• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
За смисълът от слагане на кавички при цитати

• 1
  • 1
21 Юни 2020 09:38 27 Юни 2020 10:51 от Ал Торо.
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 262
Topic Author
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135867
Модерация: Темата е отцепена от тук: knigi-igri.bg/forums/literature/636?start=420

Ефикс, хубаво е да слагаш кавички, когато цитираш. Иначе някой незапознат със стила ти на ревюиране може да се излъже, че текстът е написан от теб.

В случая си копирал анотацията от гърба на книгата и информацията от Wikipedia. В този ред на мисли - освен кавички е добре да посочваш и източниците.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, Shin, Efix7, Леден Дракон

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

25 Юни 2020 21:48
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135918

comics_ross писа: писа:
Ефикс, хубаво е да слагаш кавички, когато цитираш. Иначе някой незапознат със стила ти на ревюиране може да се излъже, че текстът е написан от теб.

В случая си копирал анотацията от гърба на книгата и информацията от Wikipedia. В този ред на мисли - освен кавички е добре да посочваш и източниците.

Преди време се разбра, че бота бъгва при използването на специални символи и оттогава гледам да ги избягвам. За източника си прав, че е хубаво да се посочва.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

25 Юни 2020 22:02
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135919
Това е адски нелепо обяснение. Дори и от теб не съм го очаквал. Във въпросното мнение на два пъти си използвал кавички (цитат от книгата и заглавието й). Или ботът бъгва на третия път...?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Stayfun

26 Юни 2020 11:05
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135923

Това е адски нелепо обяснение. Дори и от теб не съм го очаквал. Във въпросното мнение на два пъти си използвал кавички (цитат от книгата и заглавието й). Или ботът бъгва на третия път...?

Копирах текста директно от социалната мрежа. Не съм добавя ръчно кавички от формата тук, защото щеше да ме спре бота. Не съм запознат с материята, но явно копирания текст минава без проблеми. Само добавих картинката и пуснах мнението.

Съжалявам за причиненото неудобство да прочетеш мнението без кавички. За в бъдеще ще се опитам да се коригирам и да изпълнявам по-добре твоите предпочитания при писане на мнение във форума.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps

26 Юни 2020 20:58
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 510
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135937
Efix7, това не е някакъв каприз на Росен, а елементарна коректност.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, Sando

26 Юни 2020 21:23 26 Юни 2020 21:29 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 991
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135941

Mindcrime писа: писа:
По-скоро е липса на такт от страна на "коректния". Вместо да попита, дава тъпи оценки - "нелепо", че дори ги изсилва с "адски".
Аз също съм срещал подобни техн. проблеми, но все пак пускам мнението.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Efix7, dechoto

27 Юни 2020 08:38
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135951

kiril_ps писа: писа:

По-скоро е липса на такт от страна на "коректния". Вместо да попита, дава тъпи оценки - "нелепо", че дори ги изсилва с "адски".

Най-лесно се дават оценки на другите...

27 Юни 2020 10:01 27 Юни 2020 10:02 от comics_ross.
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135953

Efix7 писа: писа:

Аз много добре разбирам какво целиш. Искаш тази част от постовете да отиде в "Бунището", за да не стоят тук и да е видно как се излагаш. Все ми е едно. Най-вероятно успя да го постигнеш. Много по-достойно щеше да бъде да си признаеш и да продължиш напред, а не да излизаш с някакви абсурдни оправдания и да се правиш на засегнат.

Какви са тези "ревюта", които пишеш - цитати от книгата (филма), копиране на анотации, копиране на текстове от Уикипедия. Толкова ли не може да напишеш нещо твое? Нали си "автор на 10 интерактивни РИ", ако се съди от подписа ти. Би трябвало поне с подобен текст да можеш да се справиш, а не да крадеш чужди и да ги представяш за твои или да постваш цитати, които всеки може да си ги намери за секунди в нета, ако му представляват интерес.

P.S. Докато пишех отговора видях, че си си постигнал целта. Мненията се отделени и вече никой не може да разбере за какво става на въпрос.

Браво на администраторите! Поне слагайте някакъв обяснителен текст, тъй като така излиза, че аз започвам някаква тема в нищото.

27 Юни 2020 10:08 27 Юни 2020 10:12 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2344
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135955

Браво на администраторите! Поне слагайте някакъв обяснителен текст, тъй като така излиза, че аз започвам някаква тема в нищото.

Прието, а потребителите започнете да слагате "offtopic" таг, когато навлизате в странични от темата спорове, тогава (ако нещата са с мярка) няма да се налага местене въобще.
Също, в постовете може да се ползва цитиране на (части от) предни постове, когато има връзка към тях, за да не се губи връзката в такива случаи и в случаи, че предните мнения изчезнат - имаме прецеденти покрай изтрити профили и т.н.

Конкретно тук първият пост е доста ясен сам по себе си дори и без да се посочва въпросният пост на Ефикс, който го е провокирал.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

27 Юни 2020 10:26
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135957

Efix7 писа: писа:

Аз много добре разбирам какво целиш. Искаш тази част от постовете да отиде в "Бунището", за да не стоят тук и да е видно как се излагаш. Все ми е едно. Най-вероятно успя да го постигнеш. Много по-достойно щеше да бъде да си признаеш и да продължиш напред, а не да излизаш с някакви абсурдни оправдания и да се правиш на засегнат.

Какви са тези "ревюта", които пишеш - цитати от книгата (филма), копиране на анотации, копиране на текстове от Уикипедия. Толкова ли не може да напишеш нещо твое? Нали си "автор на 10 интерактивни РИ", ако се съди от подписа ти. Би трябвало поне с подобен текст да можеш да се справиш, а не да крадеш чужди и да ги представяш за твои или да постваш цитати, които всеки може да си ги намери за секунди в нета, ако му представляват интерес.

P.S. Докато пишех отговора видях, че си си постигнал целта. Мненията се отделени и вече никой не може да разбере за какво става на въпрос.

Извиних ти се и казах, че си прав. Какво повече да направя за теб, за да спреш да се заяждаш с мен и администрацията на форума?

27 Юни 2020 10:26
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135958
Да, приемем забележката за "offtopic" тага, но в случая не мисля, че моето мнения беше извън темата. След това, както написах и по-горе темата целенасочено беше разводнена, за да се стигне дотук.

Целта на темата е да напишем какво четем и да кажем дали ни е харесало и ако да, защо. Или да аргументираме защо не ни е допаднало. Може да се направи специална тема за цитати и там Ефикс да си изважда тези от книги и филми или вие любезно да ги местите след като ги е публикувал в грешните.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

27 Юни 2020 10:50 27 Юни 2020 11:04 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2344
За смисълът от слагане на кавички при цитати #135959
Добавени са вече нужните пояснения за модераторските действия.
Offtopic е при всички положения, идеята на основната тема е да се дават мнения за прочетени произведения, който както и колкото може. Иначе съм съгласен с твоята забележка за кавичките.

Така или иначе, този дълъг спор не мисля, че ще е особено интересен за някого и по-скоро разводнява темата, затова е изнесен; не е в Бунище, а в Общи приказки. Няма според мен да е особено неудачно такива забележки да се дават на лична кореспонденция.

Също съм на мнение, че няма особен смисъл да се копират мнения на някой от някъде тук като основна практика - ако исках да чуя какво критиците мислят за Виан, щях да го направя другаде - тук по-скоро бих искал да чуя мнението на форумните потребители, което не пречи да реферират от време на време друго такова, когато съвпада с тяхното.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: comics_ross

09 Юли 2020 12:38 09 Юли 2020 13:40 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
За смисълът от слагане на кавички при цитати #136168
Никога не съм вярвал, че ще се съглася с мнение на Росен, но ето че се съгласявам - когато човек цитира чужда мисъл е прието да се слагат кавички и да упоменем поне лицето, на което принадлежи мисълта. А ако искаме да сме съвсем коректни следва и да напишем препратка към книгата, също с цитиране.

първи пример "Жътварка пее нейде в полето" - пише Ботев. Дори да не напишем името на произведението е редно да напишем, че това е цитат от Ботев
втори пример - по -пълно цитиране - "Жътварка пее нейде в полето", както Ботев е написал в "Хаджи Димитър " - тук указваме не само автора, но и произведението
,трети пример - съвсем коректен
"не съдете за да не бъдете съдени, защото с какъвто съд съдите с такъв ще бъдете съдени"
Евангелие на Матея 7:1-2 - в този случай изразяваме не само кого цитираме и произведението, но с точност до дребен детайл откъде сме цитирали.

Когато изразяваме собствено мнение, няма кавички.

Освен това напоследък някои автори в художествената литература слагат кавички, за мислите, с които разсъждава героят наум, за разлика от пряката реч

пример:
-Страх я е да не я отвлекат, а? Дано не си й казал колко ми е голям, Джон Сняг, това би уплашило всяка жена. Винаги съм искал да си взема жена с мустаци. — А после се смя и се смя.

„Сега не би се смял." - Ясно е, че последните мисли Джон запазва за себе си

П.С. социалната мрежа не е коректив, много глупости се пишат там, това реално погледнато е чат. Бъдете добри да проверявате какво цитирате, защото някой може да цитира от социалната мрежа и че Тръмп е мъртъв. наскоро някой бе пуснал новина, че Белия дом е махнал статуя на Мартин Лутър Кинг и фейса гръмна, а те не я махнали, а сложили друга статуя пред нея, при някакъв ремонт, но никой не проверил от втори източник. Моля ви - не произвеждайте фалшиви новини.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Efix7, Stayfun

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.074 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (522 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 14:37
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност