• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
За препинателните знаци и етикета в Интернет

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
16 Апр 2011 03:03
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9557
Пеш, ако си открил нещо повече от пример че обществените договори съществуват в услуга на индивида в онзи пост на хамелеона, мисля че наистина си се подвел. Вярно, не е и моят тип пример, но пък аз не съм 130 кила ;)

А с цикличните спорове в един момент ще трябва да се примириш - това е добрия вариант. Като ги гониш, избуяват в другите теми. Важен е тонът - докато няма лични атаки, всичко е наред.

Have you sought fortune evasive and shy?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Апр 2011 03:26
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9562

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:

Асен писа: писа:
Аз само искам да отбележа, че никъде не е имало аргумент "ще ти счупя главата". Аргументът беше "и ако следваме твоята логика, ще стигнем до решаване на споровете с юмручно право" :mrgreen: .
О, да, как не се сетих, някой случайно беше объркал темата с "Тренирате ли", та си разказваше за килограмите и методите на тренировка. Как пък не се сетих...

Което не пречи аргумента да е верен що се отнася до сблъсъка на култури/личности които нямат много допирни точки, а и не искат да имат. От древността насам такива проблеми се решават с обема метал, затъкнат в тялото на опонента.
Именно, а етикецията е начин да се избегне употребата на въпросния метал. Най-малкото, тя гарантира, че може да нямате допирни точки, но няма и да се настъпвате по мазолите.
Което именно демонстрираше въпросният пост .

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

16 Апр 2011 16:22
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 603
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9648
Аз нещо не разбирам този спор? На всекиго е ясно, че главните букви представляват вид крещене или дори заплаха. Ако целта е да се подчертае някоя ключова дума или изречение, то се прави точно това - [u:saejz5vf]подчертава се[/u:saejz5vf].

17 Апр 2011 01:04
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9702
На някои хора тук не им е ясно. И твърдят, че сме кретени, защото смятаме, че ползването на главни букви отразява крещене.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

17 Апр 2011 01:25
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Topic Author
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9705

Аз само искам да отбележа, че никъде не е имало аргумент "ще ти счупя главата". Аргументът беше "и ако следваме твоята логика, ще стигнем до решаване на споровете с юмручно право" :mrgreen: .

vg писа: писа:
От общоприетите безсмислици не следва и добро.
Хубавата новина за теб е, че ако нещо е общоприето, особено в глобален мащаб, то обикновено си има причина, дори тя да ти убягва .

Никакви причини не убягват от зоркия ми поглед. 8-)
Говорех за последиците, не за причините.

Но всъщност как така двама души ще говорят от името на общоприетото и глобалното ?! Да не би да страдате от размилионяване на личността, сякаш вие сте се слели със световния дух до пълна неразличимост :?: Спомнете си, че сте индивиди все пак. Надявам се в умовете ви да няма глас, който да казва: "Името ми е легион".

17 Апр 2011 02:06
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9714

Хубавата новина за теб е, че ако нещо е общоприето, особено в глобален мащаб, то обикновено си има причина, дори тя да ти убягва .

Но всъщност как така двама души ще говорят от името на общоприетото и глобалното ?! Да не би да страдате от размилионяване на личността, сякаш вие сте се слели със световния дух до пълна неразличимост :?: Спомнете си, че сте индивиди все пак. Надявам се в умовете ви да няма глас, който да казва: "Името ми е легион".

Последиците явно са сметнати за положителни, иначе практиката е щяла да бъде отхвърлена. А като цяло забихме във философстване модел "от пусто в празно".
Затова мисля да те успокоя, че подобен глас съм чувал само в книга трета от "Пътя на тигъра", и то само ако избера пътя, по който се срещаш с едно определено чудовище, което го има за мото :mrgreen: !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

17 Апр 2011 02:35
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9717

Тъй, това за мен си е лична нападка. Няма лошо, ти ме смяташ за луд, аз те смятам за опасен анархист.

Сега един аматьорски урок по устройство на обществата (на скромен не научен език. Елан е антрополог, той може да даде най-добрите дефиниции и да ми посочи грешките):

Долното са лично мои наблюдения и проучвания. Не карам никой да вярва в тях. Само излагам мисли и разсъждения. И посочвам смисъла от общоприетите правила.

Общество е група хора събрани по определен принцип - хабитат, интереси, пол, биологични показатели. Обществата се контролират от два типа правила:
А) Писани правила или закони, са правилата приети от ръководните органи на общността или обществото. Не убивай, не кради, не прави секс с животни.... Обикновено в писано правило (закон) се превръща нещо, чието нарушаване застрашава по пряк или косвен начин мирното съжителстване на Обществото (общността). Поради човешката природа за клинчене, законите имат навика да се разрастват гигантски и хората да се позовават на буквата им. Като цяло, законите стигат до този си вид.

Б) Неписани правила - или обичаи, етикеция, ритуали и т.н. Не се налагат от ръководния орган, а от самата общност. Примери - не плюй на килима, не говори цинизми и т.н. Някой път Закона може да се превърне в обичай и обичая в закон. Етикецията и обичаите осигуряват мирно съжителстване на индивидите в дадената общност. С времето, чрез спазването на неписаните правила се постига и разделение на "прави" и "криви" хора. Ако щете на бай-ганьовци и нормални люде. Наречете ги както искате. Но нарушаващите тези правила, често са изолирани от общността, някой път дори изхвърляни от нея. Пример за такова общо прието правило е "не бий слабаци" - макар и основно за жени и деца, това правило влиза в естествена защита на 50 килограмовите зубърчета-хилчици. Забележете, че рядко някой се възмущава от честния бой.

В своята същност, неписаните правила са несъвършени и почти не подлежат на добро класифициране. Изпълнени са с частни случаи, парадокси и на места откровени безсмислици. В същото време, няма общество, което да може да функционира без такива правила. Те определят начина на поведение между хората и обществената и личностна етика.

И пак в тези правила има изключения. Особено ценните за едно общество личности могат да си позволят да нарушат повечето неписани правила и да им се размине. Но това са единични, частни случаи. Типове като Айнщайн.

Няма да продължавам, че ще взема да напиша нещо, което наистина не е вярно. Но съветвам хората, които са против "общоприетите" неща и "норми", "морал", "етика" и т.н. Да се замислят, ако всички са като тях, какъв точно е шанса им за оцеляване в общество.

17 Апр 2011 10:09
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9733

Хамелеона беше достатъчно изчерпателен по-горе и въпреки, че нямах намерение да пиша отново по темата, няма как да не те запитам: А как си представяш милиони да изказват мнението си самостоятелно? Смятай, каква какафония ще настане! Именно за това индивидите избират други индивиди, със сходни възгледи, които да представляват групата (друг е въпросът, че тези представители се оказват опасни луди, но това е проблем на преценката, не на системата :) ).

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

17 Апр 2011 17:40
Raz
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9759

hameleona писа: писа:
Тъй, това за мен си е лична нападка. Няма лошо, ти ме смяташ за луд, аз те смятам за опасен анархист.
Това за мен е лична нападка, защото аз се самоопределям тъкмо като анархист. Ще те помоля да не използваш подобни термини като обиди. Както и не можах да разбера преди защо смяташ "идеалист" за нещо лошо, но имам чувството, че и то беше с подобно значение.
Че не съм съгласен с теб е ясно, по това няма да говорим. :lol:

17 Апр 2011 17:57
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
За препинателните знаци и етикета в Интернет #9760
Анархията не се подчинява на правила. Липсата на правила води до власт на силата. Както и да е, ако искаш да водим един философски спор, пиши на лично. Винаги съм готов да споря с нещо различно от неоценена стена.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.067 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (518 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 18:30

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност