• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
16 Мар 2019 16:01 18 Мар 2019 09:27 от Вилорп. Причина: по молба на автора систамата е променена от 10 на петобална
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Topic Author
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130788
Пълният въпрос на анкетата е: "Какво прочетохте от издаденото на хартия през 2018-та и как го оценявате по петобална?"
Естествено, става въпрос само за книги-игри и по-конкретно - от списъка за Златна Никса 2018, в спойлера отдолу.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
  • Проблясък - Рей Гард
  • Случаят със сър Артър - Мирослав Петров
  • SLANG Убиец: Линии, Обетованата земя, Заместникът, Бягството - Хосе Моралес
  • Заветът на Зендари - Аштън Сайлър
  • Извън времето - Пол Щрут
  • Зората на Мрачните лордове - Джо Дивър
  • Разплата - Пламен Иванов
  • Пътят на пъдпъдъка (промо) – Зимон Вийзе
  • Уимбълдън - Петър Агапов
  • Пътят на светлината - Рони Мейдей
  • Пазители - Ал Торо
  • Хуаранг и Кумихо - Обезчестения и нечестивата - Лейдрин Суийвър
  • В гората на забравата - Георги Димитров – Der
  • Нормалният клуб - Филип Армстронг
  • Симулатор на пенсионерка - Николай Смирнов
  • Кървав лов - The Arsonist
  • Зона 51 - Петър Агапов
  • Фобия - Закари Каранго
  • 00:04:23 - Колин Блекууд
  • Приказка от два свята - Никола Райков
  • Самотния вълк: Сянка върху пясъка - Джо Дивър

Призивът ми е към всеки, който е прочел дори един от разказите: нека ми прати лично съобщение във форума с оценката си за него от 1 до 10 по тази система:

5 - шедьовър
4 - отлично
3 - добро
2 - посредствено
1 - катастрофа

Срокът на анкетата съвпада със сроковете на гласуване за първи и втори тур на Златна Никса 2018. След обявяването на победителя там, ще изготвя таблици със следните статистики:
1. Класиране на произведенията по средна оценка;
2. Класиране на най-четените книги;
3. Класиране на най-четящите потребители.

Мисля, че ще е интересно да се видят резултатите накрая, а пък средната оценка (получена само от гласувалите на Златна Никса) би могла да се ползва като втори, трети и т.н показател при евентуален равен резултат (сега или в бъдеще).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, ze BG, George-AL

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Мар 2019 19:14
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130790
Мислих върху подобна схема, която да бъде въведена за Златна никса, но знаех, че ще предизвика много драма и в крайна сметка се отказах. 10-балната система ми се струва проблемна, обаче, защото оценките много ще варират от потребител до потребител, т.е. това, което за някой потребител е 4 за друг е 6 при иначе ЕДНАКВО мнение за произведението. Просто някои потребители биха дали най-много 7 (примерно), докато други ще дадат 10. Колкото повече пункта има скалата, толкова повече този субективен елемент на оценяване ще изкривява резултатите. Затова скалата от 1 до 5, както е при Goodreads ми се струва най-подходяща.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, the_arsonist

17 Мар 2019 12:34
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130800
Ако искаш, да я променим на петобална, нямам против - още не е започнало гласуването. Най-важното е да има (поне) същата масовост като при Златната Никса, особено ако ще се правят изводи колко подходяща би била система с рейтинг и дали има някакъв шанс да е по-добра от тази с точкуване. Аз също мислих по такъв вариант за Златната Никса, но изскачат проблеми, които трябва да бъдат решавани с формули и коефициенти... Ще е много добре, ако първо имаме данни, върху които да опитваме, отколкото да теоритизираме.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
По принцип съм фен на двадесетобалната система (заради статистиките на играчите във футболните мениджъри съм ѝ свикнал), за мен тя съдържа всички необходими степени, обаче щеше да дойде малко прекалено за оценка на книги-игри. Петобална също обмислях, но с "нюансите" 4.5, 3.5, 2.5, 1.5, 0.5, което по същество си е десетобална, но с по-ниски стойности. Шин предложи на прима виста в чата от -10 до 10, което пък е твърде хард, но пак е вид двадесетобална. Чисто психологически, като се поставя на мястото на авторите, не бих искал да виждам оценка на книгата си 2.09/5.00; предпочитам 4.18/10.00.

С квалификациите от "шедьовър" до "катастрофа" се опитвам да избегна проблема "еднакво мнение - различна оценка". Разлика от 2, 3 или 4 нива е нормално да има - всеки дава мнение според своя си критерий; важното е да го прилага навсякъде еднакво. Тук обаче изскача един от проблемите (ако това беше система за Златна Никса) - дали този с по-висок критерий е прочел същите неща като някой с по-нисък, за да се балансират напълно оценките. Има голяма вероятност някой да останат завишени, а други - занижени, в зависимост от това кой ги е чел и кой не ги е. Други проблеми са пък троленето и хейта, т.е. даването на максимално висока или максимално ниска оценка - и това трябва да бъде регулирано по някакъв начин, ако ще се прилага система с рейтинг в бъдеще. За мен съществува и проблем с "тежестта" на вота (както Неделчо правилно забеляза), ако ще се допуска пълна масовост при него. Едно са оценките на автор/редактор, друго - тези на стар или пък съвсем нов фен...

17 Мар 2019 12:49
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130801
Според мен за такива масови оценки петобална е добре, иначе хората трудно правят разлика по десетобалната между 3 и 4 или между 7 и 8. Но както решите, де.
Иначе идеята за анкетата и статистиката е много хубава, позравления за Арсониста по случая.

Иначе не знам защо "ок" е по-добре от "посредствена", за мен двете определения означават "минава, но нищо особено". Но думата посредствен е добре да седи, за да си бием по еготата:

MEDIOCRE!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: the_arsonist

17 Мар 2019 14:00
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130802
Одобрявам предложението, но и аз съм за 5-тобална система.

17 Мар 2019 18:10
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130804
Ами давайте да въвеждаме 5-балната и да видим какво ще излезе.
Моята идея беше с 5-бална система (с 0 ако не си чел произведението), но с минимален праг от 20% оценяващи от общия брой гласували иначе произведението не влиза в класацията изобщо.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

17 Мар 2019 19:13
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130807
Ами добре, щом толкова се харесва петобалната, нека някой с права поправи болд-натия въпрос в първото мнение, както и да замени системата по-долу с 5-звездна. Май няма нужда от квалификации при това положение, но може и да се сложат някакви за ориентир.

От утре започвам да приемам оценки по 5-обалната система. Ако искате да поправите някоя оценка, ще имате възможност до крайния срок на втори тур за Златна Никса 2018. Приемам последната подадена оценка за окончателна.

Иначе, този минимален праг с нищо не касае гласуващите и няма защо да се вписва. Мога да направя класирания и за 15%, и за 20%, и за 25% накрая, за да видим разликите - няма проблеми.

18 Мар 2019 23:45 18 Мар 2019 23:51 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130814
Сега като се опитах да подредя книгите и ми се струва, че първоначалната идея за десетобалната система не беше лоша - иначе като изключа минималния брой книги с оценки 1, 4 и 5, остава огромната част от книгите, които мога да оценя само с 2 и 3 и се получава малко "всички в един кюп". Ама, почнали сме, пък дано и при другите читатели да се окажат по-балансирани оценките, да видим повече 4 и 5...
Sorry arsonist-е, другата година давай както си знаеш :)

19 Мар 2019 01:06 19 Мар 2019 01:07 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130815

Ал Торо писа: писа:
Според мен за такива масови оценки петобална е добре, иначе хората трудно правят разлика по десетобалната между 3 и 4 или между 7 и 8. Но както решите, де.
Иначе идеята за анкетата и статистиката е много хубава, позравления за Арсониста по случая.

Иначе не знам защо "ок" е по-добре от "посредствена", за мен двете определения означават "минава, но нищо особено". Но думата посредствен е добре да седи, за да си бием по еготата:

MEDIOCRE!

Торо, разликата между " окей", и "посредствена" е същата като да имаш тройка и четворка в училище. Посредствен, значи че има още хиляда, десет хиляди, сто хиляди като като тази книга, и само една крачка я дели от пълната катастрофа. Окей, значи че не е нещо особено, но не е и лоша.
Петобална оценка е супер. В училище използвахме оценка от 2 до 6, тук използваме от 1 до 5

Истината ще те направи свободен

21 Мар 2019 13:22
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130836
1. Изпуснали сме да уточним една подробност: авторите, които участват в анкетата, трябва да оценят и своята книга, защото иначе ще им се развали процентът в читателското класиране.
2. На когото все пак му е трудно да постави в един кюп две или повече книги, нека ползва и половинки (4.5, 3.5...) за да ги разграничи, както е постъпил Ал Торо при попълването на анкетата.

21 Мар 2019 15:41
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130838
Предлагам друг вариант - тези книги могат да се броят за прочетени, но да не си слагат оценки авторите - струва ми се като нещо, което по-скоро ще изкривява средната оценка, мен примерно ме интересува как читателите оценяват едно мое произведение и не искам да размивам тази оценка с моето мнение.

21 Мар 2019 16:43 21 Мар 2019 16:46 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130839
Има проблем и в този вариант. А именно - автори, които много държат да са нагоре в класирането, няма да гласуват изобщо, защото всяка подадена точка е удар по тяхното произведение. Това ако се дават точки. Ако се дават оценки... може би има смисъл.

21 Мар 2019 16:56 21 Мар 2019 17:01 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130840
арсонисте, моите уважения, но моля те - спри се на някаква система на оценяване. * Ако слагаме система с половинки, по същество връщаме дестобалната система, макар привидно да е петобална. Лично аз нямам нищо против половинките, но не считаш ли че е нередно след като някои хора са гласували по една система, да кажеш, че за други хора ще важи друга система за същите неща съм спорял с Торо около Златна никса 2015 , досадно ми е да влизам в познати спорове, по познати теми, но с други хора.
Аз например сега съм дал 4 за една книга и 5 за друга, но ако можеха да се дават половинки, когато гласувах вероятно щях да дам 4,5 и за двете книги. Просто едната е била 4,5 и малко надолу, а другата - 4,5 и малко нагоре.
На мен не ми е за моя глас, но ми се струва, че по подобен начин се обезсмисля вота?

ще те помоля най-учтиво за в бъдеще предварително да решиш каква система ще използваш и да обявиш, че ще бъде само и единствено тя.
Остани си със здраве.

*дотук системиет предложени от теб бяха:
дестобална система, петобална система, петобална система с половинки. Дано утре не се сетиш да вкараш и четвъртинки;) :cheer:

21 Мар 2019 19:26
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130842

Ал Торо писа: писа:
Предлагам друг вариант - тези книги могат да се броят за прочетени, но да не си слагат оценки авторите
ОК, приема се. За кеф го правим, няма да се насилваме.

Който от авторите иска да се оцени, нека го направи (аз лично нямам проблем с това); който не иска - брои му се за прочетана.
Просто исках да има стойности във всички графи, но сега ще слагам и букви (А, може би).
Догодина ще решим твърдо кой вариант да остане.

George-AL писа: писа:
Аз например сега съм дал 4 за една книга и 5 за друга, но ако можеха да се дават половинки, когато гласувах вероятно щях да дам 4,5 и за двете книги. Просто едната е била 4,5 и малко надолу, а другата - 4,5 и малко нагоре.
Прав си, да. Извинявам се, не уточних - Торо е дал половинките си в скоби, по този начин:
3(.5)
2(.5)
Т.е. гласува си по петобалната с цели числа, но все пак някъде е дал разлика, която в един момент може и да се ползва...

Идеята ми е, че ако получа още много такива мнения, бих взел предвид стойностите в скобите при изготвянето на статистиката (защото би се оказало, че 5-зездната не е толкова удобна). Важното е системата да е комфортна на повечето участници за догодина, когато вече трябва да сме нацелили ваксата. А коя е правилната много лесно може да се разбере като се разреши оценяването с половинки в скоби.

Те ще бъдат отразени в някаква алтернативна статистика. Основната ще си е сметната с цели числа, тъй като това пожела форумът.

Така че, да обобщя: който иска, нека си слага половинки в скоби - за официалната статистика взимам цялото число пред тях. Ако се натрупат много мнения със скоби - правя и алтернативно класиране.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, George-AL

21 Мар 2019 23:46 21 Мар 2019 23:47 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Анкета: "Кой, какво, как?" (2018) #130843
арсонисте, в такъв случай ти дължим признание - правиш двоен труд, за две таблици. Да, ако има повечко мнения, наистина ще е хубаво да се вземат предвид, просто си мислех, че това би било от значение в бъдещите издания на анкетата. Но ти се знаеш най-добре, явно си премислил нещата.

П.С. ако позволиш един съвет - ако анкетата ще се се обособява в конкурс паралелен на Златната никса, т.е. ще става годишна, е хубаво да помислиш за по-сериозно име отколкото например "Анкета кой, къде как -второ/трето/пето издание"

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.075 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти