Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Леден Дракон#9656
Все още си мисля, че говорим за процеса на създаване на КИ, не за нейната игра....Леден, доста таблично ми се струва представено. Ако аз попадна на книга-игра от типа на АКсиом
герой - Нощиният вълк
точки живот - 30
ловкост еди колко си ....
история...
по-скоро няма да я купя. Първо защото обичам да надграждам сам героя, а не да тръгвам с някакви базови статистики. ЕДно е ако ти кажат - "можете да разпределите 12 точки между 4 качества, но не слагайте повече от 4 на качество", друго е ако ти кажат "сложете 3 т. на сила". Във вторият случай нямаш реален избор.
Не виждам как това противоречи с казаното от мен. Имаш план. Тръгваш да пишеш по него. Появява се персонаж, който не си го планувал. Започва да се развива. Отваряш таблицата. Вписваш в нея въпросните ентрита и я оставяш отворена. Продължаваш по плана си. Появява се нов персонаж. Четвърти. Десет. Всички ги вписваш в таблицата. Стигаш до повратен момент в повествованието. Героя е поставен пред избор и се чуди какво да прави. Различните второстепенни персонажи го съветват различно. Каквто точно би го посъветвал всеки... Имаш варианта на момента да решиш или да направиш справка с това, което си развил до момента като личност за всеки и той сам да ти "каже" какво би предложил.Ако ще пиша нещо - било КИ или книга - предпочитам да имам общ план на случващото се и да вплета героя в събитията. Така може да изникнат и други герои, по-второстепенни, които първоначално не съм запланувал.
Полу-пират не съм писал никъде, мисля. Това, че въпросната Райлия има полусестра, просто дава възможност в бъдещ момент да ги срещна двете. Евентуално и като противници. Това, че не са ставали масово пирати, съвсем не означва, че не е имало пирати. Чинг Ши, Жакот Делайе, Мери Рийд, Ан Бони... Мисля, че сам можеш да отвориш гугъл или някой справочник и да ги провериш какви са... Иначе историята на полусестрата е, че при набега, при който загива бащата на Райлия, майка ѝ е отвлечена от пиратите, които я използват... ъ... както се употребява пленена жена, за която никой няма да плати откуп, нито ще тръгне да мъсти. В следствие на това тя забременява отново и ражда момиченце. По-късно умира без да види някога отново първородната. Втората ѝ дъщеря обаче е отгледана от пиратите и става една от тях.Ако чета полупират-полусестра ще ме напуши смях, най-малкото защото няма такова определение полупират. Има капери, и пирати които са корсари или буканири според вида си. Буканирите са съвсем диви, докато корсарите са по-близки до каперите и подлежат на дисциплина. Второ жените масово не са ставали пирати, освен ако не са били пиратски к----и, трето, в средновековието за една полусестра (правилният термин е доведена/заварена сестра) не ти е пукало изобщо.
Ти я харесваш, други също я харесват. Обикновено щом хората харесват нещо, то те се опитват да го повторят. Следователно можем да очакваме по някое време някой да се опита да напише български вариант на "Герои", да речем "Обор Юнаци"."Герои" - при все че много я харесвам - не е типична книга-игра, а по-скоро нещо като мини-страт. Съпоставима е с "войната на Спондж", само че е с повече герои.
В "Щурмберг" имаш логически връзки в поведението на героите, малко по малко навлизаш в сетигна, героите не са представени изведнъж. Това е което аз лично харесвам и уважавам.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas