• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Общи приказки
/
За ценообразуването на книгите-игри

За ценообразуването на книгите-игри

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
09 Дек 2025 15:22 09 Дек 2025 15:24 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 104
За ценообразуването на книгите-игри #144284
Книгите игри имат един и същ начин на ценообразуване с другите книги - корици (твърди или меки), вид на хартията, брой на листовете и печатните коли, илюстрациите, бройки като тираж, пари за превод (ако е преводна) и пр.
Т.е. дали една книга е книга-игра или не е по никакъв начин не влияе на цената. Цената се определя от фактгори, които са едни и също за всички книги.

Също така не можем да кажем, че книгите игри са някаква долнокачествена литература, която следва да има много по-ниски цени.
Още повече че в света на книгите-игри също има световноизвестни автори.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, dechoto, hektors, snake_fang

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Дек 2025 18:57
dechoto's Avatar
dechoto
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
За ценообразуването на книгите-игри #144285
В контекста на ценообразуването - "работим с Еконт, които са по-скъпи" - Защо? Какъв е проблема със Спиди?

09 Дек 2025 21:29
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 347
За ценообразуването на книгите-игри #144287
Първо благодаря, че най-накрая отделихте откровените тролски постове от темата за Нинджата, да хигиената е важна и работата на съвестния админ/модератор е да спре овреме такива словизлияния (а и откровени обиди!) като на Хектор и Мустака.

Ал Торо писа:
Радко, ще помоля най-учтиво да спреш да злословиш първо по издателите с абсурдната теория, че само вие сте плащали права за чуждоезични издания (което малко ми е съмнително колко вие сте ги платили и каква е реалната сума, като в схемата е замесен доказаният патологичен лъжец Вилиан) - това не е старата вълна и има половин дузина издателства, които работят с преводни автори напълно легално; както и по разпространителите, където на теб би трябвало да ти е ясно ценообразуването - поддръжки на сайтове, домейни, безплатни доставки и колко печалба реално остава на заглавие.

Казах, че няма да се меся публично вече във вашите начинания, но хвърлянето на кал няма да бъде толерирано. Това е последно предупреждение от мен. Помагаме с каквото можем, но трябва да има някаква хигиена в комуникацията и отношението.
Торо, никъде не съм злословил по адрес на кой да е издател, еле пък съм вменявал, че не си плаща правата - дали това е така или не, факт или спекулация - нито идва от моите писания, нито съм аз човекът да го доказвам. Не съм инспектор Дюдю и нямам претенцията за такъв. Та в случая ти подвеждаш хората с това ти изказване.
После, дори Вилиан да е "доказан лъжец и не знам си какво", ти поне трябва да знаеш, че такова понятие в реториката се нарича argumentum ad hominem, той може да е всякакъв - и дори така, пак да казва истината по даден казус. Ние никъде не сме казвали, че правата са наши, а тъкмо на Вилиан (оттам и тежестта колко пари ни е казал той на нас, че да си правим сметката с цената на книгата). Така че и тука не разбирам какъв точно ти е проблема? По-скоро ти пишеш тенденциозно изказване, отколкото аз изобщо да съм начевал такова в предните ми коментари.
Това последното с предупреждението обаче, никак не ми е ясно откъде и защо - най-малкото защото предно такова никога не съм и имал. Но да, почвам да схващам защо е последно.

По коментара на Никсата - това, че ги продавате на максималната им стойност и все пак се продават - говори преди всичко, че дори за вашите редовни клиенти цената не е висока... Та ако си говорим с народни приказки: то по-скоро е не "крадецът вика дръжте крадеца", а "Гузен негонен бяга". И ние нашите продукти си ги опаковаме чинно и ги пращаме внимателно и тн. Това не схванах дори каква връзка има. Но когато този досадник Мустака ми вмени, че Еделвайс са продавали Гьобелс и Царичина на една цена - немаше как просто да не му обясня тази елементарна пазарна политика, която е стандартна. Защо и как ти си се емнал, грам наистина не ми е ясно. Просто проследи хронологията на коментарите, за да видиш първопричината им, а не се хващай веднага на думата ми извадена от контекста.

По коментара на този Хектор, следващ този на Берсеркера (който прочетох 3 пъти внимателно), та, ей юначага, коментарът му е в унисон с моя, а не с твоя, че да му сваляш шапка. После да не се чудиш защо "ти тръгвам с бутонките", щом очевидно целта ти е просто да тролиш.. Издателят чинно ти обясни, но ако не си го разбрал, ще го по-енти за пореден път: Нито ти е работа да му се мешаш на "издателят" за цената, нито нищо подобно, особено щом дори няма да си го купиш...

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

09 Дек 2025 22:07 09 Дек 2025 22:09 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144288
Берсесерк, първо колко е продаваем авторът в чужбина има много малко значение. Има значение колко е продаваем в България Неизвестни автори са се продавали в големи тиражи (като за България), много известни имена са ставали непродаваеми. Ние сме на българският пазар, тук Тери Пратчет не се продава в повече от 3000 бр. тираж. Сандърсън не е много по-продаваем в България. Нито Мартин. В Англия Пратчет се продава в милиони, ама издателят го интересува тук в България, защото зависи пряко от тиража за цената. Колкото повече печаташ по-евтино ти излиза, но дали ще можеш да продадеш напечатаните бройки.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

09 Дек 2025 22:19
hektors's Avatar
hektors
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 15
Topic Author
За ценообразуването на книгите-игри #144289
Радко, пишеш, че съм отправил обиди.
Я хубаво прочети всичките ми коментари, няма такова нещо. А забелязах, че твоите коментари, почти винаги са заядливи и по-скоро ти обиждаш.
Осъзнай се човек, никой не те напада! Просто не приемаш, друго мнение, освен твоето!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: MrMoustache

09 Дек 2025 23:36
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144290
Слава Богу, всеки може да прочете коментара ми повторно и да види, че освен другото, си и лъжец и лъже психоаналитик. :)

И не, това не са обиди - а очевадни констатации.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

10 Дек 2025 00:00
hektors's Avatar
hektors
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 15
Topic Author
За ценообразуването на книгите-игри #144291
Човек, ти сериозен ли си? Наблюдавам, че колкото повече коментираш заядливо, толкова повече ми наподобяваш на " Най-великия издател на книги-игри".
Всички го знаем кой е.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: snake_fang

10 Дек 2025 01:50 10 Дек 2025 02:13 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2430
За ценообразуването на книгите-игри #144292
"Но защото са и платени авторските права, подобно на тези на Колин Уолъмбъри, Тед Грей и Върджил Дриймънд, то и затова са по-скъпи." - такива сравнения с останалите книги, натякващи че разликата в цената идва от разликата в това, че правата са платени, са логически равносилни на това да кажеш, че по-евтините издания не са с платени права. Прочети си горното изречение и ако не си съгласен, препрочети учебник по Логика.

Това, разбира се не е първото изказване в този дух.

Не разбираш какъв е прпблемът? Проблемът е че обиждаш и мрънкаш наляво и надясно и първото поне ми се вижда напълно незаслужено, а второто - просто неприятно:
- за издателите мисля уточнихме
- за разпространителите днес ти беше прецедент, няма да участвам в "политически" спорове, в които да се надговаряме дали има намек за печалбарство в изказването ти да се потърси сметка защо давате на 30% книгите, а те се продават без отстъпка; може би това, че Никсата го е гнус даже да се докосне до най-скъпите ви (чети "печеливши за разпространителите") издания и ги няма на магазина трябва да ти говори достатъчно доколко се търси печалба в действията му
- на когото му се струват скъпи изданията ти се оказва скръндза
- който има критика е трол и длъжен да се обосновава, ако се обоснове - още по-черен става;
- българите не лайквали достатъчно деянията на Fiction Fabric (това може и да идва от Нед, баннат съм от фейсбук и идват откъслячни неща до мен)

Силно съм разочарован и вредиш най-вече на себе си с това поведение. Обясняваш на човек след човека, че не са ти важни такива като тях. Лично на мен ми е обидно и как гледаш на нещата, които ти пиша, както беше и с цената на Нинджа, все едно ти го казвам защото на мен ми се свидят парите или сте ми трън в очите, а не защото се оптивам да помогна (било то и с криви идеи) и защото искам тези книги да стигнат до повече хора, а не да се избиват от шепа колекционери и с това да се приключва.

Предното предупреждение беше пак по темата за Нинжда - помолих те да се поспреш с това отношение, може би не съм бил достатъчно ясен. Надявам се сега да съм, нямам време и желание да се надговаряме, не виждам признаци само аз да виждам нещата както ги виждам, така че няма какво да увъртаме какво точно си казал и какво е повдението и отношението ти. Замисли се дали не е възможно да има проблем в начина, по който се държиш.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: MrMoustache, dechoto, hektors, snake_fang

10 Дек 2025 08:13
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144293
Дълъг ти е поста, но ще опитам да отговоря максимално кратко, точно и ясно.

Вадиш цитата от контекста, но дори така се вижда, че никъде не коментирам политиките на другите издателства, а изтъквам само и единствено нашите достойнства. Другото е да "вадиш под вола теле".

Не обиждам никого и не мрънкам никъде. Това си го измисляш, за да си построиш надолу изкуствената теза. За разпространителите - бях ясен и категоричен, а Никсата не ми е върнал отговор, а какво го е гнус или му е мило да докосва - не съм аз човекът да казва, мисли, произнася. То и ти не си, ама.. това си е твой/ваш проблем.

Скръндза пък кога съм употребил тая дума, но да ти си човекът отворил изначало "кутията на Пандора" с цената на нашите издания, така че вероятно имаш да кажеш много повече по този въпрос.

Кой се обоснова досега - ти? Хектор некой си или Мустака? И с кое по-точно, че не разбрах? Политическите спорове, както ги наричаш, другите хора, които намесваш с нек'ви коментари дето били правили във фейсбук и тн пропущам директно - това са инсинуации. Или отговаряш конкретно или е "една баба на пазара каза".

Сериозно се замислих за много неща, но аз съм търпелив човек, съмнение нямай.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

11 Дек 2025 13:00
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 365
За ценообразуването на книгите-игри #144305
Цената за мен, която плащам се измерва спрямо стойността, която ми носи даден продукт. Пътят на тигъра е епична поредица от КИ и уважвам трудът хвърлен за преиздаване на поредицата. Цената е сравнително висока спрямо повечето от изданията от Новата вълна, но и като дете съм си изгладувал любимите КИ, бих ги изгладувал и сега. Добре, че не ми се налага. Всеки автор/издател си прави ценообразуване на базата на разходи и вложени средства. Пазарът ( колкото и скромен да е в момента) си казва оценката. Това е най-достоверният показател.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dechoto, Radko, Count Monte Kristo, snake_fang

11 Дек 2025 15:03 11 Дек 2025 22:08 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144306

Etom писа:
...Всеки автор/издател си прави ценообразуване на базата на разходи и вложени средства. Пазарът ( колкото и скромен да е в момента) си казва оценката. Това е най-достоверният показател.

Мисля, че това е най-смисленото изказване от всички дотук. Да, и аз съм на това мнение - всеки издател си калкулира разходите, а пазарът е най-достоверният показател. Ако продукта се купува явно цената не е висока, ако не се купува - издателят си прави сметката.
Предлагам с това изказване на Etom да "ударим катинар" на темата, вместо да нагнетяваме излишни емоции.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, dechoto, Etom, Radko, snake_fang

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/