• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Общи приказки
/
За ценообразуването на книгите-игри

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
09 Дек 2025 15:22 09 Дек 2025 15:24 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 177
За ценообразуването на книгите-игри #144284
Книгите игри имат един и същ начин на ценообразуване с другите книги - корици (твърди или меки), вид на хартията, брой на листовете и печатните коли, илюстрациите, бройки като тираж, пари за превод (ако е преводна) и пр.
Т.е. дали една книга е книга-игра или не е по никакъв начин не влияе на цената. Цената се определя от фактгори, които са едни и също за всички книги.

Също така не можем да кажем, че книгите игри са някаква долнокачествена литература, която следва да има много по-ниски цени.
Още повече че в света на книгите-игри също има световноизвестни автори.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, dechoto, hektors, snake_fang

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Дек 2025 18:57
dechoto's Avatar
dechoto
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 69
За ценообразуването на книгите-игри #144285
В контекста на ценообразуването - "работим с Еконт, които са по-скъпи" - Защо? Какъв е проблема със Спиди?

09 Дек 2025 21:29
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 350
За ценообразуването на книгите-игри #144287
Първо благодаря, че най-накрая отделихте откровените тролски постове от темата за Нинджата, да хигиената е важна и работата на съвестния админ/модератор е да спре овреме такива словизлияния (а и откровени обиди!) като на Хектор и Мустака.

Ал Торо писа:
Радко, ще помоля най-учтиво да спреш да злословиш първо по издателите с абсурдната теория, че само вие сте плащали права за чуждоезични издания (което малко ми е съмнително колко вие сте ги платили и каква е реалната сума, като в схемата е замесен доказаният патологичен лъжец Вилиан) - това не е старата вълна и има половин дузина издателства, които работят с преводни автори напълно легално; както и по разпространителите, където на теб би трябвало да ти е ясно ценообразуването - поддръжки на сайтове, домейни, безплатни доставки и колко печалба реално остава на заглавие.

Казах, че няма да се меся публично вече във вашите начинания, но хвърлянето на кал няма да бъде толерирано. Това е последно предупреждение от мен. Помагаме с каквото можем, но трябва да има някаква хигиена в комуникацията и отношението.
Торо, никъде не съм злословил по адрес на кой да е издател, еле пък съм вменявал, че не си плаща правата - дали това е така или не, факт или спекулация - нито идва от моите писания, нито съм аз човекът да го доказвам. Не съм инспектор Дюдю и нямам претенцията за такъв. Та в случая ти подвеждаш хората с това ти изказване.
После, дори Вилиан да е "доказан лъжец и не знам си какво", ти поне трябва да знаеш, че такова понятие в реториката се нарича argumentum ad hominem, той може да е всякакъв - и дори така, пак да казва истината по даден казус. Ние никъде не сме казвали, че правата са наши, а тъкмо на Вилиан (оттам и тежестта колко пари ни е казал той на нас, че да си правим сметката с цената на книгата). Така че и тука не разбирам какъв точно ти е проблема? По-скоро ти пишеш тенденциозно изказване, отколкото аз изобщо да съм начевал такова в предните ми коментари.
Това последното с предупреждението обаче, никак не ми е ясно откъде и защо - най-малкото защото предно такова никога не съм и имал. Но да, почвам да схващам защо е последно.

По коментара на Никсата - това, че ги продавате на максималната им стойност и все пак се продават - говори преди всичко, че дори за вашите редовни клиенти цената не е висока... Та ако си говорим с народни приказки: то по-скоро е не "крадецът вика дръжте крадеца", а "Гузен негонен бяга". И ние нашите продукти си ги опаковаме чинно и ги пращаме внимателно и тн. Това не схванах дори каква връзка има. Но когато този досадник Мустака ми вмени, че Еделвайс са продавали Гьобелс и Царичина на една цена - немаше как просто да не му обясня тази елементарна пазарна политика, която е стандартна. Защо и как ти си се емнал, грам наистина не ми е ясно. Просто проследи хронологията на коментарите, за да видиш първопричината им, а не се хващай веднага на думата ми извадена от контекста.

По коментара на този Хектор, следващ този на Берсеркера (който прочетох 3 пъти внимателно), та, ей юначага, коментарът му е в унисон с моя, а не с твоя, че да му сваляш шапка. После да не се чудиш защо "ти тръгвам с бутонките", щом очевидно целта ти е просто да тролиш.. Издателят чинно ти обясни, но ако не си го разбрал, ще го по-енти за пореден път: Нито ти е работа да му се мешаш на "издателят" за цената, нито нищо подобно, особено щом дори няма да си го купиш...

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

09 Дек 2025 22:07 09 Дек 2025 22:09 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144288
Берсесерк, първо колко е продаваем авторът в чужбина има много малко значение. Има значение колко е продаваем в България Неизвестни автори са се продавали в големи тиражи (като за България), много известни имена са ставали непродаваеми. Ние сме на българският пазар, тук Тери Пратчет не се продава в повече от 3000 бр. тираж. Сандърсън не е много по-продаваем в България. Нито Мартин. В Англия Пратчет се продава в милиони, ама издателят го интересува тук в България, защото зависи пряко от тиража за цената. Колкото повече печаташ по-евтино ти излиза, но дали ще можеш да продадеш напечатаните бройки.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

09 Дек 2025 22:19
hektors's Avatar
hektors
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 15
Topic Author
За ценообразуването на книгите-игри #144289
Радко, пишеш, че съм отправил обиди.
Я хубаво прочети всичките ми коментари, няма такова нещо. А забелязах, че твоите коментари, почти винаги са заядливи и по-скоро ти обиждаш.
Осъзнай се човек, никой не те напада! Просто не приемаш, друго мнение, освен твоето!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: MrMoustache

09 Дек 2025 23:36
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144290
Слава Богу, всеки може да прочете коментара ми повторно и да види, че освен другото, си и лъжец и лъже психоаналитик. :)

И не, това не са обиди - а очевадни констатации.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

10 Дек 2025 00:00
hektors's Avatar
hektors
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 15
Topic Author
За ценообразуването на книгите-игри #144291
Човек, ти сериозен ли си? Наблюдавам, че колкото повече коментираш заядливо, толкова повече ми наподобяваш на " Най-великия издател на книги-игри".
Всички го знаем кой е.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: snake_fang

10 Дек 2025 01:50 10 Дек 2025 02:13 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2506
За ценообразуването на книгите-игри #144292
"Но защото са и платени авторските права, подобно на тези на Колин Уолъмбъри, Тед Грей и Върджил Дриймънд, то и затова са по-скъпи." - такива сравнения с останалите книги, натякващи че разликата в цената идва от разликата в това, че правата са платени, са логически равносилни на това да кажеш, че по-евтините издания не са с платени права. Прочети си горното изречение и ако не си съгласен, препрочети учебник по Логика.

Това, разбира се не е първото изказване в този дух.

Не разбираш какъв е прпблемът? Проблемът е че обиждаш и мрънкаш наляво и надясно и първото поне ми се вижда напълно незаслужено, а второто - просто неприятно:
- за издателите мисля уточнихме
- за разпространителите днес ти беше прецедент, няма да участвам в "политически" спорове, в които да се надговаряме дали има намек за печалбарство в изказването ти да се потърси сметка защо давате на 30% книгите, а те се продават без отстъпка; може би това, че Никсата го е гнус даже да се докосне до най-скъпите ви (чети "печеливши за разпространителите") издания и ги няма на магазина трябва да ти говори достатъчно доколко се търси печалба в действията му
- на когото му се струват скъпи изданията ти се оказва скръндза
- който има критика е трол и длъжен да се обосновава, ако се обоснове - още по-черен става;
- българите не лайквали достатъчно деянията на Fiction Fabric (това може и да идва от Нед, баннат съм от фейсбук и идват откъслячни неща до мен)

Силно съм разочарован и вредиш най-вече на себе си с това поведение. Обясняваш на човек след човека, че не са ти важни такива като тях. Лично на мен ми е обидно и как гледаш на нещата, които ти пиша, както беше и с цената на Нинджа, все едно ти го казвам защото на мен ми се свидят парите или сте ми трън в очите, а не защото се оптивам да помогна (било то и с криви идеи) и защото искам тези книги да стигнат до повече хора, а не да се избиват от шепа колекционери и с това да се приключва.

Предното предупреждение беше пак по темата за Нинжда - помолих те да се поспреш с това отношение, може би не съм бил достатъчно ясен. Надявам се сега да съм, нямам време и желание да се надговаряме, не виждам признаци само аз да виждам нещата както ги виждам, така че няма какво да увъртаме какво точно си казал и какво е повдението и отношението ти. Замисли се дали не е възможно да има проблем в начина, по който се държиш.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: MrMoustache, dechoto, hektors, snake_fang

10 Дек 2025 08:13
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144293
Дълъг ти е поста, но ще опитам да отговоря максимално кратко, точно и ясно.

Вадиш цитата от контекста, но дори така се вижда, че никъде не коментирам политиките на другите издателства, а изтъквам само и единствено нашите достойнства. Другото е да "вадиш под вола теле".

Не обиждам никого и не мрънкам никъде. Това си го измисляш, за да си построиш надолу изкуствената теза. За разпространителите - бях ясен и категоричен, а Никсата не ми е върнал отговор, а какво го е гнус или му е мило да докосва - не съм аз човекът да казва, мисли, произнася. То и ти не си, ама.. това си е твой/ваш проблем.

Скръндза пък кога съм употребил тая дума, но да ти си човекът отворил изначало "кутията на Пандора" с цената на нашите издания, така че вероятно имаш да кажеш много повече по този въпрос.

Кой се обоснова досега - ти? Хектор некой си или Мустака? И с кое по-точно, че не разбрах? Политическите спорове, както ги наричаш, другите хора, които намесваш с нек'ви коментари дето били правили във фейсбук и тн пропущам директно - това са инсинуации. Или отговаряш конкретно или е "една баба на пазара каза".

Сериозно се замислих за много неща, но аз съм търпелив човек, съмнение нямай.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

11 Дек 2025 13:00
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 416
За ценообразуването на книгите-игри #144305
Цената за мен, която плащам се измерва спрямо стойността, която ми носи даден продукт. Пътят на тигъра е епична поредица от КИ и уважвам трудът хвърлен за преиздаване на поредицата. Цената е сравнително висока спрямо повечето от изданията от Новата вълна, но и като дете съм си изгладувал любимите КИ, бих ги изгладувал и сега. Добре, че не ми се налага. Всеки автор/издател си прави ценообразуване на базата на разходи и вложени средства. Пазарът ( колкото и скромен да е в момента) си казва оценката. Това е най-достоверният показател.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, dechoto, Radko, Count Monte Kristo, snake_fang

11 Дек 2025 15:03 11 Дек 2025 22:08 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144306

Etom писа:
...Всеки автор/издател си прави ценообразуване на базата на разходи и вложени средства. Пазарът ( колкото и скромен да е в момента) си казва оценката. Това е най-достоверният показател.

Мисля, че това е най-смисленото изказване от всички дотук. Да, и аз съм на това мнение - всеки издател си калкулира разходите, а пазарът е най-достоверният показател. Ако продукта се купува явно цената не е висока, ако не се купува - издателят си прави сметката.
Предлагам с това изказване на Etom да "ударим катинар" на темата, вместо да нагнетяваме излишни емоции.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, dechoto, Etom, Radko, snake_fang

19 Фев 2026 16:50 19 Фев 2026 17:39 от ringlas. Причина: Мнението е отцепено от форумния раздел Търгове
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За ценообразуването на книгите-игри #144792
Наистина ли някой е платил 70 евро за един ПнТ? не е бъзик? Ами честно казано тогава не разбирам какъв бе проблемът, че ПнТ - Нинджа може да струва 20 евро

19 Фев 2026 22:33
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 211
За ценообразуването на книгите-игри #144793
Ще ви светна как става "ценообразуването" :-)

Идва бачо Уейн с нова книга и си мисли: "Хмм, искам да взема 15 лв на книга, но хората не са тъпи и ще се усетят, че е много". Резултатът: книгата струва 14.99 лв.

Идват братята с новата си книга и си мислят: "И без това никой не купува, кво да ми пука!". Резултатът: книгата струва 20€.

Но не бих казал нито, че първият случай е грешен, нито, че вторият е по-умен. Калкулация и от типа "цена производство - печалба" се случва само в "корпорациите" :)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

19 Фев 2026 22:55
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 603
За ценообразуването на книгите-игри #144798

Count Monte Kristo писа:
Наистина ли някой е платил 70 евро за един ПнТ? не е бъзик? Ами честно казано тогава не разбирам какъв бе проблемът, че ПнТ - Нинджа може да струва 20 евро

Ти сериозно ли питаш Джордж? Бях решил да не се обаждам ама ти ме накара да се обадя дейва.

Кой за колко си продава некрономикона е негово решение в крайна сметка. Тигъра за осем лева стана 70 евро много лесно. Това е издание което трябваше да накаже Уейн за тъпотията и простотията му. То го и направи. За мен беше много ценна книга от която имам две бройки, исках да имам 10 ама казаха че ще спекулирам. Ето ако бях спекулирал да си купя чрез различни хора сега шях дс съм богат...

Вилиян мисля че ги заплаши със всички фен издания и затова Джо Дивър е спрян и затова това издание няма кой да го издаде освен ако не иска някой да го издаде на полицията че разпространява неистински Адидас от света на Орб. Така тия 250 някъде издадени броя (може да са повече) прави книгата рядка.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

19 Фев 2026 23:00
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 211
За ценообразуването на книгите-игри #144800
Не е виновен Ринглас да иска 100€ за каквото си поиска, странен е Ефикс, че за книга за 10 лв от Никсата, и която не се издава с търговска цел, се набута до "70€" :-)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.112 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Чудотворната икона/Тайната на гръцкия огън (19 Мнения)
    • в Книги-игри / Работилница
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 14:47
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (10 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от AverageHomeBoy
    • Yesterday 13:50
    • Кикстартер "Харон 2145" (23 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Etom
    • 16 Юли 2026 10:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност