• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Гледате ли световното?

Гледате ли световното?

• 1
  • 1
14 Юли 2026 09:35
BERSERK's Avatar
BERSERK
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 215
Topic Author
Гледате ли световното? #145290
Не бях гледал световно първенство сериозно от доста време тъй като 2018 имах ангажименти а 2022 го бойкотирах заради катарската афера (гледах финала само). Но като дете умирах от кеф да се събираме с приятели да гледаме и да дискутираме.

Та почнахме да гледаме мачовете обаче това първенство хич не ми харесва. Групите - изглеждаха нагласени така че никой силен отбор да не се падне с друг. Отделно и 1/16 финали и трети отбори се класират - яко баласт и ниско качество. Нямаше го онова усещане че всеки мач е важен и е събитие. А с паузите за реклама Инфантилния тотално разсипа духа на първенството.

Друг проблем - качеството на продукцията. Това ми е най безинтересното първенство евър което съм гледал въпреки че има голове. Всичко е толкова шаблонно - игра на триъгълници , крила които пробиват навътре , нисък блок от слабите - висока преса и контра преса от силните. Всички правят всичко еднакво. Всичко е роботизирано , играчите са някакви коне дето тичат ли тичат, и ги е страх да направят импровизация сакън да не преебат схемата. Всички са едни и същи и правят едно и също - дали ще е мбапе , дуе или някой друг - разликата е само колко бързо тича и колко голове ще вкара - тоест в статистиката.

Но играчите са по шаблон и няма някой който да прави нещо по свой начин. Както каза един приятел - абе къде е Роналдиньо? Къде е Роналдо феномена? Даже колоритни фигури като Чилаверт липсват.

Не знам аз ли остарявам или наистина това първенство е пълен шит но нямам намерение да гледам полуфиналите . Видях достатъчно.

Това което исках да видя е някой пияница като Гаскойн който излиза със шкембенце на терена , скрива топката на роботите , набива им головете и отива да празнува с алкохол докато те плачат и си мерят подкожните мазнини. Уви няма такива. Прочее и изказванията са роботизирани - мбапето даже не посмя да отвърне както си му беше реда на парагвайската сенаторка дето го нарече грозен камерунец. Няма характери - всичко е театър и преструвки. И много скука.

Вие гледате ли го и на какво мнение сте за това първенство

…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Юли 2026 09:44
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1672
Гледате ли световното? #145292
Не го гледам и нямам мнение.

14 Юли 2026 10:46 14 Юли 2026 11:11 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 188
Гледате ли световното? #145294
@Berseserk Още по време на евро 2024 се въведоха безумни правила, които ме отвратиха от играта. Чат-пат гледам и установих, че няма какво да се гледа. Всичко вече е индустрия.

Да започнем, че 90-те футбола бе много по-бавен, но и по-тенхничен. Хора като Тиери Анри, Денис Беркамп, Зинедин Зидан, Балъков и пр. завинаги остават в спомените ми. Някъде между 2006 и 2010-2014 футолът престава да е каквото беше. До тогава имаше велики играчи като Павел Недвед, ван Нистелрой, Диего Форлан, които радваха с креативност. Робен правеше невероятни финтове. Все по-рядко ще виждаме атрактивни играчи като "Канибала" Суарес. Днес футбола е повече тактическо надлъгване. Някакви роботи играят. (на играчите даже им забраниха да псуват - еми къде е емоцията? Днес Стоичков не би бил Стоичков) Най-често или се играе на контраатаки и дебнеш противника, или чакаш противника да капне от пресата и после да връщаш голове. Рядко някой успява с три паса да стигне до противниковното поле и да вкара гола, треньорите сега играят с "преливане" и за секунди ако се забавиш се появяват петима души в малкото наказателно, за да налеят "бетона". Нападателите пък обикновено играят постепенно нападение и разцъкват тригълници. Отмина ерата и на английския футбол от 90-те с центриранията, защото всяка грешка вече се наказва, а центриранията на голямо разстояние не са с 100 процента успеваемост. След ерата "Саутгейт" Англия прилагат игра тип "катеначо" - 9-10 отзад и напред таран (Кейн) и .леко крило (Стърлинг, сега Белингам). Тъпото е, че все повече отбоир играят така.

Все пак самият факт, че се играе тактически не е нещо непременно лошо. Но начинът по който въведоха ВАР-системата, и някои правила от последните години рязко обезмислиха играта. Ще дам няколко примера - баща ми е бил съдия в аматьорските лиги преди 40 години.Тогава са ги учили така "момчета ако имате колебание дали е засада или не е засада - вдигайте флага. Ако не е било засада ще ви овикат малко, ама ако е било засада и падне гол ще ви разнасят седмици наред". С включването на системата ВАР се въведе правилото "Пускаш гола и после гледаш дали е засада". Освен това т.нар. ястребово око за мен има смисъл когато проверяваме дали топката е преминала голлинията, но ВАР вече се използва за всичко - нарушения, дузпи, засади - което рязко обезмисля играта. От друга страна при ВАР има човешки факто, съдиите са подкупни.

Да отидем по-нататък - като се въвеждаше ВАР се правеха много сравнения с волейбола и тениса. Добре, но във волейбола не може да искаш безкрайно много повторения. Има си определен брой ситуации, които може да оспориш. Предвид, че един волейболен мач рядко се играе под 3 часа, а футбола - обикновено 90-100 минути смятам, че не би трябвало да имаш право повече от един път да търсиш ВАР без мача. Като ще е тактическа играта - да е тактическа! Освен това в момента прекъсванията за ВАР забавят страшно много играта. Като добавим смените и почивките за хидратация се играят продължения по над 10 минути. За мен така бутат играчите към наркотиците. Трябва да изкарваш по 70-80 мача по 110-120 минути в цикъл сряда-събота, между тях тренировки и през лятото - световно или европейско и после се чудим защо умират играчи на по 30-35 години.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

14 Юли 2026 10:49 14 Юли 2026 11:02 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 188
Гледате ли световното? #145295
@Berseserk
Като цяло от европейското насам правилата станаха пародия. Топката те удря, когато си част от стена във вратарското поле - дузпа. Ама ти не можеш да си дръпнеш ръката, това е рикошет, не умишлена игра с ръка. Няма значение, топката се е ударила със звук от не знам си колко си херца (примерно 60), значи има в дузпа. Друг път някой си държи ръцете отстрани - топката го удря в "яйцата". Отделно че уж ВАР трябваше да гарантира честност, абсолютно идентична ситуация на еврото не бе дузпа за Дания и бе дузпа за Германия в един мач.

Пребиват се дузпи. За мен това е пародия. Ако през 90-те се наложеше полеви футболист да пребива дузпа щеше да получи жълт картон, а за второ пребиване - и червен. Сега ще бутаме напред Подолски, Хари Кейн, Роналдо и пр. за да бележат голове и да правят голове. На вратарите само дето не им вързаха краката. Ако вратарят единият му крак не е на голлинията - нарушение и се пребива дузпата. На еврото имаше случай сблъсък между нападател и вратар...в полза на нападателя.През 90-те вратарят бе Господ в малкото поле, при сблъсък винаги нарушението е в негова полза. Е, вече не е така.
Ако вратарят бави играта - картон. (в спомените ми е как Георги Петков пазеше резултата срещу Марсилия). Какъв е смисълът сега да си вратар, направо ти връзват краката, за да може нападателите да вкарват. Къде остана надлъгването с нападателя. Няма скоро време да видим вратари като Оливър Кан, Джандлужди Буфон, Петър Чех... Ето - Бразилия на практика няма вратар и не стигна далеч. Подолски не вкарва...опа, единият крак на вратаря не е на голинията, айде да пребие дузпата. Хари Кейн не вкарва...опа дейте му да я пребие. Ми да викнем Бойко Борисов, да бие докато вкара.

Въведоха се ограничения като скачаш във въздуха трябва да е с прибрани ръце. Сега ясно, че не трябва да са като ветрило, ама при отскок не си робот, пазиш равновесие, имаш мъжка борба...не, мръднеш дланите на десет сантиметра - нарушение!
На всичкото отгоре е вече много явно бутането на големите отбори. Винаги го е имало, но сега стана много грозно. Вече като играят Португалия и Арженитан се стремя да не гледам, защото почва голямо бутане заради Роналдо и Меси (Роналдо още на еврото трябваше да се откаже ама е егоист). Хърватска също я бутат заради Модрич, ама там има проблем с поколението (както и Португалия). Ето сега - ситуацията с Англия, която е изнасилена. Съмнителен гол на Англия е признат, играе се отвъд добавеното време. Ами САЩ - понеже са домакини и Тръмп е простак иска да отменят червен картон и го отменят. Така се създава прецедент. Ами ако следващият път световното е във Франция и Франция поиска да се отмени червен картон? Навремето дори само заради това че станаха явни нещата шефа на Фифа щеше да изхвърчи от поста си, днес на никой не му прави впечатление.

Футбола стана грозен. Не говоря като качество - просто стана индустрия, загуби се стремежът да покажеш нещо. Днес хора като Гаринча не биха били допуснати в него, мисълта че трябва да радваш публиката отстъпи на ефективността (да рискуваш да не вкараш гол, за да бутнеш топката между краката на вратаря); оттам желанието да се бутат нападателите напред. За мен съревнованието между Роналдо и Меси спира естественият прогрес. хора като Алън Шиърър, Юрген Клинсман, Оливър Бирхоф, Теди Шерингам днес биха били "динозаври". Тъжно.

Затова почти не гледам световното,
волейболът ми стана по-интересен. Чат -пат гледах малките отбори като Мексико и Белгия, но то вече няма и с какво да се гледа. С бутане оставиха само големите отбори. Сега пак ще бутат Франция заради Мбапе и Аржентина заради Меси. Още по-тъжно.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

14 Юли 2026 22:04
Elan Morin Tedronai's Avatar
Elan Morin Tedronai
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 61
Гледате ли световното? #145301
Не. Причината да не гледам този интернационален футболен форум това издание специално е: твърде много държави има в Спорта и като че ли и твърде много Държави има на планетата. Според мен съюз може да се направи в 58-60 държави, а не сега както е близо 200 и такова първенство да е много по-интересно, като тогава участват Всички Държави. Не, да има толкова много участници или видиш ли африканците "Кабо Верде" дошли за първи път с 500 хиляди души на футболната сцена и кой знае дали сред 250 държави ако така върви: пак ще се класират? Това е все пак положението, няма как да се сърдя. Може би сме имали и тежка История, а и футболна такава, когато мисля има няколко транспортни инцидента с футболни отбори. Или футболистът на "Венецуела", който за съжаление загина при скорошното земетресение. Или за мое съжаление Хосе Антонио Рейес, който преди 7 години загина в пътен инцидент, макар че вече беше в последните си години на кариерата му. Пак: съжалявам, но не гледам много футбол последните Световни. Някак си след 2010-2014: спрях да гледам Световен футбол след 30-годишен. Изключение беше 2022, когато гледах все пак триумфът на Меси и "Аржентина". Обичам ли да ритам футбол? Запален Вратар съм. С такава диплома. От школата на СК "Левски". Имал съм чак професионални мачове, няма да казвам за кои отбори, но вече не виждам кариера пред мен: на 40 съм. "Двойна Норма Вратар на Поле-Природна и Гол-Спортна". Сериозно. Много съм добър. Още от училище бях роден талант на "врата" (at the goal post). На Всякакви Спортове мога да пазя без формална подготовка, но не обичам вече да гледам Световни Първенства. Това Световно ще се възгордея, че за 60 държави: не съм гледал нито 1 мач. Миналото иди-дойди, но не и това. Така че: не, вече не обичам да гледам Световни Първенства. "Барса" (FC "Barcelona") е къде-къде по-приятно и клубният футбол повече ме интересува. Твърде много държави има по Света, че да се интересувам от Световните Първенства.

Всеки ден, във всяко едно отношение, положението става все по-добро и по-добро. Винаги гледай напред.

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Гледате ли световното?
Time to create page: 0.061 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Топ 9 любими книги (Блонд и Уейн) (10 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Elan Morin Tedronai
    • Today 17:44
    • Филми - общата тема (1119 Мнения)
    • в Общи приказки / Кино
    • от Count Monte Kristo
    • Today 09:16
    • Топ 9 любими книги (преводни) (12 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 22:57

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност