• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Чуждите автори
/
Ярост във Виетнам

Ярост във Виетнам

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
04 Окт 2013 10:10
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 19
Ярост във Виетнам #78784
Наскоро я прочетох. Приятна книга с доста логични избори. Успях да я спечеля от първия път без чийтене. Стори ми се малко кратка, но може би това е заради факта, че я изиграх от веднъж. Като цяло оценката ми е положителна. :)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Авг 2016 11:42 05 Авг 2016 16:21 от TheVaka.
TheVaka
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Ярост във Виетнам #116598
Прилична книга с добра реалистична обстановка - системата за игра не ме изкефи ,но изборите бяха разумни и логични.
Като за една от малкото американски книги-игри преведени става долу - горе 7/10 Лесна е - обаче доста от препратките май са разменени.
Ярост във Виетнам била книжка 1 от поредицата,а Двоен Агент/Опасна Мисия книжка 3 :)

26 Ное 2017 23:12
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
Ярост във Виетнам #125645
Шпионски екшън...ами..ти си агент, който трябва да проникне във Виетнам по време на Студената война.
Танер е писал в темата доста, а е писано и за системата...единствено ще добавя, че за малкото епизоди - 150 има няколко начина за успех/провал, а и историята е ок. Не е някакво бижу, но става за игра и четене.

18 Юни 2019 22:38 18 Юни 2019 22:40 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2425
Ярост във Виетнам #131534
Blast Out in Lebanon
Хареса ми много; не очаквах толкова детайлен образ на размирния Ливан, нито дълбочината, която книгата има като политически трилър (не е нещо ункално за литература, но все пак е на друго ниво спрямо почти всички английски КИ от това време, на които съм попадал). Епизодите са дълги и литературни, а историята се разгръща по интересен начин, макар че към края според мен нивото пада малко.
Системата е нескопосано описана и използвана, но е лека и достатъчна, а като трудност ми дойде идеална - бях на ръба между живота и смъртта на няколко пъти, но спях да я мина от първо изиграване.

Offtopic: Наистина, както преди много години обсъждахме за тази система, ако бях получил и една рана по-рано заради лошо хвърляне (да речем), щях да съм умрял 5 пъти до края на играта с абсолютно същите избори и резултати на заровете при следващите хвърляния.

10 Ное 2024 22:09 10 Ное 2024 22:17 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ярост във Виетнам #143059
Libyan Strike

Прочетох още една книжка от порецидата - номер 6, Libyan Strike на S. Spano. Може би защото никога не съм чел шпионски трилър/екшъни, тематиката ми е интересна, успява да ме развълнува и клишетата още не са ми досадили. Издадените на български ми допаднаха на времето, горе съм писал колко ме изкефи "ливанската", хареса ми и "Darkness on a foreign shore" (от друга поредица), та имах високи очаквания и тук.

Отначало очакванията се оправдаха. Още с първите страници жаргонът ми дойде леко неприятен (непознати за мен изрази, които и се понатрапват), без книгата да е прекалено нечетивна - просто ми звучеше малко самовлюбена в стила си. Сюжетът започна със слаба драматична сцена, но с навлизане в същината на мисията ме спечели и горните проблеми издребняха. За съжаление втората ѝ половина е по-слабичка, а накрая се стига до тотално нелеп deus-ex machina момент - дръжа да го споделя в спойлър, та може да го погледнете, ако няма да я четете или не ви пречи да знаете нещичко за сюжета:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Главният герой, умиращ от жега в пустинята и носещ снаряд намира танк, изоставен от ВСВ, който напълно случайно същата цев като за снаряда и на всичкото отгоре танкът си пали, движи и накрая - стреля като пич. Как се сдобива със снаряда е също безумно.

Та това ми свали с единица оценката спрямо иначе прилично сериозният (умишлено не казвам "реалистичен) сюжет на книгата. Имаше и блудкава полулюбовна история, която също беше умерно фантасмагорична. Също, разбира се, има го и характерното за тематиката: американците са добри алтруисти и спасители на света, местните се делят основно на добри, които ги гледат като месии, и изроди, които се опитват да ги убият.

Като структура на глобално ниво, книгата е изцяло праволинейна с тук-таме микроразклонения за някои от сцените. Казвам някои, защото други са просто салами от по десетина страници, разпръснати на няколко епизода. Лично аз съм ок, когато една книга-игра е просто "книга" в голямата си част, но както писах по-горе, като литература тази не е перфектна.

Голяма част от сцените имат страхотно поле за вкарване на значими избори и последствия, но това не е направено. Системата е много слабо употребена, почти няма загуба на живот или каквато и да е промяна чисто статистически, а изборите най-често разкланят само литературно нещата, но без това да влияе нито на фабулата, нито на играта. След средата на играта се появяват няколко места, на които може да достигнете до директна смърт в следствие най-често на лош избор + лош зар към него. В много редки случаи само едното от двете може да ви провали, което считам е добре за такъв тип линейна книга-игра - никой няма да желае да започне отначало, само за да прочете на 90% същите неща и да стигне в същото игрално състояние до където е бил.

От игрална точка е очевидно каква безсмислица е да имаш в дневника умения, без избор на такива, като ти дават бонус точки и в определени сцени да си прибавяш съответните бонуси. Не е нужно да правя проверка при трудност 8 и да си прибавя +1 от бой с нож, при положение че можеше просто това да е проверка срещу трудност 7. Подобна е ситуацията с отчитането на предметите, с 2-3 изключения - единствените предемети, които можеш да имаш или нямаш в даден момент.

Книгата ми вървеше към оценка 4, с бегла надежда за 4.5 при добре развита игра, за което простичката ѝ система е напълно достатъчна, ако се приложи читаво. След като играта не се разви, а сюжетът позападна и посбози, слезе на 3.5, а с тази нелепица в края мисля че заслуженото, по мой вкус, е:

3/5
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

13 Ное 2024 02:48
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Ярост във Виетнам #143061
Ал, очаквах повече от теб, братле :) Най-важното не си казал, а именно, че цялата серия от "Ярост във Виетнам" е на TSR, Inc. Е, разбира се, кой ще ти гледа издателското каре, прав си отново :)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

13 Ное 2024 20:44 13 Ное 2024 20:46 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ярост във Виетнам #143063
Така е, извинявай за пропуска, не знаех че някой се вълнува (а и все пак е форумно мнение, не детайлно ревю). Издателското каре ми е пределно ясно, бях попаднал някъде и на историята на поредицата преди време - Mark Acres и Dana Kramer са основните двигатели, ако не ме лъжат спомените. Aко ти е интересно можеш да се поразровиш в Google -> "Цялата серия на "Ярост във Виетнам"" се нарича "Sniper! Adventure Gamebooks".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Чуждите автори
/
Ярост във Виетнам
Time to create page: 0.062 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2025г.?... (17 Мнения)
    • в Работилница / Анкети
    • от Efix7
    • Today 17:17
    • САЩ`94 (14 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Efix7
    • Today 13:47
    • Лед и цвете (4 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Efix7
    • Today 13:46

За контакти