• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Форумни игри
/
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
13 Юли 2011 00:13
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Topic Author
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #18936
Приблизително 1680-та. По това време в действителност организират масово помохамеданчване на региона, свързано с грабежи, палежи, разрушаване на църкви и т.н.; като цяло условията за живот в Османската империя стават почти нетърпими – ангарията е приета като закон, данъците скачат много, хората масово напускат домовете и земите си, за да се крият в тайни убежища по планините. Периодът е подходящ, вкарани са големи (относително) армии, които да „размажат” местното население. Хайдутлъкът става сериозен в региона. Някои села се обединяват и бягат и се крият заедно.
Естествено, "паралелно-историческата" КИ тук няма да остане много вярна на реалната... или поне на известната... история.

Регионът: Колебая се между "а-ла Асеновградско" и околностите на Разлог.
Разлог е реалната историческа обстановка от въпросния период. Асеновградско ("ръбът" на планината спрямо долината) пък дава повече възможности за масови битки на открито. И в двата случая обаче е необходима допълнителна информация. Някой да има познат историк с интерес във въпросния период? Аз тия дни ще започна да разпитвам приятели и познати от Разложко и региона...

Тестов въпрос около играта като геймплей: както аз го виждам, има добра възможност за разиграване на две нива - както "плоски" битки за любителите на историята като история, така и за схеми по карти за онези, които се интересуват от сложните битки. Някой интересуващ се да помага с карти и схеми? Имам предвид с оформянето на картите и тестването на схемите.

И - както аз го виждам, играта ще е разбита (първоначално) на модули, свързани с едно основно "котвено" събитие, като ще се публикуват модулче по модулче и ще се коригират според предпочитанията на публиката, след което модулите ще се връзват... може би в отделна тема?... и епизодите ще се разбъркват след като минат читателска корекция.
Другият вариант е да са номерирани разбъркано поначало, но да се публикуват само свързаните с дадения модул номера, а в отделната тема да се поставят по местата си - така първоначално там ще има много празни, запълващи се с времето епизоди.
Други предложения и идеи?

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Юли 2011 19:19
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #19180

Verge Dreamond писа: писа:
И - както аз го виждам, играта ще е разбита (първоначално) на модули, свързани с едно основно "котвено" събитие, като ще се публикуват модулче по модулче и ще се коригират според предпочитанията на публиката, след което модулите ще се връзват... може би в отделна тема?... и епизодите ще се разбъркват след като минат читателска корекция.
Другият вариант е да са номерирани разбъркано поначало, но да се публикуват само свързаните с дадения модул номера, а в отделната тема да се поставят по местата си - така първоначално там ще има много празни, запълващи се с времето епизоди.
Други предложения и идеи?
Ако приемем, че историята ще се създава пред очите ни - май първият вариант ще спести повече грешки...

По другите питания - не познавам; не ме бива в рисуващата част.

The more answers you're full of, the fuller you are of yourself.
Care-full! Your gonna choke and suffocate!
:/

16 Юли 2011 03:31
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #19388
Такааа, първо да спомена, че веднага кандидатствам за тестър на всякакви схеми свързани с битки :D
Второ, ако имаш желание, мога да разровя историята на тоя период, но какво ти трябва?
Трето, съжалявам, но не схванах, какво точно трябва да е модул в случая?

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

19 Юли 2011 09:19
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #19766
Модул ми се ще да нарека "самостоятелна" част от линейния сюжет - т.е. парче начало и с край вътре в себе си (и съответните по-дребни подобни модулчета вътре в него).
Примерно, в случая с Горяни: Модул 1 ще е от събуждането на Горан на Гьоза на следващата сутрин до срещата му с Вълчан следобеда. Независимо от случващото се между двата "маркера", те са залегнали в сюжета и изборите не могат да ги променят.
Що се отнася до схватките - супер! Надявам се до 2-3 дни да имам окончателно избистрена концепция за бойната схема и да я пусна за обсъждане и преправяне. Като цяло, първият модул е конструиран, ще почна да го наливам с текст в скоро време.
За историята... не знам още какво ми трябва - вероятно неща, които не са качени в интернет. Още си изпълнявам рутината по подготовката: облекло, външен вид, начин на живот, такива щуротии. Всичко по-необичайно за периода е интересно - рецепти за баница :D , какви шевици са се правили в района и коя какво е обозначавала, схеми на манастирите в района и на селата от онова време... много неща ги няма в интернет - което е нормално де, то за Средновековието в Европа трудничко се намират материали, а за нашето си конкретно османско иго интересът е в МНОГО пъти по-малък...

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

12 Авг 2011 19:25
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #23984

Verge Dreamond писа: писа:
Някой интересуващ се да помага с карти и схеми? Имам предвид с оформянето на картите и тестването на схемите.
Силно се интересувам от рисуването на карти и схеми. Особено на битки! Предлагам си услугите... Само дай указания и предпочитания и уточни стил... а бе ако посочиш примери "искам като това" ще е идеално.

12 Авг 2011 20:06
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1530
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #23989
Предполагам, че ще трябва някаква стратегическа карта по която да се движи действието:

И куп тактически / биткаджийски карти пак в зависимост от сюжета. Може да има карта за конкретно село, група села, или да пратим героя из езерата да се шляе и да лови самодиви.

:)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

12 Авг 2011 20:44
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #23999
Мда, нещо такова :D
Сори за забавянето, но ми се попрекрати отпуската и натрупаната работа малко ме... емна, така да се каже, а и все още рисърчвам. Мисля да не се престаравам все пак де, но...
Реално погледнато, ще ходи героят да лови самодиви (образно казано) най-малкото защото поне аз не успявам да изкопая карти от онова време; не съм напълно убедена, че има такива - поне не и качени в нета. Ненапразно питах дали някой познава историк с интерес към конкретния период.
Но, естествено, все пак не се прави достоверен исторически роман, така че накрая ще махна с ръка и ще карам по-фентъзийската просто.
Някои неща обаче няма как да се прескочат - схематика на манастири например, схематика на село от онзи момент, такива щуротии. Досадната част, един вид.
Много се съблазнявам вместо Горяните/Стопаните/Караконджулите да метна един доста по-лесно изпълним проект от рода на "Тройка мечове", но все още си удържам на желанията.
А и Вампирите отнемат време... ама там поне могат да се изровят достатъчно от нужните материали лесно и удобно.

12 Авг 2011 21:14
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #24005
БЪЛГАРСКИ МАНАСТИРИ, част 2:
www.bezpolezno.com/_us/_userfiles/file/8czhm.pdf

Българската култура XV-XVII век:
www.kaminata.net/balgarskata-kul ... 20403.html

Форум: Средновековие
forum.boinaslava.net/forumdispla ... E%E2%E8%E5

Религия, бит, култура XV-XVII век
www.referati.org/religiq-bit-kul ... 997/ref/p1

Българска архитектура: Архитектура на българското възраждане
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1% ... 1%80%D0%B0

Трябва си обиколка по тези места. Снимки тук-там да се направят - зиме, лете.

<!-- w --> www.horo.bg <!-- w -->

12 Авг 2011 21:35
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #24010
Конкретно за този период и конкретно за тези два региона съм почти сигурна, че можеш да намериш подробни карти само в исторически монографии. За Разложко вероятно могат да се намерят някакви австрийски военни карти (щото по това време Австро-Унгария е най-големия противник на Османската империя и понякога австрийски войски навлизат и по българските земи) и карти на западни пътешественици. Турските карти са по-редки, а и не знам дали може да се открие достатъчно подробна карта точно на регионите, които те интересуват. За съжаление не мога да ти препоръчам конкретна книга, щото през тази тема съм минавала малко по допирателна - знам приблизително какво има или може да се открие, но не съм го човъркала лично.
За такива неща като история на конкретно селце или област в планината е по-вероятно да намериш нещо в местни краеведски издания, отколкото в трудове на професионални историци. Знам че Хайтов освен художествена литература е понаписал 2-3 книги с историята на няколко села от родопската яка, някои от които ги е имало и по турско време ( но дали ги е имало още от 17 век - нямам идея).

От друга страна, можеш да разчиташ поне на два ориентира, които не са променили мястото си и могат да си ги вземеш и от съвременна карта - Бачковския манастир и Рилския манастир.

А от трета страна, ако ще има самодиви и змейове, историческите факти по-скоро ще ти трябват за атмосфера (шевиците и манджите са добър подход :mrgreen: ), а не за фактология, както се казва. :geek:

Гледам и не вярвам на ушите си!

12 Авг 2011 22:18
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #24019

Трябва си обиколка по тези места. Снимки тук-там да се направят - зиме, лете.

Да, именно. В Разлог съм около 15-ти октомври, ще нося фотоапарат. За Асеновградско не знам още, ще се опитам и там да ида. Повече ми харесва като обстановка просто. Мерси за линковете.

А от трета страна, ако ще има самодиви и змейове, историческите факти по-скоро ще ти трябват за атмосфера

Ъъъ, не, няма да има самодиви и змейове. Гаранция. Но иначе да, именно манджите и шевиците имам предвид като "по-фентъзийно".
И да, напълно наясно съм, че с ровене само в интернет няма да стане, трябва си голяма библиотека и тъп и упорит труд, а аз нямам време за това. Ако целя историческа достоверност де. Иначе - манджите, шевиците и т.н.

03 Сеп 2011 01:03
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #28258
Помисли и за варианта Чипровци. През цитирания период и по-точно 1688 година е Чипровското въстание, когато целият регион е бил почти обезлюден, след като въстаниците и техните семйства са били избити и поробени. Стратегическо място е заради добива на руда и най-вече на злато от река Огоста. Теренът е типично "хайдутски"- пресечен, с много проходи, клисури, възвишения и тн.
Тук малко повече информация.
fond13veka.org/new/index.php?option=com_...-02&Itemid=5&lang=bg
Конкретната ти алтернативна история може да бъде самата подготовка на въстанието, самото въстание и алтернативен финал :) Има доста място както за индивидуални битки, така и за сблъсък войска/въстаници.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

03 Сеп 2011 19:29
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #28337
Мда, това също е много готин вариант, макар че превръща проекта в... по-голямо нещо. По-мащабно и съответно - по-проблемно.
Ще помисля.

06 Сеп 2011 18:40
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #28531
Я скив тука за бързо инфо:

Горянското движение или Горянството е въоръжена съпротива срещу установения в годините след деветосептемврийския преврат в България комунистически режим, съществувала в България от 1947 до 1956 година. Участниците в това движение са наричани горяни и то е първото съпротивително движение срещу комунистически режим след края на Втората световна война.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% ... 0%B8%D0%B5

Да не се обърка едното с другото ? Взето ли е предвид ?

07 Сеп 2011 00:19
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #28556
Efix7, имаше доста разгорещени разправии за горяните като название преди няколко месеца. Аз и някои други потребители изтъквахме същите съображения.

07 Сеп 2011 19:29
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
ПРОЕКТЪТ - тема за тестове и коментари #28646
Е значи са взети в предвид.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Форумни игри
/
Time to create page: 0.124 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• САЩ`94 (4 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от lagrestin
    • Yesterday 15:40
    • Ледено Безмълвие (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Върджил Дриймънд
    • от Вилорп
    • Yesterday 12:35
    • Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (7 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • Yesterday 10:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност