• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Бъдещи проекти
/
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
04 Юли 2011 01:37
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 638
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17839

hameleona писа: писа:
Аз пък не мога да разбера, защо (след като тъй или иначе ще се гаврим с митичния им образ), трябва да има гадни и не-гадни. ;)
Същество, което е мъртвец и се храни с кръвта на убити от него хора, от гледната точка на човека не виждам как може да бъде добро.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Юли 2011 02:21
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17841

Meriadoc писа: писа:

hameleona писа: писа:
Аз пък не мога да разбера, защо (след като тъй или иначе ще се гаврим с митичния им образ), трябва да има гадни и не-гадни. ;)
Същество, което е мъртвец и се храни с кръвта на убити от него хора, от гледната точка на човека не виждам как може да бъде добро.

След като се гаврим тъй или иначе с митологията, кой каза, че трябва да убива? Всъщност, вампира пие кръв, за да живее. Да не говорим за най-лесното (хапеш, пиеш две-три глътки и търсиш следващия), щото да приемем, че всеки ухапан става вампир (абсолютно безсмислено, ако не ги избиват с хиляди, просто хора няма да останат) или нещо от рода. Пускаш кръв с нож, сипваш в чаша, пиеш, а убодения се превързва.

Предимството да си даваш от кръвта? За какво ми е лорд, като мога да имам вампир-лорд. Айде, който смее да го атакува. А и излиза по-евтино от другите лордове, щото не спи, не яде и (теоретично) не ходи по жени. Пък върши същата работа.

Изобщо идеята за Х е зло, а У е добро, винаги ми се е струвала безсмислена. Няма добро и зло. Меча нещо добро или нещо зло е? Силата на Херкулес нещо добро или нещо зло е? Вампира се приема за зъл, защото се приема (не знам защо), че убива като се храни. Което противоречи на най-обикновената логика, освен ако тоя вампир не се храни нещо от рода на веднъж месечно или годишно.

Даже е прекрасен обект за Драма (тм) в произведение - вечната борба с постоянния глад, желанието да забиеш зъби в най-близкия човек, с което трябва да се бориш всеки ден (или нощ)... Аааа... Ето такова нещо ми се иска да прочета. А не стандартния алгоритмичен и безидеен вампир, който е там, за да бъде готин (тм) и зъл (тм), защото "така трябва" (тм).

Та така де. Направиш ли ги логични, вампирите си стават просто нормални хора. Ок, може би по-податливи на някои неща от нормалните хора, но все пак - мислещи разумни същества.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Юли 2011 07:27
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Topic Author
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17843

Meriadoc писа: писа:
Любопитно ми е защо се е наложил този стереотип, че вампирите са добри, а върколаците лоши. И двете фракции са си изродски изчадия и самата идея да има добри от тях ми изглежда наивна, а въпросното налагане на вампирите - досадно. Не съм почитател на битки между върколаци, вампири и вещици. От посочените сюжети, би ми харесала модификация на Голиат, където въпросният е човек и е нападнат от вампирите, които са гадни, а върколаци изобщо отсъстват.

Не обещавам твърдо, но таз модификация няма да се случи. Съжалявам. Чакай, не, лъжа, НЕ съжалявам за което.
Налагането на вампирите като добри наистина е досадно. Тук важи правилото за извънземните раси във фантастиката: 98% от писателите, да не кажа 99%, не си дават труда да гледат на тях като на "различни от нас" и ги превръщат на хора с повече ръце/очи/опашки и прочие атрибути. Което е основната причина огромната част от фантастиката, в която става дума за взаимодействие между нас и извънземни, да е помия. Другите видове същества - било то извънземни, вампири, върколаци и прочие - не са като нас, ДОРИ ако имат същия брой ръце/очи и т.н. Наивно и глупаво е да се смята, че мисленето, реакциите, мотивацията и всичко останало, дето ги одушевява, има дори най-малка прилика с нашето.
Така че, чисто принципно, де що е вампир, върколак и извънземно... просто е различно от нас. Не добро или лошо, просто различно. И който автор успее да предаде това пълноценно - печели. Който не успее... не пичели За справка - Треи Пратчет в най-любимата ми книга (за кунгите, шандите, хората и тераформираната вселена).

Иначе, уточнение, и двете ми се пишат. А и с горе-долу същия ентусиазъм ще пиша и за една камара други неща, може би без Конан (обичам Конан, да не ме разбират погрешно конан-феновете). Идеята на анкетата е малко по-друга обаче.

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

04 Юли 2011 08:13
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17846

Lachdanan писа: писа:
...Образът на вампира се доближава до този на змея, т.е. стопанин. Което го прави обичан, като пазител и мразен, защото никой не обича хазяина :)

Не мога да се въздържа и с многозъба усмивка ще добавя, че на мен лично от българската митология най-много ми пасват така наречените "горяни" - пак форма на змейове/таласъми.

РАБОТНО ЗАГЛАВИЕ: ГОРЯНИ
Вече цяла неделя ветровете разнасяха миризмата на пожарите. Не ми трябваше горско обоняние да ги подуша, нито можех да се заблуждавам, че тази година в долината са подранили с палежите на стърнищата. Тази утеха я оставям на селяните. А пък аз какво друго да сторя, освен да се кача на Гьоза снощи?
Не бързах: накладох си огън под козирката на скалата. Мнозина преди мен бяха слагали дръвца в окаденото огнище, откъдето ни дим, ни пламък ще се види в долината. Опекох си парче сърнешка плешка, похапнах го докато още тече сок от него и го полях с глътка-две попско вино. Наистина не бързах. Можех да се кача на скалата още като взе да пада здрач, но изчаках да се стъмни съвсем.
Помня, Гроздан Кьоравия ме доведе тук преди има вече двайсетина лета и ми нарече всяка неделя след службата в манастира да се качвам до горе и да гледам за турчулята. Що сладка приказка се е извъртяла на Гьоза с малцината, които ми се броят за приятели...
Когато се стъмни и звездите заблещукаха ярко в паницата на небето, полека се покатерих горе и се загледах в долината. Вече цяла неделя, както казах, ветрищата разнасяха миризмата на пожарите. И орел не ми трябваше да бях, та да ги видя. Тя не, че мечката има по-силно око от човешкото...
Идваха. И съдейки по огньовете, които бяха напалили по пътя си през ширналата се долина, не бяха дошли само данък да събират или заплахи да сипят. Армия бяха насъскали, гадовете ниедни. Тоя път нямаше да ни се размине. И жетвата нямаше да свърши, доде придойдат. Тъй щеше да си изгние хлябът на нивата, ако не го запалят преди туй.
Поклатих глава, отпуснах се на четири крака на още топлата от слънцето скала и изръмжах. Пак поклатих глава. Мечката ме напираше изотвътре да се ядосам, но усещах само хлад в сърцето. Много време беше минало, откак турчулята ме прогониха насам, но ей ги на – нямаше покой и къде да се скрие от тях човек. Бяха ме догонили.
Пак изръмжах и се залюлях наляво-надясно. Мъчеше се да ги уплаши мечката...
А, да. Горан ме викат. Горянин съм. Мечок.

Горяни. Викат ни още и змейове. Чувал съм да ни наричат и таласъми или караконджули. По-рядко: Стопани. Ако питате старата Коматица, много зло може да разкаже за горяните. Де да знам. Гроздан се кълнеше, че с пръст не я е пипвал. Неживи сме според нея, прокълнати от гроба. Всеки път като ме види под манастирската лоза с отец Илария, прави кръстен знак, плюе през рамо и бърза да избяга. Обаче истина е, че ако опре ножа до кокала, при Стопанина ще идеш да потърсиш защита: вълци дошли в стадото, турци мома отвели... И старата Коматица съм крил в пещерата, тъй да се знае: кога последно минаваха мъжки рожби да търсят, за еничари да ги вземат. Половин село изгориха, другата половина не можаха – събрахме се осмина горяни и никой от турчулята не се върна, макар чакали да водеха със себе си.
Вярно, случва се горяните и зло да сторят. И човек да убият. И мома да залюбят и да откраднат. И лудост се случва да ги сполети... Ама за туй не е нужно да си зла хала я. Не сме немъртви – и прокълнати не сме. Е на: в църква влизам, свещ паля; ако съм сторил грях, ще да се изповядам. Друга ни е тегобата. И не е права Коматица, че от много мъка и болка на караконджо ще се обърнеш. Макар че без болка и без мъка няма при горянин да идеш, дом и семейство да изоставиш... От всичко се отричаш, ако хванеш гората. Не е хайдутлък това я, от време и до време.
Права е Коматица за едно: не му е работа на човек и животно по пълна луна навън да стои. Тогава е времето на Стопаните да скитат, да ловуват и да пируват. Дойде ли тая нощ, обръщаме се на зверовете, които сме –и тежко на оногова, който е замръкнал на пътя ни. И от Бъдни вечер до Йордановден е караконджово време... По нашия край, мечи следи ако видите в снега, да знаете – аз съм бил. Горан е минал оттука.

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

04 Юли 2011 08:45
featbeast's Avatar
featbeast
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17848
Гласувах за Елфите, че нещо ми писна от тези вампири. Пък и това с вампирите ми прилича на нещо средно между Подземен свят и Блейд, не че има нещо лошо но.... стига с тези кръвосмучещи изроди. То не бяха Здрач, Дневниците на вампира, Истинска кръв и какво ли още не... Дайте малко път и на Леголас ;)

"A day without laughter is a day wasted."
Charlie Chaplin

04 Юли 2011 11:38
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17858
И "Горяни" ми харесва. Стегнат стил, добре поднесена "фонова" информация. Има и от оная приказност в изказа, за която примирам. :)

То същото ли е като "Голиат"?

The more answers you're full of, the fuller you are of yourself.
Care-full! Your gonna choke and suffocate!
:/

04 Юли 2011 12:00
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17866
Глас за Голиат. Няма начин просто - като отявлен фен на хоръра ще дам гласа си за проект, в който има класически персонажи като вампири и върколаци с молба към Елена да не залита към модерните здрачоподобни лигни. Отдавна не съм чел нещо за гореописаните в стил Брам Стокър или Ан Райс.

04 Юли 2011 12:11
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17868
Кал: Не, не е същото като Голиат. Става дума за България по време на турско робство, в което обаче има широко разпространена ликантропия: турците разполагат с щамове на тигри, чакали, лъвове; горяните - въпросните легендарни Стопани - са също "превръщачи" (нашия герой е мечка, има и вълци, може и други щамове да се намерят). Задачата на Горан е да спаси селото, което защитава. СИГУРНО и това може да се обърне на КИ, макар че повечето от планираните "точици" ще идат на кино (а може би не, трябва да помисля). Като цяло, АКО го приемем за КИ, то читателят освен да спаси селото и да обърне турчора в бягство, ще трябва и да постигне баланс с бройката на Стопаните горяни, които ще му трябват, за да постигне тоя подвиг. Иначе вместо да изпише вежди, ще извади очи и самите изгладнели горяни ще изплюскат селяните.
Място на действието - планините над Асеновград. Има и точно подбран исторически период, съответстващ на описваното в книгата, с тази разлика, че не са били ликантропи де.
Мога да добавя Горяните в анкетата... бих го писала с огромно удоволствие (колкото и труден да е)... но тук отново си мисля, че вероятно няма да има търсене. Гласуването за Голиат доказва, че в предишното предположение не съм била права, та...

Branimer: много се надявам да не залитна, ако правя Голиат - така или иначе имам намерение да го отворя откъм форумно съдействие, та вярвам да ме спрете, ако почна да правя щуротии. НО отново подчертавам, че вампирите и върколаците не са нито по-добри, нито по-лоши от хората, а просто доста различни. Та ще има и сцени на изяждане и изпиване на живи хора, и сцени на доблест, и странна нечовешка логика...

04 Юли 2011 12:22
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17869
Хехе... политически некоректен роман/КИ? Ако е като " Време разделно " - одобрявам! :DDD

За "Голиат" отново усещам, че наистина ти се пише... и в един момент ще примоля админите да ми променят гласа. ;)

04 Юли 2011 13:04
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17878

Кал писа: писа:
Хехе... политически некоректен роман/КИ? Ако е като " Време разделно " - одобрявам! :DDD

За "Голиат" отново усещам, че наистина ти се пише... и в един момент ще примоля админите да ми променят гласа. ;)

Ти можеш и сам да си го промениш - виж анкетата по-внимателно ;)

04 Юли 2011 13:07
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17879
Тя анкетата я има тая опция. За промяна на гласа.
Ммм, просто историкоподобно фентъзи. Доста напредна като готовност за написване, но... Както казах, забранила съм си да пиша от няколко месеца.
Не, че не си търся повод да сваля забраната де, но...

04 Юли 2011 13:12
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17882

Branimer писа: писа:
Ти можеш и сам да си го промениш - виж анкетата по-внимателно ;)
Видях - мерси! :)

@Verge: Имах предвид битката срещу турците. Такъв е моментът сега, че много хора (в. т. ч. и родители) ще ти скочат, ако е поднесена, ъъъ, етнически...

04 Юли 2011 13:32
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17887
Разбрах те, какво имаш предвид, но моментът не се е променил, а миналото си го има. Ако "махнеш" историческата част от проекта, той губи голяма част от смисъла и значението си. Оттам нататък... хм, вижданията на всеки за "етническо" поднасяне се различават. Факт е, че скандалността на една книга/филм служи за реклама, дори ако въпросната скандалност е изсмукана от пръстите. В който смисъл подобен проект БИ могъл да се рекламира като скандален и "некоректен етнически" и да се продаде една камара бройки. Затова й отбелязвам, че е просто паралелно-историческо фентъзи.

04 Юли 2011 13:42
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17889
А, не, никакво махане. :) Говоря само за начина, по който се поднасят темите. (Затова дадох примера с "Време разделно" - който далеч надхвърля историческия контекст и казва доста по-трайни - и затова, за мене, важни - неща.)

Това е в контекста на въпроса "Какво НЕ трябва да има в новите КИ" - има отделна тема за обсъждане, някой може ли да даде линк?

04 Юли 2011 13:56
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 398
Проучване на мнения относно бъдещия проект тук #17891
Глас за Горяните. Елфите и вампирите/върколаците ми звучат твърде тривиално от така поднесената информация.
Ако ги добавиш в анкетата мисля, че ще спечелят.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Бъдещи проекти
/
Time to create page: 0.096 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Коментари и въпроси относно Инициативата (509 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Yesterday 17:10
    • "Луска" Изгубени пътеки част 6-та . (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 09:59
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (534 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 00:17

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност