• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Какво правих преди и какво правя сега

• 1
  • 1
28 Апр 2023 19:40
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Какво правих преди и какво правя сега #141685
Преди време в този форум помествах моя разработка на уеб базиран текстов редактор за писане на книги-игри. Реших да обясня защо се отказах да продължавам по-нататък. Причини има няколко, но трябва да отбележа по-основните.
1. Текстовият редактор който правих се оказа в последствие доста лош като концепция. Идеята на този вид текстов редактор беше текстът да се раздели на парчета и когато се редактира, то да се модифицират само определени парчета. Така се следи историята на промените и лесно се намира кога какво е добавяно. За разлика от wiki системите (като wikipedia), които сравняват два текста ред по ред, то тук все пак се гледа да не се ошари много при последователни редакции. Така се фокусира човек върху работата.
Този подход да се добавят парчета се оказа доста лош. Така се лепят идея върху идея, понякога остава лошо представен текст още в началото, ако там няма нови идеи за добавки. Като цяло целият текст става от кол и въже както се казва.
2. Приложението на текстовия редактор е за нещо, което аз не практикувам. Аз не пиша книги-игри.
Това второто не ми позволи да практикувам използването на текстовия редактор, което от своя страна е много важно, за да му намеря слабите и неудобни при работа места и да го подобрявам. В началото имах интересни идеи, но трябва не само да се направи нещо интересно, но и да е практично и удобно за работа.

Заради проблемите в точка 1 се отказах от тази разработка на текстовия редактор, който ползвах за писане на документи. По-нататък написах друг текстов редактор, но вече идеята е доста по-различна. При него оставих като възможност текстовете само да се разпечатват на хартия. Така допълненията всъщност са допълнителни текстове, които описват по-подробно какво е добавено/променено и защо.

След време реших да ползвам текстовия редактор и за нещо по-атрактивно, а именно съставянето на самоделен вестник. Става дума за оформянето на разпечатка като печатарска кола от книга. Да, вече записването се наложи да го върна обратно, защото говорим за текстове които може да са доста големи и няма как да се напишат наведнъж, а и в крайния вариант се налага да са много добре редактирани. Но като цяло с този нов текстов редактор нещата някак се оформят по-добре. Началната идея се налага да се обмисля дълго преди да се напише каквото и да е, защото иначе просто нещата не изобщо стават. При старият текстов редактор идеята беше точно обратната, но както обясних това не е никак добре.

Още нямам идеята за какво да ползвам въпросния самоделен вестник, като за момента идеята ми е да е нещо свързано с програмиране. Но подобно оформен текст си мисля, че може да ви бъде полезен и при съставянето на агитационни материали за книгите-игри. Така да се каже това не е текстов редактор за писане книги-игри, но може да намери някакво странично полезно приложение в тази насока.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Май 2023 08:02
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 586
Какво правих преди и какво правя сега #141693
Кипи безсмислен труд. Направо си уникален.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

04 Май 2023 09:16
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Какво правих преди и какво правя сега #141697
Точно така е. Оказва се, че точно упражнявайки голямо количество безсмислен труд се трупа най-много полезен опит. Иначе все почваш да правиш компромиси, за да станат нещата, почваш да лепиш и така започват нещата да се вмирисват след време... Това което правя е на същия принцип по който музикантите и спортистите се тренират, а не ходят само да показват дейността си.

04 Май 2023 18:40
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво правих преди и какво правя сега #141699
Имаш сериозно психологическо разтройство според моя обширен опит с различни откачалки.

Като направиш нещо дето да работи дай линк

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

04 Май 2023 21:54
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 422
Какво правих преди и какво правя сега #141700
qrsoft, не се опитвам да ти омаловажавам труда но: "оформянето на разпечатка като печатарска кола от книга" вече е измислено и се нарича програма за страниране. Аз съм работил с Page Maker и In Design, пробвал съм и разни безплатни програми (повечето от тях не стават за нищо или са много ограничени). Мога да кажа, че създаването на хубава програма за страниране е много трудна задача за програмист, който работи сам и отгоре на всичко не е сигурен какво точно прави. "Самоделен вестник" звучи меко казано непривлекателно.

"... защото говорим за текстове които може да са доста големи и няма как да се напишат наведнъж, а и в крайния вариант се налага да са много добре редактирани." - не се сърди, но тук просто "откриваш топлата вода". Добре е да проучиш какво има направено преди да започнеш да измисляш нещо, което вече е измисленото и вкарано в употреба.

"Още нямам идеята за какво да ползвам въпросния самоделен вестник, като за момента идеята ми е да е нещо свързано с програмиране." - от това съдя, че пак имаш смътната идея за някаъв сайт подобен на "метафирмата". Никой няма да погледне сериозно на работата ти след изявлението: "Правя нещо, не знам какво ще излезе и за какво ще се използва, ама може да е полезно".

Ако твориш тези "редактори" само за тренировка направи нещо поне малко работещо и го покажи. Ще се намерят хора, които да ти помогнат, ако искаш помощ. До сега си започвал няколко проекта и винаги се стига до "Не съм сигурен какво правя, ама вие помислете как да го използвате".

Ако използвам твоята аналогия за спортиста, ти си на ниво - човек, който тренира нещо и без да демонстрира умения пита: "Ставам ли за футболист?"

"Приложението на текстовия редактор е за нещо, което аз не практикувам. Аз не пиша книги-игри.
Това второто не ми позволи да практикувам използването на текстовия редактор, което от своя страна е много важно, за да му намеря слабите и неудобни при работа места и да го подобрявам.
" - ти така и не пусна нещо, което може да се тества от "пишещи книги-игри".
Такива редактори има, не си се постарал да потърсиш. Днес разбрах, че има даже скриптов език, приспособен точно за книги-игри. Концепцията, както си я описал в т. 1 е много погрешна.

08 Май 2023 19:46
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Какво правих преди и какво правя сега #141707
gbm имай предвид, че между правене и правене има голяма разлика. Когато проектираш автомобил, то ти не откриваш последния - той е вече открит преди много години. Същото е и със софтуера който пиша - не правя нов продукт, а правя такъв, който ми е удобен на мен. В този ред на мисли готовите решения не ми вършат работа, защото нямат някаква специфична за моите нужди функционалност, която моят самоделен продукт вече съм му реализирал и работи добре.

Вече не съм заблуден да правя нещо за някой друг, а и да не съм много наясно този някой друг какво точно му трябва. Точно това правих тук преди време. И да работеше това което показах, но то беше твърде оскъдно като възможности. И бях дал линк, но ето че Rahvin няма спомен и за това.

Конкретното ми ново предложение не е да показвам какво съм направил като софтуерен продукт, а примерно да съдействам като вид "съдружие" в техническата страна на изработката. И наистина предложението ми за момента не трябва да се счита за особено сериозно, защото все още съм в ранен етап на разработка на продукта си. Да функционира и дори активно го ползвам за свои нужди, но има още много неща, които е полезно да му бъдат добавени. И при това не е добре да ги добавя както се казва на килограм, защото така се освинва работата и ще започне да се работи гадно с продукта.

>Концепцията, както си я описал в т. 1 е много погрешна.
Именно и аз казвам точно това, че е погрешна и затова е довела до тотални промени в начинанието - почнах го по съвсем различен начин.

Rahvin ти предимно опит с откачалки имаш и затова и ти си си загубил здравия разум при оценките си.

09 Май 2023 22:25
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Какво правих преди и какво правя сега #141714

qrsoft писа:
gbm имай предвид, че между правене и правене има голяма разлика. Когато проектираш автомобил, то ти не откриваш последния - той е вече открит преди много години. Същото е и със софтуера който пиша - не правя нов продукт, а правя такъв, който ми е удобен на мен. В този ред на мисли готовите решения не ми вършат работа, защото нямат някаква специфична за моите нужди функционалност, която моят самоделен продукт вече съм му реализирал и работи добре.

Вече не съм заблуден да правя нещо за някой друг, а и да не съм много наясно този някой друг какво точно му трябва...

Така де, нали и аз това ти разправям. Няма нужда да откриваш автомобил. Ти го заяви с обясненията, които направи впървия пост. Приемаме, че не съм те разбрал добре. Мир!
Тогава би ли обяснил, след като правиш нещо удобно за теб и само за твоя употреба, защо въобще го обяви в този форум? Сигурен съм, и самия ти ще признеш, че едва ли има човек във форума, който тръпне в очакване да разбере какво си сътвориил.

Първият ти пост завършва така: "Още нямам идеята за какво да ползвам въпросния самоделен вестник, като за момента идеята ми е да е нещо свързано с програмиране. Но подобно оформен текст си мисля, че може да ви бъде полезен и при съставянето на агитационни материали за книгите-игри. Така да се каже това не е текстов редактор за писане книги-игри, но може да намери някакво странично полезно приложение в тази насока." - От което може да се предположи, че го представяш за евентуално ползване от други потребители.

Сега изведнъж казваш: "само за моя употреба". Значи искаш просто да се похвалиш, че си направил "самоделна странираща програма", която нямаш намерение да пускаш за масова употреба. Ами добре. Направил си я, твоя си е. Честито! Получаваш потупване по рамото. Да си я ползваш със здраве.

Така и така сме започнали да се хвалим, нека и аз да разкажа за един мой проект.
Преди години инсталирах сонда в двора си с идеята да тъся нефт. Понеже нищо не разбирам от сондиране и не можах да намера съмишленици, които да свършат работата вместо мен се отказах от проекта. Сега използвам сондата като лека метална кула за сателитна чиния свързана към моя телевизор. На мен ми върши работа. Ако някой прояви желание мога от време на време да му разказвам кои филми съм гледал.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

10 Май 2023 01:27
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво правих преди и какво правя сега #141715
интересното в случая Джордж е че първо излиза голямо количество природен газ и след това е нефта... на практика търсиш едно но първо намираш друго...

10 Май 2023 08:42
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Какво правих преди и какво правя сега #141716
И газ не излезе. Ама за малко да пробия канализационната тръба, а от там какво щеше да излезе не искам да мисля.
Тук обаче въпросът е друг. Трябва ли и на общността за книги-игри редактор за "Самоделен вестник" и как да го използва.

10 Май 2023 08:59
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1222
Какво правих преди и какво правя сега #141717
Като каза, че си копал в двора и се сетих, че преди си мислех за системи за геотермално отопление и охлаждане, а сега вече - не.

Untitled_2023-05-10.png

Редактор - 26 произведения
Автор - 20 книги (8 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2023
Прикачени файлове:
Untitled_2023-05-10.png

13 Май 2023 21:17
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво правих преди и какво правя сега #141726
трябва да е на метри надолу... и помпата трябва да е мощна, и винаги има някой който ше реши че трябва да копае надълбоко точно там

15 Май 2023 18:37
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Какво правих преди и какво правя сега #141728
gbm може би наистина твърде зле обяснявам по принцип. Да идеята е текстовият редактор да го ползвам само аз, не само защото е направен за моето лично удобство, но и защото той още не е завършен и най-вече документиран, за да е удобен за ползване от други. Това което предлагам е вид съвместна дейност - пише някой друг текст примерно в обикновен текстов редактор, след което аз прехвърлям последния в моя текстов редактор. Накрая оформям материал, който е удобен за разпечатване. А може и да се мисли за други варианти, като например да има и организирано някакъв вид разпространение.

Работата е там, че колкото повече смислени текстове пиша с текстовия редактор, то толкова имам по-добра обратна връзка и съответно това води до още подобрения по продукта.

16 Май 2023 00:59
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Какво правих преди и какво правя сега #141729
Пробвай чат Gdp даже няма нужда някой да пише текст, той си ги пише. Питай го за Лена.

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.092 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Самотния вълк 6 - Царствата на терора (20 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Der
    • 06 Дек 2023 22:47
    • Тъмната Страна на Земята (52 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от Aleks~
    • 06 Дек 2023 03:30
    • 50. Софийски международен панаир на книгата 2023 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 05 Дек 2023 21:38

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg