• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
Cult of the Pajoli (от поредицата Arcane Rites) - Simon Birks

• 1
  • 1
18 Авг 2020 15:27
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 222
Topic Author
Cult of the Pajoli (от поредицата Arcane Rites) - Simon Birks #136367
20200816_112302_2020-08-18-2.jpg

Сдобих се с Cult of the Pajoli след участие в Кикстартър кампанията на автора:
www.kickstarter.com/projects/simonbirks/...aph-fantasy-gamebook

Благодарение на участието си в кампанията получих освен книгата две черно-червени обикновени зарчета, отбелязка за книгата (удобна и приятна на вид) и подложка за чаша с илюстрации от книгата (много добра идея, приятно съм впечатлен).

На пръв поглед самата книга е с доволен обем (официални параметри: 350+ страници, 700 епизода), може би колкото едно от по-кратките Призвания, което за самостоятелно приключение е супер. Разстоянието между редовете и в края на страниците обаче е доста щедро, така че количеството текст всъщност не е чак толкова много. Отне ми може би около час и половина, максимум два, за да я изиграя. Разклоненията не са малко, мисля, че от тях може да се "изцеди" още около час игра.

Сюжетът и историята са класически: приключенец влиза на самоубийствена мисия в дънджън пълен с чудовища, като накрая го чакат не един, а няколко магьосника. По-конкретно става дума за главната героиня Дерилиън, която като малко момиче печели доверието на стара тайнствена жена в селото си, която ѝ предава знанията и уменията си. Дерилиън се превръща в нещо средно между ловец и приключенец. Преди да напусне селото си, получава от жената подарък - щит, който се казва Волков (да, не се шегувам) и който при произнасянето на името му излъчва светлина, която ще се окаже полезна в по-нататъшното тъмницолазене. Не е много ясно какво се случва после, но историята загатва, че Дерилиън скита, ловува, краде, убива и приключенства известен брой години. Илюстрацията на рицар в броня на корицата, както и фактът, че Дерилиън носи със себе си щит не се връзват с образа на ловец, като какъвто текстът на много места я описва. Абсурдният начин, по който звучи историята дотук, отговаря на логиката на цялостното повествование.

Истинското приключение започва, когато Дерилиън намира момичето Обишаа и го взима със себе си за паж/помощничка/ученичка. Обишаа бива отвлечена и разбира се, Дерилиън тръгва да я търси. В близкото селце, състоящо се от три (!) колибки, една жена ѝ казва, че Обишаа е отвлечена най-вероятно от Култа на Пайоли (нямам представа дали това би бил най-добрият превод за името, асоциацията ми беше през цялото време ту с пържоли, ту със соса айоли) и завлечена в близките пещери. Дерилиън влиза в пещерите и се почва тъмницолазенето.

Следват чудовище след чудовище, капан след капан, стая след стая. Приключението силно ми напомняше обикалянето из тъмниците на Диабло 1 и Магьосникът от Огнената планина. Въпреки че всеки около трети-четвърти избор е напред/наляво/надясно, не мисля, че е точно лабиринт, защото стигнах до края без да ми се налага да чертая карта.

Чудовищата са доста оригинални и може би най-силната страна на книгата, като класическите елфи, джуджета и тролове са сравнително малко на брой. Повечето са чудовища, които е явно, че авторът си е измислил (или поне аз не съм ги чувал преди). Илюстрациите са доста, според официалните данни над 40, като наистина имаше по една илюстрация за почти всяко чудовище и почти всяка ситуация, в която попаднах. Качеството им е сравнително добро, вкарват атмосфера и са приятни. Някои са даже доста яки, други са по-скоро задоволителни.

Стилът на писане, както и повечето избори, са сравнително наивни. Телеграфен стил на писане, който предразполага по-скоро към по-нататъшно изследване на пещерите и по-малко потапяне в атмосферата. Няколкото момента, в които авторът описва емоционалните състояния на Дерилиън, ми стояха изкуствено и насилено, но поради малкия си брой не успяваха да счупят играта. В повечето ситуации срещаш някакво чудовище, с което или директно влизаш в битка, или пък първо трябва да се отървеш от капана, който то ти е заложило. Евентуално имаш опция за разговор със създанието, което може да ти поиска предмет или да изпълниш някакъв негов куест, като тук изпълнението е доста простичко (имаш ли тоя камък? а, ок, на ти тогава тоя ключ) и има според мен много изпуснат потенциал.

Битките се състоят основно от мятане на зарчета, а "тактическите" избори се броят на пръсти. Уменията ми се струват леко небалансирани, а трудността леко завишена. Чийтнах само на последната битка, която беше някакво безумие, и завърших на -4 живот, като сигурно щях да бъда и по-зле, ако не бях прескочил последната битка. Апропо, последната битка. Освен че тя е безумно трудна, краят на книгата е доста слаб. Освен че ми стои доста претупан, той свършва в нищото, обещавайки по-нататъшно развитие на приключението в следващата книга от поредицата. Около 60% от предметите, които събрах, не ми свършиха работа и не разбрах къде се използват.

Накратко, ако търсите нелош тъмницолаз, наподобяващ донякъде Магьосникът от Огнената Планина, и не сте изобщо претенциозни към литературата, историята и изборите, а по-скоро искате да мятате зарчета, да се наслаждавате на приятните илюстрации и да прекарате един-два часа в хартиения вариант на убиване на време, както и да имате яка подложка за бира, това е вашата книга (подложката за книга обаче е само от кампанията).
Прикачени файлове:
20200816_112302_2020-08-18-2.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, Ал Торо, Shin, Monevwww, alamo, comics_ross

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

25 Окт 2020 21:01 25 Окт 2020 21:07 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Cult of the Pajoli (от поредицата Arcane Rites) - Simon Birks #136680
Накратко, мога да кажа, че Явор е изчерпал нещата. Книгата е в класически "Битки безброй" стил, за добро или за лошо - стаи със места за претърсване и противници за биене. Сюжетът го има, колкото да има обяснение накъде си тръгнала, литературата е с дълбочината на мозъчните гънки на Бойко Борисов, а в изборите ще я карате по- на сляпо от Кризисния щаб за борба с коронавируса.

Но този път негативите се изчерпват с това. Книгата има смислен баланс на трудността и алтернативни начини да си "решиш проблемите", макар пак да не е лесно, най-вече финалното изпитание - иначе до него се стига сравнително лесно, може и от първия път, но за да го минете, трябва да сте посъбрали това онова (макар да е по мек начин, тук в общи линии трудността е такава, че ако нямате нужната екипировка, то може да считате, че сте се провалили; и пак, това е по-готин похват от това да ти кажат "Ако нямаш това и онова, умираш", още повече, че има алтернативни начини да се сдобиете с каквото ви трябва). Създанията и сцените са много креативни, само тук там има по някое клише като скелет или трол. Проверките са така направени, че почти винаги да успявате, но то дори и така трудно ще я минете, т.е. това е смислено балансирано. Оформлението е страхотно, има страшно много илюстрации на добро ниво + малки разделителни -> толкова щедър е направен предпечатът тук, че ако махнем всички графични елементи и илюстрации и понамалим отстоянията съм сигурен, че текстът би влязъл на 1/2 от този обем. Разделителните са използвани така, че не само да не се пренася епизод на нов разтвор, ами дори и на нова страница на същия разтвор и всъщност, макар и да е разхищение, е доста приятно.

Като цяло, книгата е добро попадение за феновете на този тип книги-игри, (за мен) значително по-добра от средностатистическите ББ, но в никакъв случай нещо, което пък да привлече и читатели, които не си падат по "тъмницолазите" / зарометачница. Да, свършва в нищото, но то не е като сюжетът да е водещото и без друго. Аз лично мисля да продължа да подкрепям поредицата, дано да се завърши.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

26 Окт 2020 13:52
myzE4
Посетител
Посетител
Cult of the Pajoli (от поредицата Arcane Rites) - Simon Birks #136692
Благодаря за мнението, сериозно се колебая дали да я потърся. Ако някои има още детайли, които иска да сподели, ще ми бъде по-лесно да преценя.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (20 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от kiril_ps
    • Today 20:18
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 11:21
    • Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Yesterday 19:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg