• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Лично творчество
/
Ръкописът по БНТ1

Ръкописът по БНТ1

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
02 Ное 2015 18:20
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 576
Ръкописът по БНТ1 #109376
Аз така и не разбирам какъв е смисъла на това представяне в асансьора. Йордан Антов е създавал име на млад български писател, затова има смисъл човек да се напъва да му привлича вниманието, така ли? А защо да привличаш вниманието на Блонд... това е мистерия на българските умове.

Конкурсът е за комерсиален роман, от който се очакват продажби и печалби? Ако е така, любопитно ми е какви са аргументите, които биха убедили български издател да вкара пари в аматьор.

Ако пък романите са сериозни... Чувал съм, че големите американски романи за Втората Световна са "Голите и мъртвите" на Мейлър, "Кланица 5" на Вонегът и "Параграф 22" на Хелър. Любопитно ми е как който и да е от тях може да привлече внимание с една минута обяснения и по това обяснение да стане ясно, че точно този роман, а не която и да е друга боза за войната, заслужава внимание. Знам как "Нещо се случи" на Хелър е привлякъл внимание с едно изречение: втори роман от автора на "Параграф 22", излизащ след 13-годишна пауза.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Ное 2015 20:36
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Topic Author
Ръкописът по БНТ1 #109381
Имаше хора, които се репчиха на журито. Не знам пред камера или не, но е било изрязано 100%, ако е имало запис. Не че това е начина да просперираш. И аз съм не знам какво точно търси журито в нас, и им го казах по време на едно от интервютата (там дето се питат защо си отпаднал), но ножицата...
Като цяло забелязвам по начина, по който аз гледам епизодите, че са тежки, трудносмилаеми и постоянно трябва да внимаваш. Настина са поканени много хора и е трудно да следиш всички.
Може би щеше да е доста по-добре, ако почват с 20-30 човека и с по-малко отпаданици стигат повече до финала, ами, за да видиш повече от по-малко хора, а не по малко от голяма тълпа.

02 Ное 2015 21:00
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 399
Ръкописът по БНТ1 #109382
Не съм гледал предаването и не знам как са е държало журито. Не гледам телевизия като цяло и определено не мисля, че реалити формата е подходяща за подобно нещо. Краси е права, че не може да се очаква от всички автори да имат презентационни умения, но малко или много те са необходими дори и да имаш агент и маркетингов отдел зад гърба си. За да стигнеш до агент или издателство пак трябва по някакъв начин да си им привлякал вниманието. Да общуваш с фенове, да завързваж познанства, да печелиш съмишленици...

Не знам доколко е важен асансьорния пичинг в български условия, но забелязвам, че бизнес средите много държат на него. Участвах в едно състезание за предприемачи, където успях да стигна до големия финал от 9 човека. Ментори ни бяха топ мениджъри, финансисти и прочие от големи компании като Кока-Кола, ДЗИ, Уникредит и т.н. Едно от основните неща, които ни караха да правим е представяния в 1 минута, в 30 секунди, в 15 секунди.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

02 Ное 2015 23:35
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Ръкописът по БНТ1 #109386
Никола, няма спор, че е важно какво впечатление правиш на хората. За всеки продукт са важни както опаковката, така и съдържанието. И всяка компания, освен най-малките, назначава различни специалисти за различните неща.

Един писател трябва да може да пише много добре. Аз в журито не виждам такива хора, да не говорим за участниците. А те искат участниците да са с разностранни интереси...

Толкова ли са заети всички, от които зависи издаването на роман, че да не могат да прочетат роман? Не казвам, че един издател трябва да чете романи, сигурно може и да не чете изобщо художествена литература. Не казвам, че главен редактор в издателство трябва да чете всеки пристигнал роман. Но е стандартен бизнес-процес да си наемеш читатели, на които вярваш, и ако случайно от тези хора дойде сигнал за попадение, точно това правиш - четеш. А не караш хората да правят челни стойки, за да прецениш стойността на написания от тях текст.

Тук си говорим за това тъпо предаване, понеже има нещо общо с писането. Обикновените хора просто сменят програмата, ако случайно ги ударят с тази тъпотия.

Дори за кандидат-писатели не виждам каква стойност има цялото нещо. Аз от журито чувам за това "да не се е справил", "да не е хванал", "да не е доловил"... Не казвам, че участниците пишат добре. Ама хич не съм сигурен, че ако някой от журито се напъне да покаже какво е добро изпълнение на задача, ще го оценим по-високо от аматьорите. И това да ръсиш нищо незначещи изрази с дълбокомислен вид... на първото можем да обучим доста от папагалите, а на второто - повечето шимпанзета.

За мястото на писателя в съвременното общество... ако някой се вълнува, би могъл да намери за интересно есето на Джонатан Францен "Why Bother".

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

03 Ное 2015 02:03
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ръкописът по БНТ1 #109387
Майкъл, ти как разбра, че участниците не могат "да пишат много добре"? Да си им чел нещо?
И не говоря само за себе си, прочетох романите на някои от другите участници, основно в моята група, и смятам, че има доста добри.

03 Ное 2015 03:59
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Ръкописът по БНТ1 #109388

Jane Undead писа: писа:
Майкъл, ти как разбра, че участниците не могат "да пишат много добре"? Да си им чел нещо?
Слушах какво ми четат в отговор на поставените им задачи. Гимнастичка и актьор им разказаха по една история, после те писаха разни описания, продължения и т.н. И всичко, което ми прочетоха, беше бездарно и блудкаво за моя вкус.

Джейн, разминават ни се вижданията за добра литература. Ще е чудо, ако от всички "ръкописи" има дори само един приличен, а ти вярваш, че има поне няколко "доста добри". Ако писането на Блонд в книгата-игра "Българ" е доста добро, значи и сред вас има доста добри писатели.

Ако "18% сиво" е доста добър роман, значи литературата ни като цяло е доста добра. Тогава можем да определим Ваня Щерева като доста добър писател, да кажем от ранга на Маркъс Зюсак. Ако Владимир Зарев (горд автор на изрази като "...той се бореше между глада и своя мързел." и "Часовникът цъкаше върху шкафа като идиот...") е доста добър писател, а не просто още един от пасмината претенциозни драскачи, значи се иска само да седнеш и да натракаш текст, за да се присъединиш към плеядата наши доста добри писатели.

Hater

03 Ное 2015 10:08
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
Ръкописът по БНТ1 #109389
[offtopic]

ze BG писа: писа:
асансьорния пичинг

Коле, благодаря, имам нова любима фраза :lol: :grin:[/offtopic]

04 Ное 2015 08:40
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ръкописът по БНТ1 #109412
Майкъл, да ти обърна внимание за трети път може би, че текстовете са рязани? Нищо не е както сме си го чели. Играла е ножица при монтирането. Затова и доста от нещата са излезли блудкави и безсмислени.

04 Ное 2015 12:22
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 500
Ръкописът по БНТ1 #109419

Jane Undead писа: писа:
Майкъл, да ти обърна внимание за трети път може би, че текстовете са рязани? Нищо не е както сме си го чели. Играла е ножица при монтирането. Затова и доста от нещата са излезли блудкави и безсмислени.
Аз нямам търпение да гледам т.нар. "реалитита", пробвал съм не става. Обаче с удоволствие чета коментарите във форума. Не знам какво е представила Jane Undead там, но съм чел две нейни завършени произведения, които намирам за доста добри.

Целта на тези предавания е да се прави долнопробно шоу, така че Майкъл да не се чуди толкова "каква е ползата" - много ясно цирк да става и ако може пари да паднат без много напъване. Освен това разните "журита" имат възможността да си повишават самочувствието и да си лекуват депресията като ръсят глупости маскирани като "компетентно мнение".

Имам една критика към Майкъл (цитата да се чете извън контекста на поста му):

Аз от журито чувам за това "да не се е справил", "да не е хванал", "да не е доловил"... Не казвам, че участниците пишат добре. Ама хич не съм сигурен, че ако някой от журито се напъне да покаже какво е добро изпълнение на задача, ще го оценим по-високо от аматьорите. И това да ръсиш нищо незначещи изрази с дълбокомислен вид... на първото можем да обучим доста от папагалите, а на второто - повечето шимпанзета.

Подчертал съм изречението, което ме вълнува. Когато се оплаквах, че се критикуват кориците с разни "професионални термини", без да се посочва как да стане по-добро, ми казвахте, че може да изказваш мнение и да даваш оценка без да си специалист по предпечат или дизайнер. Даже има такава тема "...за Критиката..." или нещо подобно. Сега излиза, че не може да даваш оценка за литературно произведение без да си добър писател а-а-а!

Пак да кажа, нямам предвид бележката за журито, с нея съм съгласен, а принципът определящ кой, какво може да критикува. :?

04 Ное 2015 16:51
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Ръкописът по БНТ1 #109423
Джейн, и отговорите на задачите ли са орязани!? Все пак, там изискването е да се пишат съвсем кратки текстове.

Джордж, според мен всеки може да дава мнение за всичко. Мен ако питаш, трябваше да сложат Криско и Преслава в журито, те да казват кое ги кефи и кое не ги кефи. От тях поне не се очаква да дават препоръки и е ясно, че всичко идва от сърцето.

Hater

04 Ное 2015 17:28
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ръкописът по БНТ1 #109424
Да, Майкъл, и те са рязани. Не знам с каква цел, все пак текстовете са съвсем кратки. При записа бях заедно с още трима в група и съм свидетел, че това, което казаха, не е съвсем каквото се излъчи. Освен това съм чела текстове на хора от нашата група - рязани са текстовете както на тези, които отпаднаха, така и на тези, които продължиха.

Джордж, мога да ти дам моя текст и да ти посоча минутката, в която се чете, да си направиш сравнението. Хм, само дето не намирам записа онлайн.

13 Ное 2015 20:06
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 614
Ръкописът по БНТ1 #109711
Аз също си мислих да се явя на Ръкописът....добре, че не се явих.....Първо хората, които ги изпитват са препитвани по дадена случка. Аз пиша фентъзи, повечето сюжети които чух ми звучаха най-малкото странни... Гледаш кошери например.... Второ Ваня Щерена ми е ужасно антипатичина - невероятно агресивна е. Не знам може би това е нещо което се изисква, за да пробиеш, но не я харесвам. Трето - дори да си истински Тери Пратчет основният въпрос в България е с издаването.....издателите ти смъкват и последната риза от гърба, този въпрос въобще не се засегна - не и съществено пред екрана, а той е основният. Магарего ще го запрягаме от опашката.
Четвърто - Целият Исторически факулетет на Университета и половината БАН ме познават - няма да ходя да се излагам като кифладжия и да ме сочат с пръст. Пък и съм дърт вече - като ми кажат че на христова възраст не знам пълен член ще се червя. \така и не го научих, те пък се канят да го махат.\

Истината ще те направи свободен

14 Ное 2015 02:55
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ръкописът по БНТ1 #109729
Записа си е там, качила съм линк по-горе. Иначе, не мисля че излагацията беше голяма. Само малко ми е криво, че са ни рязали текстовете.

02 Дек 2015 21:42
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Ръкописът по БНТ1 #110309
"Вие сте писател, трябва да напуснете страната след 24 часа. Това е вашата задача. Действайте."
Гледам "Ръкописът" и се потрисам.

Hater

02 Дек 2015 22:53
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1333
Ръкописът по БНТ1 #110312
Аз днес за сефте го гледам. Този пич с черните очила е АДСКИ! Много ме развесели това предаване!

P.S. Жената ме погледна притеснено и ме попита: "Във вашия форум такива ли са хората?" :-)))))))

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Лично творчество
/
Ръкописът по БНТ1
Time to create page: 0.086 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (12 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Yesterday 22:12
    • Кикстартер "Харон 2145" (21 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Etom
    • Yesterday 14:22
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (538 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Elan Morin Tedronai
    • 12 Юли 2026 20:42

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност