• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Лично творчество
/
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи"

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
08 Ное 2019 22:50
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 434
Topic Author
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132469
И аз да се похваля с новия проект, който работя усилено вече от два месеца.
Ще бъде в три тома, като първият ще излезе през 2020 за панаира на книигата (най-вероятно)
Има заглавие, но за сега няма да го споделя.
Жанрът е нещо като фентъзи, но не точно... има по-малко странни елементи и от Гейм оф Троунс.
Историята ще следи събитията на един континент, като главни действащи герои в нея ще са около десетина характера.
Пускам много малък откъс от нея + авторска илюстрация!
*
Мощен камбанен звън отекна в морето и прекъсна формалният им ангажимент. Двамата излязоха на палубата и се приближиха до парапета. Мигел Де Кастанела се облегна и се загледа с наслада в развълнуваното море. Огромна, желязна камбана самотно се клатушкаше върху вълните и кънтеше печално.
- Каква е тази камбана? - попита юнгата до нея. Беше син на боцмана и това му бе първото корабоплаване.
- Хелсонската камбана! - отговори Баста, без да отлепя очи от нея. - Магнитичното инженерно чудо на Йормунгсонския остров. - и започна да разказва сладкодумно. - По време на буря проходът, който минава между бреговете на Брозария и жителите на Йормунгсонския остров се превръща в истински ад. Мъртвите течения, които се завихрят тук изтласкват корабите към острова. А, там всеки, който е имал нещастието да попадне го дебнат спотайващите се във водите огромни, плитки рифове. И ако има редкия късмет да ги избегне, безмилостно го очаква безизходната стена на скалистите йормунгсонски брегове. По каменистите тесни брегови ивици е пълно с останките на хиляди кораби. А, сега идва интересната част от историята; Заради уникалния въздушен климат на Йормунгсонския проход, поради неговото разположение, вятърът винаги лети срещу нас и заради това твърде късно чуваме предупреждението на Хелсонската камбана!. Това означава, че ако чуеш зловещото ѝ кънтене, си вече прекалено близо до бреговете и няма връщане назад.
Около съветника се бяха насъбрали слушатели. Макар и да са я слушали сто пъти, историята си заслужаваше.Юнгата преглътна потиснат.
- Тоест... - отбеляза тягостно - Камбаната е сложена само с една единствена цел...
Баста го погледна с налудничав поглед и се усмихна зловещо.
- ...Да предизвести неизбежната смърт! - довърши мрачно пиратският съветник.
- Трябва да им се признае на пустите йормунгсонци... - заключи все така спокойна капитан Де Кастанела. - ... имат извратено чувство за хумор!

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ray_Light

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Ное 2019 22:51 08 Ное 2019 23:38 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132470
03-kambanata.jpg
Илюстрацията

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Прикачени файлове:
03-kambanata.jpg

09 Ное 2019 00:53 09 Ное 2019 01:06 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 716
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132471
Адмирирам творчеството, а темите, свързани с разработката на проекти, са хубаво нещо. Още по-добре е като текстът е подплатен с авторски илюстрации! Накара ме да обърна внимание на текста.

Сега, не искам да се изживявам като редактор или критикар, но ме зачопли да "дам и аз акъл". Физиката описва следното явление: плаваемост или способността на различни тела да се задържат на повърхността на даден флуид (прословутия Архимед). Тъй като желязната камбаната е с голяма плътност, то тя ще потъне, освен ако не отмести достатъчно количество вода. Това обаче не виждам как може да стане (ако изобщо допуснем, че формата е идеална и е поставена по определен начин и нито една вълна не я е обърнала), пък и да издава звук. Лесно може да се коригира ако камбаната е закрепена по някакъв начин над водата (докато текстът и картинката по-скоро илюстрират, че камбаната "самотно се клатушкаше върху вълните"). Малък пример от живота (thumbs.dreamstime.com/z/red-ocean-buoy-c...-bottom-95699147.jpg) Намирам коментара за удачен, понеже в откъса има опити за аргументиране на специфични природни явления.

Самият текст няма да коментирам, според мен има нужда от по-сериозна редакция. Идеята на описаната сцена (тъй като все пак е твърде кратък откъс, за да се прецени друго) не е никак лоша, но в този си вид не е believable.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

09 Ное 2019 08:18 09 Ное 2019 08:21 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 957
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132472
Няма коментирам спортно-техническите качества на текста. Ще кажа, че идеята за камбаната, носеща се по вълните е нетрадиционна, шантава и свежа. И ми харесва.

Но ще коментирам логическата й реализация, защото @ringlas е прав. Според мен, така описана и нарисувана, тя ще се носи по вълните, като шамандура. Затова, нека да я закрепим по логически път! Ще си позволя да използвам твоята картинка, за да илюстрирам идеята по-добре.

Untitled_2019-11-09.jpg

Закрепваме Хепсоновата камбана на два каменни пилона, идващи от дъното океана. А самото й "езиче" е така монтирано до повърхността на водата, че само при силна буря, вълните го размърдват и раздвижват. И съответно камбаната започва да бие, като сигнализира за буря.

Така вече, логически, цялата постройката е много по-добре издържана. Възниква въпроса кой, как и кога е издигнал тези колони от дъното на океана? Отговорът, колкото и да е изненадващ, може да бъде: Никой не ги е издигал. Остров е потънал, а преди векове тази камбаната се е издигала високо в небето над него. При потъването на острова по някакво чудо тя е оцеляла. И т.н., и т.н. ..... :)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (5 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2021
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2021
Прикачени файлове:
Untitled_2019-11-09.jpg

09 Ное 2019 09:20
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132473
Благодаря и на двама ви! Ще променя малко текста и картинката. Всъщност не съм си я представял да се рее, но така излиза... Ще сложа железни опори, като посочените от ефикс.
Специално за сцената, не ми се ще да издам повече, но камбаната има ключова роля в главата.
Отделно щеше да е добре да ми се покажат и някои редакционни проблеми, тъй като отново оставам в невидение и така просто трябва да оставя текста за редакторите на сиела

09 Ное 2019 11:35
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 716
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132474
Е, как, винаги има доброволци. Нали и Дон Мон го минаха поне двама души?

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

09 Ное 2019 18:29 09 Ное 2019 18:37 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 517
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132477
Този текст ми напомни за "Човекът който се смее " от Виктор Юго. Там корабокрушенците минават покрай една камбана, закрепена на една скала. Когато минете отдясно на скалата, камбаната се чува и това значи че вятърът ви носи към скалата. Когато минете отляво, не чувате камбаната и това значи че всичко е наред. Това е една - подигравка - камбаната предизвестява твоята смърт. Тази камбана е съществувала наистина час до средата на 19 век.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

действителност това беше Каскетската сигнална кула.

В деветнадесети век фарът е висока конусообразна сграда, на върха на която е монтирана осветителна машина, построена съгласно всички изисквания на науката. Каскетският фар в частност днес представлява тройна бяла кула с три светлини на върха. Тези три огнени камери се движат от часовникови механизми, въртящи се с такава точност, че дежурният, който ги наблюдава от открито море, неотменно прави десет крачки по палубата през време на светването и двадесет и пет крачки след изчезването на светлината. Всичко е изчислено във фокусното разстояние и във въртенето на осемстенния цилиндър, съставен от осем големи прости степенни лещи, над който и под който има две редици диоптрични халки. Това е математически изчислена система от зъбчати колела, защитена от ветровете и морето чрез десетмилиметрови стъкла; все пак понякога морските орли ги чупят, когато се спуснат към тях като големи нощни пеперуди по мярката на тези огромни фенери. Сградата, където е монтиран този механизъм и която го поддържа, е също така математически изчислена. Тук всичко е пестеливо, точно, голо, прецизно, изрядно. Фарът е цифра.

През седемнадесети век фарът е бил нещо като крайбрежно украшение на морето. Архитектурата на фаровете е била великолепна и причудлива. Претрупвали са ги с балкони, балюстради, стълбчета, кулички, еркери, ветропоказатели. Те целите са били украсени със скулптурни глави, статуи, орнаментални клонки, волути, релефи, фигури и фигурки, винетки с надписи. „Pax in bello“[1] — гласял Едистънският фар. Нека кажем мимоходом, че тази декларация за мир невинаги е обезоръжавала океана. Уинстанли я повторил на фара, който построил на свои разноски в една дива местност пред Плимът. След като кулата на фара била завършена, той се настанил в нея и чакал да види как тя ще издържи на бурята. Бурята дошла и отнесла и фара, и Уинстанли. Тези претрупани сгради отвсякъде ловели вятъра, както натруфените генерали в сражение привличат ударите. Извън фантазиите от камък имало и фантазии от желязо, мед, дърво. Металните части били изпъкнали, гредите издадени напред. По целия фар стърчали, прикрепени сред арабески, най-различни съоръжения, кои полезни, кои безполезни — макари, единични и двойни скрипци, противотежести, стълби, подемни кранове, спасителни прътове. На върха около пламъка красиво изработени подпори от ковано желязо поддържали големи железни свещници, със забучени вместо фитили парчета дебело въже, натопени в смола, които упорито горели и които никакъв вятър не можел да угаси. Освен това кулата била обкичена от горе до долу с флагове и флагчета, знамена и знаменца, пряпорци и ветропоказатели от тънък плат, истински вихър от багри, който се изкачвал от прът на прът, от етаж на етаж, смесвал всички възможни цветове, всички форми, всички гербове, всички сигнали, достигнал лъчистата клетка на фара, и при буря около пламъка се развихрял весел бунт от дрипи. Тази радостна светлинна игра край пропастта приличала на предизвикателство и изпълвала с дързост корабокрушенците.

Но Каскетският фар не беше построен по тая мода.

По онова време той беше стар първобитен фар, такъв, какъвто го е строил Хенри I след гибелта на „Бланш Неф“[2] — пламтяща клада под желязна скара на върха на една канара, жарава под решетка, коси от пламък, развявани от вятъра.

Единственото подобрение, направено на този фар след дванадесети век, бе прибавянето на едно ковашко духало, задвижвано от верига с камък на края, прикрепено към клетката през 1610 година.

При тези допотопни фарове приключенията на морските птици бяха по-трагични, отколкото при днешните. Привлечени от светлината, птиците се втурваха към тях, спускаха се и падаха в жаравата, където подскачаха като черни духове, агонизиращи в този ад; понякога падаха и върху скалата край червената клетка — димящи, куци, слепи, като полуобгорели мушици около лампа.

За кораб, който може да маневрира, разполага с цялото си оборудване и се подчинява на кормчията, Каскетският фар е полезен. Той крещи: „Внимание!“ Предупреждава го за рифа. На повредения кораб той всява ужас. С парализиран и безчувствен корпус, неустойчив на бясното вълнение, беззащитен срещу напора на вятъра, риба без перки, безкрила птица, той може да върви само натам, накъдето го тласка вятърът. Фарът му сочи опасното място, сигнализира мястото на гибелта му, осветява гроба му. Той е като свещ край ковчег.

Няма по-трагична ирония от това да осветиш неотвратимото, да предупредиш за неизбежното.

Каскитският фар - Човекът който се смее, Виктор Юго.

отделно - "ангажимент" не ми звучи в сетинга на фентъзи

Истината ще те направи свободен

09 Ное 2019 22:27
Monevwww's Avatar
Monevwww
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 724
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132483
ТЕМАТА Е ЗА ПРОЕКТИ!

Браво на Неделчо, че има желание за писане...жалко, че изостави зомби историята, дано тук поне станат нещата

10 Ное 2019 00:35
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132485
Неделчо винаги има желание да иронизира и възможности да се лигави. Не се е посрамил и с тази тема.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

10 Ное 2019 05:00 10 Ное 2019 05:15 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132486
Благодаря ти, Монев!
За сега съм спрял със зомбитата и според мен за добро. Ще довърша фентъзи проекта, че ми е по-на дневен ред в главата пък после може да довърша зомбитата достойно :)
Джорджи, благодаря ти за съветите на лично!
Хелсонската камбана е инспирирана от съществуващата камбана в прохода ламанш, макар и по наивен мой начин. Проходът ми също е аналогия на Ламанша / Йормунгсонския остров е Британския остров / Земите на Брозария - Европа. Като цяло целият ми свят е базиран на Стария континент
Майкъл,
ако ще се включваш в темата, поне ме изкритикувай както трябва, дръпни един анализ, смажи ме, покажи ми как не ставам за нищо чрез аргументи, поне да извлеча нещо полезно и от теб. Попивам като гъба, обръщам внимание на критиката и съм добър ученик.
Благодарение на теб вече правилно казвам кого вместо кой и пак благодарение на теб знам, че не трябва да слагам запетайка след "като", ако реша да ти припомня че си въшка!
Поздрави

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, George-AL

10 Ное 2019 07:56
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132487
Не мисля, че си способен да попиваш като гъба знания, може би нещо друго... Ти си знаеш.

Макар да се пише "извличам" и "извличане", също така се пише "извлека".
Нали знаеш, че запетайка пред "че" не се слага само когато ти скимне.
Но, разбира се, ти сам знаеш, че колкото и да си скаран с правописа, това не е сериозния ти проблем. Проблемът при теб е, че изобщо не мислиш, когато редиш думичките, поради което се получава една боза.
Няма как проход да минава между брегове и жители.
Какво означава това, че вятърът лети срещу теб? Мислиш ли, че вятърът може да лети от теб? Откъдето и да духа, винаги идва отнякъде другаде към теб или минава покрай теб.
И как точно вятърът пречи да чуеш камбаната, щом духа към теб?
Вероятно това, че някой поглежда някого с поглед е израз на страхотното ти чувство за хумор...
Дано с ресторантьорството се справяш по-добре, отколкото с писането.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, morphy, Nedelcho Bogdanov

10 Ное 2019 11:03
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132488
Ето, виждаш ли? Можеш и да си полезен!

10 Ное 2019 11:40
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132490
Ще видиш, че не мога да съм ти полезен.

Hater

10 Ное 2019 12:12
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132491
Ще се изненадаш колко можеш!
Между другото, що не се пробваш като редактор? Тъй и тъй книга няма да напишеш, а в редакцията ще си сила!
Може фентъзито ми да е първата ти книга и директно да стартираш с блокбъстър!

10 Ное 2019 15:38
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга с работно заглавие "Фентъзи" #132492
Мисля, че няма да излезе добра гледачка от теб. И като кариерен наставник едва ли ще прокопсаш.
Аз не ставам за редактор, това съм го минал отдавна. Не правя и чудеса. Колкото Спас може да рисува, толкова ти можеш да пишеш.
Пожелавам ти успех в продуцирането на блокбъстъри!

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Nedelcho Bogdanov

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Лично творчество
/
Time to create page: 0.101 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Мината на Орките" е вече налична за сва... (3 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 21:52
    • Кой какви неща е намерил в нета (665 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от kiril_ps
    • Yesterday 16:34
    • Пролетен базар на книгата 2022 г. (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • Yesterday 12:48

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg