Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Леденият дракон след някоя бира си каза:
"Ще има три книги-игри.
Две от книгите са изцяло цветни - и със стотици цветни илюстрации.
Две от КИтата ще имат твърди корици с напълно различен от меките арт.
Други две от КИтата са направо първи по рода си.
Една от тях е оригинална и основополагаща по повече от една линия."
Чисто теоретично: а ако целта е да се създаде огнено поле пред кораба (да се запали повърхността на водата), така че при преминаване на кораба през него сместта да полепне по корпуса? Един вид: разливаш напалм зад кърмата, за да повредиш или забавиш преследвачите? Или размяткваш с катапулти малко гърнета, които да се пръснат при контакт с водата и да разлеят горливата/горящата течност?Катапулт изстрелващ гърнета с "гръцки оган" и бележещ попадения (освен случайно) е фантастика.
Аха! Ето това се опитвам да ви втълпявам толкова време. Като ще се "създава свят" от общото към частното защо се почна са NPC-та и се пише историята: "Ах, морето" или "Краха на 855 изтребителен"... То и в живота има такъв принцип - фокусирай се върху главното и остави маловажното.
![]()
Ще ме накараш да направя нов опит в преборването на Мартин. Предният път с мъка завърших "Пир"-а, макар предните три да ми бяха харесали много.За "теоретичният въпрос". Според мен визираш "драконовия огън" и отблъскването на атаката при "Черна вода" наДж Мартин.
иВодата се използва за гасене на пожари защото охлажда горящите обекти не защото е мокра.
Обмислям "Напалма" ми да е с двукомпонентен състав - химическа смес, която да "готви", и китова мас като гориво, пълнител и да го държи над вода. Тук изхождам от опита си като скараджия, където горящата мазнина по скарата се гасеше като се задуши с плат (слабо-ефективно), залее се с оцет (реагира с мазнината) или (аз лично не съм стигал до там) пожарогасител. Мазнина от пилешка пържола - бут гори гадно и се гаси трудно, спокойно мога да преструктуриам мазоча на китовете в Саракт за подобни цели. Излозвайки китова мас до някъде елиминирам нуждата да се носи голямо количество напалм за сметка на полезния товар - самия полезен товар се превъща в оръжие. Подпалването му се обосновава с използване на ограничено количество вместо целия да бъде пленен и отнесен от пиратите. От друга страна носенето на литри оцет наистина кофти в икономически аспект.В чисто икономически аспект, кораб, който носи достатъчно "напалм" за непреодолими огнени полета няма да има място за полезен товар.
Aко искаш да го използваш, за да разстелиш полето - да. Да го оставиш като плаваща мина - също. Малък горящ ветроход, пуснат срещу противниковия съд - магьосника на борда не би следвало да има големи проблеми в отклоняването на лодка без управление на борда.Има и едно много по-естествено средство от "огнено поле", което се нарича брандер. Сигурен съм знаеш какво е. С брандери е по-естествено и огнени прегради да правиш вместо "дай да запалим океана с катапулти".
Що се отнася до "Ах, морето", Ефикса се изживява като Тони Димитрова!Като ще се "създава свят" от общото към частното защо се почна са NPS-та и се пише историята: "Ах, морето" или "Краха на 855 изтребителен"
Пропуснал съм да го отбележа,Леден, ти си виновен! Не беше дал на какво ниво е корабоплаването.
Войниците и моряците могат да уплътняват много по-ефективно времето си с други занимания, отколкото да натискат веслата. Предпочитам да имам сюрия стрелци по палубата с лъкове и горящи стрели, които евентуално да могат да въртят и меч. Освен това дракарите ми идват малко малки като размери, предпочитам да вкарам по-големи кораби. Остава и възможността да дупчим платната със en.wikipedia.org/wiki/Singijeon ;Видях още нещо с което съм съгласен. Платноход с "магически вятър" пък и с естествен вятър е много по-бърз и ефективен от гребен кораб. За "сюрията гребци" си прав с едно изключение. Когато гребците са едновременно войници и моряци! Среновековен пример - викинги.
Предполагам че подмяната не е от най-бързите операции и след преминаването към весла скоростта на кораба в по-дългосрочен план пада.Огнени стрели за подпалване на платната има и не са само фентъзи мечта. Ама ти трябват преимуществено платноходи. Една галера при битка прибира платната и се управлява с гребла.
Не всички кораби са въоръжени. Стандартното разположение на балистите е на носа и кърмата върху въртяща се поставка. Ако има място за други, то те са по бордовете. Сред боеприпасите им се нареждат и харпуни, които има за задача да обвържат двата кораба, улеснявайки абордажната битка. Допълнително работя по магически и техно-магически оръжия, способни да нанасят поражения по корпуса на корабите. Още не съм съвсем сигурен за точния им пусков механизъм, скорострелността и боеприпасите. При всички случаи обаче подобно оръдие струва много скъпо (по някога дори повече от цял кораб), набавянето му е трудно, а боеприпасите - рядкост (отхвърлих варианта да ги генерира самò). Гравитирам към идеята оръжието и кораба да са неразривно свързани, за да не могат да бъдат пленявани.За да са ефективни огнените стрели ти трябва "масиран огън" или рояци стрели. Значи лъкове! Балиста се зарежда бавно и колко балисти може да има на една галера. То не е като при платноходите с оръдия на "долната палуба". Има ли гребла това място е заето. Балисти разположени по дължина на борда и по горната палуба!? Може ама ще пречат при управлението.
Тактиката с горящата вода я гледам от друг ъгъл. Имам архипелаг, където острови с различни размери са изобилие. Не е задължително пиратския кораб да е по-бърз, достатъчно е да си стои кротко и да дебне в засада. Да речем имаме комодор Йоргал с неговата "Танцуващата дама", кроточко си стоят в закътан залив. На близо преминава търговския кораб "Моркса пяна" и вахтения я забелязва. Дамата изчаква другия съд да се приближи и с "форсиран двигател" (магьосника издува платната до скъсване) се устремява към нея. От Пяната обаче откриват навреме приближаващия се противник и разгръщат зад кърмата си огнено поле, което да забави Йорал. Докато огъня се разсее, "Морска пяна" ще се е откъснал достатъчно, а собствения им маг ще е подготвил и освободил вятър, който да ги изведе от опасността. В такъв случай мисля че теченията само ще направят работата на лоцмана на Дамата още по-трудни.За "теоретичният въпрос". Според мен визираш "драконовия огън" и отблъскването на атаката при "Черна вода" наДж Мартин.
За да има смисъл в открито море огненото поле трябва да е толкова голямо, че да не може да се заобиколи за разумно кратко време. Кораби, които се преследват не са "бегачи на къси разстояния". По-бързият кораб си е по-бърз, а моретата са огромни. Дали ще настигне по-бавния след час или след три часа е все едно. Ако си го намислил да палят огнени прегради из проливите между островите... измисли го как и защо няма да се разнесе от вълнението. Да кажем, че при Мартин го пуснаха по течението на реката и свариха противника със скупчени кораби... и изполваха цели корабни товари "драконов огън". Не гърнета от катапулти.
Ако ще използваш създаване на огнено поле когато корабите вече са се сближили става, но това е неконтролируемо оръжие изискващо елемент на изненада. Един път, втори път... и ще му намерят цаката за продиводействие.
Да вземем организационните армейски структури полк и дивизия, които Ледения използва. Те са неуместни и изкуствено привнесени в средновековен сетинг. При феодален модел имаме армия в основата си "опълчение на териториален принцип". Какви дивизии какви "пет лева". Това важи и за военните звания. Ледният описва нещо като "мобилизационно кадрова армия", дето може да има дивизионна структура, но не виждам как ще я пасне на феодален модел. Ако в Саракт сме надживели феодализЪмЪ, моля за извинение. Какъв е социалния модел на основните враждуващи сили?
Цялостния модел е ориентиран към "кадрова армия" или поне обучена гвардия. Такива подразделения би следвало да имат изградена огранизационна/командна структура, която да се явява гръбнака на армията. Може и да греша, но съм останал с впечатлението, че Рим е бил преди феодализма и римските легиони са имали относително добра организация, командване и комуникация. Пак питам: от такова значение ли са имената? Ако вместо полкове и дивизии, ползвах манипули, центурии, легиони и турми, по-добре ли щеше да е? Или ако въздушните ми части бяха ята и орляци, а наземните - дружини и чети?Намаме дивизионна структура на армиите, а простото "център, флангове, резерв" защото нямаме командна структура съвместима с феодалното право.
Аз защо съм останал с впечатлението, че конете хич не обичат да ги мъкнат по корабите? И защо задължително нагите трябва да слизат от хубавата, напечена от слунцето палуба, за да се включват в кавалерийска атака? С други думи - всяка жаба да си знае гьола. Не че змийското тяло на нагата не може да се увие окото тялото на някое силно животно с як гръбнак, което да я носи. Дори ще е по-добър кавалерист от човека, който разчита на седла, колани и т.н. защото ще може постоянно да контролира натиска върху животното и няма да ѝ се заплитат краката в стремената (примерно)Леденият иска много "звероподобни раси" във средновековен сетинг. Мога да си представя "нага текелажник" или "нага щурмуваща крепостна стена по наклонена рампа", ама нещо ни се губи нага на кон.
Кентаврите са южни племена, живеят сред заснежените равнини на Южния континент. Изхранват се основно с лов, плодове и в до някъде с животновъдство. Физиологията им им позволява да преследват плячката си и да я ловят с копия. Не строят замъци и и крепости. Живеят с едноетажни колиби. Ако дип топкова искате кентаври в замъци, заменете витите стълбища с широки ъглести платформи. Ще се получат доста големи и ширкови, не особено високи, но пък ще бъдат годни за обитаване от кентаври. Само че това би противоречало на волната природа на конехората, предпочитащ и препукане в равнините, пред затваряне зад каменни стени.Да оставем драконите и горгоните и да разгледаме едни прости кентаври по старогръцки модел, които имат феодална държава.
Oпределено НЕ подкрепям клишето, че кентаврите са най-великите кавалеристи. Да видим: Денеира препуска с пълно снаряжение на черния си еднорог и срещу нея се появяав кентавъра Мауталай, също с доспехи и оръжие.Всичко, което може да измени принципът за целесъобразност или трябва да е с "ограничен обхват" (драконите) или да му се сложат изкуствени ограничения. Я си представете Кентавър с доспехи. Кой рицар ще му се опре ако са съизмерими по размер? От друга страна как я виждате "пехота от кентаври"? Армия от "конници, които не могат да слязат от коня" не е в състояние да превземе и най-калпавата крепост. Хайде сега да ви видя с кентаври феодали дето строят замъци и живеят къде - в конюшнята? Кентаври гребци на кораб или кентаври лазещи по текелажа да разпъват платната!
Ами кентавър яхнал метлата?
иКорабоплаване, военни тактики, организация на армии, оръжия т.н. "подробности" не са се пръкнали на празно място. Те са продукт на принципа за "максимална ефективност" съобразена с възможностите на епохата. Имаме "мечове, копия, лъкове" защото нямаме пушки. Нямаме корабна артилерия защото нямаме подходящи оръдия.
Напълно съм съгласен. Точно тази "максимална ефективност" се опитвам да пречупя през призмата на Саракт. Според мене също така не е правилно да за всичко веднага да се обръщаме към историческия аналог от нашата, земната история. При нас са съществували едни условия, които са обуславяли дадено развитие. В Саракт същевуват други условия, които водят до различно развитие. Напълно естествено е някои технологии и идеологии да са по-развити за сметка на други. Всъщост това се е наблюдавало и тук в различните култури преди цивилизациите да почнат интензивнан обмен помежду си.Не можете да се сътвори фентъзи свят, който да е изцяло различен от реалния и не е нужно да се прави. Съобразяваме се с реалната история без да я копираме.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas