародия, да си направи свой конкурс, а този да остане сериозен.

Не бих участвал в това "нещо", наречено Златна Никса 2018.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Темата е заключена.
16 Фев 2019 15:10
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130508
Айде да я караме по правилата от миналата година!

ПП.Конкурса не трябва ли да се организира от управата на форума? Иначе всеки може да си пусне по един конкурс с каквито правила му харесват иии ....

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко
Темата е заключена.
16 Фев 2019 16:05
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130509
Тези правила са по-зле и от миналогодишните... Сроковете, Правило 1 и Правило 2 са за основен ремонт - Торо го е казал по-меко, но това за мен е само минимумът, при който конкурсът да има някаква легитимност.

Най-много ме дразни, че имаш 20 и кусур произведения, а трябва да си избереш само едно (или ааайде може и две). Директно ме отказва да гласувам, ако остане така. И тъй като все пак Неделчо иска съвети/акъл, ето ги моите:
1. Препиши правилата за сроковете и за правото на глас от миналата година (там си бяха ОК).
2. Вкарай отново точки за разпределение (но в пъти повече от миналогодишните!).
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Предлагам да са 40, задължително изразходвани всичките в следния ред: 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Остава ти 1 точка, която можеш да сложиш на всеки един от 8-те избрани разказа или да добавиш 9-ти.
Че да се получи най-сетне едно реално подреждане!

3. За мен задължително трябва да има и втори кръг (независимо от резултата на първи), където гласуването да става с мнение в темата и тогава вече да се избира само едно произведение от 2-3-4 класирали се, в зависимост от получилите се разлики.
Темата е заключена.
16 Фев 2019 16:34 16 Фев 2019 16:35 от sycamore_bright.
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 222
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130510

Nedelcho Bogdanov писа: писа:
- Специална награда - статуетка
- Право на глас имат всички потребители!
- Потребителят трябва да гласува по съвест за произведението, което му е харесало най-много! В случай, че се колебае между две произведения, може да гласува и за двете!
- Ако три или повече произведения са събрали равен брой точки и си поделят първото място на Основния тур, на балотаж отиват всички произведения! - Това правило е заверено на нотариус и ще се обяви на 23.03.2019 заедно с обявяване на гласувалите в 1ви кръг или след балотажа, ако има такъв
- Това правило е заверено на нотариус и ще се обяви на 23.03.2019 заедно с обявяване на гласувалите в 1ви кръг
- Можете да гласувате за следните произведения:
Давайте акъл!

Това са нещата, които ми правят впечатление на пръв прочит. Ето защо:
- какви са критериите за "специалната" награда?
- силно препоръчвам да имат право на глас само хора с някакъв минимален брой мнения във форума, например 10 + поне 2 активни мнения през 2018
- а ако потребителят се колебае между три произведения? Според мен трябва да има или точкова система, или да можеш да гласуваш само за едно произведение.
- "на балотаж отиват всички произведения": предполагам, тук си имал предвид всички от "три или повече", а не всички участващи? Не става ясно от това изречение.
- какъв е смисълът да се заверява правилото "на нотариус"? Или това е някаква лиготия?
- форматирането на списъка с книгите е ужасно - предполагам, че си го копирал отнякъде, но не може ли поне малко да се подреди както трябва? В момента са наплякани едно до друго заглавията без нов ред
Темата е заключена.
16 Фев 2019 16:55
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130511
Пътят на Пъдпъдъка??? Още не е готово дори... Неделчо, казах ти аз да ти напиша правилата, но щом не желаеш, живей си във фурната, тъй като ще бъдеш опечен жив.

Избери своето приключение
Темата е заключена.
16 Фев 2019 23:50 16 Фев 2019 23:57 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Topic Author
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130512

"Ал Торо"
Иначе на мен ми харесваше точковата система, защото ми позволяваше да посоча повече произведения, които са ми харесали, както и да ги степенувам в някакви граници. Т.е. да не е конкурса само за определяне на фаворит, а за по-цялостна оценка за издания през годината. Тук двете системи се различават и по това, че ако една книга се е харесала на всички (да речем) 30 човека, но не е любима на никой, ще загуби от книга, която примерно 5ма считат за любима, но 25 никак не я харесват по новата система, а по старата общоприетата ще спечели.

Ако една книга се е харесала на 30 човека, но не е любима на никой, е нормално да не спечели.
До колкото разбрах от чата, като цяло схемата с точкуването тук се харесва, за да се видят повече творби в крайното класиране. Друга логика не виждам. Избрах системата, всеки да си даде гласа за книгата, която му е харесала най-много, аналогично на всички големи (да не кажа всички) филмови конкурси по света / оскари, Кан Берлинале и т.н.т.
Иначе според мен, когато човек има право да точкува, не може да бъде изцяло обективен. Започва да се чуди, какви неща са му допаднали от книгата, за да я точкува на второ трето или последно място. Когато му се даде да избира, много бързо преценява, коя книга игра за него е най-добра. В случая сложих право на избор и за втора книга-игра тъй като има случаи в които се колебаем между две творби.

Системата на точкуване от миналата година все пак може да се върне за едната от двете награди "Награда на публиката", тъй като повечето искат да я има. (не ми е цел да дразня обществото)

"Ал Торо"
Много от потребителите на форума влизат по-рядко и ако срокът за гласуване е под седмица е вероятно да го пропуснат.

Ок, срокът ще се промени! Потребителите ще имат един месец време за гласуване!

"the_arsonist"
3. За мен задължително трябва да има и втори кръг (независимо от резултата на първи), където гласуването да става с мнение в темата и тогава вече да се избира само едно произведение от 2-3-4 класирали се, в зависимост от получилите се разлики.

Защо трябва да има втори кръг при положение, че от 50 гласували 28 са гласували за първенеца?

"sycamore_bright"
- какви са критериите за "специалната" награда?

(Едното от скритите правила)
Специалната награда "Златна Никса" ще бъде избрана от "тайно жури" или "жури на сляпо" :)
N на брой потребители ще имат златен глас или тоест единствено техния глас ще се зачита за тази награда. Самите те няма да знаят кои са до обявяване на резултатите от гласуването. Ако стигнат до равенство, избраните книги игри ще отидат на балотаж и ще гласуват всички потребители за да излъчат победителя.

"sycamore_bright"
- силно препоръчвам да имат право на глас само хора с някакъв минимален брой мнения във форума, например 10 + поне 2 активни мнения през 2018

Второто скрито правило. Потребители регистрирани от тази дата или по-късно ще активират това правило: Всеки потребител с по-стара регистрация от днес ще има тройна тежест.
Да! Изгонихте "туристите" но също така не знам защо не виждате, направихте конкурса бутиков. Не гласуват повече от 20/25 човека. С това правило осъзнавам, че ефектможе би няма да има тази година, но може да има за напред.

Ще оправя списъка с книгите. Бях ги болтнал и наредил във Word но като ги пейстнах тук излязоха така!

"SatanicSlayer"
Дискусия: Златна Никса 2018

Пътят на Пъдпъдъка??? Още не е готово дори... Неделчо, казах ти аз да ти напиша правилата, но щом не желаеш, живей си във фурната, тъй като ще бъдеш опечен жив.

Предложих ти, но ти ми отговори нещо от сорта: аз ще ти кажа нещо, но очи в очи, защото да не ме обвинишп, че се крия зад клавиатурата

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Темата е заключена.
17 Фев 2019 01:21
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130513
Подкрепям напълно да се гласува само за една книга.

knigi-igri.bg/shop/
Темата е заключена.
17 Фев 2019 03:23
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130514
Не че има каквото и да е значение, но според мен Пътят на пъдпъдъка не трябва да участва - това е някакъв миниатюрен сегмент от иначе мащабно произведение - почти все едно да се вкарат и заглавията от "Очаквайте" секциите...

Липсва бомбаджийската, може и друго да е пропуснато.
Темата е заключена.
17 Фев 2019 11:55 17 Фев 2019 11:56 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130515
Моето предложение е наградата да не бъде парична, а материална.
Например: Настолна игра, Лускозно издание на книга (английски език), бутилка скъпо уиски (което може да изпием на Таласъмия, ако спечели Торо) и т.н.

knigi-igri.bg/shop/
Темата е заключена.
17 Фев 2019 12:02
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 511
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130516
За да спра догадките за "Пътят на Пъдпъдъка": това е промо приключение, което е предистория и не е част от самата книга.

Always Outnumbered, Never Outgunned
Темата е заключена.
17 Фев 2019 14:22 17 Фев 2019 14:24 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130517
Преди почти две години аз предложих системата един човек -един глас. Довода ми беше точно, че това е системата за Оскарите. Тогава няко от управата - вече не помня кой - ми отговори, че не я прилагат защото сме малко хора и победителя ще се избира с да рачем 8-5 гласа. Замълчах си.
Съвсем наскоро обаче - този октомври-ноември - Виктор ми обяснаваше колко много хора посещавали форума и сайта. Мисля се- явно причината за точковата система е отпаднала, и тя се прилага само по навик.
Принципно точковата система има един голям недостатък - човек трябва да избира колко точно харесва дадено произведение и колко не го харесва. Представете си сега какви сложни комбинации се изчисляват сега дали харесваме 40 процента Уимбълдънъили 30 процента дали да дадем 3 точки или 2 точки? понякога може и 1 точка да е решаваща за крайния резултата на победителя.
Освен това за гласуваш само са една книга предполага известна отговорност, докато иначе се криеш зад проценти и точки.
Наясно съм че няма да променим системата, но да си кажа болката.
Най-доброто организиране на конкурса дотук аз съм виждал от Росен. Не е работа точно аз да го хваля, но е факт, че при него нямаше изцепки по отношение на ниво организация (изцепките при него са по отношение на ниво държане и обиди, а не в организационен план). За сметка на това конкурса който организираха Мери и Спас имаше проблем с броенето, този който организира Торо- също.

П.С. нямам проблем да гласувам и по точкова система, макар да предпочитам системата "човек-глас"

Истината ще те направи свободен
Темата е заключена.
17 Фев 2019 14:23 17 Фев 2019 14:29 от the_arsonist. Причина: допълнение
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130518

Защо трябва да има втори кръг при положение, че от 50 гласували 28 са гласували за първенеца?
На въпроси ли си играем сега или на ясновидци?
Защо да няма втори кръг при положение, че от 25 гласували разпределението е: 7, 6, 5, 4, 1, 1, 1? Или пък: 8, 5, 5, 5, 2?

Истинските причини да искам задължителен втори кръг с най-добрите книги за годината:
1. Ще ги прочетат повече хора.
Когато нещо е минало през ситото на първи кръг тук, значи си заслужава да му се обърне повече внимание и да се прочете. Един вид - хората ти го препоръчват (ако вече не си го чел).
2. Ще гласуват повече хора.
Когато вече имаш само 2, 3 или 4 (вместо 20 и...) разказа за четене, няма проблем да се справиш, ако имаш миналогодишния срок. Съответно - да си съставиш мнение и да гласуваш по съвест, както си го формулирал.
3. Ще бъде избрана наистина най-добрата книга.
Ако миналата година Катарзис беше в компанията всичките три разказа от ПГ7, познай на кое място щеше да остане - на 3-то или 4-то според мен. Само не ме питай защо.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

(Едното от скритите правила)
Специалната награда "Златна Никса" ще бъде избрана от "тайно жури" или "жури на сляпо" :)
N на брой потребители ще имат златен глас или тоест единствено техния глас ще се зачита за тази награда. Самите те няма да знаят кои са до обявяване на резултатите от гласуването. Ако стигнат до равенство, избраните книги игри ще отидат на балотаж и ще гласуват всички потребители за да излъчат победителя.

Това е недомислица. Освен че някои хора ще се почувстват поласкани от "златния" си глас, други ще се обидят, че им е "тенекиен". На трети въобще няма да им дреме какъв им е, защото няма да искат да си го пуснат при тези правила.

Откъде и как може да си сигурен, че селекцията ти е правилна? Че точно тези хора са прочели всичко (или поне 80-90%)? Ако половината от журито не гласува, какво става? Ако само един от журито гласува, какво правим? В кой фестивал по света хората разбират, че са жури, едва когато са показали резултатите? Нали затова им се плаща - да изгледат всичко внимателно и да вземат решение. По-добре инвестирай парите или част от тях за за няколко души жури (например 6 души по 50 лева). И без това си е работа, която никой няма да свърши доброволно.

За финал ще кажа, че след като се избистрят окончателните правила, е хубаво да се пусне нещо като анкета "Ще я бъде ли Златната Никса по тези правила?", ако не се види масово одобрение, както сега се вижда масово недоумение.

П.П.: Промото на Пъдпъдка може и да го приемем за завършено разказче, но какво правим със СЛАНГ Убиец, от който имаме само 2/3 и може би най-добрата част тепърва предстои да излезе?
Темата е заключена.
17 Фев 2019 14:30 17 Фев 2019 15:03 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130519
Хайде да не променяме радикално правилата.
В цял свят, където има мажоритарни избори има такова нещо като втори тур, ако не гласуват 51 процента - като активност или ако ако има такава активност но първенецът не събере поне 51 процента.
тогава остават само най-добрите два кандидата. Тъй като при нас няма ЧАК толкова много гласовоподаватели, логично е вторият тур да си остане, и да не се гледа активност освен информативно.
Така на Балотажа се отсяват най-добрите двама кандидата.
Сега ако за книги-игри гласувахме 1000 човека или поне 300 наистина нямаше да има смисъл от балотаж, в случаите когато е изпълнено условието за активност, а водача е ясен

П.С. Нед, добре че прочетох какво е написал Арсониста, че да ми се обърне вниманието на това. Против съм всякаква систем в която някой от нас е по-по-най, има "златни гласове", "сребърни гласове" и т.н. При такава система ние веднага ще се изпокараме кой е по-заслужил и с какво. За мен системата при която има тайно гласуване и накрая общият вот на гласувалите определя победителя е най-добрата. В това отношение съм последователен, винаги съм бил противник на това някой да е по-заслужил от други. За това съм се карал и с Торо, и със Спас и с кой ли не. Най-бих се радвал ако се въведе системата "един човек - един глас", но и да остане точковата система нямам проблем.
Ако обаче някой от нас има "златен глас" се обезсмисля вотът на остналите

Истината ще те направи свободен
Темата е заключена.
  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти