• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
За вампирите

За вампирите

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
14 Апр 2011 21:47
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 115
Topic Author
За вампирите #9225
пренесено от: Дискусии, коментари и критики СЪС SPOILERS за котаракът

Примерно архи-вампирите не могат да влязат в осветен "хорски" дом без покана, докато другите няма да се спрат от нещо подобно.

Офф - това го срещнах в "В бездната при мъртъвците" когато ме нападна Ел Дрейк, и много се зачудих защо му трябва разрешение да ме погне. :mrgreen:

P.S. Ако някой сподели на каква митология почива това "правило" ще ми е много интересно. :)

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Апр 2011 09:08
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
За вампирите #9290
Това за вампирите, че не влизат без покана, мисля си че беше от древните балкански суеверия. Лошото, че сайто където го пишеше най-подробно вече не съществува :?

Избери своето приключение

15 Апр 2011 10:18
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 25
За вампирите #9303

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:

Примерно архи-вампирите не могат да влязат в осветен "хорски" дом без покана, докато другите няма да се спрат от нещо подобно.

Офф - това го срещнах в "В бездната при мъртъвците" когато ме нападна Ел Дрейк, и много се зачудих защо му трябва разрешение да ме погне. :mrgreen:

P.S. Ако някой сподели на каква митология почива това "правило" ще ми е много интересно. :)

Ако си гледал филма "Бъфи - убийцата на вампири" с Рутгер Хауер там го имаше същото. За вампирите има най-различни купчини суеверия, дето ако всичките важаха те щяха да са егати слабаците - трябва им разрешение за да влязат някъде, не могат да преминават през течаща вода (това е пак балканско суеверие - ако сте забелязали в много случаи селските гробища са оттатък реката, за да не може видиш ли мъртвия да се върне обратно или нещо от сорта), не понасят аромата на рози, не могат да се гледат в огледала, за разпятието-чесъна-среброто-светената вода няма да споменавам, ако искаш да го забавиш разпиляваш пред него торба пясък и той е принуден да преброи всяка песъчинка преди да премине и т.н.

15 Апр 2011 10:25
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 115
Topic Author
За вампирите #9305

Branimer писа: писа:
не могат да преминават през течаща вода (това е пак балканско суеверие - ако сте забелязали в много случаи селските гробища са оттатък реката, за да не може видиш ли мъртвия да се върне обратно или нещо от сорта),

А, това и за Носгот е валидно, водата им се отразяваше като киселина.

не понасят аромата на рози
А това - в "Нощта на ужаса 2"

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

15 Апр 2011 11:51
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1885
За вампирите #9324

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Виждал съм го на доста места, може би в "Salem's Lot" за първи път (който не е чел тази книга да не говори за вампири :) ), беше добре направено и в Låt den rätte komma in (който не е гледал този филм да... хммм... не мога да измисля нещо достатъчно лошо...)

15 Апр 2011 12:11
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
За вампирите #9326
Препоръчвам силно по темата ето тази книга:

i1.helikon.bg/124431z.jpg

Там има всичко. За жалост е изчерпана в Пингвините и Хеликон, който е фен ще трябва да поразрови от други места.

15 Апр 2011 12:44
WishmasterL
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
За вампирите #9333
Абе, нищо не разбирате, вампирите блещукат на слънце и ходят на училище! :lol: :lol: www.deviantart.com/download/147552317/va...e_by_darkreveren.jpg

А иначе, на мен винаги ми е била интересна темата за инкубусите и сукубусите и вариациите на легендата за тях. Някои твърдят, че това са духовете на починали роднини, които един вид стават от гроба, за да се...съвокупляват с живите. Други вярват, че това са демони, които побъркват с присъствието си живите, а прекомерния секс с тях може да доведе дори до смърт. За покана обаче не съм срещала да пише, сами си влизат явно. :D Интересно е, ако се поровиш можеш да откриеш много готини балкански легенди.

Veritas vos liberabit.

15 Апр 2011 12:45
WishmasterL
Котарак
Котарак
Скрий Още
За вампирите #9335

Там има всичко. За жалост е изчерпана в Пингвините и Хеликон, който е фен ще трябва да поразрови от други места.

Уууу, изглежда интересно, някаква идея кач парА? Ще се огледам тук-там.

Veritas vos liberabit.

15 Апр 2011 13:26
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
За вампирите #9341
Всички зли и "други", "чужди" сили от фолклора си вървят в комплект с най-прости практични начини да се предпазиш, понеже са заченати като идея в най-битови условия :) В модерните жанрове простите предпазвания се усложняват, понеже са морално остарели и биха изглеждали смешно - повечето феи и зли сили примерно в старите вярвания си мрат от желязо (!). В жанровете в които всички размахват мечове обаче вече срещу феи трябва уж специално "cold iron" или заместител, срещу върколаци трябва сребро и т.н.

Това с "неканенето" почива на (прагматична) ксенофобия и страх от различното/външното. На балканите се е вярвало в още много същества, на които не трябва да им отговаряш като те повикат - я в гората, я да излезеш от къщата. Това с минаването на прага е същото, само че звучи някак по-тясно и модерно и доколкото знам си го е конкретизирал Стокър в продължение на идеята че "злото те хваща, само ако му отговориш", т.е. християнско ниво над битовата ксенофобия :)

Have you sought fortune evasive and shy?

15 Апр 2011 13:52
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
За вампирите #9345
В Carpe Jugulum - Захапи за врата на Пратчет се споменава същото суеверие за вампирите и нуждата от покана, едва ли е типично балканско поверие.

Вонамарак писа: писа:
Всички зли и "други", "чужди" сили от фолклора си вървят в комплект с най-прости практични начини да се предпазиш, понеже са заченати като идея в най-битови условия :) В модерните жанрове простите предпазвания се усложняват, понеже са морално остарели и биха изглеждали смешно - повечето феи и зли сили примерно в старите вярвания си мрат от желязо (!). В жанровете в които всички размахват мечове обаче вече срещу феи трябва уж специално "cold iron" или заместител, срещу върколаци трябва сребро и т.н.

Имаше един много хубав разказ на Шекли, за пропъждане и побеждаване на различни чудовища. В арсенала бяха водни пистолети, заключени врати и универсалното спасение от всяко чудовище - завиването с одеяло през глава.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

15 Апр 2011 14:09
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
За вампирите #9349
За въпросната книга мога да кажа, че е по-добре да не се купува. Имам я. Обаче сведенията вътре са неверни. Съществата вътре са описани, както авторите на романите са ги описали, а не по митове и легенди. Вампирите са описани, както ги е описал Кинг и Брам Стоукър.

За вампирите по-късно вечерта ще видя какво мога да намеря. Като фактите, които изложа, ще бъдат цитирани събирачите на информация. Това което тогава ще постна тука няма да бъде от някое Wiki, а някои от любимите ми сайтове за окултизъм.....

Избери своето приключение

15 Апр 2011 14:27
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
За вампирите #9357
@Lachdanan Прав си, донякъде - по-правилно е да се каже "От югоизточна европа". Типично - зависи откъде го гледаш. Зли сили, на които не бива да отговаряш/които не бива да следваш има във всеки фолклор. Кръвопийци също има навсякъде - така се е случило обаче че вампирският жанр гради върху именно "вампир"а на източна европа. Стокър закача на своя друга типична черта на злите сили по тия земи и я натвърдва. Между това и Пратчет има цял век унификация на "вампирска литература".

Have you sought fortune evasive and shy?

15 Апр 2011 14:41
WishmasterL
Котарак
Котарак
Скрий Още
За вампирите #9362
Като видях Стокър, та се сетих - горещо препоръчвам неговия така да се каже баща - Шеридан льо Фану. Книгата е "Неясно като в огледало" и съдържа небезизвестния разказ "Кармила". :)

Veritas vos liberabit.

15 Апр 2011 15:51
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
За вампирите #9390

WishmasterL писа: писа:

Уууу, изглежда интересно, някаква идея кач парА? Ще се огледам тук-там.

15 лв е.

15 Апр 2011 18:51
WishmasterL
Котарак
Котарак
Скрий Още
За вампирите #9453
Благодаря ти! Ще я прочета с голямо удоволствие! ;)

Veritas vos liberabit.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
За вампирите
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Бойците на Европа (20 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Автори с малко издадени книги
    • от gishena
    • Yesterday 21:24
    • Въпроси към Любо Николов (Колин Уолъмбъри) (185 Мнения)
    • в За книгите-игри / Въпроси към автори и художници
    • от gishena
    • Yesterday 21:18
    • Зъби 2: Палатът на чудесата - Коментарна (27 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от kiril_ps
    • Yesterday 11:02

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg