• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Какво да правим с героите?

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
27 Май 2021 19:10
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Какво да правим с героите? #138152
В тази тема:
Софтуер за писане на книги-игри.
представям моя разработка на web базиран текстов редактор специално предназначен за книги игри. Нещата се развиват добре до момента, но единственото нещо което е направено засега е свързано с епизодите (препратките между тях, разместване, наименуване). Тъй като в темата се спомена, че авторите на книгите за игри си пазят списък с персонажите от писаната от тях книга, то се интересувам малко повече - какво трябва да се съдържа в такъв списък и как се ползва по принцип. Идеята естествено е да започна да вкарвам функционалност в продукта който правя и в това направление...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Май 2021 15:42 28 Май 2021 15:43 от Леден Дракон. Причина: Добавен дискорд
Леден Дракон's Avatar
Леден Дракон
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 54
Какво да правим с героите? #138159
Когато разписвам герой (нямам книга зад гърба си, но в случая това не е от значение), задължително му картотекирам данните в таблица с всичките ми други герои от различните места. При мене графите са следните:
# | Name | Family | Nickname | Title | World | Race | Status | Gender | Age | Kingdom | Role | Class | Weapon | Religy | God | Note | Occupation | Short Bio | Long Bio

Като в кратката биография обикновено разписвам мотировката, която стои зад действията и решенията му/ѝ. По принцип подобна таблица на мен ми служи когато търся имам ли готов персонаж, когото да поставя на определено място, мога ли да "рециклирам" вече създаден за другаде или трябва да разпиша нов от нулата. Ако подходиш по този начин към проекта си, то хедърите на таблицата трябва да могат да се кустомизират за всеки отделен потребител и дори за всеки отделен проект. В различни истории и сетинзи различни неща са необходими. Хубаво е да можеш някои от нещата да са направени и като drop-down менюто с предварително дефинирани елементи, от които да се избира. Тук е мястото да уточня, че в зависимост от напредъка на проекта прилагам два варианта - в началото ако ентрито отсъства го добавям в общия кюп; а когато нещта напреднат заключвам кюпа и използвам вече съществуващите ентрита за бързо въвеждане. Хубаво е подобна таблица да може да се сортира по различни колони или комбинация от колони.
Ако искаш да направиш устойчив продукт, който да служи успешно за бързо преминаваме между нещата, то трябва да ключовите неща да са свързани помежду си. Пример:
# | Name | Family | Nickname | Title | World | Race | Status | Gender | Age | Kingdom | Role | Class | Weapon | Religy | God | Note | Occupation | Short Bio | Long Bio
33 Railinea | Military family | Sturdy Eye | Brigade General | Turned World | Human | toDo | Female | 35 | TODO | Ranger | Sniper | Longbow | Weak Faith | TODO | сирак, полу-сестра - пират | Commendant of Important Border Garrison | Родена в семейството на лъконосец и пекарка в столицата. От бебешката люпка се заиграва с лъка на баща си. До седемгодишна възраст е усвоила чудесно обикновения ловен лък, а на десет - олекотения боен лък. Когато е на дванадесет, баща ѝ е преразпределен в гарнизона на крайбрежен град и цялото семейство се мести. Година по-късно по време на жестоко нападение над града, баща ѝ загива, а майка ѝ е отвлечена. Самата Рейлина се включва в отбраната на града и по-точно на Морската порта като по времето на сражението показва изключителни умения с лъка и добри ръководителски заложби. Това бива забелязано и скоро въпреки младата ѝ възраст е привлечена в редиците на войската. Поетапно се издига до чин на бригаден генерал и ѝ е зачислено командването на ключов граничен гарнизон

Където 33 е номера на персонажа в таблицата. Можеш да го възприемеш като immutable universally unique identifier (UUID). "Railinea" е името на персонажа, "Military Family" в случая просто показва, че в родът ѝ има поне няколко военни лица. Следва прякорът "Sturdy eye", който е по-характерен от името и спомага за по-лесното идентифициране на персонажа. И двете (името и прякора) трябва да представляват котва, към която да препраща всяко споменаване на въпросният персонаж на друго място в обясненията или работния текст. Подчертавам работния, а не този, който стига до читателя. Това е с цел да се проследи персонажа и ако има грешки да могат да се отстранят овреме. Следващата графа Title: Brigade General в моята текуща таблица е малко обща (по подобие на графата "Family", където според зависи от персонажа записам типа на семейството, родът, ако е важен, или друга подобна информация); в случая означава, че Райлинея има присвоено военно звание бригаден генерал, с което се представя основно. По-удобно ще е, ако това се реализира като колекция от различни звания, които въпросният персонаж притежава. Друг момент, който трябва да се изгради, е тези звания да са свързани с отделен запис, разписан някъде, който да съдържа подробна информация за тях и към който да може да се преминава при избиране на съответното звание.
World: Turned World - тази графа е силно персонална за мен, тъй като в общия случай използвам една единствена таблица за всичките си персонажи по всичките светове. В случая става въпрос за един стар проект, който съм споменал ТУК , но ако има нужда, ще създам сходно ентри със същия персонаж, пренастроен за друг от световте.
Race: Human - Различните сетинги обуславят съществуването на повече от една раса - Хора, извънземни, антропоморфни животни, богове, разумни машини и т.н.
Status: Какъв е текущият статус на персонажа - жив, умрял, неумрял, в кома изчезнал безследно...
Gender:Female - Противно на името, тук не става въпрос за джендър по истанбулската конвенция. В природата обаче съществуват и хермафродитни видове, елементалите обикновено са безполови, при колониите насекоми нещата също са сложи, а съм попадал на сетинзи, в които някоя от расите се състои от три (предполагам има и с повече) пола, които се изискват за възпроизводство.
Age:35 - Чисто и просто цифра. Помага да се охарактеризира по-добре характера на персонажа - дали е дете/пубер/млад/зрял/дърт/изкопаемо. Като цяло е свързано
Kingdom:TODO - (TODO е плейсхолдър, който да бъде заменен, когато именувам въпросното кралство) тук се отансят същите забележки както при титлата - връзка с артикъл с (базова) информация за кралството (география, градове, политическа структура и т.н.). Или пък списък с всички персонажи от там. Според нуждите на екипа по света и типа на света.
Role: Ranger && Class: Sniper допълнителна метадата, която да охарактеризира по-пълно персонажа. Ролята му в света - дали ще е войник (в случая тя е боец с далекобойно оръжие), магьосник, цивилен и т.н. Класът в случая служи да типизира и стереотипизира максимално персонажа. (снайпер - майстор на далечните изстрели, изискващи точност, прецизност и търпение).
Weapon: Longbow - Обозначава предпочитаното (или най-познатото, или най-често използваното) от персонажа оръжие.
Religy: Weak Faith - Показва до колко персонажът е религиозен, спазващ и познаващ ритуалите и молитвите към своя бог.
God :TODO - (TODO е плейсхолдър, който да бъде заменен с избрания бог, щом веднъж го реша и разпиша). Общо-взето важат същите правила като при кралството и титлата. Трябва да води до статия с информация за въпросният бог. Най-малко името му, полът му и на какво е бог (при политеистичен пантеон).
Note: сирак, полу-сестра - пират - Бележки по персонажа. В случая става ясно, че родителите ѝ са умрели, а тя има полусестра, която се занимава с пирастване.
Occupation: Commendant of Important Border Garrison - Какво точно е заниманието ѝ или работата ѝ в момента. Райлинея е натоварена със задачата да отговаря за определен важен граничен гарнизон. Този запис в последствие трябва да бъде промене така че да се назове по име гарнизона и да му се създаде запис.

Short Bio: Родена в семейството на лъконосец и пекарка в столицата. От бебешката люпка се заиграва с лъка на баща си. До седемгодишна възраст е усвоила чудесно обикновения ловен лък, а на десет - олекотения боен лък. Когато е на дванадесет, баща ѝ е преразпределен в гарнизона на крайбрежен град и цялото семейство се мести. Година по-късно по време на жестоко нападение над града, баща ѝ загива, а майка ѝ е отвлечена. Самата Рейлина се включва в отбраната на града и по-точно на Морската порта като по времето на сражението показва изключителни умения с лъка и добри ръководителски заложби. Това бива забелязано и скоро въпреки младата ѝ възраст е привлечена в редиците на войската. Поетапно се издига до чин на бригаден генерал и ѝ е зачислено командването на ключов граничен гарнизон - Тук следва кратка биографична справка за персонажа. Следва да се създаде артикъл за бащата и за майката, които да съдържат поне най-обща информация (примерно Родерик Флук баща на Райлинея Флук. Лъконосец в служба на НВ, загива при отбраната на град ХХХХ, където жена му е отвлечена, а дъщеря му показва прекрасните си лидерски и бойни умения.) Хубаво е името на града (въпросния гарнизон от по-рано) да бъде упоменато и да води до същото място, както ентрито от окупейшън.

Разбира се, за да се реализира това успешно, то трябва да го разработиш в два режима - edit и view, между които да може да се сменя лесно (примерно с бутонче). Така нещата ще са полесни и удобни за ползване.

Аз практикувам така с героите, но се получава малко по-сложно и винаги има какво да се надгради. Нещата много зависят от това какъв тип свят е решено да се използва. Дали реалния свят с реални личности, събития и места, дали ще е приложен soft worldbuilding или hard(Ако се чудиш за какво говоря, виж това видео:
). При реални събития/soft worldbuilding записите могат бъдат някакво view на артикъл от уй кипедията.

За да е полезен и успешен продуктът ти, много важни са вътрешните взаимовръзки и лесната навигация. Може да вземеш пример като цяло то wikipedia.org или fandom.com, два доста добри продукта, които помагат да се систематизират много добре нещата. Също така може да разгледаш и www.worldanvil.com но той е платен. Не искам да ти отказвам от дейността ти, но не е зле първо да си изясниш какво точно искаш да постигнеш. Пусни си заданието на курсовия проект :P

Погледнах набързо зипа с папката, без да навлизам в детайли. Имам някои въпроси обаче: Ползваш JS, не видя обаче база. Как ще съхраняваш данните? Database/single file/multiple files? Serialization? Мислил ли си за по-стабилен back-end проект, който да подсигури нещата и да предотврати security issues? Колко време можеш да отделяш на проекта? Мислисл ли си как ще го хостваш и евентуално къде? Разчерчертал ли си roadmap? Какво мислиш за JIRA? Разглеждал ли си опциите за индексиране на рекърдите? Lucene/Elastic search/Solr? Няма ли да ти е по-лесно да ползваш някоя version control system-а? Git? Набелязал ли си си конкретни фючъри за развитие и подобрение или действаш на парче? Пробвал ли си да хванеш някой готов проект за КИ и да работиш по него за, да речем версия 0.0.1-Snapshot?

Ако ти трябвам, дискордът (почти) винаги ми е пуснат на домашната станция и съм в общия канал на КИ,
Леден Дракон#9656
.

На коляно пред народни свети жертви!
На нож за защита на Родината!
Мечове – вън: За Майка България!

28 Май 2021 20:58
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Какво да правим с героите? #138168
Не планирам пускането на back-end проект, защото искам да оставя възможността за доработване на продукта от всеки при това по най-лесния начин. Това е и една от причините да се насоча към js реализация в браузъра.
До момента бази данни не са ми били необходими, защото до момента например не е работено по направление на героите. Иначе определено работата ми може да се определи като "на парче", като тук основният принцип е да се правят само неща, които считам за много добре обмислени.

31 Май 2021 22:34
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
Какво да правим с героите? #138189
Съзнаваш ли че ки не е компютърна игра?

Тия неша звучат добре ама... В Книгата игра с най много персонажи Пътя на Тигъра има към 7 главни лошковци и към 10 другари. Повечето сцени с тях с шо една две в книга и то за три поредни книги са доста малко, може би Честолюб (Хонорий) е най пряко свързан с главния герой, ама да пишем излични работи за него е напълно безсмислено освен ако няма да правиш Фабед ландс 2 където всичко е възможно...

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

04 Юни 2021 16:38
Леден Дракон's Avatar
Леден Дракон
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138255
Съзнавам, да. КИ не е нито компютърна игра, нито обикновена книга. Означава ли това, че изисква по-малко труд?
Кой е казал, че трябва да има 1000 персонажа, които всичките да се проследяват? Можеш да имаш 2-3, за които да искаш да разпишеш нещо. Примерно малката мамба си е добре развит персонаж. В произведения като поредицата за "Суперагента" също има какво да се систематизира в табличен вид. А специално от новата вълна имаме примерно "Герои" на Ерик Берт, където таблицата си е... а бе направо задължителна. Помисли си също така дали няма в редактиран вид приложение при приключения, където разрешаваш (криминални) задачки и е хубаво да имаш поглед върху мотивите и поведението на отделните персонажи ("Щурмерг", "Хуаранг").

Моята таблица я давам като пример какво ползвам аз. За различните нужди съвсем естествено е да бъде приспособена.

04 Юни 2021 16:51 04 Юни 2021 16:55 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Какво да правим с героите? #138256
Леден, доста таблично ми се струва представено. Ако аз попадна на книга-игра от типа на АКсиом

герой - Нощиният вълк
точки живот - 30
ловкост еди колко си ....
история...
по-скоро няма да я купя. Първо защото обичам да надграждам сам героя, а не да тръгвам с някакви базови статистики. ЕДно е ако ти кажат - "можете да разпределите 12 точки между 4 качества, но не слагайте повече от 4 на качество", друго е ако ти кажат "сложете 3 т. на сила". Във вторият случай нямаш реален избор.

Ако ще пиша нещо - било КИ или книга - предпочитам да имам общ план на случващото се и да вплета героя в събитията. Така може да изникнат и други герои, по-второстепенни, които първоначално не съм запланувал.

Ако чета полупират-полусестра ще ме напуши смях, най-малкото защото няма такова определение полупират. Има капери, и пирати които са корсари или буканири според вида си. Буканирите са съвсем диви, докато корсарите са по-близки до каперите и подлежат на дисциплина. Второ жените масово не са ставали пирати, освен ако не са били пиратски к----и, трето, в средновековието за една полусестра (правилният термин е доведена/заварена сестра) не ти е пукало изобщо.

"Герои" - при все че много я харесвам - не е типична книга-игра, а по-скоро нещо като мини-страт. Съпоставима е с "войната на Спондж", само че е с повече герои.

В "Щурмберг" имаш логически връзки в поведението на героите, малко по малко навлизаш в сетигна, героите не са представени изведнъж. Това е което аз лично харесвам и уважавам.

Истината ще те направи свободен

04 Юни 2021 17:33
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138257
Ако някой най сетне изгради герои, които присъстват от книга в книга би било чудесно.
Тогава има смисъл от всичко това писане не герои, характеристики и прочее.

Ще се радвам да гонвидя, засега в бг книга игра най преиздавания герой сякаш е Суперагента и Кали ( уви на тия години все си я представям като чалга певицата).

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

04 Юни 2021 18:16
Леден Дракон's Avatar
Леден Дракон
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138259

George-AL писа:
Леден, доста таблично ми се струва представено. Ако аз попадна на книга-игра от типа на АКсиом

герой - Нощиният вълк
точки живот - 30
ловкост еди колко си ....
история...
по-скоро няма да я купя. Първо защото обичам да надграждам сам героя, а не да тръгвам с някакви базови статистики. ЕДно е ако ти кажат - "можете да разпределите 12 точки между 4 качества, но не слагайте повече от 4 на качество", друго е ако ти кажат "сложете 3 т. на сила". Във вторият случай нямаш реален избор.
Все още си мисля, че говорим за процеса на създаване на КИ, не за нейната игра....

George-AL писа:
Ако ще пиша нещо - било КИ или книга - предпочитам да имам общ план на случващото се и да вплета героя в събитията. Така може да изникнат и други герои, по-второстепенни, които първоначално не съм запланувал.
Не виждам как това противоречи с казаното от мен. Имаш план. Тръгваш да пишеш по него. Появява се персонаж, който не си го планувал. Започва да се развива. Отваряш таблицата. Вписваш в нея въпросните ентрита и я оставяш отворена. Продължаваш по плана си. Появява се нов персонаж. Четвърти. Десет. Всички ги вписваш в таблицата. Стигаш до повратен момент в повествованието. Героя е поставен пред избор и се чуди какво да прави. Различните второстепенни персонажи го съветват различно. Каквто точно би го посъветвал всеки... Имаш варианта на момента да решиш или да направиш справка с това, което си развил до момента като личност за всеки и той сам да ти "каже" какво би предложил.

George-AL писа:
Ако чета полупират-полусестра ще ме напуши смях, най-малкото защото няма такова определение полупират. Има капери, и пирати които са корсари или буканири според вида си. Буканирите са съвсем диви, докато корсарите са по-близки до каперите и подлежат на дисциплина. Второ жените масово не са ставали пирати, освен ако не са били пиратски к----и, трето, в средновековието за една полусестра (правилният термин е доведена/заварена сестра) не ти е пукало изобщо.
Полу-пират не съм писал никъде, мисля. Това, че въпросната Райлия има полусестра, просто дава възможност в бъдещ момент да ги срещна двете. Евентуално и като противници. Това, че не са ставали масово пирати, съвсем не означва, че не е имало пирати. Чинг Ши, Жакот Делайе, Мери Рийд, Ан Бони... Мисля, че сам можеш да отвориш гугъл или някой справочник и да ги провериш какви са... Иначе историята на полусестрата е, че при набега, при който загива бащата на Райлия, майка ѝ е отвлечена от пиратите, които я използват... ъ... както се употребява пленена жена, за която никой няма да плати откуп, нито ще тръгне да мъсти. В следствие на това тя забременява отново и ражда момиченце. По-късно умира без да види някога отново първородната. Втората ѝ дъщеря обаче е отгледана от пиратите и става една от тях.

George-AL писа:
"Герои" - при все че много я харесвам - не е типична книга-игра, а по-скоро нещо като мини-страт. Съпоставима е с "войната на Спондж", само че е с повече герои.

В "Щурмберг" имаш логически връзки в поведението на героите, малко по малко навлизаш в сетигна, героите не са представени изведнъж. Това е което аз лично харесвам и уважавам.
Ти я харесваш, други също я харесват. Обикновено щом хората харесват нещо, то те се опитват да го повторят. Следователно можем да очакваме по някое време някой да се опита да напише български вариант на "Герои", да речем "Обор Юнаци".
Коментарът за "Щурмерг"... Виж по-горе. Отново казвам - говорим си за "мета" часта на книгите-игри. За работилницата, за кухнята, ако щеш. Не за представянето му пред читателя.

08 Юни 2021 19:12 08 Юни 2021 19:16 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138307
Леден, Може би и аз не обяснявам добре. За теб сигурно това е правилният начин на създаване. Аз когато пиша текст, пиша "жив текст". Да кажем че съм заплаувал централен герой, той има свалка с някаква мацка, но хода на събития докато пиша започвам да се отклонявам и отделям значителна част от сюжетната линия, за да пресъздам образа на мацката. За мен е невъзможно да слагам таблици в момента на писане това значи да ми се убие вдъхновението, после може месеци да не мога да пиша. Кат свърша с писането ще анализирам всичко и тогава ще гледам статиски, но в момента на писането не трябва да мисля за нищо друго освен за непосредствения текст. Случките се случват от само себе си. Таа например може да съм мислил ментор и чирачка магьосници да пътуват към града и по пътя той да й обяснява разни неща, но когато започна да пиша текста, откривам един куп неща за които не съм мислил преди, а искам да опиша, например механиката на магията или да представя светостроенето. Ако искам да представя светостроенето може да срещна селянин. Ако срещнат селянини може да реша да напиша още пет страници само за селянина, за да придам живот на героя му. И накраятекста от селото до града може да стане 40 страници - въпреки, че пътуват само два дни.

В този смисъл идеята да прекъсвам писане, за да бутам нещо в някакви таблици, при положение, че ще трябва често да ги променям, не ми се вижда добра.
Пак казвам всеки си има начин на писане.
Мисълта ми е, че това което сигурно е добро за теб - да работиш с планче - не е добро и за мен. Аз разбира се знам най-общо какво се случва , но то е нещо като синопсис или свързани отделни сцени - да речем 1. мага идва в селото и взима чирачка -магьосница 2. те пътуват 3. пристигат в града 4. Той я зарязва да се учи при калфите и започва да се занимава с големи проблеми. 5 тийнеджъркта започва да се учи и да геройства.
Ето ти ето просто планче. А когато го "сглобявам" само точкат в която тийнеджърката започва да геройства може да излезе 30 страници, а аз съм предвидил 5!

Ето тук си писал полусестра - полупират "33 Railinea | Military family | Sturdy Eye | Brigade General | Turned World | Human | toDo | Female | 35 | TODO | Ranger | Sniper | Longbow | Weak Faith | TODO | сирак, полу-сестра - пират "
Жените като Мери Рийд са по-скоро изключения, а не правило. Впрочем Мери Рийд е добър пример, че на жените на пиратски кораби са гледали най-малко като на леки жени. Вярно - времето е било друго.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Леден Дракон

08 Юни 2021 22:42
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138309
Джорджал е прав в случая. КИ са жанр без граници... най веселата КИ по темата е онази която е като анимация примерно Черния Барон на Джо Дивър, направо се изумяваш от идеята.

09 Юни 2021 08:56
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1478
Какво да правим с героите? #138313
С героите правим схема на взаимоотношенията и кратко описание за всеки от тях.

Ето примерна схема, която си направих набързо за криминалния разказ в брой 14 в списанието.

В зелено са приятелите на главния герой в началото, в сиво са неутралните, а в червено - врагът.

В самия текстов редактор може имената на героите да са хиперлинкнати и при посочване на излиза popup прозорец с информацията за него.
Untitled_2021-06-09.png

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
Untitled_2021-06-09.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Леден Дракон

10 Юни 2021 02:45
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138324
Смятай колко взаимодействие трябва да се напише между тях за да са ясни отношенията...

Интересен поглед.
Аз предпочитам по кратички описания
от рода на

,,тая грозна мутра на завършен олигопод, никак не ми се стори приятна,,

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

10 Юни 2021 10:15 10 Юни 2021 10:18 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138328
Аз предпочитам да разкривам отношенията в хода на действието.
Например
"Той я погледна косо изпод вежди
-Боя се, че ме бъркаш с някой друг - аз няма да те лигавя, като повечето хора, които познаваш.-
- Уф, че си досаден - смръщи вежди тя - нищо чудно, че няма жена около теб.
Той понечи да каже нещо, после премълча, отвори си устата, пак премълча. когато заговори гласът му бе студен, а думите - обрани.
-Не че ти е работа личният ми живот, но дори да беше, ще трябва да ме изтърпиш до края на пътуването ни. Засега ти си моя отговорност и аз ще се отнеса съвестно към задачата си.
В този момент екнаха гласове.
Тя понечи да започна спор, но в този момент екнаха гласове
-Стойте! Хвърлете оръжията и слезте от коня.Държим ви на прицел...............
- Ето за това говорех. Отвличаш ми вниманието. Ако не ми "чуруликаше" непрестанно онези петимата никога няваше да ме изненадат на пътя.
-Сега пък аз съм виновна, че не видя засадата."

10 Юни 2021 10:21
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138330
Освен ще е трета брачедка на Десислава, втора на Камелия и първа на Райна аз друго не разбрах ама нейсе.
Дори си го представих. Райна и Бойко Борисов на по 25 двамата, яздят коне и се дракат а феромоните фърчат ли фърчат.

10 Юни 2021 10:47 10 Юни 2021 11:14 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво да правим с героите? #138333
То от такъв малък текст, взет от средата на нещо, трудно могат да се добият впечатления., но основното което съм показал в случая, че с пуснатите два пасажа, че главната героиня е някаква глезана, а главният образ е....героичен тип, от типа на Конан, които не понася лиготии.
Предполагам можех да дам и как протича битката, какви диалози се водят са бандитите и пр.но тогава текста щеше да стане още по-масивен.

Ето ти още един текст
"сигурно се шегуваш - каза невярващо той - не може сериозно да искаш от мен да бъда Лорд-Командир на гвардията на кралицата
- Не виждам по подходящ - каза тя - по закон братът на кралицата е Лорд Командир
-остави закона - отвърна той - Лорд Командира никога не е бил копеле.
-Мнението на другите досега не те е спирал - изгледа го Е. - каква е истинската причина?
-Ако приема този пост ще трябва да стоя постоянно в столицата. Имам си и други задачи. Например - семейството си.
-чудесно! доведи и дъщеря си в двореца, откога не съм виждала племенницата си
Сега вече той се ядоса - Искаш да я изложа на кинжалите и отровите, които ще я съпътстват тук.
- Да разбирам, че моята дъщеря може да бъде изложена на тези опасности - сопна му се тя?"

какво ти дава текста - кой са героите - кралицата и незаконният й брат.
За какво спорят и пр. тези неща предпочитам да ги разкривам в диалога.

Иначе описанията са лесни "Новодошлият предизвикваше интерес. Той бе снажен мъж, който се отличаваше от останалите. Бе се обкичил с плетена ризница, над която бе сложил плащ, а на гърба си имаше дълъг копелдашки меч Въпреки че се стараеше да прилича на авантюрист, вида му и държането му го отличаваха. повечето авантюристи и наемници бяха сган - хора с липсващи зъби, с пробити уши, с кърпи на главата или еднооки. Този приличаше повече на рицар, не на наемник. Това ме седна сам на масата също бе странно.
Кръчмар - каза той - вино!И най доброто - пътувам от далеч и искам да се сгрея. И хубаво ядене - с много месо - на Масата звъннаха златни монети. Заповедният тон не предполагаше възражения"

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.100 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност