• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Халиф/Султан

Халиф/Султан

• 1
  • 1
10 Юни 2011 13:01
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Topic Author
Халиф/Султан #15803
Може би не е най-подходящото място да питам, но може ли да се изясни разликата между тези понятия. Виждам, че в Сянката на сатаната и Принцът на пустинята халиф се използва като религиозен водач, а султан - като политически. Но май нещата се по-объркани.

Лаик съм в областта, но доколкото съм чел халифът по принцип е и духовен и политически водач, с претенции за световно господство, поне в началото, когато халифатът е бил един и обединен. Последния халиф е бил обесен от турците и правомощията му преминават към техния султан.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

10 Юни 2011 13:21
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Халиф/Султан #15808
Ами точно така си е. Халифът обикновено съвместява духовната с политическата власт. Не че има голяма разлика за повечето хора. Въпрос на титла, иначе все тая.

При мен "проблемът" е, че пиша за Селджукския султанат, но понякога използвам и референцията "Персийска империя", когато звучи по-добре или на място. Твa разбира се не означава, че султанът е и император, просто е в преносно значение.

10 Юни 2011 13:23
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Халиф/Султан #15809
А Халифа - един вид царче? :neutral:

Хич даже. Султан+глава на духовенството. -Уейн

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

10 Юни 2011 19:15
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
Халиф/Султан #15851
И в коя вселена Селджукският султанат е еквивалентен на Персийския? (Щото така звучи предният пост!) Ако наистина си мислиш нещо подобно, вече ставаш несериозен! :)

10 Юни 2011 19:49
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Халиф/Султан #15852
С уклона ти към авансова критика вече съм запознат, Ан. ;) (Макар че от предишното ти включване все пак имаше някаква полза.) Запознат ли си с историята в случая или пак караш наизуст? Поданиците на Селджукския султанат какви са по народност според тебе?

10 Юни 2011 20:51
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Topic Author
Халиф/Султан #15854
Те владетелите си крадат титлите сегиз-тогиз. Например когато Иван Грозни покорява Воложка България става цар на българите. Когато Ираклий завладява Персия си присвоява титлата Цар на Царете от персийския монарх. Та и когато османлиите завладяват или Багдад (или Кайро, не помня точно, но и на двете места са безкомпромисни) обесват последния халиф и си присвояват функциите му като владетели на целия мюсюлмански свят.

12 Юни 2011 00:05
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
Халиф/Султан #15961

Ейдриън Уейн писа: писа:
С уклона ти към авансова критика вече съм запознат, Ан. ;) (Макар че от предишното ти включване все пак имаше някаква полза.) Запознат ли си с историята в случая или пак караш наизуст? Поданиците на Селджукския султанат какви са по народност според тебе?

Първо, Селджукският султанат от XI век е огромна империя с поданици от петнайсетина народности - като почнеш от самите турци, преминеш през араби, перси, арменци, римляни (византийци) от Мала Азия и пр. После, султанатът е турска държава - такъв е произходът на управляващата фамилия. По същата логика, според която го наричаш Персийска империя щото звучало по-добре, можеш да го кръстиш и Арабски халифат (все пак селджуките суспендират политическата власт на халифа) или Византийска/Римска империя, заради овладяната Мала Азия. Що за глупост?

(Here's a thought: напиши книга за Османската империя и от време на време я наричай България, понеже част от поданиците ѝ са българи :).)

12 Юни 2011 02:08
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Халиф/Султан #15968
Ама действието се развива в Персия, която и съставлява най-голямата и важна част от империята (както виждаш думата има и преносно значение, току що я използвах в него ;)): столицата, централните райони и т.н.

Другото важно: никъде не я наричам "аз" каквото и да е. Мен ме няма в текста, дори като авторов глас. Цялата история се разказва не от кого да е, а от Омар Хайам. (Има и доста "разкази в разказа" на различните герои, които вече са си в първо лице.) За повечето перси селджуките са точно такива поробители, каквито за нас са били османците (Това е важен факт за цялата история и дава съвсем друг поглед към "терористичните" действия на Хасан.) Така че предполагам можеш да си представиш доста случаи, в които Омар би предпочел да използва в разказа си Персия вместо "Селджукски султанат".

Но да, и мен ме притесняваше малко, неслучайно го споделих. :) Радвам се, че си си направил труда да провериш (или си знаел поначало) подробности от историко-географския контекст.

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Халиф/Султан
Time to create page: 0.081 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Мемоарите на Краля v.3.1 (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Today 20:48
    • "Олтарът на тъгата" (40 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Aleks~
    • Today 20:18
    • Размисли за писането на критика за книги-игри (45 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 15:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност