• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Форумни игри
/
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема)

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 14
  • 1
  • 2
  • 3
  • 14
21 Окт 2011 09:15
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Topic Author
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34520
Човече аз се включвам на 100% тука. Историята е страхотна и искам да разбера до край какво се е случило.

За уменията които предлагам да почнеме са:

1.КИБЕРНЕТИКА: Способността да програмираш компютри и да боравиш с тях – една общо взето забравена наука в апокалиптичния свят на двайсет и трети век.

Защото си мисля, че все пак ще трябва да се разправяме с компютри.

2. ПИЛОТИРАНЕ: Способността да управляваш всякакви возила – от въздушна шейна до звездна совалка.

Имам чуството, че ще ни се наложи да летиме, към главния компютър, а той както разбрахме си има ядрени оръжиица.

3.
ИЗМАМНИЧЕСТВО: Умения за промъкване и шпионаж: джебчийство, отваряне на ключалки, спотайване в сенките.

Може да се наложи да влизаме взлом за да набавиме някои важни документи.

4. ИЗВЪНСЕТИВНО ДОЛАВНЕ: Способността да усещаш заплаха и да четеш чужди умове. Трябва да притежаваш надсетивен събирател, за да използваш това умение.

Може да ни помогне в напечени ситуации.

Чакам и други включвания, за да разясниме, кои умения ще са ни нужни.

Избери своето приключение

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

21 Окт 2011 09:24
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34521
Аз съм за оцеляване, извънсетивно долавяне, естествоизмяна и lore (тук преведено като ука)

21 Окт 2011 10:48
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1098
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34523
Аз да предложа леко промяна по пониятията:

КРАТЪК РЕЧНИК НА УМЕНИЯТА

БЛИЗЪК БОЙ: Употребата на редица бойни изкуства, включително елементи от карате, джу-джицу и тай-чи.
Бияч - кратичко и ясно

ЕСТЕСТВОИЗМЯНА: Способността по умствен път да се въздейства върху обичайните природни закони. Похват по-бавен и по-малко надежден от ИЗВЪНСЕТИВНО ДОЛАВЯНЕ, но понякога с чудодейни последици. Трябва да притежаваш надсетивен събирател, за да използвашш това умение.
Псилон - вярно че е чуждица но другия вариант е магьосник, а света май не се води баш фентъзи =)

ИЗМАМНИЧЕСТВО: Умения за промъкване и шпионаж: джебчийство, отваряне на ключалки, спотайване в сенките.
Крадец - поне според описанието доста точно отговаря.

ИЗВЪНСЕТИВНО ДОЛАВНЕ: Способността да усещаш заплаха и да четеш чужди умове. Трябва да притежаваш надсетивен събирател, за да използваш това умение.
Екстрасенс - нещо дето сме го гледали по телевизията че баш с това се занимават.

КИБЕРНЕТИКА: Способността да програмираш компютри и да боравиш с тях – една общо взето забравена наука в апокалиптичния свят на двайсет и трети век.
Хакер - кибернетиката всъщност няма нищо общо с описанието дадено тук. Докато Хакерът си разбира от нещата, може Програмист да се ползва за най-точно, но на дали нашата мома ще твори нещо.

ОЦЕЛЯВАНЕ: Дарба, която ти дава възможност да се справяш в местности без подслон и безлюдни: гори, пустини, блата, планински върхове.
Горянин - какво по точно от това за някой подвизаваш се по гори паланки и евентуално мандри.

ПИЛОТИРАНЕ: Способността да управляваш всякакви возила – от въздушна шейна до звездна совалка.
Пилот - Първо си мислех за Шофьор, ама той е по скоро за наземни единици.

ПЪРГАВИНА: Способността да изпълняваш акробатични номера, да бягаш, да се катериш, да балансираш и да скачаш.
Акробат - ами то самото описание си го казва това.

СТРЕЛБА: Вещина в далекобойните оръжия. Трябва да притежаваш заредено лъчево пушкало, за да използваш това умение.
Стрелец

УКА: Съчетание от история, митология и общи познания, което ти дава добра основа за разправяне с незнайното.
Учен/Еродит - виждам заиграваката с липсващата първа сричка, ама докато не ми обърна внимание Иво че идва от lore и го проверих в гугъла и идея си нямах какво е.

УЛИЧНА ОПРАВНОСТ: С това умение никога не се губиш в града. Онова, което другите разглеждат като мръсотия и напасти на улици със слабо неоново осветление, за тебе е дом.
Гражданин/Гамен - човек от града, принципно съм за второто за да покаже че нестава дума за някой от „богатите”.

ХИТРОСТ: Способността да мислиш в движение и да изнамираш остроумни похвати за измъкване от неволи. Полезна в безброй ситуации.
Терикат - ето една чудесна нашенска дума освен това май се среща и в други книги на авторът =)

Аз бих заложил на Хакер, Гамен, Псион, Терикат
Хакерът, ако се наложи да се срещаме със Свирчо.
Гаменът, защото все ще трябва да търсим информация от някъде, а май такава има само в градовете.
Псион, защото да играеш с законите на физиката винаги е забавно.
Терикат, за да не се налага да нощуваме на открито или да опраме до някое умение което ни липсва.

Да участвам и тук, ама ударете по един глас и в пътя =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

21 Окт 2011 13:24
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34526
Спас пак се ебава с преводите... Преводът си е достатъчно готин.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

21 Окт 2011 14:59
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34532
Да почакаме и други да се включат относно избора на герой /умения. Ако до края на деня няма други предложения, ще започнем с избраните от Танер.

Вилорпе, в този случай не съм склонен да приема предложенията ти за терминологията. Имената на уменията в превода ми са пределно близко до оригиналния смисъл. Хакер, гамен и прочее са названия на типaж, не на отделни умения. Да не говорим за "горянин", което е съвсем далеч от Survival.

Преводът се стреми към смислова близост, буквалността и жаргонът обаче няма да ни помогнат. Все пак малко разяснения за някои думи:
- Купища (англ. scads; в ед.число значи "голямо количество на едно място")
- Извънсетивно долавяне (англ. Esp = Extrasensory perception); на български "есктрасенс" е лице, заето с разни (лъже)лечителски и гадателски практики, не умение за виждане на неща извън обхвата на петте сетива
- Естествоизмяна (англ. Paradoxing) - в книгата става дума не за изказване на логически противоречия, а за временно променяне на природните закони или действия "напук" на тези закони, както личи от описанието в Речника.
- С "Ука" превеждам англ. Lore. Ука е естествена българска дума, народна, не съм търсил заигравка с "наука", при все че е лесно да се изтълкува така. Използвана е в книжнината в края на деветнайсети и в първата половина на двайсети век.Тази дума може да означава най-общо учене или учение, както и сбор от научени неща или учения (наука), отделни дейности по научаване на нещо (урок, лекция). И най-главното: използвана е като съставка за българския превод на folklore - народоука. А в книгата в значениетон на Lore се включва идеята за народни предания, поверия, а от друга страна и "общо знание". Така че по-сполучлива дума от "ука" няма.

Свир - тук е най-трудно. Трябва да се възприема като "майка" (по-скоро мащеха), така че е в женски род. На български обаче не може да се напарави смислено съкръщение с посоченото в текста значение (сложно устройство с изкуствен разум, което да действа върху цялото земно кълбо), което да завършва на А, за да показва ясно, че името е женско. И все пак последната дума, която съставя името, Разумност, е в женски род, така че горе-долу сме го докарали до Gaia, което трябва да подсказва някаква веселост, но изкривена - прави си лоши шеги с човечеството.

21 Окт 2011 15:14
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34534
Само за няколко неща ще си позволя да се обадя, защото ми се е налагало да ги превеждам покрай РИ:

Ука или Lore, може да се стане Познание.
Extrasensory perception е често практика да се превежда като "Шесто чувство".
Paradoxing спокойно може да е и като Парадоксване :D но това го споменавам като шега, да уточня.

Механизъм (за)
Анaлитично
Йонизиращо
Климатично
Акумулиране

:P

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

21 Окт 2011 17:00
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34539
А защо трябва да е майка станала мащеха? Свирчо си е много яко и игриво просто майката я заменяш с баща и воаля. Мащеха ---> Пастрок.

Ръкопашен бой - близък бой не е същото
Парадоксалност
Подмолност
Шесто чувство - и аз щях него да предложа, но предпочетох всичко да е типажи в предишния пост.
Хакерство
Приспособимост - не е точно но е по добро от оцеляване което ми навява асоциации с хлебарките след като ги настъпиш, на английски също звучи тъпо. може още малко да се помисли.
Пилотски умения
Акробатика
Точност - то от описанието става ясно че е за стрелба
Познания - На хам е добре предложението, а Ука го чувам от теб за пръв път акото горяните антикомунисти на Лисето. Освен това е архаизъм, а говорим за 2300-та.
Знания за града
Хитрост

Да не решиш че се заяждам нещо, търся възможност за подобряване на превода просто.

Цвят за модериране

21 Окт 2011 20:19
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34544

hameleona писа: писа:
Само за няколко неща ще си позволя да се обадя, защото ми се е налагало да ги превеждам покрай РИ:

Ука или Lore, може да се стане Познание.
Extrasensory perception е често практика да се превежда като "Шесто чувство".
Paradoxing спокойно може да е и като Парадоксване :D но това го споменавам като шега, да уточня.

Механизъм (за)
Анaлитично
Йонизиращо
Климатично
Акумулиране

:P

Моите разбирания за добър превод включват употреба на колкото се може повече от възможностите на българския език и изключват буквалното предаване с кирилица и наши наставки на английски глаголи и отглаголни съществителни.

"Шесто чувство" е безумен русизъм и ме дразни. На български (за разлика от руски)чувство е едно, а сетиво съвсем друго. Става дума за шесто сетиво (sixth sense); телесните сетива са пет, не чувствата (те са безброй). Да, твърде разпространено е, но за мен е явна безсмислица. Освен това аз съм се придържал към значението на английски термин (ЕSP) и съм го предал пределно равностойно.

"Парадоксване" е възможно и дори най-лесния начин да се измъкнем, но превод ли е изобщо ? Парадокс по принцип означава нещо, което е против или извън разума / логиката. Като галогол на английски значи правене на нелогични (съдържащи логически противоречия) изказвания. Но така не би се разбрало за какво става дума. Защото под Paradoxing Морис разбира въздействие върху естествените закони в света, а не изказване на противоречиви твърдения.

"Познание" е твърде обичайно и неопределено, защото и умението за оправяне в градска среда, и кибернетиката са вид познание. Освен това Lore е от същия корен като learn. Lore eтимологично значи същото като Ука ([/u]етимология: O.E. lar "learning, what is taught, knowledge, doctrine," - от староанглийски "учене, това, което се преподава, знание, учение"), така че ука пак си е много точна. Lore не е knowledge. Старинна дума е, както и "ука" (нашата дори е малко по-скорошна).

За "Майка" - добър опит по принцип, но думичките ти не отговарят на значението на Global Artificial Intelligence Assembly (моите отговарят на 95 %, като само съм променил мястото на последната съставка от названието), а и Gaia не е така просто и ясно като "майка".

"БЛИЗЪК БОЙ" е Close combat. Не знам в четирите книжки от "Ново поколение" дали английската дума е била същата, там има "Побойничество", а "ИЗМАМНИЧЕСТВО" при тях е "МОШЕНИЧЕСТВО", но тази дума се отклонява твърде много от определението на Морис за това умение в "Сърцето" (защото става дума и за това да оставаш незабелязан, не просто да фалшифицираш). Agility включва не само акробатика, но и бягане и изобщо движение. Това си е тъкмо ПЪРГАВИНА. Не е "ловкост", както са го превеждали от "Сова".

Разбира се, не искам да омаловажавам опита ви с игрите. Но аз доста се потрудих и не мога ей така да си задраскам работата с "нормализиран" превод. Няма да е загуба, ако срещнете някоя и друга непозната българска дума. Напротив. Общият смисъл на текста си е силен в този му вид.

21 Окт 2011 22:01
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34551
На мене превода на уменията ми харесва.

Преди да вземеме първия избор, какво стана с уменията, с кои умения почваме, защото се видяха различни избори.

21 Окт 2011 22:19
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34552
С твоите почваме.

Цвят за модериране

21 Окт 2011 22:58
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34557
Впрочем защо не го направиме на анкета, така по бързо ще стигнеме до консенсус?

21 Окт 2011 23:15
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34558
vg, не съм тръгнал да се заяждам, просто споделям опит. Няма да превръщам темата в спор за буквален/смислов/наложен превод на термини. Просто дадох свойте пет стотинки ;)

22 Окт 2011 01:44
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34565
[offtopic]Добре, Хам, разбрали сме се.[/offtopic]
Пуснах еднодневна анкета за Уменията. Гласувайте разумно, че тоя персонаж има да го водим през големи страхотии.

Междувременно можете да прочетете и първия епизод, който не завършва с избор на Умения, но все пак може и да породи определени очаквания за приключението.

Аз пък сега довършвам побългаряването на картата към играта.

23 Окт 2011 20:08
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34603
Избрахме уменията. Данните на героя ни са посочени в подписа ми. Сега казвайте какво да правим в първия епизод: да пътуваме ли заедно с Бохе или без него ?

Над първия епизод има препратка към файл с картата към приключението. Ще трябва да я гледаме занапред, когато избираме посока. Географските названия обикновено са леко видоизменени имена на съществуващи места. Като цяло съм следвал приумиците на Морис.

23 Окт 2011 22:55
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
СЪРЦЕ ОТ ЛЕД от Дейв Морис (Коментарна тема) #34608
Не знам. Но този може да е от онези терористи които се кланят на онзи метеорит. Дали не е по-добре да го разкараме?

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 14
  • 1
  • 2
  • 3
  • 14
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Форумни игри
/
Time to create page: 0.078 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (31 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от kartacha
    • Today 22:51
    • Февруарска форумна среща - да се преброим. (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 14:18
    • Кой какво слуша в момента (997 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Yesterday 19:33

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg