• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Чалгата

Чалгата

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
17 Май 2011 16:21
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 643
Topic Author
Чалгата #13210
Изкажете мнението си за този феномен "Чалга". Чалгата ли е виновна, че хората са тъпи, наличието на прости хора ли обуславя съществуването на такъв стил, покрай сухото гори ли и мокрото или пък според вас Чалгата е хубава музика и има почитатели и сред интелигентните човеци.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Май 2011 17:10
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Чалгата #13228
Имам талант мозъка ми да игнорира смотаната музика, така че не знам за този стил на музиката дали се яде или пие, или по жени ходи.

Избери своето приключение

17 Май 2011 17:18
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Чалгата #13231
Проблемът никога не е бил в чалгата - в липсата на достатъчно подхранени алтернативи е :)

Have you sought fortune evasive and shy?

17 Май 2011 17:20
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Чалгата #13233
Повече ще питам, кое бихте забранили по-напред - шамара или преслава.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

17 Май 2011 17:24
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Чалгата #13235
Бойко Борисов

Избери своето приключение

17 Май 2011 17:25
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Чалгата #13236
Чалгата си е феномен в цял свят. В щатите това е кънтри музиката, тя е на почит и в скандинавските страни. Чалгата е изражение на духовното съзряване на индивида, та на мен ми липсва правилен отговор в анкетата. Не е точно, че този тип музика вреди. Тя е симптом, а не причина.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

17 Май 2011 17:42
KirilS
Автор
Автор
Скрий Още
Чалгата #13243
Хммм, чалгата е популярна...Дали една книга-игра на тема чалга ще намери почва? :lol: Обаче предполагам, че хората бързо ще оплюят подобно творение. Някак няма да им изглежда добре главната героиня да се поставя пред избор на чия мутра да стане "гадже", кой пластичен хирург ще даде най-много точки за силиконен бюст. И че всъщност оценката за "певчески талант" ще е най-малко използваната въобще :rolleyes: Но пък оценките за "Оплюй колежката" и "Плагиат" ще летят през тавана.

17 Май 2011 17:47
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Чалгата #13246

Радо писа: писа:
И не - няма нищо общо с кънтрито - в кънтрито не се изгражда култура възпяваща луксозните стоки, проституцията, физическата саморазправа и демонстрацията на пари.
Тук говориш за текстовете, което е несериозно. За пример ще ти дам кънтри песента Dear Penis -
. Говориш за дивите години на чалгата, когато се пееше за червени домати и коли. Сега са популярни мяуканията на тема любов. Ха сега ми кажи, че всяка песен за любовта популяризира простотията.

17 Май 2011 17:51
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Чалгата #13250
Цялостния облик? Радо, мойто момче, ти виждал ли си Доли Партън?

17 Май 2011 17:58
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
Чалгата #13251
Колега, ще ме прощаваш, ама Доли Партън може да пее така, както никоя попфолк певица в България няма да може никога.

17 Май 2011 17:59
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Чалгата #13252

Branimer писа: писа:
Колега, ще ме прощаваш, ама Доли Партън може да пее така, както никоя попфолк певица в България няма да може никога.
Искаш да кажеш, че българките нямат глас? Или нужната гръдна обиколка?

17 Май 2011 18:11
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Чалгата #13255

Радо писа: писа:
Излъчване означава че всеки един клип който съм гледал ако му изключиш музиката изобщо няма да разбереш дали пеят весела песен или тъжна защото на кадър се въртят кадри лъскави спортни автомобили, показва се лускозен интериор на скъщи жилища , показен алкохол а на фона на това дефилирал полуголи хирургично подобрени красавици и дебеловрати главни герои .
Най-близкия пример е рап музиката от източното крайбрежие в който също се залага на комплексарщината и позьорщината.

Но докато там всичко се прави за шоуто - нашите си вярват че живота от чалгата е реалния живот.

Изключи звука. Сега цъкни на линка и ми кажи, какво послание виждаш -
.
Мога да те засипя с примери от всякакви жанрове. Музиката е главно мелодия и ритъм, това е посланието. Клиповете, силиконовите цици и другите добавки са покрай музиката. По-горе писах - чалгата е симптом, тя показва какви са идеалите, не ги формира.

17 Май 2011 18:35
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Чалгата #13257
Всичко това хубаво, обаче ако твърдиш че чалгата е само и единствено симптом и няма обратно връзка, т.е. създаване на култура през музиката, значи също така твърдиш че всички музикално повлияни субкултури (пънкари, метъли, готици, rave, emo, visual-kei, ) са придобили характерно унифицираният си външен вид само благодарение на собствена интуиция и предишна културна среда. Което, разбира се, не е вярно. Музикалните течения създават мислене, поведение и стил. Естествено, става дума за комплексно "раждане на култура" и често почитателите са предразположени - но това изобщо не е задължително. Голяма част са чисто и просто облъчени от едно, а не друго :)

Have you sought fortune evasive and shy?

17 Май 2011 19:01
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
Чалгата #13261

Lachdanan писа: писа:

Branimer писа: писа:
Искаш да кажеш, че българките нямат глас? Или нужната гръдна обиколка?

Правиш обобщения на база единични примери. Пусна един пич с просташка песен като Родни Керингтън който първо е слабо известен, второ е преди всичко комик, после кънтрипевец. Пусна и Доли Партън, която виждате ли била руса и с големи цици и пластики.
Ако ще говорим конкретно за кънтрито, аз ще ти изброя петима от най-известните кънтри певци (Кени Роджърс, Уили Нелсън, Дуайт Йокъм, Ранди Травис, Джони Кеш), които НЯМАТ нито просташки песни, нито демонстриращи показност видеоклипове, нито руси кичури, нито силикон. За сметка на това имат глас, сценично присъствие и дарбата да омагьосат милиони хора по цял свят.

Сега ти ми изброй петима попфолк певци, които отговарят на посочените специфики. Малко трудно, нали?

Колкото до Доли Партън - когато българска попфолк певица с руса коса и големи цици издаде над 40 албума (продадени в 100 млн екземпляра), снима се в над 20 продукции на Холивуд и телевизонни сериали и се задържи 45 години на върха на музиката, която прави... Ще говорим пак.

17 Май 2011 20:19
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Чалгата #13266
@ Вонамарак - Естествено, че има обратна връзка. При всички болести е така. Но премахнеш ли причината, ще изчезне и симптома.

@Радо - Сам каза, как рап културата има подобен ефект. Да ти дам ли за пример метъл културата? Кожени дрехи, рапиди, вериги, казионните кубинки (лелеее, колко години съм се носил така!) и хич, ама хич няма насилие и сбивания. Хипи културата - мръсен, дрогиран до безумие, съзнанието на път за друга галактика. При всички субкултури има нещо гротескно. Притеснителното при чалгата е, не затъпяването - него го е имало винаги, откак първата маймуна се е сетила, че може да вземе камък и да тресне по главата втората маймуна. При изброените горе хипи, рок/метъл, рап култура имаме една обща черта - бунт срещу нормата и системата. При чалгата не е така, тук страшното е непукизма към заобикалящия свят. На един почитател на чалгата принципно му е все тая накъде се върти земята, той няма да поиска да слезе.

@Бранимер - Дадох за пример кънтрито, като типична музика на масовата култура. Иди в някоя селска кръчма в щатите и познай, какво ще слушаш. Ще видиш българските селски бекове и почитатели на чалгата да се кефят на споменатите от теб Кени Роджърс и Джони Кеш. Съвсем не искам да определя един музикален стил, като добър или лош. Погледни аудиторията, това са същите хора.

Сега ти ми изброй петима попфолк певци, които отговарят на посочените специфики. Малко трудно, нали?

Напълно ми е невъзможно. Първо познанията ми за чалга изпълнителите са на ниво обща култура. Второ нямам музикален слух. За сметка на това, хора с музикално образование са ми споделяли, че има чалга певици с убийствен глас. Момичета, които са се учили за народни певици.

Колкото до Доли Партън - когато българска попфолк певица с руса коса и големи цици издаде над 40 албума (продадени в 100 млн екземпляра), снима се в над 20 продукции на Холивуд и телевизонни сериали и се задържи 45 години на върха на музиката, която прави... Ще говорим пак.

Искаш ли да проверим, колко албума е издал Слави Трифонов и да го провъзгласим за най-плодотворния певец на планетата? Невероятно глупаво е да сравняваш американската и световна сцена с българската. Доли Партън прави ширпотреба, нормално е масите да я харесват. Сметни процентно и може да се изненадаш от резултатите, ако я сравниш с някоя известна чалга изпълнителка. Все едно да кажеш, че Някой холивудски блокбъстър е по-хубав от Козия рог, защото има повече продадени билети.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ