Ефикс, Джордж-Ал,
Имам чувството, че с вас си говорим на коренно различни езици. При мен окомплектоването на частта с подчасти става на база конкретните нужди и цели на частта. Гоненето на някакви определени бройки е... ами gbm вече е обяснил по въпроса. Дадена част претърпява загуби - ако има възможност, щата ѝ се попълва с резерви; ако няма - продължава така. Иначе наистина ще стане "омазване".
Дезертьори - къде ги намесихте, не знам. Към всеки хванат да дезертира, отношението е такова, че смъртта му се вижда като висша благословия.
Обозът и въобще логистиката е наистина важна точка, съгласен съм. Нея обаче мисля да я разглеждам отделно от структурата на "бойната част"
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Може би полудявам, но нямам спомен да съм посочвал точна численост на някое формирование. Още повече да съм твърдял, че всичките са с еднаква численост. Хилядниците са на Ефикс. Аз имам една три войскови формирования, които в последствие наричам дивизии. Изрично съм написал Първата част е с най-голям личен състав и първата, от което трябва да следва, че първата част (първата дивизия) е с по голяма численост от другите две части (другите две дивизии).намесихме дезертьорите, както и факта че дивизии и бригади, често са непопълни за ти кажем, че числеността не е константа. ( по едно време тук е говорено за хилядници - искам да кажа че един хилядник само на теория командва хиляда души, но тази бройка варира - нищо не му пречи да командва хиляда и сто души)
Числа - къде? Дезертьорите, пленниците, убитите, изчезналите - всичко това са загуби. Имам номера на подразделения. Имам съотношение на подразделенията в рамките на по-голямо подразделение. Друго нямам.и когато се говори за полкове, не биват да се хвърлят някакви числа - защото един полк може да варира от числото Х до числото Y - в зависимост в каква бойна готовност е като численост и въоръжение , колко души са дезертирали, колко са големи загубите му след боя-
Сега ми кажи в какъв състав ще е легиона, ако тръгне в предварително планувано настъпление. Примерно да завладеее някое галско село. Пак ли ще са кой където иска или ще са събрани на едно място предварително и ще тръгнат в предварително уговореното време?Естествено че след боя, не може веднага да се попълни един полк, но много често и преди боя не е изцяло попълнен. Римският Легионът Х е разкваритуравн някъде в него трябав да има 6000 души, но той поддържа минимална бройка - останалите са някъде другаде - кой временно е при семейство, ко по други задачи. Изведнъж избухва въстание - нямат време да окомплектоват легиона, с колкото хора има - с толкова ще се бие. Това се опитвам да ти кажа.
затова трябав да се пише дали една войскова част е пълна или непълна, защото в световната история много рядко е имало пълни части, които са влизали в сражения.
Е нали точно това описвам? Така наречената "Първа дивизия" е съставена от грубо 3/4 пехота, 1/4 стрелци и малко инженери и магьосници. Всяко от формированията си има собствен командващ. А цялата тая пасмина се ръководи от някакъв главнокомадващ. Споменатата по-горе Денеира е командващ на дивизия. Отделните подразделения на дивизията си имат отделни командири.В армията често има смесени части - например - танково-механизирана сила.
Или ако се върнем в средновековието - събираш 600 копиеносци, 300 кдуши кавалерия и 100 души стреци. АБсурдо е да си начело на формирование само от стрелци или само от кавалерия и да си главнокомадващ, всяко формирование си исма силни и слаби страни, и лесно може да бъде блокирано - конете - с дълги копия, пехотата - съ стрели, стрелците - с лека кавалерия и пр.
Безмислено е да наричаш някого полковник, защото командва полк, защото не знаеш реално в един полк колко хора може да има. Първо виж времето в което се развива действието и съотнеси титлите към него.
Ако ще е римска епоха - , декуриони, центуриони, генерали, и офицери командващи по 600 души (на много ог офицериет само) им указват бройката на хората които командват
ако ще съответства на Византия- стратези (10-15 000 човека) , също и началник на конница и пр.
ако ще Първа световне - фелдфебел, поручик, и т.н.
моля те, съобразявай се с времето
Много по-нечетим ми се струва, ако повторя десет пъти "третото армейско подразделение за изпълнение на План А". От друга след като веднъж наименовам подразделенията като "Първа тежкопехотна дивизия", "Втора многоцелева дивизия", "Трета лека пехотна дивизия" и т.н., после мога да ги извиквам с част от името им. Примерно: "Първа тежка беше разпределена за....", "... а тежкопехотната дивизия трябваше да...." или "Първа поемаше фронталната атака, докато втора..."."Трета тежка пехотна дивизия" повторено 10 пъти в текста ще го направи нечетим.
Какво точно имаш предвид под "дистрибутивен дизайн"?Да, явно говорим на различни езици. Аз съм привърженик на дистрибутивния дизайн и затова не се разбираме в това отношение.
Къде съм казал, че няма дезертьори? Не съм ги споменавал изрично, но не съм споменавал изрично и наличието на реки, примерно. За момента дезертьори, пленниците и другите MiA влизат в една обща графа с убитите - загуби. Когато сколасам да стигна до тях, ще се занимая по-подобно.Без дезертьори ми звучи наивно и нелогично. Но светът си е твой и го управляваш ти.
Значи някъде между края на Слънчевата система и края на Млечния път… Сега сериозно - в обозримото бъдеще не се очаква да имам достатъчно свободно време, за да седна и да развивам нещата. Преди 3 седмици, когато почнах темата, страдах от липса на натоварване в работата (за което и ММ ме репликира). Сега вече си имам зачислен проект, по който бачкам с пълна пара.Като си готов с нещо по-завършено, отколкото бележките нахвърляни тук, може да го коментирам.
Казвам си, че до сега не съм чел нищо от тази тема, но искам да попитам нещо:
- Леден, каква е идеята ти за този свят?
Има една много малка част иноземна магия, която Моргараша и Сенките са донесли при преселението си. Тя е толкова рядка, че дори повечето от магьосническото съсловие на Нощната империя, не са чували дори слухове за нея. Концептуално, тя силно се различава от местната за Саракт магия и същестуването ѝ ми служи като постамент, с който да обоснова някои моменти, без да прибягвам до Божествена намеса (примерно метаморфозата на Мерцерия, докато е в магьосническата школа). Много трудна е за усвояване, със сложни вътрешни механизми, характеризира се със слаба разширяемост и трудна пригодимост към местните условия.Понеже си лафим с Ледения за нашите светове бих искал да получа уточнения от него как функционира магията?
Опитвам се да я направя основен балансьорМагията е най-големия дебалансьор във всеки фентъзи свят. Ето няколко начина за нейното "обуздаване"
Това по-скоро ми звучи като алхимия, отколкото като същинска магия. Кабаистическия уклон ползват подобно похвати, но за усилване и укрепване на магията. Считам, че така може да се усили доста ефекта от някоя магия, но същевременно самото ѝ създаване отнема прекалено много време, енергия и ресурси, за да я има необходимата възвръщаемост. Освен в конкретни случаи.1. Компоненти ( съставки ) - за да се направи една магия са нужни съставки - примерно крило от прилеп, опашка от акула се смесват в супа от костенурка с добавени три капки от твоята кръв на Новолуние ( пример "Лорд и магьосник"
При мен школите са съсредоточени върху начина на "cast"-ване на магиите, не са върху вида на магията. Не се концентрирам върху концепция за елеметаЛна магия, а върху елементаРна.2. Магически школи ( стил ) - магията е разделена на магически направления, наречени школи и всякоа магическо училище преподава своя стил. Примерно на острова на магьосниците се преподава водна магия, във въздушния магически град въздушна магия и т.н. ( пример "Heroes of Might & Magic поредицата )
Това малко не го разбирам. Как физическото усилие изчезва? Възлите почват да се връзват сами само защото гледаш въжето? Звучи ми много странно.3. Знание ( умения ) - магията е разделена по функционалности както когато човек извършва една работа и става все по-добър в нея с течение на времето. Примерно моряк връзва възли и с течение на времето ги прави по-добре, подобрявайки своето умение "Връзване на възли" и опита си. При достигане на определено ниво вече може да използва магията "Връзване на възли" вместо да прави физическото усилие за това ( примери: всички светове, където магията е нещо естествено като дишането на въздуха )
Местоположението играе важна роля за силата на магията и за усилието, което се изисква за събирането на необходимата енергия. Като цяло няма места, където магията напълно да отсъства. През Третата епоха обаче силата на енергийните линии е много редуцирана, респективно енергията, която емитират, е по-слаба и магиите стават по-трудно. Но пак опира до магьосник. Например на Мерцерия в далечния студен Юг не ѝ прави особено впечатление - тя си седи в замъка и черпи енергия директно от извора. Дори и с намален дебит, той осигурява достатъчно енергия.4. Местоположение ( природа ) - магията на някои места в света е силна, в други слаба, а в трети я няма поради различни природни явления, обекти, климат, релеф и т.н.
Съществува. Може да се разглежда като аналогична на БОВ. Не е на конвенционално въоръжение. Пораженията от нея могат да са твърде тежки. Предпочитам да не я вкарвам масова употреба.как функционира психическата магия - колко вреем за подготовак, как се предотвратя такаав атака, какви са пораженията, кои народи са добри във владеенето й
какво става ако някой наложи психически контрол над военачалника на една армия? или пък наложи психически контрол над доверено лице над доверено лице на краля с цел да го убие? Приемаме че ефекта на магията ще трае два-три дена, достатъчно за се прояви и да свърши целта си.
Директна поразяваща магия може да се предотврати... като просто се избегне. Преследващите, самонасочващите, спящите (а.к.а. капани) и подбните им могат да бъдат спряни с контрамагия. Ефектът на всички може да бъде редуциран с магически защити или средства за защита от магии. Всичко опита до силата на атакуващия и защитаващия магьосник.как се предовратява дирекна атака - както и същите неща, които питах за психичесакат атака.
Какво визираш под "проклятия" и "благословии"? Ако ме питаш за магии, които "повишават/понижават статовете на единиците", такива в чистия смисъл няма. Има такива, които влияят на предметите и те са нормални магии за въздействие. За да повлияеш на нечий боен дух не ти е нужна магия, а дар-слово.как се предовратяват проклятия, колко време отнемат правенето на проклятия и пр.
как действа бложгословията
Заклинанията са частен случай, когато магията се канализира чрез думи. За момента не съм отделял специален народ, който да е от "заклинатели".как действата заклинанията - кои народи са специализирани в заклинания
Няма как да мина без лечебни магии, респективно вредоносни магии. Вуду/худу/муду/т.н. са конкретни школи от нашия свят. В Саракт си има също съществуват различни направления в употребата на магическото изкуство. Дали и до колко отговарят на земните е друг въпрос.какви са специалните видове магии - има ли лечителски магии или пък вредоносни магии(вуду магии)
Ще се появят описания, когато имам времето за тях. За момента имам няколко идеи, но не съм ги доизчистил, за да седна и да ги развия. Отделно факторът "Време" напоследък ми играе кyрвачката.Вече получих описание на въздушните битки . били описал наземните такива. А има ли битки по вода с магия?
Описанието е временно, може да претърпи промени.също така някоиот описанията ми са мъгливи - пише Гноли като в Heroes III - не съм ги играл. как изглеждат гнолите?
Трудно ще дам за момента точно описание. Аз самия не съм стигнал до окончателно становище по въпроса.същото се отнася и за сенчестия народ .Може ли малко по-точно описание.?
Леден, не че искам да се заяждам ама Кабала и Вудо не добре да поставяш в една категория. Основите на двете "учения" са коренно различни. Използването на "ритуали" за постигане на резултата е прекалено общ признак. Произнасянето на "заклинания" и правенето на определени жестове също са ритуали. Нещо бъркаш понятията. Ритуалите са следствие от особеностите на "магическата" или "мистичната" школа, не обратното.
Не искаш да прибягваш до "божествена намеса"!? Ами според теб как "работят" Кабала и Вудото? Отгоре на всичко Кабала не е "магия", а "мистицизъм".
Може би е добре да прочетеш малко повече за значението на думите: "магьосник", "заклинател", "чародей", "шаман", "чудотворец", "вещица" и т.н. Прекалено детински изглежда начина, по който си ги разделил, тия понятия, които използваш трудно могат да се нарекат основополагащи за типизирането.
Думите са думи. В тях има точно толкова сила, колкото в думите в нашия свят. За да се превърнат тези думи в магия, към тях трябва да бъде "прикачена", да им бъде подадена енергия. Горе-долу е аналогично на това да сочиш някого с накрайник за маркуч (изричането на думите) и да сочиш някого с маркуч, по който да пуснеш вода (изричането на думите с подаването на енергия).Имаш интересен поглед върху магията. Бих ти говорил много по тази тема, като дългогодишен магьоснически играч в различни игрови формати, но мисля, че така ще ти "изкривя" първоначалната натурална твоя идея за това какво е това магия и какви видове магия съществуват.
Все пак някои въпроси считам за наложителни да си ги зададеш, преди да продължиш напред:
1. Магия ли е, ако кажеш правилните думи в правилния момент на даден човек? И ако да, за кого това е магия - за казващия думите или за слушащия думите?
Източника на енергията, която захранва магията, се намира дълбоко в недрата на света. От там извира на повърхността като поток. Може за момента да приемем, че вътресарактовите сили пораждат първична безформена енергия - ефир (алхимичен, не физически), квинтесенция, прото-енергия, каквото ти хрумне. Този "свърхразум", или божествен промисъл съществува и той е създал Саракта и света като цяло. Магията обаче не се захранва непосредствено от него.2. Природата ли е "източник"-ът на магията в Саракт или разумът, който го обитава и се е "отделил" от Природата, за да поеме по своя път?
Ако насочиш поток (магическа) енергия към нещо и то се възпламени, това е магия. Ако търкаш две дървета, докато ти пис... докато се запалят, това си е физика.3. Ако аз умея и запаля огън, владея ли огнената магия?
Това е чудо. Магията е подчинена на собствени закони, с които можеш да я обясниш... донякъде.4. Магия ли е нещо, което не си виждал преди, се случи пред очите ти и не можеш да си го обясниш?
По-невъзможен. Какво би била земята без литература? Или без изобразително изкуство5. Какъв би бил Саракт без магията? По-скучен, по-земен, по-човешки?
Някой хубав, мрачен и дъждовен век ще имам време да седна и да проуча всичко, което ми е нужно. По мои сметки не би трябвало да ми отнеме повече от 200-300 години.За Кабалла има едно интересно филмче - Bee Season (2005) и ако имаш възможност погледни как Ричард Гиър обяснява Кабалла през "западната" призма.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas