• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Чуждите автори
/
Книгите на Алан Шарп

Книгите на Алан Шарп

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
31 Дек 2018 00:18
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Книгите на Алан Шарп #130244
Прочетох и The Evil of Mr. Happiness (втората новела в омнибуса с трилъри).

Определено ми хареса по-малко от Invitation to Murder и дори леко ми завиши мнението за нея. Явно при прочита на "Поканата за убийство" подходих с твърде големи очаквания и това повлия на оценката ми, но при сравнението с Mr. Happiness се замислих, че може би не я дооцених.

Тук сюжетът е инспириран от филмите/книгите за Джеймс Бонд, но липсва готината мацка, която е задължителна за историите с Агент 007 :) На моменти наивността в развръзката на действието ми се стори прекалена и това леко уби удоволствието от четенето. Обърнах внимание, че книгите са излезли като част от поредица озаглавена Cambridge Books for Children. Това сериозно смекчи негативизмът ми и със сигурност ще подходя по-правилно към останалите 6 новели :) Ако бях на 12 г. тази щеше да ми хареса супер много. С годините трупаме опит и склонност към критичност, които не се предполага, че четящият въпросните произведения притежава :)

Интересното е, че няма
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
негативен финал
, а само
добър и най-добър
. За мен това беше доста интересен подход.

Нещо важно - четете последния параграф в описанието за това какво представлява интерактивното произведение и как да се чете. То съдържа указание за оптималната цел, която се преследва. Аз го пропуснах и двата пъти, тъй като много добре знам какво е книга-игра, но последните 1-2 изречения от него е добре да се прочетат. Вследствие на това недоглеждане не стигнах до оптималния финал при първи прочит :)

Иначе отново
изборите, които водят до съществена разлика в крайния изход са много малко, но пък се случват различни неща
, така че стимулът за препрочитане остава.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Ян 2019 21:05
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Книгите на Алан Шарп #130409
Прочетох "The Sicilian Contract". Много приятна книжка като за 44 епизода. Подаряват ти триседмична екскурзия в Сицилия. Забъркваш се с мафията. Има преследване, престрелки.... Историята е интересна и определено не е предвидима. Разгледах възможните разклонения и краища и определено добре се е получила.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, ze BG

21 Мар 2019 23:50
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #130844
Следващата, която прочетох на Алън Шарп е "The Haunters of Marsh Hall". Наследяваш къща от чичо си, за която всички те убеждават, че е обсебена от духове, и най-добре да я продадеш. Заинатяваш се, че искаш първо да я видиш и затова отиваш до имението, за да прекараш нощта в него. Атмосферата на книгата е страхотна. Шарп много добре се е справил тук. Буквално на места те кара да настръхнеш. Може би тази е най-добрата му от трите, които прочетох досега.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww, Stayfun

31 Мар 2019 10:39 31 Мар 2019 10:42 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Книгите на Алан Шарп #130943
Конкуест 2
Започва интересно и успява да създаде атмосфера.
Завършва катастрофално зле, а повечето от интересните идеи остават като някакъв безличен фон. Не мога да кажа повече, без да издам нещо, но който я е чел, сигурно ще се сети какво имам предвид.

Ужас в IV измерение
Така и не разбрах къде е това четвърто измерение, но тази книжка също е доста зле. Претупано "камео" минаване през няколко времеви периода без почти никакви събития или избори, никаква интересна заигравка с пътуването във времето; няма дори особена цел, очаквания към или ефект от пътуването във времето на героя. "Здрасти, аз съм Нерон, чао; тук земята още я няма; тук земята вече я няма; тук минават гангстери; оп, върнахме се, КРАЙ".

И при двете книги ми се струва, че Шарп не е бил наясно какво иска да каже с тях и ми изглеждат на проекти, зародили се от мисъл от сорта на "Абе я да пробвам някаква фантастика, примерно за един ден какво ли мога да напишеш за пътуване във времето? Почвам, пък все някакви идеи ще ми дойдат". Единственото, което спасява книгите от пълния крах е приятният стил на писане на Шарп, но ако трябва да съдя по тези двете, фантастиката не е неговия жанр.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

06 Юни 2019 22:20
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #131474
Вече са 17 от 26 ("Return of the Undead" пътува към мен)

20190606_221337_2019-06-06-2.jpg

Прикачени файлове:
20190606_221337_2019-06-06-2.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, comics_ross, Bob Moran

20 Авг 2019 15:32
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #131905
Invitation to Murder
Класическа криминална мистерия - главният герой и още шестима други се оказват примамени в отцепена от цивилизацията планинска хижа. Убийствата започват почти веднага и трябва да разкриете какво се случва, преди да сте се превърнали в следващата жетрва. Книгата има приятна атмосфера и стил. Това, което не ми допадна в нея, беше стандарните за жанра глупави решения за героите и никое от решенията ви не може да попречи на това - честно казано се издразних на третия път в който решиха, че най-добрата им стратегия е да се разделят. Така или иначе, ако си падате по кримита, историйката си е супер и е най-атмосферичната книга от четирите в Thriller сборника. Нареждам я на второ място след М-р Щастие, а предполагам доста хора ще я сложат и на първо.

The Eye of Heaven
Далеч най-завързаната история в сборника - героят е служител на реда в отдел за сигурност и се опитва да разплете и да намери връзката между половин дузина странни случки/убийства. Персонажите също са най-добре развити и интересни. Същевременно обаче има две големи слабости, които ми намалиха удоволствието. Първата е, че няма никаква връзка между изборите и последствията и като играч се чувствах съвсем на сляпо. Примерно изборът ми е дали да пренощувам някъде или не; в зависимост от него после се случват различни неща, но няма как да ги предвидя от този избор и просто се пускам по пързалката "наляво или надясно". Това не е нетипично за Шарп, но в тази книга ме подразни, защото негативните финали са кофти - не разбираш нищо от историята в тях, всички нишки си остават заплетени и прочитът е безсмислен. Вторият проблем е, че историята е прекалено сложна за предаване в 45 епизода и половината от нишките се разплитат в тежък инфо-дъмп при положителния край и то без никакво участие на играча - в стил "Това се оказа еди си какво, другото е оказа еди си що". Ами... мерси, щеше да е хубаво "пушката на стената да гръмне", като ще е част от книгата. Това внася доза реализъм и на някого може да допадне - наистина в живота не всичко се оказва свързано или се научава навреме, но просто ми се струва, че имаше прекалено много зелен хайвер и "недостижимо съдържание".
Въпреки че на мен The Eye ми допадна най-малко ме зариби достатъчно да прочета всичките ѝ епизоди. Нищо чудно да се хареса най-много от сборника на част от читателите, има си неоспорими качества и ако беше 100-тина епизода да може да се разгърне Шарп, щеше да му е сред най-добрите неща. Но явно твърдият лимит от 45 епизода на 90 малки страници му е изиграл лоша шега.

The Tomb of Amenosis
Въпреки че започва с лека мистерия, това приключение в Египет много бързо отива в посока шпионски екшън, много подобен на М-р Щастие.
Мащабна операция на влиятелен и галантен злодей, която трябва да възпрете. Крупно съоръжение на екзотично място пред разруха, от което да се измъкнете.

На мен ми липсва леко cool-фактора от аналогичното приключение и не виждам началната част да изгражда особоно много втората половина от приключението, но ми беше интересна и има готини сцени. Египетската атмосфера също не е особено изградена и потапяща, но и не пречи. Книгата е прилична, макар и литературно най-слаба от четирите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ninja_senso, Monevwww, comics_ross

19 Мар 2020 21:13 19 Мар 2020 21:16 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #135015
One more down! 20 от 26. Към мен пътува Death's Dum ("Барабан на смъртта")

allen.jpg

Прикачени файлове:
allen.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, Monevwww, Bob Moran

21 Мар 2020 14:11 21 Мар 2020 14:36 от Ал Торо.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Книгите на Алан Шарп #135067
Вземи сканирай някои :P ;) :huh:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dechoto

21 Мар 2020 17:54
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #135070

Monevwww писа: писа:
Вземи сканирай някои :P ;) :huh:

Няма начин. Вариант е да сканирам и разпозная с Fine reader, но само ако някой има желание да превежда oт word-a.

09 Апр 2020 20:48 09 Апр 2020 20:50 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #135297
Относно "Злодеянията на г-н Щастие"

shin писа: писа:
Всичко което бях чел на Алан Шарп досега ми е харесвало, но този разказ беше голямо разочарование. Дори ми беше трудно да повярвам, че е писано от него.
Плосък сюжет и посредствено писане. Изборите са доста неинформирани, като повечето от тях водят само до сюжетно разклонение без реално да ти носят някаква полза или загуба. Финалните избори водят до успех или неуспех в мисията, но играчът ги прави напълно на сляпо или поне аз не видях никаква подсказка кой от изборите е верният и кой грешният.
Друг голям минус е че въпреки скромния си обем разказът изобилства от напълно ненужни салами, които ако се съберат в по един епизод, цялото произведение вероятно ще стане двайсет и няколко епизода.
В интерес на истината, изключайше сюжетът и писането, които са субективни фактори и е нормално да са различни, предвид жанровата разлика с другите му произведения, всичко изброено е 1:1 с останалите книги на Шарп - неинформирани избори, салами, обемът е винаги еднакъв, финалните избори водят до (относително) добър или лош край. Трябва да са ти доста мъгляви спомените, за да усещаш разлика точно в тези отношения - много са характерни за автора.

Иначе и за мен книгите му са на двата полюса - фантастиките му са потресаващо слаби, Барабана и Острова са страхотни, криминалните ("thrillers" колекцията) са по-скоро посредата, но ми допада много как влиза в cheesy стила и наивните сюжети, характерни за класиките в жанра - сигурен съм, съвсем осъзнато; разбирам и защо на някои не им харесват тези елементи.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, George-AL

10 Апр 2020 11:01
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 126
Книгите на Алан Шарп #135307
Торо, наистина не съм му чел другите неща от доста време, така че вероятно си прав. Карам го на стари мъгляви спомени. Скоро ще се хвана да ги препрочета и може би ще си актуализирам мнението.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

24 Апр 2020 13:40
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #135455
Още една за колекцията. Към мен пътуват още две и така ще ми останат само още 3 от всичките 26 книги от поредицата (Пешката има две от тях, но не иска да ми ги продаде :( )

Иначе тази бройка на "Island of the walking dead" е малко по-специална. Взех я от Галина Станкева от Еквус арт и всъщност това е "оригиналната" бройка, която е използвана за превод на българското издание. Благодарности на Еквус.

20200424_131820.jpg

Прикачени файлове:
20200424_131820.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, harlequin, Shin, ninja_senso, Monevwww, comics_ross, George-AL, Stayfun

06 Май 2020 22:45
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #135573
Опааааа и Барабанътпристигна

20200506_224259.jpg

Прикачени файлове:
20200506_224259.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, Shin, ninja_senso, Stayfun

11 Май 2020 13:49
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Книгите на Алан Шарп #135597
23/26

Остават ми само:

Dirty Dollars
Second Conquest
The Hands of Pablo Santos

20200511_131304.jpg

Прикачени файлове:
20200511_131304.jpg

11 Май 2020 15:22
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Книгите на Алан Шарп #135599
Тая корица изглежда готина за разлика то предходната. Името на автора малко се губи в крачола ама бели кахъри са това във времената на ръчния набор.
Кой е художника пише ли вътре?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Чуждите автори
/
Книгите на Алан Шарп
Time to create page: 0.256 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Today 19:43
    • Пъстра Никса 2022 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 09:57
    • Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00

За контакти