• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
DestinyQuest: The Legion Of Shadow

• 1
  • ...
  • 15
  • 16
  • 17
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
31 Ян 2018 21:50
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 156
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #126394

Yanguss писа: писа:
Малко topic necromancy,

Добре си дошъл. :) Ти май идваш от РПГБГ, тук некропостинга никога не е бил проблем. :hello:

Не бях забелязал че са стигнали чак до трета книга, определено трябва да направя една поръчка по някое време! B) Интересно, първите три май не са на френските стипци...

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

01 Фев 2018 10:07
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #126396
Ако взимаш вземи от първите. Тия са нещо като Бард за жанра, а може и просто графичния редактор да е сляп глух и ням. Знаете ме как рисувам ама тия неща са...

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

01 Фев 2018 20:50
Yanguss
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #126405

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:

Yanguss писа: писа:
Малко topic necromancy,

Добре си дошъл. :) Ти май идваш от РПГБГ, тук некропостинга никога не е бил проблем. :hello:

Не бях забелязал че са стигнали чак до трета книга, определено трябва да направя една поръчка по някое време! B) Интересно, първите три май не са на френските стипци...

Не съм от РПГБГ ;) От ShadowDance съм. Отдавна съм регистриран, но както се вижда основно чета. Първите три ги издадоха Gollancz, но продажбите явно не бяха очакваните и сега имаме този кикстартър за 4-тата.

17 Ян 2019 19:15 17 Ян 2019 19:16 от Yanguss.
Yanguss
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #130316
Междувременно DestinyQuest 4 отече. Последният ъпдейт в Kickstarter кампанията (видим само за бакъри):

Progress update and company news
Posted by Megara Entertainment SARL (Creator)

Hello,

I am writing a short update to explain why there is some delay in the shipping.

First of all, I want to apologize for such a delay.

Running a company is tough. We celebrated the 11th birthday for Megara at the end of 2018.

However, the company currently has some financial problems at the moment.

In the past years, we invested to create a video game (Champions of Megara, you can find the alpha demo video on the public Facebook page), but we could only create the alpha and I was not successful to find the remaining 50k euros to be able to complete the beta stage and release the game on Steam.

The revenues of this digital game were supposed to help Megara produce more gamebooks, hire some packaging and shipping staff and so on.

Unfortunately until we complete that game development, we have no revenues from it. If you know anyone, a company or an individual, who would be interested to help us finishing that video game against shares in the company, please contact me at Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

On another front, we didn't run any crowdfunding campaign for almost a year now, because I wanted to catch up with the delays of some of our past campaigns.

I feel still committed to deliver all the backers of their rewards. However, there is another problem, I am now alone and I must do everything in the company.

To make things worse, I was not able to find some investors to invest against shares so far this month and we have some deadlines with some urgent invoices, bills and taxes.

I have to find money to pay all this very soon. In other words, if I don't find any new investor soon, there is a possibility that Megara will close down in the next months.

To be perfectly transparent, I have to find, in the coming weeks :

- 3000 euros to pay the 2018 end of year taxes

- 3500 euros to pay the Accounting company for last year's accounting

- 3000 euros to pay the admin costs (office rent, electricity, internet, insurance...) for January and February 2019 (1500 per month)

And a bit of additional money for my salary for the two months in question. Otherwise I'll have to work for free...

Therefore, I need to find a new investor (individual or company) in Megara for around 10k (against shares) in this beginning of 2019. Please contact me at contact@megara-entertainment if you can help. If I manage to find such investment, I will gladly resume the shipping of the remaining books I need to ship.

Otherwise, I fear that I will have to shut down the company before the spring...

Sorry for the bad news.

Mikaël

Megara Entertainment

Язък за стотината лева, които се набутах, но пък може и да е за добро. Мегарата и без това бяха с доста съмнително качество.

17 Ян 2019 20:13
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1248
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #130317
И аз подкрепих DQ, но вече не съм убеден, че ще си я получа. Уж почнаха да разпращат копия до тези, които желаят картите им да не са в книгите и т.н., но не си спомням дали успях да пиша коментар тогава, та сега е неясно дали ще дочакаме изобщо някаква версия. Жалко, но от Мегара си го търсеха с оглед разнородните хора от книги-игри общността на запад, които успяха да разочароват с течение на години.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

17 Ян 2019 22:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2487
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #130318
Като страничен наблюдател, това ми се струва като жалък завършек на една безбожно меркантилна и некачествена като продукция компания.
Набива се много на очи как разходите, които изтъква, нямат нищо общо с това, за което са взети парите от кампанията и как човекът се е запритеснил да не би да остане 1-2 месеца без заплата. От позицията на човек, минавал през доста по-лоши ситуации от описаното от Мегара, мога чистосърдечно да кажа, че моралът им е яко сбъркан. Ако сърцето му беше в продуктите, които прави и хората, които ги чакат, действията и думите щяха да са други.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, ze BG

10 Ное 2020 10:13 10 Ное 2020 10:14 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1001
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #136860
Забелязах, че първите три части ги има в kindle формат. Купих си първата и ще видя как ще потръгне.
Линк, за който желае да си купи: www.amazon.com/kindle-dbs/entity/author/...formatSelectorHeader

kiril-ps.itch.io/

24 Мар 2026 10:56
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #144924
Години наред поредицата Destiny Quest отлежаваше на рафта в библиотеката ми. Във форума на www.knigi-igri.bg винаги е имало похвали за биткаджийската ѝ система още от първата книга, но тъй като ядрото на нашата общност традиционно търси сложни морални избори, разклонени сюжети и дълбока литература, не беше успяла да стане чак такъв хит и другите книги от поредицата останаха низвергнати. На мен лично ми се виждаше твърде дебела, безкрайно ангажираща, изпълнена с непрекъснато хвърляне на зарове и “водене на счетоводство”. Приемах я по-скоро като твърде тежък ангажимент като за книга-игра, и в свободното си време винаги приоритизирах друго – най-вече компютърните игри.

Въпреки всичко това искрено се надявах някой ден да намеря книга-игра, която да ме грабне толкова, че да я играя с хъс вместо поредното PC заглавие. Разбирате ли, обожавам книгите-игри, защото ме карат да посегна отново към книгата и да забравя за малко за екрана. Но рядко една книга-игра ме изпълва с такова голямо вълнение, че да я предпочета изцяло пред дигиталното хоби, или пък пред по-стандартната белетристика.

book_with_notebook.jpg

Все пак, накрая се амбицирах да подхвана Destiny Quest - The Heart of Fire (така както препоръчва самия автор - да се започне директно с книга 2) на една почивка със семейството, на която така или иначе нямах компютър под ръка. И, о, чудо! Оказа се, че съм пропускал едно от най-епичните преживявания в жанра! Майкъл Дж. Уорд е открил формулата, в която механиката и историята работят по невиждан досега начин.

Политически интриги и моралният сблъсък (Акт 1)

За разлика от първата книга, тук личи отдалеч, че попадаш в изграден и плътен свят с тежка политическа и религиозна рамка. Влизам в ролята на Пророк (Prophet), заловен от Светата инквизиция. Измъчват ме, дрогират ме и методично записват виденията ми. Свободата ми идва по чиста случайност, когато крепостта-затвор е нападната от Уиканите (Wiccans) – местните езически племена.

dq-map-terral-jungle.jpg

Избухва война, чийто конфликт е заплетен. Църквата е дошла по тези земи преди векове, водена от митичния пророк Адам. Тяхната магия идва отвътре, от чистата вяра в Единствения Бог. Целта им е да пречистят земята от езическите ритуали на местните. Защо? Защото източникът на магията на Уиканите са демоните. Когато ритуалите им се объркат (а това се случва често), те буквално разкъсват завесата между световете и призовават изчадия от демонското измерение.

Ето това прави избора нюансен и интересен. От едната страна е Църквата, която се бори против реалната заплаха от демонски инвазии. От другата са Уиканите, които имат пълното морално право да искат обратно родните си земи от завоевателите. А както се оказа накрая, не всичко е каквото изглежда… Макар да се стремях да остана неутрален, конфликтът ме затисна. А изборът на страна в Акт 1 не е козметичен – от него зависят професиите (кариерите), достъпът до екипировка и редица микро-последствия в повествованието.

Сега, не знам дали стилът на Уорд би задоволил читателите с много високи литературни очаквания. Въпреки това, сюжетът работи безотказно, защото стъпва на развитието на персонажите, които срещаш по пътя си, а стилът му е неангажиращ, приятен и описателен. Просто доказателство за това е динамиката с един конкретен герой – вампирясал вещер, който първоначално ме е предал на Инквизицията. Омразата ми към него беше напълно оправдана, но обстоятелствата ни принудиха да оцеляваме заедно срещу орда немъртви. Научаваш по-добре мотивите му и начинът му на мислене, ражда се неочаквано приятелство, и дори се амбицирах и наех да търся лек за проклятието му. Тези NPC персонажи се чувстват плътно изградени именно заради наслояването на общите преживявания с тях и разнообразните диалози по пътя.

Лудонаративна хармония (Акт 2)

Вторият акт започва ударно: заразен съм с демонична болест и бавно се превръщам в изчадие. Единственият начин да се спася е да преследвам създанието, което ми го е причинило, из враждебните джунгли.

Тук истинските избори се случват в микро-ситуациите. В един от куестовете имах опцията да помогна на местен шаман (нещо като Witch Doctor) срещу информация. Оказа се обаче, че той ме е излъгал заради собствените си егоистични подбуди, чрез които преследваният от мен персонаж ми е заложил капан. Умрях два пъти. Когато накрая победих, това предателство болеше чисто физически, защото бях инвестирал ресурси и време. Това е моментът, в който геймплеят те кара да изпиташ емоцията на сюжета.

Битките - ордьовърът, основното и десертът

Истинската причина системата да е толкова зарибяваща е в нейния мащаб. Това е буквално ARPG, пренесено на хартия. Имаш на разположение 11 слота за екипиране на предмети – подобно на Diablo или Path of Exile. В книгата има над 400 предмета и 200 различни умения. Моят супер развит и ояден герой накрая приключи приключението с над 20 умения – микс от активни, пасивни и различни модификатори, които можех да използвам чисто тактически.

character_sheet.jpg

В самото си ядро бойната система е много семпла (хвърляш зарове, добавяш скоростта си, сравняваш със скоростта на противника, който спечели рунда - хвърля зарове и нанася щети). Но бързо, бързо с напредването в играта и отключването на все по-силна екипировка, върху тази проста база се наслагват жестоки ефекти: Bleed, Leech, Thorns, Piercing damage, Critical strike, Curses, Immobilise и най-различни лекувания, проклятия, брони, избягвания на удари, и какво ли още не.

По някое време синергията стана толкова дълбока, че за да следя всичко това ефективно, минах от хартия изцяло на Excel. И честно казано, с електронна таблица преживяването просто заспа – можех да мисля изцяло тактически как да завъртя уменията, вместо да хабя неразумно количество хартия и да внимавам дали няма да пропусна нещо.

excel_equipment.png

Към цялата тази комбинаторика трябва да добавим и развитието на самия персонаж. Започваш с базов път (Warrior, Rogue, Mage), но впоследствие отключваш дълбоки специализации – ако си по пътя на Магьосника, можеш да се профилираш, например, като Geomancer, Runemaster, Acolyte или Druid, което променя стила ти на водене на битка. За най-хардкор геймърите авторът е вплел дори постижения (Achievements) и предмети с брутален risk/reward баланс. Например, изправяш се пред дилемата дали да екипираш мъчно спечелено унищожително оръжие, което обаче носи проклятие (Hex) и лимитира уменията ти в битка до едва 8, или пък се опитваш да победиш едни Каменни гиганти, без да рушиш колоните, които смъкват от бронята им, само заради самото постижение.

За тези, които мразят досадното следене на постепенно изтощаващи се ресурси след поредица от битки, Heart of Fire залага на един класически за геймдизайна подход, който променя изцяло уравнението: след всеки сблъсък здравето и уменията се възстановяват напълно. Вместо системата да те уморява сложно и поетапно (което е кошмарно за балансиране), тук играта винаги знае с какви ресурси би следвало да разполагаш в началото на всяка битка. Това прави балансирането на самите срещи много по-лесно за изпипване от страна на автора, а за играча се усеща невероятно готино и честно.

Противниците също се усещат изключително разнообразни. Тяхната трудност не идва просто от напомпани статистики. В Акт 2 и особено в Акт 3, специалните им умения често са напълно уникални. Има страхотни хрумки, които те принуждават да намериш конкретно геймплейно решение, за да ги преодолееш, или изцяло да смениш подхода си към битката.

act-1-map.jpg

Кулминацията беше отборен сблъсък (Team Battle) на моя герой заедно с един готов такъв от книга 1, с враг с абсурдните 450 точки живот (при положение, че аз имах 40). Персонажът ми е изграден като „стъклено оръдие“ (glass cannon), комбиниращ умения за игнориране на бронята (Piercing) и тяхната повторна употреба (Refresh), наливайки по 50-60 щети в рамките на 2 рунда. Въпреки това, след един неуспешен опит, оцелях точно на 3 точки кръв с добра подготовка и много умуване. Удоволствието от тази победа и плячката, която ми падна след това, е сравнимо само с удоволствието да убиеш Uber Diablo за пръв път.

Мрачни тайни, Крафтинг и Пъзели (Акт 3)

Ако Акт 1 е по-наративен, а Акт 2 е голямото обикаляне, то Акт 3 е низ от хардкор противници, които да тестват пределите на билда ти. Сюжетът ни отвежда в запечатан от 2000 години древен град на джуджета на дъното на вулкан. Мястото е преживяло катаклизъм, а в изблик на отчаяние част от джуджетата също са прибегнали до черната магия на демоните, за да защитят града си, превръщайки локацията в изключително злобна и мрачна среда, наслоена с остатъците на бавно тлееща сила.

Тук историята става по-разпокъсана, а атмосферата силно демонична, като излязла от пъкъла. Фокусът пада върху тежки битки с персонажи, за които си чувал в предишните актове, трупането на предмети, решаването на визуални пъзели за плячка и крафтинг зоната (Forge). Ако си събирал ценни материали още от Акт 2, тук можеш да изковеш изключително мощни предмети. Чисто ARPG.

Слонът в стаята: Линейност и Финалната присъда

За да бъда напълно обективен, трябва да адресирам нещо съществено. Това не е типичната книга-игра, в която изборите Ви ще влияят особено на глобалната наративна рамка. Книгата е 700 страници, но се усеща още по-дебела, защото реално минаваш през почти цялото съдържание. Изговаряш всички реплики с персонажите, минаваш през всички куестове… Разбира се, има няколко ключови места с по-значими избори (включително към финала), но като цяло това си е Diablo на хартия – наслаждаваш се на историята, докато мелиш противниците по що-годе предварително зададен път.

Финалът също страда от проблем с ритъма. Като авторова хрумка замисълът е страхотен, ще го помня дълго, но реализацията се случва твърде рязко. Липсва необходимото натрупване в предишните куестове на Акт 3, за да му придаде нужната тежест, което мен лично ме остави с леко чувство на разочарование на самия край.

Но въпреки това…

Книгата е абсолютен феномен.

Започнах я в началото на март и я приключих двайсет дни по-късно, навъртайки между 30 и 40 часа чисто игрово време! За сравнение, досега най-много (и това е абсолютният ми таван) съм отделял по 5-6 часа за една книга-игра, като средно минавам повечето за по час-два.

Destiny Quest: Heart of Fire е майсторски клас по хартиен геймдизайн. Епилогът заплита грандиозен сюжет и обещава мащабите на класическа фентъзи епопея за следващите книги. Това е заглавие, което едновременно ще задоволи глада ви за търсене на най-силните комбинации от екипировка и ще ви разкаже една сурова, мрачна история за пророци, демони и предателства.

Можете да закупите своя екземпляр и да разгледате поредицата на официалния сайт: Купете Destiny Quest от тук .

Публикувано за пръв път на блога на Прайм Геймс

Прикачени файлове:
book_with_notebook.jpg
character_sheet.jpg
dq-map-terral-jungle.jpg
excel_equipment.png
act-1-map.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, dredknight, Efix7, comics_ross, turbobobi, banskidedo

13 Апр 2026 15:33
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
DestinyQuest: The Legion Of Shadow #144954
Прекарах си страхотно с DQ3 и минах Акт 2 на един дъх, но въпреки това смятам, че DQ2 остава superior като цялостно изпълнение. Ето малко по-разбит анализ без тежки спойлери:

- Това, което тежи най-много в тази книга и я дърпа напред, са невероятните избори. За разлика от предишните части, тук има много алтернативи в самите куестове. От една страна това е супер за преиграваемост и roleplay, но от друга - over-achieving explorer-ът в мен буквално страдаше, че не мога да видя и събера всичко! :smile:

- Акт 2 хваща страхотно темпо. Историята е готина, финалът е много силен, а наративните дилеми са жестоки - просто изборите спрямо другите персонажи, които са добре развити, цялата динамика с твоята любима и борбата и дилемите, свързани с нейното оцеляване, или дали да пожертвам паладина, за да получа достъп до ковачницата, без която не само, че не може да изковем важен артефакт, който се пънем да съберем, а и губя цял геймплеен елемент да кова собствени предмети със съставки, които съм събирал, бяха много силни и въздействащи.

- А моментите, в които срещаш и взаимодействаш със собствения си герой от книга 2... просто изтръпвах от удоволствие!

- Харесаха ми много идеи, които авторът е вплел тук. Има доста новости и мини-игри - ъпгрейдваш много по-често предмети с руни и умения, участваш в състезание с шейни, които ъпгрейдваш, получаваш нови умения директно от повествованието. Проблемът е, че тук всичко това изглеждаше много по-разпиляно и не водещо до нищо съществено.

- Въпреки че книгата е страхотна, има няколко неща, които ме накараха да не я обикна толкова колкото DQ2

- Темпото в началото: пролога и Акт 1 ми бяха по-скучни, по-безлични. Като разсъждавам върху тях, се чудя защо. Хем имаше хубави моменти, но действието се развиваше бавно, леко безцелно и го нямаше онзи отличен ритъм от втората книга. Да не говорим за някои натрапващи се deus ex моменти.

- Никакъв challenge: Явно съм хванал някакъв напълно счупен билд с моя Rogue, но просто не усетих никакво предизвикателство в битките. С Mage-а в DQ2 непрекъснато растях като мощност, но пак трябваше да купувам колби и битките ме държаха на тръни. Тук не умрях нито веднъж за цялата книга. Битките бяха интересни като замисъл, но нулевата трудност уби тръпката.

- Loot системата имаше слаби моменти: Страшно много пъти наградите от някакви много епични encounters или разплетени загадки с предмети просто не струваха спрямо моя gear и реално нямаше какво да сменя, което убива малко от кефа в ARPG система.

Въпреки минусите в трудността и loot-а, историята, изборите и цялостното преживяване в Акт 2 за мен компенсират здраво и като цяло съм много доволен.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, dredknight, turbobobi, banskidedo

• 1
  • ...
  • 15
  • 16
  • 17
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
Time to create page: 0.323 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Землянинът (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • Today 12:03
    • Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към покол... (13 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Etom
    • Today 01:18
    • Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, к... (7 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от koldKat
    • Yesterday 16:35

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност