• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
23 Фев 2017 10:11
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120146
Албена Новева

PEACE & LOVE

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

23 Фев 2017 23:24
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120182
За Албена.

28 Фев 2017 14:05 28 Фев 2017 15:30 от Вилорп. Причина: коригирано от златна на пъстра
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 312
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120258
Призът "Пъстра никса 2016" в категория "Корици" се печели от Албена Новева.

Честито!

02 Мар 2017 11:02
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120309

Horacio B. Andreas писа: писа:
Сега се води дискусия за това дали трябва да ги има надписите на кориците, може би така се търси оправдание за липсата на детайлност и при тази илюстрация. Склонен съм да се съглася за корицата, освен това той наистина може да рисува (намерих му профила в девиантарт), но си оставям с подозрението, че е склонен да се скатава от работа и това си личи при конкуренция с илюстрация като тази на Албена.

Aз умишлено се дистанцирах от гласуванията за Шарена никса, така че съм пропуснал че се води такава дискусия, но наистина бих призовал ако някой дръзне догодина да организира нов конкурс - да се вземе решение дали се оценява най-добра "картина" или най-добра "корица", и съответно да са длъжни всички участници да участват без или със надписите по корицата. Какво визирам:

- ако трябва да оценявам "голи" картините - аз бих гласувал за Албена. Алхимичката е типа картина, която може да се окачи някъде, примерно, извън всякакъв контекст, а за вниманието ѝ към детайла не може да има спор. На Жорката картината, без надписите, стои изключително небалансирано, с огромни "празни" пространства (усещане най-вече засилено от факта, че всичко извън конника е изглежда почти едноцветно, жълто) - това което някои хора явно възприемат като "липса на детайл" (леко абсурдно твърдение, ако наистина загледаш, както някой вече посочи, сбруята на коня, да речем); най-малкото, би и било нужна някаква цветова градация по периферията за да компенсира това усещане

- когато говорим за "корица" обаче - за мен е очевидно че ПГ5 е правилният избор. Всичките й гореизброени "недостатъци", всъщност са предимства, които я правят "по-добрата корица": централната фигура изпъква, празните пространства и позволяват да "диша", надписите си лягат перфектно на местата, без да се бият с 'детайла' на рисунката и без да се конкурират за четимост с няколко десетки други цветове, а периферията около конника внезапно става "изпълнена" и балансирана откъм съдържание. При рисунката на Албена - в момента в който върху всички малки и разноцветни детайли се наложат и надписи - визуалния ефект става такъв, че не мога да го опиша с някоя ласкава дума

Пак да подчертая, аз нямам пристрастия в конкурса - и двете рисунки ме радват неимоверно и се радвам за Албена, но мисля че би било хубаво ако вбъдеще хората оценяват едно и също.

(Иначе, като човека работил с него, мога да заявя че идеята че Жорката се "скатава" е смехотворна; той е отворен за комуникация, реагира своевременно на изсканите корекции и не само достави на 100% това което исках, но и го направи да изглежда дори по-добре отколкото си го представях.)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Zort

02 Мар 2017 11:54 02 Мар 2017 12:40 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Topic Author
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120310
Пешо, пробвай моляте да опишеш с какво се променя визуалния ефкет след поставяне на надписите, та да го има; в предвид занапрeд. Прилагам за яснота корицата с надписите:

дописка: Довечера ще видя да кача по-голям размер на илюстрацията, че не откривам в мрежата читав размер.
дописка 2: добавил съм и ПГ5 със същия размер
дописка 3: добавих илюстрациите без надписите, при алхимика има някакво сдъвкване на цветовете на картинката при крея (корицата с надписите)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

02 Мар 2017 12:07
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1000
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120311
В картината на Албена има повече детайли, по-трудна е. Най-много ме впечатли текстурата на стъклото - все едно съм го рендирал с Vray (ония българи с оскара). Но и ПГ е страхотна с динамиката си и цветовите нюанси. Беше ми много трудно да избера и в крайна сметка реших да гласувам за по-трудната за изпълнение.

kiril-ps.itch.io/

02 Мар 2017 12:40
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120312

Вилорп писа: писа:
Пешо, пробвай моляте да опишеш с какво се променя визуалния ефкет след поставяне на надписите, та да го има в предвид занапрад.
дописка: Довечера ще видя да кача по-голям размер на илюстрацията, че не откривам в мрежата читав размер.

Сори, прозвучал съм заядливо вероятно. Извинявам се за което.

Ще ми е трудно да обясня и във всеки случай вероятно ще изпаднем в спорове за чисто субективните ни възприятия за "четимост" - с което нямам предвид "не мога да прочета надписа".
В частност обаче, бих изтъкнал че за мен "логото" на списанието - с този размер, с този цвят, с това позициониране- не "работи". Не съм убеден обаче, че това е проблем на рисунката на Албена (да, *тази* рисунка така или иначе не ви оставя голям избор за размер и позициониране, и дори цветове, но това може да се каже за повечето ви корици, което вероятно не е проблем тъй като вие логото си го ползвате такова консистентно). Със сигурност не е толкова фрапантно като 6ти брой, където белите линии на логото са на фона на белите линии на рисунката.

Не се притеснявай да качваш по-голям размер. Не ми е била идеята да се дърляме, нито пък да оспорвам качествата на Албена. Както казах - просто мисля че ще е по-добре да се уточни в какво качество се оценяват рисунките от кориците - тъй като и от коментари преди моя оставам с впечатление, че хората подхождат скъм 'задачата' също от различни ъгли. Не че това е задължително 'проблем', но се получава парадокса че едни и същи неща за едни хора са минус, за други - предимство. (Което може би също не е задължително лошо; не се опитвах да ангажирам някого с мнението си - цялостната идея на поста ми беше по-скоро предложение лъм евентуалните бъдещи организатори)

02 Мар 2017 12:50 02 Мар 2017 12:51 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120313
Абе сега като си го чета и моето звучи малко заядливо. Настина ми е интерсоно какво според теб може да се подобри. Примерно под лого надписа „Списание за книги-игри” ли визираш?
Това за бели линии на бял фон нещо немога да го разбера, би ли пояснил моля?

Логото по опдразбиране трябва да е бяло с кант в цвета на нещо от подложката, изключение е люлката:

Цвят за модериране

02 Мар 2017 13:18
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120314

Вилорп писа: писа:
Абе сега като си го чета и моето звучи малко заядливо. Настина ми е интерсоно какво според теб може да се подобри. Примерно под лого надписа „Списание за книги-игри” ли визираш?
Това за бели линии на бял фон нещо немога да го разбера, би ли пояснил моля?

За белите линии: ами точно Люлката - виж как заглавието на списанието (черен пълнеж с бял контур) се слива с рисунката (бели линии на черен фон); за малките . За сравнение - виж колко по-добре са заглявията на брой 5 и 7 - бели букви на тъмен фон. Всъщност, с оглед *само* на заглавието - тези две корици са по-добре композирани от алхимичката.
Инак - за корицата брой 6: белия пълнеж е много близък до светлите части от гредата/стената/връзката лук, а зеления контур направо се слива с тъмната част на стената/тавана. Като цяло, твърде много неща се 'случват' под самия надпис - стена, дърво, връзки лук с много цветове, отсенки, нюанси. Не казвам, че е имало по-добър избор за заглавието (така или иначе, нямам задълбочение познания по графичен дизайн, в случая по-скоро като 'зрител' говоря) - но не е като рисунката да ви оставя голям избор.

За да не изглежда че говоря едностранно: при ПГ5, четимостта на заглавията на разказите върху жълтата пустиня също страда, дори вероятно повече отколкото при Списанието - но не съм сигурен че сме имали по-добър избор предвид липсата на тъмни елементи, които да ползваме за подложка. Пак сме по-добре обаче отколкото ПГ1 и ПГ2 където под заглавията е пълна шарения и хаос от елементи (за ПГ2 - това отвсякъде са си камъни в моята градина).

Последно, сега забелязах и още нещо което всъщност за мен си беше голям плюс: вдигнатия меч на конника от ПГ5 ни позволи да го сложим върху заглавието и това ни добави сериозно усещане за 'дълбочина' на плановете (разкази - конник- заглавие-заден план), което подсилва динамиката на действието (според мен си, де).

02 Мар 2017 13:41 02 Мар 2017 13:44 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Балотаж „Пъстра никса 2016” - категория корица #120315
Специално за меча това е много добро решение и аз лично страшно харесвам такива корици - водят се живи.
Люлката тъкмо го изтъкнах като изключение и дизайнерско решение такова, но си прав за сливането и за напрад по-малко ще се доверявам на дизайнерите.
При алхимика връзките лук настина са игриви и не е добре да има много елементи под надписите, слагам си го като обица на ухото и благодаря за този съвет, който всъщност си е напълно логичен ако помисли човек, ама явно няко е трябвало да ми товори очите просто. При брой 7 имам подобен проблем със свещите долу в дясно и евентуално занапред ще юркам художниците да откоригират такива елементи.

Дописка: при алхимика специално картинката първоначално беше обърната по хоризонтала и никсата липсваше, може би щеше да се получи по добре ако вместо в тъмното кюше тя беше поставена между връзките с лук ,ама ей на чак сега се сещам за този вариант, а заглавието да си влезе в тъмното поле.

Цвят за модериране

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Time to create page: 0.070 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Коментари и въпроси относно Инициативата (509 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Yesterday 17:10
    • "Луска" Изгубени пътеки част 6-та . (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 09:59
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (534 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 00:17

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност