• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Лично творчество
/
Код за достъп

Код за достъп

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
13 Авг 2022 22:59 13 Авг 2022 23:06 от kartacha.
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 147
Topic Author
Код за достъп #140488

Закачам в тази публикация първата и финална версия на "Код за достъп". Написах го в рамките на няма и два дена за конкурса „Вълшебен зар“ 2022, който в крайна сметка не се и състоя. Въпреки това, „Код за достъп“ не е спонтанна идея. Отдавна имам представата за серия видео игри, механично подобни на жанра, познат като metroidvania, които да се развиват в неопределим хронологично космически сетинг, в който всеобхващащ изкуствен интелект заличава последните останки от опозиция. Този разказ игра може да се счита за далечен предговор към въпросната поредица.

Механично съм захранил „Код за достъп“ с много идеи, които са ми идвали наум откакто сериозно мисля за книгите игри. Никога не съм обичал игрите с голям елемент на случайност и съм се опитал да изразя творческото си негодувание механично, като направя зара – олицетворението на късмета, нещо по-предвидимо и адаптируемо.

Зная, но знайте и вие, че не съм успял да развия всичките си творчески идеи заради лимита от 8088 думи, наложен от конкурса. Системата за хакване ще се завърне един ден в друга творба, много по-обстойно разгърната и по-интересна. Надявам се също, че в него произведение погледът на играча ще припка по-леко по редовете, необременен от неестествените езикови конструкции, които на моменти ми се налагаше да сглобявам, за да се вместя в нужната бройка думи.

Вярвам, че при книгите игри все още има не малко място за системна иновация, та се надявам да имам вдъхновението, силите и времето да напиша продължението на този разказ игра и с него да провокирам други начинаещи автори да допринесат за еволюцията на жанра и със своите творчески идеи, за да може конкурсите да станат повече и по-често да се състоят.

Ще съм благодарен на всяка критика, която да взема предвид за продължението, а още по-благодарен ще съм, ако споделите с две думи откъде изхождате - "като фен на по-литературните игри смятам..." или например " като антифен на произволните елементи в игрите..." Критика, поднесена така, е безценна. Благодаря ви за времето и вниманието, ако решите да ги отделите!

"Код за достъп"
Nerd Zone

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, Efix7, Der, Etom, anplmat, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Авг 2022 07:58
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1459
Код за достъп #140489
Както и вчера написах в чата след разиграването, за мен това е много съдържателно и иновативно произведение и ако имаше конкурс, щеще да събереш точки над средното нивото, както Арсониста и Козия на времето с техните творби.

Очаквам в обозримо бъдеще да го видя на страниците на списанието или като отделно и разширено издание, поместено в самостоятелна книга игра.

Редактор - 33 произведения
Автор - 25 книги (10 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kartacha, Rahvin, Der, Count Monte Kristo

14 Авг 2022 11:29
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Код за достъп #140491
Споделям и видео запис от изиграването на "Код за достъп" на стрийм. Предупреждавам, че има брутални спойлери и ако гледате преди да я изиграете за вас, изиграването ви ще се пообезсмисли.

Линк към видеото

"Код за достъп"
Nerd Zone

14 Авг 2022 15:39
ogunche
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Код за достъп #140492
Значи така като ми пуснете PDF файл без хипервръзки към епизодите ми идва да ви набия. :)
Иначе както и вчера казах на стриима лично на мен играта много ми допадна, аз харесвам игри със зарове и голяма доза късмет, но това, че си се постарал да минимизираш късмета чрез уменията ми се стори много добра идея и страшно много ми хареса. Като усещане много ми напоня на Метроид игрите където също имах едно такова леко самотно чувство.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kartacha

14 Авг 2022 16:56
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 328
Код за достъп #140493
Прочетох разказа. Ще коментирам по различните елементи:
Сюжет - познато, интересно, но не излиза от границите на познатата ми фантастика. Липсва ми малко по-детайлно описание на света, в който се развива действието.
Game-play- хареса ми техниката със сритите места, които водят до други скрити места. Това е истинското усещане за книга-игра за мен. Техниките за хакване ми се видяха излишно усложнени. Аз не съм привърженик на многото късмет и зарове в книгите-игри, защото вярвам, че уменията, интелекта и знанията са по-важни от чистия късмет.
Бонус - браво за дизайна и формата, показва, че наистина си се постарал.
Като цяло играта ми допадна, въпреки, че сюжетът не ме изненада и впечатли.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kartacha

14 Авг 2022 17:08 14 Авг 2022 18:24 от kartacha.
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Код за достъп #140494

ogunche писа:
Значи така като ми пуснете PDF файл без хипервръзки към епизодите ми идва да ви набия. :)
Даже не ми беше хрумнало да го оправя. Ще го имам предвид за друг път.

Etom писа:
Прочетох разказа. Ще коментирам по различните елементи:
Сюжет - познато, интересно, но не излиза от границите на познатата ми фантастика. Липсва ми малко по-детайлно описание на света, в който се развива действието.
Game-play- хареса ми техниката със сритите места, които водят до други скрити места. Това е истинското усещане за книга-игра за мен. Техниките за хакване ми се видяха излишно усложнени. Аз не съм привърженик на многото късмет и зарове в книгите-игри, защото вярвам, че уменията, интелекта и знанията са по-важни от чистия късмет.
Бонус - браво за дизайна и формата, показва, че наистина си се постарал.
Като цяло играта ми допадна, въпреки, че сюжетът не ме изненада и впечатли.

Не ми е било и цел да изненадвам някого с нещо (извън епизод 26). Даже не си и представям как е възможно да изненадаш съвременната аудитория като цяло.
В продължението, където няма да имам ограничението на думите, ще се опитам да имам малко повече украса, но ако месесто светоизграждане е това, което търсиш генерално, ще се разочароваш и тогава.

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

14 Авг 2022 22:33
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 328
Код за достъп #140495
Не става дума за сериозно светоизграждане, просто за малко повече детайли - примерно каква е тая колония, какво добива. Кой век е поне и т.н. Иначе останалата част от сюжета си ок. Има фантастики, където няма почти никакво светоизграаждане като Пришълецът примерно и пак са яки. Все пак мнението ми е субективно и не те ангажирам с него.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

15 Авг 2022 20:09
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Код за достъп #140499
Разбирам какво имаш предвид. В такъв случай е напълно възможно въобще да не съм твоят автор (дори когато имам повече думи). Аз предпочитам по-минималистичен подход. По-документален, ако искаш. Старая се да запазя текстът максимално стегнат и да наливам информация само когато има връзка с основното действие или цялостния конфликт в творбата.

Ето за сетинга например се знае,
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
че е колония, което е важно, за да се създаде чувство на изолация. Че основната ѝ дейност е миньорство, което обяснява наличието на един робот и като цяло причината организацията, която ги е изпратила, да счита хората и техниката там за разменими - те са малко или много построени и/или калибрирани за нея колония.
Такива неща (не минавам през всичко, но се надявам да схванеш идеята). Казано с други думи - светът на действието не е интересен за мен. Той е там, за да може действието да се случи. Затова от моя творческа гледна точка е било и без значение какво точно копат в мината, в коя година се развива действието и дали въобще се развива в нашата времева линия или галактика (неслучайно съм използвал име, което може да бъде свързано с нашата галактика, но не съм използвал други имена. Не броим "Слънчева система", защото считам за напълно генерично и нормално една цивилизация да нарече своята слънчева система Слънчевата система.

Школовката ми е журналистическа. Стремя се наративът да занимава читателя само с информация, нужна му за осмисляне на основния конфликт. Естествено, като неопитен автор допускам много непоследователности и на места се отвличам да продуцирам излишък, но с ошлайфането по-скоро ще се отдалеча от това, което ти цитира по-рано отколкото да се доближа.

Благодаря ти за коментара наистина. Колкото е важно човек да познава хората, за които пише, толкова е важно и да осмисля, че не пише за всеки.

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

17 Авг 2022 02:08 17 Авг 2022 02:23 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2308
Код за достъп #140507
Прочетох я и аз. Накратко:

Литературата: Акцентира върху постепенно разплитаща се мистерия, която по-скоро работи. Някои нишки на сюжета остават неразвързани, а са доста фундаментални, та ми се струва, че можеше да има някаква яснота за какво иде реч, било то и минималистично. Въобще не съм привърженик на това всякакви несвързани с действието неща да се обясняват надълго и нашироко, но тук просто липсват някакви абсолютно ключови сюжетни парчета, чиито последствия просто трябва да приемем за даденост. Някои елементи от историята са наивни. Липсва ми цялостно и емоция/атмосфера, която да ме накара да потъна повече в повествованието и да ми пука какво се случва с героя и света му.

Стилът е обран и съвсем четивен - на някои може да не им допадне употреба на чуждици ала на “bruteforce-неш” и "сейвове", но за мен това е сравнително ок - свикнал съм, ежедневие ми е. Дреболия 1: в някои случаи обаче е просто ненужно и ми се набива на очи като самоцелно вкарване на чуждици, например датабази (при все че и най-върлите IT-та, дето всяка втора дума им е на английски, им викат бази данни), „софистицираната защита“ и „алиенация“. За мен тези случаи са една идея дразнещи, предвид че могат да се заменят лесно и безупречно с български такива там, където са употребени (даже българските заместители на всичкото отгоре са и по-точни). Дреболия 2: не знам защо е толкова сложно на хората да си пуснат един Spell check преди да споделят произведение до публика, конкурс или кой да е (пиша го така, защото наистина не е критика само към kartacha, а масовото проявление на това). Десет минути работа е, можеше да си спестим неща като "генералщния“, „съвпадние“ и много други; тази небрежност не прави добро впечатление никому. Дреболия 3: излишно ми е при авторовия глас да се прилагат изрази от сорта на "... абе (еди си какво)", при все че това не е и стилово консистентно из произведението. Това може да е развито и да работи добре в "Дон Мон" или "Пустинен огън", но не работи тук и не работи в "Калоян и златният печат".

Играта: Механиката на битките ми беше изключително скучна - предоставеният избор в тях не ме кара да се замисля и за секунда (не внася интересни избори), не ми дава шанс при лоши зарове да спечеля, само ме забавя значително. Т.е. сравнена с някаква базова бойна механика тип тази на Битки безброй, например, нещата са само по тромави, но не и по-интересни (за мен). И без друго хвърлянето на заровете при дадени умения и ситуация предопределя дали удрям или не, механичното утежнение от там на сетне е чиста хамалогия. Изиграх 2 или 3 битки и другите ги броях спечелени. Силно предозирани са, освен всичко, за пълно изиграване минаваш 10-15 (колкото в цяла книга "Битки безброй"), което е ужасно много предвид обема на текста.
Тайната концепция/механика (онази, позната от някои филми и дори книги-игри) е добре реализирана, изненада ме и избегна често допусканите при нея грешки.
Плаващите кодировки, КД, избор на умение - работят ок. Интересни извънсистемни избори мисля че липсват изцяло (не се сещам и за един, различен от това кога къде да отидеш, което пък е напълно на сляпо).

Като цяло си изкарах ок 30 мин с книгата, предложи ми достатъчно интересни неща/изживяване спрямо инвестираното време - благодарности на автора. Имаше си и проблемите в прилично количество, пътят от това до нещо, което наистина да счупи кефометрите (по мое мнение и вкус) е доста дълъг и далеч отвъд проблеми, причинени от ограничения обем, но може би повечето решими с повече време и старание и преосмисляне на някои фундаментални принципи в литературно и геймплейно отношение. Не липсват любопитни идеи, които да имат потенциал.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, kartacha

17 Авг 2022 13:57
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Код за достъп #140514
Можеш ли да ми дадеш примери за тези двете?

Ал Торо писа:
но тук просто липсват някакви абсолютно ключови сюжетни парчета, чиито последствия просто трябва да приемем за даденост. Някои елементи от историята са наивни. Липсва ми цялостно и емоция/атмосфера, която да ме накара да потъна повече в повествованието и да ми пука какво се случва с героя и света му.

Ал Торо писа:
в някои случаи обаче е просто ненужно и ми се набива на очи като самоцелно вкарване на чуждици (...) „алиенация“
Това е напълно самоцелно, факт. Просто А.Р.Ф.А. звучи по-добре от А.Р.Ф.Р или дори А.Р.Ф.О.. За другите, изглежда, просто нямам добър филтър и ще ми трябва редакторска помощ в бъдещ труд.

Ал Торо писа:
не знам защо е толкова сложно на хората да си пуснат един Spell check преди да споделят произведение до публика, конкурс или кой да е (пиша го така, защото наистина не е критика само към kartacha, а масовото проявление на това). Десет минути работа е, можеше да си спестим неща като "генералщния“, „съвпадние“ и много други; тази небрежност не прави добро впечатление никому.
Дори не ми е дошло на ума. Вечно ми е спрян, защото е ултра дразнещ, но това е нещо, което ще имам предвид занапред.

Ал Торо писа:
излишно ми е при авторовия глас да се прилагат изрази от сорта на "... абе (еди си какво)", при все че това не е и стилово консистентно из произведението. Това може да е развито и да работи добре в "Дон Мон" или "Пустинен огън", но не работи тук и не работи в "Калоян и златният печат".
Авторовият глас в случая трябваше да се слива с размислите на героя. Затова има места, на които съм минал през логическия процес, по който героят достига до нещо, за да го илюстрирам. Затова и има такива моменти на "спонтанна" самокорекция. Явно обаче в случая ти звучат насилено. Мога да помисля как да го подобря занапред.

Благодаря за ревюто, Торо. Ще се постарая да те опровергая в продължението.

"Код за достъп"
Nerd Zone

17 Авг 2022 15:13
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2308
Код за достъп #140516
Елементи, които според мен щеше да е добре да се развият повече в сюжета (SPOILERS):
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

- малко повече за инвазията - не се усеща;
- и това от кого е, дори без детайли, чисто за атмосфера;
- малко повече за политическия background на света - как се сключват тихомълком договори за ПЛАНЕТИ;
- и най-вече, единственото супер важно от този списък, повече за темпоралния парадокс, за да се усеща като сюжетен елемент, а не deus ex machina

В общи линии за изграждане на добра мистерия по мое мнение е нужно преди края ѝ основните елементи да получат интересни и задоволителни, било то и кратки, отговори. Да, ок е да има неща, които остават да се доизяснят в продължение или остават загадка, но ако са по-странични и се действа пестеливо с това.

17 Авг 2022 15:33 17 Авг 2022 15:33 от kartacha.
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Код за достъп #140517
Разбирам. И да, напълно приемам критиката за тях. Четвъртото ще е в основата на конфликта в бъдеща/и творби и затова не мога да говоря за него, но другите съм счел за незначителни инструменти на плота. Реално "Код за достъп" е писана като предистория и явно съм пренебрегнал основи на това как едно произведение да е достатъчно добро само за себе си.

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

15 Ное 2022 15:39
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Код за достъп #140907
Сега като се замисля, май е по-добре темата да отиде в "Дигитални книги игри"

"Код за достъп"
Nerd Zone

15 Ное 2022 16:39
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1024
Код за достъп #140908

kartacha писа:
Сега като се замисля, май е по-добре темата да отиде в "Дигитални книги игри"

Това би трябвало да е раздел само за скриптирани книги-игри, които се играят дигитално. Поне оформен html с хиперлинкове качен онлайн, приложения за смартфон и т.н.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

15 Ное 2022 17:44
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Код за достъп #140909
Разбрах. Значи съм го разчел грешно. Аз мислех, че е за всички, които се споделят дигитално.

"Код за достъп"
Nerd Zone

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Лично творчество
/
Код за достъп
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дуел Мечът на самурая VS Проклятието на меча (2 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Radko
    • Today 00:56
    • Уимбълдън (книга-игра за Григор Димитров) (37 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:05
    • Токораз Исто? Дали си заслужава? (23 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Etom
    • 15 Май 2025 11:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg