• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
За препинателните знаци и етикета в Интернет

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
13 Апр 2011 15:45
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Topic Author
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8877
Мнението на мнозинството не е мерило за нищо, освен за самодоволната безпросветност на самата тълпа. (Това го казвам по принцип във връзка със "статистиката" за харесване и нехаресване.)

"Стандартите" нямат особена тежест за мислещите със своя си ум.

А писането с главни букви е викане толкова, колкото писането само с малки е шепот. Вика се с глас, не с писмени знаци.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Апр 2011 16:38
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 38
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8883

vg писа: писа:
А писането с главни букви е викане толкова, колкото писането само с малки е шепот. Вика се с глас, не с писмени знаци.

Ето това изказване искам да го видя да стои като точка първа във всички български форуми. Евала.

13 Апр 2011 17:50
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8907

Branimer писа: писа:

Ето това изказване искам да го видя да стои като точка първа във всички български форуми. Евала.

В интернет пространството писането с главни букви е прието да се приема за еквивалент на викане. Също, както двоеточие последвано от затворена скоба е прието да се интерпретира, като усмивка.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

13 Апр 2011 18:04
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8914

Мнението на мнозинството не е мерило за нищо, освен за самодоволната безпросветност на самата тъпла. (Това го казвам по принцип във връзка със "статистиката" за харесване и нехаресване.)

Аз пък винаги съм смятал, че всяко изкуство, което цел ида доставя удоволствие на хората, трябва да бъде харесвано от масата фенове на съответното. Асен го е казал по-горе - ако пиша нещо в стила на "Здрач" и феновете на жанра не ме харесат, значи съм келеш. Не защото книгата е лоша, а защото съм се ориентирал като идиот. Както са се ориентирали като кретени и редактора и консултантите и издателя ми и неговите консултанти. А пък ако при една книга го няма целия тоя екип... значи си прецакан.

Lachdanan писа: писа:

Branimer писа: писа:

В интернет пространството писането с главни букви е прието да се приема за еквивалент на викане. Също, както двоеточие последвано от затворена скоба е прието да се интерпретира, като усмивка.

Абсолютно. Всъщност, дори в литературата често се ползват главни букви за отличаване на силно викане. Особено на някое НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!! :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

13 Апр 2011 20:27
SoulRaiser
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8927
Това добре, а безразборното писане с мАLки i ГоLемi бUkwи на различна кодова таблица?

The power is still within...
Да ползвате този форум е привилегия, не право!
Евалата, пичове, Рейзър се завръща...
...немаше ме щото вдигах нова къща.

13 Апр 2011 20:37
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8932
Това вече е признак за "Аз съм кифла/гъзар и съм GoLеМа Ra6tA"

Лично мнение.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

13 Апр 2011 22:53
Raz
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8972
Много правилно си го каза вг - изкуственото насаждане на смисли върху неща, които по принцип ги нямат, е просто смешно.
Усмивката и други неща са отделна категория - "рисуване" с букви и знаци, където вече "изображението" носи смисъла.

Това също.

13 Апр 2011 23:36
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8986
Само че в това няма нищо изкуствено. Големите букви са напълно логичен аналог на високо говорене или блатантно натвърдване, също както жълтият кръг с две точки и една крива е напълно логичен аналог на усмихнато лице.

Най-забавното и интересното у езика като система, е че той води свой собствен живот, разпръснат някъде между хората в академията, речниците, n на брой жаргона и отпечатъка му у всеки владеещ го. В резултат на това, ако в един момент ти сам решиш че точки не се използват за край на изречението, а вместо запетаи, или пък "домат" вече значи "гвоздей", имаш пълното право, но хората няма да те разбират добре/правилно :) Та същото и с ALL CAPS-а.

Have you sought fortune evasive and shy?

13 Апр 2011 23:41
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #8987

Raz писа: писа:
Много правилно си го каза вг - изкуственото насаждане на смисли върху неща, които по принцип ги нямат, е просто смешно.
Усмивката и други неща са отделна категория - "рисуване" с букви и знаци, където вече "изображението" носи смисъла.

Това също.
Както изображението на усмивка носи смисъл на усмивка, така и главните букви носят смисъл на викане, а писането с по-дребен от стандартния шрифт на шепот. Харесва ти или не писането с включен capslock се приема за просташко в интернет. Да кажеш, че за теб това не важи показва неуважение към събеседниците ти и установените порядки, с всички произтичащи от това последствия - присмех, игнориране.
Когато си в Рим, дръж се като римлянин.

Колкото до тия, дето мислели със собствения си ум, добре е да запомнят, че много стандарти важат и за тях. Умни и глупави се влюбват стандартно, правят стандартни глупости, изкушават се от стандартни неща. А най-стандартното е, някой да си внуши, че е мислещ със своя си ум. Без тук присъстващите де, всички сме много елитни и специални.

14 Апр 2011 01:15
Gravolez
Командос
Командос
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9013
Има две общи неща между писането с големи букви и викането
1. И двете привличат вниманието
2. И двете дразнят и са по-трудни за възприемане когато става въпрос за нещо по-дълго от няколко думи.

Според мен това е причината да се възприема писането с големи букви за викане.

Disclaimer: By reading the message above you acknowledge that the author is an amateur and not a proffessional in all possible areas of expertise and that he will not be held responsible for any moral, intellectual, financial or material damage that his message inflicts upon you or your property directly or indirectly.

14 Апр 2011 03:59
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9021

Вонамарак писа: писа:
Само че в това няма нищо изкуствено. Големите букви са напълно логичен аналог на високо говорене или блатантно натвърдване, също както жълтият кръг с две точки и една крива е напълно логичен аналог на усмихнато лице.

Най-забавното и интересното у езика като система, е че той води свой собствен живот, разпръснат някъде между хората в академията, речниците, n на брой жаргона и отпечатъка му у всеки владеещ го. В резултат на това, ако в един момент ти сам решиш че точки не се използват за край на изречението, а вместо запетаи, или пък "домат" вече значи "гвоздей", имаш пълното право, но хората няма да те разбират добре/правилно :) Та същото и с ALL CAPS-а.
Точно, проблемът е, че някои хора решават, че правилата, които важат за останалите, не се прилагат за тях.
Разбира се, това води до горчивото им разочарование, когато някой не вижда никакъв повод да се отнася към тях по специален начин.

Lachdanan писа: писа:

Raz писа: писа:

Това също.
Както изображението на усмивка носи смисъл на усмивка, така и главните букви носят смисъл на викане, а писането с по-дребен от стандартния шрифт на шепот. Харесва ти или не писането с включен capslock се приема за просташко в интернет. Да кажеш, че за теб това не важи показва неуважение към събеседниците ти и установените порядки, с всички произтичащи от това последствия - присмех, игнориране.

Колкото до тия, дето мислели със собствения си ум, добре е да запомнят, че много стандарти важат и за тях. Умни и глупави се влюбват стандартно, правят стандартни глупости, изкушават се от стандартни неща. А най-стандартното е, някой да си внуши, че е мислещ със своя си ум. Без тук присъстващите де, всички сме много елитни и специални.
Съгласен напълно, само да отбележа, че не съм елитен и специален :mrgreen: !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

14 Апр 2011 08:33
SoulRaiser
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9024
Само да вметна ей-така, като оф-топик, че аз НИКОГА не ползвам Caps Lock, а ВИНАГИ държа Shift за главни букви.

The power is still within...
Да ползвате този форум е привилегия, не право!
Евалата, пичове, Рейзър се завръща...
...немаше ме щото вдигах нова къща.

14 Апр 2011 09:00
Raz
Командос
Командос
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9026
Да речем, че сте прави, макар и да не съм съгласен с вас. Но това:

Никога. Ако съм варварин, ще си се държа като варварин навсякъде.
Аз, приятелю, съм претръпнал към присмех и игнориране. И това е всичко, което ще кажа по темата.

14 Апр 2011 13:18
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1186
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9083
Разбира се че можеш да се държиш като варварин в Рим, друг е въпросът че въпросните варвари стигат до вечеря с лъвовете да речем. Колкото до шифта на Сул Рисъра, лошо няма ама пробвай да зипишеш една страница текст с натиснат шифт и ще установиш че не е особено удобен вариант. =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

14 Апр 2011 17:06
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9160

Вилорп писа: писа:
Колкото до шифта на Сул Рисъра, лошо няма ама пробвай да зипишеш една страница текст с натиснат шифт и ще установиш че не е особено удобен вариант. =)
Поради неработещ capslock веднъж писах страница и нещо със забодена кибритена клечка в shift-a :D.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.093 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 20 Юни 2025 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност