• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят

• 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
07 Мар 2013 17:11
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69175
Първо, така и не ми отговори, защо смяташ, че мнението ми е "тенденция, напълно случайно е и без никакво пристрастие"

Второ, не е един единствен абзац. Цитирам ти още два :

Преди близо две години бях започнал да се подвизавам в платената войска, която пазеше албърската общност в Кралство Карков, едно от големите средища на еретиците извън Албийската империя. Разбира се, бях скрил истинското си име, което бе станало болезнено известно на еретиците от събитията в Злинд през 1111 година. Бях избрал да се представям като Ликос от Флавия (което не беше съвсем невярно - там бе духовната ми родина като член на ордена на св.Бенвил). Притежавах всички качества, за да бъда един от отбраните им воини. Премеждията в живота ми на войнстващ монах ме бяха направили предобър във въртенето на меча. Бях натрупал безценен опит и като стратег – под мое ръководство в Островите на предела бяха избити най-страховитите кръвопийци, с които се бе сблъсквало човечеството. (Съперничеха им само дейците на Инквизицията и бирниците.)

Бях прекарал последната година отвъд пределите на цивилизования свят, в земите на скоро създаденото Кръстоноско кралство, източно от Островната страна. Албърините бяха пуснали пипалата си и тук, в родината на Иисус. Възползваха се от заплетените отношения между християнските кралства и империи, които след няколко общи кръстоносни похода бяха завладели значителна част от Светите земи. По тези места не бе останало много от народа, от който се родил по плът Божият Син. Неговите сънародници, жидийците, бяха пръснати по света и все по-малобройни по тези места, останали от векове без своя държава. Земите, над които господствали в древни времена, преди няколко века били превзети и заселени от пришълци от малко по-далечния и все още непознат Югоизток.

Трето, натрупването на подобна фактология не ми е напълно понятно. Още повече, че има просто отразени събития - като, цитирам - "Бях въвлечен в два смъртоносни сблъсъка с фанатични гринлорнски защитници на правата вяра в Карлайд", "няколко случайни срещи с неблагоразумни разбойници".

Ясно е какво се е целяло, но на мен цялото това изброяване ми подейства като описанието на вратата на манастирската библиотека в "Името на розата". А и ...давам ти за пример въпросната книга, не поради друга причина, а поради факта, че действието в нея се развива тъкмо в онези "тъмни години" и главни герои в романа са францисканският монах Уилям и неговият послушник - бенедиктинецът Адсон.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Мар 2013 17:12
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69176
Съвсем просто е. Фактологията е там, за да се знае как Валенс стига до Светите земи и що за място е това. Може да цитираш и цели страници, но нищо съществено не ми казваш със собствените си думи.

07 Мар 2013 17:13
dred
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69177
Признавам, че съм отскоро в форума... всъщност се регистрирах по повод именно този конкурс, въпреки че ръчкам ( :lol: ) сайта още от неговата поява. Помня, че първата книга-игра, с която се сблъсках беше "Духът на прерията" на Джорд преди около милион години, която майка ми беше купила по погрешка. От тогава съм прочел около 90 % от книгите-игри появили се на бългърския пазар и и притежавам поне 80 %, които пазя в едно шкафче, грижливо подвързани. Именно те запалиха страстта ми към писането и мога да кажа, че през последните 13-14 години се боря за мечтата си да стана писател.
Колкото до разказа в настоящия конкурс- написах го за около час и половина при това в работно време (моля ви, не казвайте на шефа :rolleyes: ) и по мой стар навик в последния момент- 2-ри март. Не се опаравдавам, знам, че има много недостатъци. Не е задъхан екшън, няма действие, няма стрелба, а само история. Прочетох Бонанза преди доста години (5, 6 или 7 или повече години, не помня вече) и не знам защо най-силно впечатление ми направи сцената с престрелката между Фримучи и агентите и по-специално тази, в която гангстера прострелва първия агент точно под възела на вратовръзката. За това и когато изскочи този конкурс веднага ми дойде идеята точно за тази предистория. Знам, че не е най-интересната част от "Бонанза" или въобще "Цвете за покойници", но на мен страшно ми харесва.
Като автор смятам, че не е етично да оценявам себе си и братята по перо, защото няма да съм обективен. За това ще оставя оценките на другите потребители. Четете и оценявайте.
Надявам се скоро да изскочи и друг. Чакам с нетърпение.

07 Мар 2013 17:15
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69178
Радвам се, че де разбрахме. Ако беше спестил изброяването на събития и факти в телеграфен стил в първите три страници, навярно щях да прочета и следващите.

07 Мар 2013 17:23
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 224
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69180
Бих искал да кажа някои неща.

Първо, надявам се, че никой не е гласувал за моя разказ само защото е мой. Искрено вярвам, че съм успял да пресъздам поне малка частичка от запленяващия образ на Валенс. Стараех се да използвам стил и начин на изразяване, подобен на този от оригиналните произведения. Мисля, че поне няколко човека потвърдиха някаква прилика, което може само да ме радва. Мотивът ми беше да донеса удоволствие на поне няколко души с това – написал съм го изрично в първата страница на тази тема: не смятам, че е нещо кой знае какво, но е от сърце.

Ако трябва да бъда честен, на мен също ми се стори, че усетих в няколко поста някаква лична нападка към мен. Разбира се, напълно възможно е да бъркам – ако е така, искрено се извинявам. Не мога да не отбележа обаче например, че ако имам някакви критики или нещо не ми харесва, може би не бих се изразявал с някои от думите, посочени горе. Но това е личен избор, всеки е свободен да се изразява както желае. Не бих си направил даже труда да се обиждам. Също така забелязах, че в оценката си при всички останали разкази vg е посочил с коя книга-игра са свързани, но при моя – не. Надявам се, че го е изпуснал единствено от невнимание, а не се е стремял да намали точките ми с една, което би било изключително дребнаво. Но както и да е, ако наистина се бъркам и всичко това само ми се е сторило, пак се извинявам и здраве да е.

Бих отговорил конкретно на Вилорп и на Лейдрин, тъй като те са написали малко по-конкретна критика.

Вилорп:
- Това за разпространението на светлината не го разбрах. Но ако все пак имаш предвид ширещия се навсякъде мрак, това е търсен ефект.
- Можеш да отговориш, докато те душат. Няма да успееш да изрецетираш някое стихотворение, но все ще изграчиш нещо.
- Тъмницата обаче не е само под земята. Ти да не си представяш, че Валенс и тъмничарят отварят някой капак на подземен бункер и влизат вътре? Нали има някаква сграда отгоре, тъмничарите все пак не спят на палатка отвън.
- Признавам, че накрая завърших разказа набързо, прав си. Можех да опиша по-подробно бягството. Но не мисля, че е фатално.
- Благодаря, че си се постарал и си си водил бележки за това, което ти е направило впечатление.

Лейдрин:
- Не се обиждай, човече, просто и на мен ми се стори странно, че още от първия ден почна да убеждаваш всички колко лош е моят разказ :)
- Не намирам никакъв проблем в моето описанието на Валенс. Такъв е, какъвто го виждам и какъвто си го спомням от „Небето ви чака”.
- Не приемам критиката ти за това, че съм изпуснал сцени. Да, можеше да бъде по-добре. Но не е чак толкова фатално според мен. Все пак е въпрос на вкус, но ако аз трябваше да се водя по същата логика, бих могъл да те упрекна, че не си описал сблъсъка на Айкън с брат му и на няколко места в разказа ти има неща от рода на „Намирам за ненужно да описвам смъртта и кръвта, които съпроводиха тези събития, не съм историк, а на който му е любопитно винаги може да прочете писанията за онези дни” и „Битката с него не продължи дълго. Бях по-добрият и той го знаеше.”.
- От забележките ти за изреченията приемам само това за дългото изречение „пуснах го...”, но аз това си го признах и в собствената си оценка. Има и други изречения, които звучат абсолютно дървено, съгласен съм. Но посочените от теб други пасажи не бих редактирал. А не е като да се запъвам за всяка забележка и да не мога да работя с редактори – Анардил и Лонгшот могат да го потвърдят, в работата ми това също често се налага.
- Благодаря, че си се постарал и си си водил бележки за това, което ти е направило впечатление.

Считам, че имаше и други хубави разкази. Постарал съм се да го отразя в моята лична класация. Каквото и да си говорим, накрая всеки има малко или много по-различни вкусове.

П.С. Рони, благодаря за разяснението!

07 Мар 2013 17:43
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 151
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69182
Сикамор - ако не можеш да видиш разликата между това, което си пропуснал да напишеш и това, което аз не съм написал, защото героя от чието име се води разказа го счита за ненужна подробност в историята му е твой проблем.
Щом не си съгласен с това, че в цитираните от мен изречения имаш излишни и ненужни изразни средства - пак твоя воля. Аз продължавам да смятам, че да напишеш как някой собственоръчно е заклал друг не стои добре. Също и как някой с изключителна точност те е уцелил с меча си в крака. Докато го ръгаш с нагорещен остен в корема. И още доста.
Разказа ти не е добър, но може да стане. Това е което казах. Ако не си дъгласен с това ок. Нека си седи така. Може би трябваше да отначало да кажа, че разказа ти ми харесва, а после да кажа, ами не, всъщност не е така. Или да не казвам нищо и просто да си пусна вота с любезното - разказа има нужда от дописване и преработка.
Прецени сам кое е добре за теб - потупване по рамото, или по главата, или откровено мнение. Моето е второто. Ако имаш нужда от първото оттук насетне и аз ще се изразявам и гласувам със сарказма на Ронин, нещо което не знам дали разбра.
Съветвам те да се обърнеш към Трип и да го помолиш да погледне разказа ти - ще спечелите много - и ти и разказа ти.
А аз ще се включа към клакьорите и ще ръпокляскам в несвяст при вида на нещо написано с твоето име под него.
ОК?

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

07 Мар 2013 17:51
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 224
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69184
Още в началото на мнението си посочих, че се надявам тези, на които им е допаднал разказа ми, да им е допаднал заради самия разказ, а не поради някаква друга причина. Не виждам защо продължаваш да се опитваш да бъдеш ироничен с разни изрази за клакьори.

Някъде да съм настоявал на някого да му хареса разказа ми? Напротив, на няколко пъти посочих, че всеки си има вкус и е свободен да харесва каквото желае.

Благодарих ти изрично, че си си направил труда за конкретни забележки. Изчетох ги, премислих и прецених какво от тях може да ми свърши работа. Сам казваш, че е ок да не съм съгласен с всичко, което казваш. Това далеч не значи, че бих искал единствено и само похвали. Не знам защо продължаваш да се изнервяш, ако не съм съгласен с всичко, което казваш.

07 Мар 2013 17:59
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69186
Къде са тия разкази, дето ги обсъждате, между другото?

Занаятчийски основи на писането

07 Мар 2013 18:00
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69187

Leidrin писа: писа:
А аз ще се включа към клакьорите и ще ръпокляскам в несвяст при вида на нещо написано с твоето име поднего.

И кои са тези клакьори ?!

07 Мар 2013 18:39
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 839
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69190

Trip писа: писа:
Къде са тия разкази, дето ги обсъждате, между другото?
:O
:roll:
на втора страница.
Вярно, че са малко прикрити, като за отбрани.

knigi-igri.bg/shop/

07 Мар 2013 18:47
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 151
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69191
Нямам какво да добавя.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

07 Мар 2013 18:56
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69194
Хаха, не се сетих да се върна назад в темата, защото реших, че е просто още от същите глупави разправии :D

Занаятчийски основи на писането

07 Мар 2013 19:10
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 128
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69197
Разгеле, свободна вечер в която да изчета разказите. Подхващам първия, и виждам че ще имам нужда от отделни постове за коментарите. Освен ВГ другите разкази имат ли си теми?

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

07 Мар 2013 19:22
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Topic Author
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69202
Никой разказ си няма тема. Пишеш тука оценката.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

09 Мар 2013 12:44
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 128
Конкурс номер седем - Разказът: един по богат свят #69299
Изчетох ги! Смятам, че конкурса е много ползотворен!

За начало, извън всякакво класиране, разказите на агент "Тонка" - не разбрах защо са поместени тук. За мен са вън от всякакво класиране, но все пак кратък коментар:

10. - 07-06-Tonka.doc - Добър език, добър изказ, но разказа е пълна скука. Напълно удавен в излишна поетичност.

11. - 07-07-Tonka.doc - Не знам по какво е, но е много добро (представих си мутантските хроники). Идеално напаснат - точно толкова действие, описание и възникнали въпроси, колкото трябва да има в толкова дълъг разказ.

Едит:
Понеже някой ми каза че се иска пълно класиране, тези двата получават служебните 10 и 11 място.

Тези, които трябва да се класират:

9. - 07-10-S.Ways.doc - Дълго и развлачено. Неконсистетно, и на моменти безинтересно. Затова пък с много добри попадения в хумора.

8. - 07-01-Tano.doc - Лорд Дракон Юнивърс - Интересна приказка, добре замислена и ужасно изпълнена. Само стила и словореда провалят почти напълно този разказ.

7. - 07-02-Ivo.doc - "Полунощ" - Отбиване на номера. Иво е дописал два епизода с лош край за "Часът на вампира" и "Часът на вещицата", даже малко не свързани по между си.

6. - 07-05-Vasko.doc - "Приказки от 1001 кули" - Очаквано, забележките са много - 3 страници двубои, без човек дори да може да си представи противниците, като описанието на битките за мен не беше интересно. Т.е. описаното сигурно е напълно възможно като поредица от действия, но на практика не казва нищо освен кой кого е наръгал. Ако са три-четири битки, в които има запомнящи се моменти си струва да се описват толкова детайлно.

Васко пише някак стегнато, това много ми хареса. В следствие на което почти липсва проблема две от навързаните в едно пет изречения, да са несвързани логически с другите три. Има грешки, естествено, тук-там повторения, но смятам че се е ориентирал към един много добър подход.

Стила обаче повече прилича на Джордж, отколкото на Блонд. :mrgreen:

5. - 07-09-Yavor.pdf - "Валенсиански хроники" Щеше да е чудесен разказ, ако не беше безумното разтакаване в началото. Предвид че не му е първата разходка из подземията на Злинд (вж. "Небето ви чака"), цялото описание на Валенс за Тъмнината на Тъмната Тъмница и Мрака на Мрачния Мрак идват малко в повече. Както някой горе описа, развръзката е преразказана едва в последния абзац (всъщност, единственото доближаване до маниера на Блонд в разказа). Причините за това може да са много, но не мисля че разказа печели от това, поне както е в този си вид.

4. - 07-03-Kire.doc - "Редника от трета рота" -Историята за безименния Редник набъбва приятно. Сигурно има какво да се пипне още по разказа, но е доста приятен и съдържателен и в сегашния си вид. Очаквам продължение на историята.

3. - 07-08-Kaloyan.doc - "Гримоар" - Ами, трябваше автора да сложи 18+, ако държи да преразказва мръсни стари вицове. :mrgreen: Единствения проблем с разказа е че стои като увод от книга, която не следва след него (е, и текста може да се пипне тук-там). Така де, автора е "надъхал, разпенил" читателя, и после му е "счупил главата". Според мен си струва да се допише до срещата с Фримучи и Ко в Роквил.

2. - 07-04-Svetlyo.doc - "Кървав меч" - Много се колебах дали това да не е на първо място, поне за мен. Не познавам далеко -- източната култура в детайли, но някак си получих точно това което очаквах от един такъв разказ. Чудовищно его на героите, страшни и динамични събития.
Светльо парира забележката ми, че Сайки не е спомената с обяснението че в далечния изток жената не се брои за човек (не знаех). Не знам защо "Икон" е станало "Аикено", но по всяка вероятност Морис и Джонсън също не могат да дадат обяснение за избора на първото в КМ4.

1. - 07-11-VG.doc - "Валенсиански хроники"- Най-силния разказ. Малко се стреснах от дължината, но го изчетох на веднъж и с интерес. Мисля че ВГ е добавил достатъчно от себе си, като е успял да се съобрази с изказа на Блонд. Спестил си е лековатия и на моменти жаргонен изказ от оригиналните хроники, но не мисля че разказа страда от това. Клифхенгъра накрая щеше да е много ефектен, ако завършека на "Последния кръстоносен поход" не беше предварително известен.
Две забележки - Валенс губи брадата си в края на "Небето ви чака", и повече не я пуска. Това че брадат човек се рисува неимоверно по-лесно от обръснат е друг въпрос. И - албърини, не албъри.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

• 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Time to create page: 0.091 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Metal Heroes and the Fate of Rock (1 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Чуждоезични книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 14:29
    • Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 (41 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Cliff_Burton
    • Yesterday 08:59
    • Продавам книги-игри на Английски език (1 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 29 Ное 2023 16:30

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg