А ти защо така си си организирал войската? Седнал си и си нахвърлял някакви числа? За по-лесно, от цифрите си ползвал само 1, 5 и 0. Дали звучиш убедително за някой, който знае поне нещо за логиката, на която се подчиняват военните формирования?
Щом сте седнали да измисляте военна организация, не би било зле да попрочетете поне за няколко съществували такива организации (ама не статийка в уикипедия, а сериозни трудове, които навлизат в детайлни обяснения и човек може да хване логиката на еволюцията). Това ще ви даде идея как се структурира войска (например, как се е променяла числеността на легионите и защо). Ще ви отвори и на идеята, че числеността на отделните формирвания се променя с еволюцията на военните стратегия и тактика и се налагат промени, които отговарят на новите методики в ръководенето на войски.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Аз не общувам с теб, Ефикс, аз пиша в темата. Подигравам се с неграмотността ти и с жалките ти съчинителски опити, понеже вeче започва да ми идва в повече бодрия ти Ваяновизъм.
Абе, май не внимаваш! Бележки от Саракт е тема за личното творчество на Леден Дракон. Макар че ако се остави смисленото в нея ще се превърне в тема-лекция на Джордж....ще помоля Майндкрайм да уважи ясното желание на Efix да не комуникират, предвид че това е и тема за неговото лично творчество.
Аз ги разбирам така:Според мен по-добре си изяснете понятията: Стратегия, Операция, Тактика в най-общият им абстрактен военен смисъл. Това са понятия, които не зависят от сетинга! Разберете каква е разликата между Стратегически цели на войната и стретегически задачи на армията, Оперативни цели и оперативни задачи, Тактически цели и тактически задачи. Като осмислите това и прочетете малко повечко военна история ще можете да приравнявате по-адекватно военните поделения през различните епохи.
Не съм много сигурне като какъв точно ми се определя сетинга вече. За мене всяко развитие е обосновано от условията, в които е станало. Имам едно цивилизационо развитие, чийто фундамент е магията. Неговият пик е края на втората епоха. По-скоро съответства на устройството на Римската империя, отколкото на средновековието. В следващия момент това развитие търпи рязък пад, тъй като основата му е компрометирана. Трябват 15-20 века, докато развитието замени магията с техниката. Това би следвало да припокрива земния феодализъм. Стигаме до другия момент, върху който съм се фокусирал - преходът между третата и четвъртата епохи. За този период все още не съм специфицирал точната структура. От една страна Новата човешка империя се явява наследник на Старата и следва да познава и носи нейния опит, но от друга немалка част от технологиите са се изменили и съответно плановете за бойните действия са осъвременени. Същевременно за Нощната империя тези 20 века буквално не са съществували и нейните стратегии, тактики и доктрини са същите отпреди.Понеже Леденият иска да използва Военна структура от Периода на ВВ2 в Средновековен сетинг, препоръчах му да изкриви малко държавното устройство защото според мен командната структура от 40-те не се връзва с феодалното право. Мисля, че той започна да го обмисля.
Ползвам "дивизия", "полк", "батальона" и т.н. за да въведа някаква йерархия на армиятаКогато започнете да гледате на "дивизията" като "оперативно тактическо поделение", а не като "три полка от по три батальона, всеки с по три роти" всичко ще си дойде на мястото. Предназначението отределя щата не обратното. Точният брой никога не е бил решаващ. Като се почне от римският легион та се стигне до германската дивизия от ВВ2 поделенията на дивизионно ниво като правило са недокомплектовани.
Предполагам визираш "Армия Клин". Числеността ѝ не съм я мислил. Обособил съм я като отделна армия, защото има напълно самостоятелна цел за изпълнение, която трябва да бъде постигната независимо от действията на останалите войскови формирования.Не може да твориш военна структура като тръгнеш от редник и стигнеш до "армия" базирано само на щата (бройката, която би трябвало да има поделението). Само за сведние армиите са военни съединяния , не военни поделения - има разлика.
Предпочитам названията в названията на наземните, въздушните и морските части да има известна разлика. Към момента самата идея на ВВС се разминава в различните държави и съотвено структурата е много различна. Специалн за армиите на СС на СР, щурмовата/бомбардировъчната авиация като формирования, влизащи в състава на дивизия. Употребата им е по-скоро като на бързи ударни части, отколкото на същински бомбардировачи. По земна класификация, бойната метла попада горе-долу в габаритите на V/STOL и пълноценно се възползва от тези си черти. Един вид към дивизията да има закачена бойна група щурмови хеликоптери, ама със значително по-ниски разходи за поддръжка.Полкове
Двамата правите едни и същи грешка като и много от "историците" в Укипедията.
1. Започвате с етимологията и семантиката на името без да се интересувате какво представлява конкретната военна организация и епохата, която го използва. Забравяте, че име се дава на нещо, което има нужда от име. Не обратното.
2. Пренасяте и приравнявате произволно имента от различните епохи, като предавате голямо значение на имена използвани в армии без някакъв принос към военната наука.
3. Заблуждавате се, че конкретния щат определя какво е поделението. Това специално страшно е омотало "мислителите" от Укипедията.
4. Забравяте, че повечето военни са "корави глави" и отявлени традиционалисти и са в състояние да скалъпят безумни понятия и обяснения от рода на "това е така защото е така", но рано или късно всичко си идва на мястото.
добре е да се има предвид следното: бригадите, дивизиите, корпусите, рядко се състоят от "точни" числа.
Най-прост пример - едан бригада на теория се състои ото около 3000-5000 души и около 4-5 полка. нека приемам че имам бригада с 6 полка - пет окомплектовани по 1000 човека и един недокооплектован с 600. Т.е. бригадата вече е 5600 души Това прави ли бригадата дивизия? не разбира се, твърде далеч сме от тези числа, просто се отбелязва броят на окомплектованите полкове и че има един некомплектован полк.
Казвам това защото през Втората Световна война - ВСВ - нас половината дивизии които съветският съюз изпраща срещу Хитлер не са окомплектовани. Сталин започав да изтегля военни час т в по последния момент от Източния фланг, където чака атака от Япония и да ги прехвърля на Западния, да събира механично полокове, да няма достатъчно танкове;на всеки пет войника един е имал пушка; огромен брой КВ и КВ-2 две са пленени при настъплението на Хитлер; и т.н.
Почти всяка дивизия е имала огромно липси в хора, храна, и бойни материали.
Така че когато говорим, за дивизии, бригади, корпуси нека да се уточнява дали говорим за пълни легиони или за непълни легиони. Пълният римски легион е от 6000 души. Непълния римски легион може да бъде с минимална бройка 3600 човека.(което не изключва възможността един непълен легион да бъде 5500 души - примерно).
нека да се изясняваме дали тези дивизии са изцяло комплектовани и си имат всички - храна, оръжие, максимален брой хора - или не са доокплектовани и танковата дивизия и ще се впуснат в боя с три четвърти състав и половин брой танкове.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas