• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Приказки-игри
/
Още по-голямото приключение на малкото таласъмче
/
Ревюта, отзиви, коментари

• 1
  • 1
13 Май 2014 22:34
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 398
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #88783
Отварям тази тема за отзиви от книгата.
И тъй като на този форум има двама души, които вече са чели книгата, те могат да се включат и преди официалното излизане.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Май 2014 10:05
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 308
Ревюта, отзиви, коментари #88793
Аз съм единият от двамата, но истината е, че четейки текст с цел редактиране е много по-различно от това да четеш книга за удоволствие.

Все пак ще споделя впечатленията ми, които като цяло са много положителни. Да започна с това, че има голям прогрес спрямо първата книжка.

[u:2ds45l4a]Плюсове:[/u:2ds45l4a]
- Личи си, че Никола е поработил върху литературния си стил и текстът определено е с по-високо качество. С това в никакъв случай не искам да кажа, че „Голямото приключение“ е била слаба като литература. Напротив – аз съм голям фен на книжката и просто искам да подчертая, че има видим прогрес, което е много радващо.
- Илюстрации към всяка глава. В първата книжка имаше картинки само за половината епизоди. В „Още по-голямото приключение“ читателите имат възможност да проследят и визуално действието към всяка глава. При книжките за толкова малки деца е изключително важно текстът да бъде пресъздаден и чрез подходяща илюстрация. Факт е, че това им помага много да го възприемат и да извлекат максимума от него. Не случайно комиксите се използват толкова често с обучителни цели. Просто въздействието от съчетанието на текст и картинка е по-силно.
- Разнообразни сюжетни линии. Сигурен съм, че тази книжка много трудно ще омръзне на малките „читатели“ (слушатели). Таласъмчо обикаля цялото земно кълбо, среща се с множество познати и не толкова познати герои. Като цяло съдържанието абсолютно оправдава заглавието на книжката. Действието е динамично и приключенията се редуват със зашеметяващо темпо.
- Изключително свеж хумор и много забавни моменти както за децата, така и за родителите. Мисля си, че това е важно да се отбележи. Все пак предполага се, че в не малко от случаите книжката ще бъде четена на глас от възрастните. Важно е да бъде насочена и към тях. Лично аз имах моменти, на които искренно се забавлявах.
- Има препратки към първата книжка, но те в никакъв случай не ощетяват тези, които не са я чели. По-скоро са допълнително преимущество за старите фенове и стимул за новите читатели да си я закупят.

[u:2ds45l4a]Минуси:[/u:2ds45l4a]
- Реално книгата има един единствен голям недостатък, който споменах и в друга дискусия. Таласъмчето не присъства на илюстрациите. Може би в моите очи значението на тази липса е по-голямо от това, което останалите читатели й придават. За мен обаче това е огромен недостатък – толкова богато илюстрирана книга, а главният герой липсва.
- Епизодите са доста дълги, а за да се достигне до край се минава през много от тях. Т.е. времето, през което трябва да се задържи вниманието на детето се е увеличило значително. Мисля си, че долната възрастова граница се е вдигнала до 5-6 годинки, а не знам дали стилът не е за по-малки деца.

[u:2ds45l4a]Любими моменти:[/u:2ds45l4a]
Приключенията с Мърльо и срещата с Автора. Мърльо ми е любимия персонаж от книжката. Тая надежда, че третата ще се казва „Мега голямото приключение на Таласъмчо и Мърльо“ :wink: Колкото до срещата между таласъмчето и Никола – беше ми много забавна и определено мисля, че е една от най-сполучливите идеи.

[u:2ds45l4a]Не ми хареса:[/u:2ds45l4a]
Солетеното бебе чудовище :unsure: Реално това е единственият момент в книгата, който не ми допадна. Картинката е грозна, съчетанието „бебе+чудовище“ изобщо не ми звучи добре и като цяло това е част, която с удоволствие бих пропускал при бъдещите четения с дъщеричката ми.

[u:2ds45l4a]Препоръка:[/u:2ds45l4a]
Четенето на глас увеличава удоволствието и значително подобрява възприемането на текста. Имах опит от първата книжка и си направих експеримент, като прочетох 2 глави на малката госпожица вкъщи. За максимален ефект е добре да се положи повече старание и да се получи като радио пиеса. Т.е. да не се чете с монотонен глас като озвучаването на видео касетите от 90-те години... :side:

[u:2ds45l4a]Заключение:[/u:2ds45l4a]
„Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ е страхотна книжка. Искренно я препоръчвам на хората, които имат малки деца. Нямам търпение да я видя на хартия, но за съжаление ще трябва да изчакам поне още 2-3 години преди да проверя на практика дали и на дъщеричката ми ще й хареса толкова.

14 Май 2014 18:54
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #88845
Благодаря Рос!

Няколко уточнения (да не се приемата за някакъв вид оправдание, просто споделям как стоят нещата от моята гледна точка, плюс някои чисто фактологически неща.)
- Таласъмчето все пак го има в 3 илюстрации, на 2 от тях в по-малка степен, на 1 в доста едър план (да ясно, че е недостатъчно за централен герой).
- Броят на епизоди, през които се минава, за да се стигне до край не се е увеличил спрямо първата книга, иначе текстът във всяка глава определено е повече. Това с годините е много индивидуално и много трудно да се определи. Примерно моят син, който е на 4, може да стои и да изслуша и цяла книга стига да има кой да му я чете. Срещал съм коментари (за първата книга), че била за поне 8 годишни, както и че деца на 2 години им била интересна...
- Понякога това, което харесват възрастните и децата е напълно противоположно. Примерно бебето чудовище е един от любимите герои на малкия.

27 Май 2014 10:40
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Ревюта, отзиви, коментари #89372
Преди малко получих книжката и за сега само съм прегледал някои от илюстрациите. Първоначалното ми впечатление е, че това е великолепен продукт, който сигурно би допаднал на всяко дете.

31 Май 2014 16:18
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #89669
Ревю на Ал Торо:
bigboxgamers.com/oshte-po-goliam ... liuchenie/

02 Юни 2014 09:28
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Ревюта, отзиви, коментари #89863
Отзив от един приятел:

Като чу, че отварям външната врата, детето дотърча в коридора, грабна книгата и отиде да си я чете.

Пожелавам на всички такива верни фенове :D

PEACE & LOVE

13 Юни 2014 09:59
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #90609
Ревю на Юри:
e-lect.net/?p=9369

Първи задълбочен анализ на книгата:
(Илияна Делева е завършила литературата - творческо писане в Софийски университет "Св.Климент Охридски", работи с деца и цели класове)
illa.blog.bg/izkustvo/2014/06/13 ... to.1272805

13 Юни 2014 10:14
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 308
Ревюта, отзиви, коментари #90611

ze BG писа: писа:
Първи задълбочен анализ на книгата:
(Илияна Делева е завършила литературата - творческо писане в Софийски университет "Св.Климент Охридски", работи с деца и цели класове)

Искаш да кажеш, че това, което Торо, Юри и аз написахме не е задълбочено :(

Ето така се убива ентусиазма на хората :side:

:P

03 Юли 2014 14:53
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #91381
www.citadelata.com/index.php?show=6427

24 Юли 2014 17:35
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #93248
"Втората книжка на Никола Райков е изключителна наслада за всички сетива. Прекрасните илюстрации, забавния изказ, гарниран щедро със свежи дози детски хумор, опростената, но в същото време интелигентна лексика и безкрайно находчивите заигравки ще превърнат вечерните часове и свободните минути с всеки малък Таласъмчо в незабравими и запомнящи се приключения, след които вече нищо няма да е същото, а още по-хубаво.

Защото най-прекрасният подарък за Таласъмчето е всеки научен житейски урок, посятото семенце добринка и неограничаваната палавост, на която приказката-игра предоставя всички възможности да се бълбука, да се разгръща, да насища с емоции. А за родителите на всички таласъмчета четенето и приключенстването са идеалният начин да преоткрият детето в себе си, да си позволят неосъждащото дръзновение да говорят на детски език, да правят детски постъпки и изобщо – да бъдат най-добрите спътници в най-прекрасните и забавни приключения."

writressdeff.blogspot.com/2014/0 ... st_21.html

31 Юли 2014 20:38
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #93476
"Спомняте ли си „Голямото приключение на малкото таласъмче“ от миналото лято?! Беше супер готино и супер приключенско! Е, този юли държа в ръцете си „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и е по-супер готино и по-супер приключенско.

Всичко, което харесвам в писането на Никола Райков от първата част на приключението, го има и тук, но е повече. Съвсем откровено съм се смяла с глас. Не зная какво говори това за мен, но мисля, че говори, че съм супер яка!!"

whisperofahyacinth.blogspot.com/ ... st_27.html

06 Авг 2014 19:40
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #94046
"Една от приятните емоции, които книгата породи у мен, е по-голямото внимание към детайла и забавните словесни закачки в отделните глави. Това винаги е предпоставка една книга да бъде прочитана отново и отново, защото четящият ще я разбира всеки път в по-голяма дълбочина. Предвид аудиторията, за която е предназначена, си представям, че „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ ще бъде многократно разлиствана от децата ви е продължение на години. Друго, което ми се иска също да отбележа, е абсолютната непредвидимост на случващото се – със сигурност ще има да се изненадвате и ще бъдете провокирани по един или друг начин."

bibliotekata.wordpress.com/2014/ ... alasymche/

31 Авг 2014 21:42
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #95692
"След няколко такива невероятни действия на автора в книгата, той се превръща в истински супер герой и направо ти се приисква да се запознаете, но не се безпокойте, дори него ще срещнете, стига да поискате."

"Изключително ще се радвам ако Никола Райков успее да научи не само българските деца, но и тези по целия свят на някои от тези поуки. Може би детските книги шлифоват част от съзнанието ни в най-ранна възраст. Ако това е вярно как би могло нещо написано с такава любов и доброта да не ни направи по-човечни като възрастни?"

litvidrica.blogspot.com/2014/08/ ... st_24.html

21 Сеп 2014 09:51
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #96358
Ревю в "Аз чета" и "Детски книги":
azcheta.com/nikola-raykov-oshte- ... alasamche/

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Приказки-игри
/
Още по-голямото приключение на малкото таласъмче
/
Time to create page: 0.113 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Книги-игри на стрийм в Twitch/YouTube (36 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Efix7
    • Today 15:42
    • Коментари и въпроси относно Инициативата (502 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Today 04:26
    • Нощта на Върколака - Спойлери (32 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Ал Торо
    • Today 00:05

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност