• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Снайперистки казус

Снайперистки казус

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
23 Юли 2020 20:25
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Снайперистки казус #136270
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Намерих някаква статия, в който прочетох следното, разсмях се и се отказах да чета повече по въпроса:

By WWII, an American soldier could be carrying 75 lbs., which is why many wounded soldiers drowned during the D-Day landings in 1944.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

23 Юли 2020 21:29
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
Снайперистки казус #136274
Абе на площада няма ли майка с детска количка? Аз бих гръмнал нея, ама тритиевите спусъци нормално изискват детонация, като самата детонация е логично електро детонация... това да го носиш в раница и да се разхождаш окабелен ми се струва шантаво макар че Сарафово беше добър пример ама и там го откри евреина...

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

24 Юли 2020 11:36
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
Снайперистки казус #136277
Добре де това за бомбата е условието, няма какво да го мислите него, мексиканеца с издутото яке може да има просто колан със шашки. Колко ще убие това си зависи от автора, може жителите на тоя град да си миниъни на по 1 живот или вече да са с натрупан 199 стрес (никсата ще ме разбере).
В горния казус:
мексиканец с издуто яке и оръжие
арабин с раница
ръкомашах виетнамец
и ако нямам възможност да гръмна тримата (както уместно отбеляза Асен) моя цел щеше да е мексиканеца с оръжието и якето, чета тоя пример през лятото и навлечения тип ми е двойно подозрителен.
Не ми е хрумнало да се позовавам на статистики (които сочат нещо различно от арабина). Ако наистана това е верния отговор то се прибягва до стереотипизиране: арабин=мюсюлманин=терорист, като при нас мургав=циганин=крадец
Та неприятното в цялата задачката е стереотипизирането, а не толкова дали шашка динамит ще убие милиони хора или колко хиляди коне могат да се скрият в гъста гора.
Отделно ако стереотипизирането на автора не отговаря на това на читателя нещата се изнервят още повече.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

24 Юли 2020 11:42
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Снайперистки казус #136278
да, тук съм категорично съгласен със Спас. Основният проблем е стереопитизирането, защото то не предполага ясна логика и някои читатели могат да изходят от друга логика и да се почувстват отблъснати.
Един ще реши че терориста е мексиканеца защото има яке, друг - арабина, защото има раница, трето че е азитеца защото е нервен, а четвърти ще реши, че точно защото е нервен, а не спокоен го изключва. Когато няма ясни подсказки, тълкуванията може да твърде много. И създават проблеми.

Истината ще те направи свободен

24 Юли 2020 15:15
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Снайперистки казус #136282
Абе, хем съм съгласен, че е трудно да прилъжеш конница в гъстите гори, хем...
Цар Калоян, чрез лека конница, залъгва тежката латинска кавалерия от 4-тия кръстоносен поход в гората и там от засада ги разпарчетосва с пешаци.
Още по-интересното е, че го прави два пъти и латинците и двата пъти му връзват.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"

24 Юли 2020 22:51
Away
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 510
Снайперистки казус #136288
В книгите-игри изборите трябва да почиват на някаква логика. Рядко тъпо е да правиш избор и после да научаваш какво смята да ти поднесе авторът просто ей така. Например, латините да си кажат "пичове, яко се преебахме". И така два-три пъти.

Какво е направил Калоян с латините за мен е мистерия. Сигурно има един-два източника, които може да са на сериозни и компетентни хора, може да са някакви наркомани или фантазьори. Който иска, може да избере да вярва на тъпотии и да се надява, че всичко е просто късмет.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

26 Юли 2020 22:45
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 92
Снайперистки казус #136300
Даже ме мързи да чета всичко в тази тема, но имам един въпрос: Кой ви каза, че атомната бомба е в раницата? Казах, че арабинът носи раница, а не че бомбата е в нея. Освен това, вече си признах, че ПРИМЕТЪР Е ЛОШ, НЕПРОУЧЕН И АБСОЛЮТИЗИРАН. В този си вид, той няма място в една книга-игра. Въпреки това, този пример много добре показва идеята за използване на статистически данни в дизайна на изборите. Идеята беше, че статистически, над 90% от терористическите атаки в света се извършват от мюсюлмански екстремисти. Много е важно да се отбележе, че са екстремисти. Няма нищо лошо в исляма (или поне не съм запознат достатъчно добре с него, за да твърдя обратното). Освен това, имам много добри познати мюсюлмани. Чудесни хора. В някои отношения по-добри и от нас християните (доколкото мога да се нарека такъв). Просто е въпрос на статистика.

И ПАК ПИТАМ: КЪДЕ ВИДЯХТЕ НАПИСАНО, ЧЕ В РАНИЦАТА ИМА БОМБА?

И пак се чудя защо си губите вашето време и моето в ненужни разсъждения.

Дарвинист и Майндкраймист
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Der

27 Юли 2020 09:21
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Снайперистки казус #136302
В примера никъде не е посочено че арабина е мюсюлманини, мексиканеца будист, а виатнамеца еврейн!
В този случай трябва да легнем даже на двойно пердположение кой какъв е като религия, после да предположим кой е най екстремист и накрая да прецениш кой е най-мургав, за да попадне в избраната категория и дали въобще мургавия е виновен при положение че има и и негър на площада който принципно се е обрал някога тая сутрин.
Примера е наистина неточен и абсолютизиран по твърде много и неверни/подвеждащи показатели, но ми е интересно да кажеш:
Ако бомбаджията е арабина, който естествено е мюсюлмански екстремист, и бомбата не е в раницата му, то къде си предвидил да е въпросната бомба?

Цвят за модериране

27 Юли 2020 10:53 27 Юли 2020 10:54 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Снайперистки казус #136303
Мнението ми също е отцепено, а не е по "снайперисткия" казус.

Има ли вариант да го върнете в правилната тема, за да получа отговор на своя въпрос?

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

27 Юли 2020 14:21
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Снайперистки казус #136304
sipko1, оставам с впечатлението, че не си разбрал защо примерът и там цялата ти статия е била изтрита.
Първо, изборът ти е неинформиран и второ, това е метагеймов избор.
Неинформиран е защото в него не е посочена бекграунд информацията, която до го обуслови. Метагиймов е защото разчита на извъигрова информация/знание от читателя.
Трябва да прокараш линия до която можеш да си позволиш подобен подход. В случая това е специфична информация, която читателят в случая не придобива някъде по епизодите.
Ако се абстрахираме, то изборът ти става сляп, неинформиран, хвърляне на зар. В твоя свят нещата може да са обърнати и статистиката да сочи друго. Извадени от контекст подобни примери няма как да не звучат недодялано и да не предизвикват почуда.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

29 Юли 2020 11:06
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 266
Снайперистки казус #136310

Петър Агапов писа:
Трима от гражданите на площада се открояват от останалите. Мексиканец, чието яке е видимо издуто в областта на кръста от голям пистолет. Мъж с арабски черти, който бързо преминава през тълпата, носи раница и държи ръцете си в джоба. Азиатец, който е изтървал нервите си, маха с ръце и крещи на друг азиатец. Няма нужда да ви кажа кой е статистически верния отговор, нали?

И аз така си помислих - че няма нужда, но кой да предположи, че този пример ще предизвика толкова вълнения...
Оставям настрана вида на бомбата, големината ѝ, последиците и т.н.
Ако имаше подобен момент в книга-игра от Петър Агапов, при първия си прочит без колебание бих гръмнал бързака.
allah.jpg
Може би меме-тата са ме програмирали така...
Може би - мас медиите.
Може би пък, защото имам някакъв поглед какво е мнението за арабите, дори и на българи, поживели в САЩ.
Или пък, просто защото знам, че това е книга-игра, която няма как да пресъздава реалистично картината на един атентат, тъй като авторът не разполага с информацията на службите за сигурност. (Вече ако е някой, обявил се за "пенсиониран агент" или нещо от тоя род, ще очаквам реализъм, обаче такива пък едва ли ще седнат да пишат книга-игра.) Така че, щом си почнал да четеш разказ на автор, от когото знаеш горе-долу какво можеш да очакваш, си приел да се съобразяваш и с неговите разбирания. Казано ти е да пуцаш и очевидно имаш 33% шанс за успех, та... :S пуцаш и се надяваш.
Прикачени файлове:
allah.jpg

30 Юли 2020 09:16
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Снайперистки казус #136313
Добре де, защо да е арабина след като за мексиканеца в прав текст е казано че е въоръжен?
На второ четене виждам че арабина си е бръкнал с двете ръце в джоба, ама предполагам че това е просто някаква правописна грешка. Та може ли все пак някой да ме светна за „...кой е статистически верния отговор...“?

Цвят за модериране

30 Юли 2020 10:23
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Снайперистки казус #136315

Вилорп писа: писа:
Та може ли все пак някой да ме светна за „...кой е статистически верния отговор...“?

Веднага те светвам - СВО е този, който отговаря на статистиката, с която влезеш в този казус.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

30 Юли 2020 11:27
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Снайперистки казус #136316
Сега остава да кажеш и какво е СВО.

Цвят за модериране

31 Юли 2020 13:15 31 Юли 2020 13:34 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Снайперистки казус #136321
СВО - статистически верния отговор?

лично аз много мразя отговори от типа "виж статистиката" Коя стастика? има различни стастики - от 2018 г г, от 2019 г, от 80-, от 90 г..... статистиката използвана в САЩ е една, в арабския свят - друга. в България данните на НСИ имат разминавания с почти 10-15 процента с тези на ЕВростат. В този смисъл такива изказвания на автора са много обобщени, всеки може да си прави собствени заключения на база неясна информация и после кога на база на абстрактна информация и неясна авторова логика читателят изведе съждение с обратна логика на авторовата естествено е да има сърдити.
Така например Авторът може да смята, че е естествено един убиец да е нервен, а читателят - да е спокоен. Когато ни е спестена информацията защо убиецът става убиец, социопат ли е или действа в моментен изблик на ярост, всеки би могъл да каже, че е прав за себе си.

Не знам дали знаете тълкуванието на т.нар. копенхагенски надпис. Намерен е археологическа находка - богинята Бендида с мъж до нея. Той държи някаква тояга. И сега започват тълкуванията - какъв е този мъж? лечител? жрец? съпруг? какво държи - фалос или скиптър? какви са отношенията му с Бендида? 12 учени - 12 тълкувания.. Давам случката за пример колко много тълкувания може да се получат, когато имаме неясна информация. В случаи подобни на изведения, авторът следва ясно да покаже на читателя логическите връзки, по които се движи неговата мисъл. В противен случай имаме нещо като
"А .ще разпитам вдовицата къде е била в събота.
B .после ще разпитам икономът къде е бил в събота.
С.Готово - убиецът е съдружникът на убития - въпреки че до този момент дори не е споменат в текста и не е ясно как детективът стигна до този извод без да провери неговото алиби?" Как авторът скача от А и Б на С не става ясно за читателя. В случая със снайпериста е даже по-зле, защото нямаме А и Б. а някакви твърдения от типа - имаш арабин, евреин, мексиканец - намери убиеца сред тях , като гадаеш на база националността им.. По тази логика - всеки българин е потенциален крадец или убиец,, защото западните държави нас ни свързват най-вече с циганите, връзката с Агджа и разбиването на гроба на Чарли Чаплин. Категорично отказвам обаче да се считам за крадец и убиец, нито съм крал - нито убивал..

Истината ще те направи свободен

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Снайперистки казус
Time to create page: 0.161 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Всички грешки в книгите-игри на 1 място (111 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / No Exit?
    • от Вилорп
    • 10 Юли 2025 16:04
    • Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 08 Юли 2025 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 07 Юли 2025 15:22

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност