• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Зайци, убийства, милост и любов...

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
02 Ное 2011 10:14
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Зайци, убийства, милост и любов... #35260
Хами това с убийството на бебето при всички положения си е лошо. Щото както казва едни брадат чичко лесно можеш да тонемеш живото но няма начин да го върнеш*.
Иначе толкова са се навъдили добри герой, че литературата си плаче за лоши. В тая връзка има два вида лоши:
1. Истински добър лош (виж карето/офтопика на края) - действа с мисъл и не допуска една грешка два пъти, ако може да е фатална, и веднъж не я допуска.
2. Добър лош - за разлика от първия той е лош на честа и дава шанс на добрите да го спрат. Я ще направи големи отдушници през които да пълзи малка армия, я ще спомене на всеслушание къде му е скрито сърцето, такива ми ти работи.

*Някой некроманти ще поспорят но това е отделен въпрос.

[offtopic]препис от сборник с фентъзи разкази:
Да бъдеш Злодей -- това съвсем не е лош избор на кариера.Добре се отплаща,има много приятни дреболии и може сам да си избираш работното време.Обаче,всеки Зъл Властелин(Evil Overlord),за когото съм чел или когото съм гледал по филмите,всеки път губи и бива унищожен.Забелязах,че независимо дали властват над варвари или магьосници,луди учени или извънземни нашественици -- те правят едни и същи елементарни грешки всеки път.Отчитайки това,радвам се да ви представя...

100 НЕЩА, КОИТО ЩЕ НАПРАВЯ, СТАНА ЛИ ЗЪЛ ВЛАСТЕЛИН.

1. Моите Легионери на Смъртта ще носят шлемове с прозрачни плексигласови визьори,а не такива, закриващи цялото лице.
2. Вентилационните шахти ще бъдат твърде малки,за да може някой да проникне през тях.
3. Моят благороден брат, чийто трон съм узурпирал, ще бъде незабавно убит, а не тайно затворен в анонимна килия на моето подземие.
4. За моите врагове разстрелът е напълно достатъчен.
5. Този артефакт, който се явява източник на моята сила, няма да бъде пазен в Планините на Отчаянието отвъд Реката от Огън, охраняван от Драконите на Вечността. Той ще лежи в моя сейф. Същото се отнася и за предмета, явяващ се мое слабо място.
6. Няма да злорадствам над положението на моите врагове, преди да ги убия.
7. Когато заловя моя враг и той ми каже: „Слушай, преди да ме убиеш, кажи, какво си замислил?”, аз ще отговоря „Няма пък!” и ще го застрелям. Не, по-добре първо да го застрелям и тогава да кажа „Няма пък!”.
8. След като отвлека прекрасната принцеса, ние ще се оженим незабавно, със скромна гражданска церемония, а не с грандиозен спектакъл три седмици по-късно, за което време да бъде отложена финалната фаза на моите планове.
9. Няма да създавам механизми за самоунищожение без крайна необходимости за това. Ако все пак такава необходимост възникне, това няма да бъде голямо червено копче с надпис „ОПАСHО! HЕ HАТИСКАЙ!”. Такъв надпис ще има на копчето, задействащо картечницата, прицелена в натискащия го. Аналогично, превключвателят „ВКЛЮЧ-ИЗКЛ” няма да бъде така конкретно отбелязан.
10. Няма да провеждам преговори с враговете в светая светих на моята крепост. Малък хотел някъде в покрайнините на моите владения е напълно достатъчен.
11. Ще бъда внимателен със своето превъзходство. Няма да го доказвам, оставяйки подсказки към победата във вид на загадки или да оставям живи най-слабите си противници, показвайки им, че са неспособни да отмъстят.
12. Един от моите съветници ще бъде петгодишно хлапе. Всички грешки в моите планове, които то забележи, незабавно ще бъдат поправени.
13. Телата на моите повалени противници ще бъдат изгорени, или в тях ще бъдат изстреляни по няколко пълнителя, а няма да ги хвърлят да умират в подножието на скалата. Всички съобщения за тяхната смърт, както и съответстващите им празненства, ще бъдат отложени до извършване на гореспоменатите процедури.
14. На Героя няма да му бъде позволена последна целувка, последна цигара, или каквато и да е друга форма на последна молба.
15. Никога няма да използвам устройства с цифpови броячи. Ако открия, че подобно устройство е абсолютно необходимо, то ще се активира на 117 а не на 0, когато героя още само обмисля плановете си.
16. Никога няма да произнеса фразата: „Преди, да те убия, бих искал да знаеш нещо.”
17. Ако имам съветници, понякога ще слушам съветите им.
18. Няма да имам син. Макар че опитите му да завземе властта ще бъдат лесно провалени, това ще отвлича вниманието ми в критични моменти.
19. Няма да имам дъщеря. Тя ще бъде така красива, както и зла, но стига да погледне Героя - и ще предаде собствения си баща.
20. Независимо от ефективността, няма да се смея маниакално. Тогава много лесно мога да пропусна някой важен момент, който лесно би забелязал човек внимателен и спокоен.
21. Ще си наема талантлив дизайнер, който да разработи униформата за моите Легиони на Смъртта, така че да няма евтини облекла, в които те да изглеждат като нацистки щурмоваци, римски пехотинци или диви монголски орди. Всички те са били победени, а искам моите войници да са позитивно настроени.
22. Независимо каква власт имам над неограничената енергия, няма да създавам силово поле по-голямо от моята глава.
23. Ще съхранявам специален запас от най-прости видове оръжие и ще тренирам войници си да ги използват. Тогава, ако враговете разрушат източниците на енергия и обикновеното оръжие стане безполезно, моите войски няма да бъдат победени от от тълпичка диваци с копия и камъни.
24. Трезво ще оценявам своите сили и слаби места. Макар че това ще намали удоволствието, но пък няма да се наложи да крещя: „Това не може да бъде! АЗ СЪМ HЕПОБЕДИМ!” (както е известно, след това гибелта е неизбежна).
25. Независимо, колко привлекателно е това, няма да строя никакви напълно неунищожими машини, които имат само едно, практически недостъпно, слабо място.
26. Независимо колко са привлекателни някои въстаници, винаги ще се намери някой,точно толкова привлекателен, но който не мечтае да ме убие. Трябва два пъти да си помисля, преди да каня арестувания в моята спалня.
27. Никога няма да строя нещо важно в един екземпляр. Всички важни системи ще имат запасни пултове за управление и източници на захранване. По същата причина винаги ще нося със себе си два комплекта напълно заредено оръжие.
28. Моето питомно чудовище ще се намира в надеждна клетка, от която да не може да избяга, и в която да не мога да се спъна.
29. Ще се обличам в в ярки и светли тонове, за да объркам враговете си.
30. Всички мърморещи вълшебници, непохватни дворяни, некадърни бардове и страхливи крадци в страната ще бъдат умъртвени. Моите врагове несъмнено ще се откажат от своите замисли, ако няма на кого да се присмиват по пътя.
31. Всички наивни и пищногръди келнерки в кръчмите ще бъдат заменени с мрачни и преситени от живота, така че героят няма от къде да получи неочаквано подкрепление и/или романтично приключение.
32. Няма да изпадам в гняв и да убивам вестоносеца, донесъл лоша вест, само за да покажа, какъв съм негодник.Добрите вестоносци трудно се намират.
33. Не ми е необходимо, високопоставените жени в моята организация да носят разни ефектни облекла. Моралът е по-добър, ако облеклото е обикновено. Също така, костюмите от черноа кожа трябва да бъдат прибрани за официални случаи.
34. Няма да се прегръщам в змея. Това никога не помага.
35. Няма да си пускам козя брадичка. Едно време това е изглеждало дяволски, но сега напомня за някакъв недоволен интелигент.
36. Няма да затварям хора от един отряд в една килия или затворнически блок. Ако те са много важни личности, единствения ключ от килиите им ще бъде у мен, и няма да има негови дубликати у всички тъмничари.
37. Ако някой от доверените ми хора съобщи, че Легионите ми на Смъртта са загубили сражение, ще му повярвам. В края на краищата той е доверен човек.
38. Ако току-що убитият ми враг има млади родственици или наследници, ще ги намеря и убия незабавно. Няма да чакам докато остарея, че да могат да израснат и да натрупат злоба.
39. Ако наистина ми се наложи да встъпя в сражение, аз със сигурност няма да вървя пред своята войска. Също така, няма да търся измежду враговете достоен противник.
40. Няма да се правя на рицар. Ако имам непобедим супер-оръжие, ще го използвам колкото се може по-рано и често, а няма да чакам последната минута.
41. Веднага щом властта ми бъде в безопасност, ще унищожа тези идиотски машини на времето.
42. Когато хвана герой, аз ще заловя и неговото куче, маймуна, папагал, магаре или друго негово дребно симпатично животинче, способно да прегризва въжетата или да донесе ключовете, ако остане на свобода.
43. Ще проявявам здрав скептицизъм, когато заловя симпатична въстаничка и тя ми заяви, че е възхитена от моята власт и външност, и че тя с радост ще предаде другарите си, ако я включа в своите планове.
44. Ще наемам само тези ловци на глави, които работят за пари. Тези, които работят за удоволствие, често правят всякакви простотии, например дават на жертвата шанс да избяга.
45. Ще имам ясна представя, кой за какво отговаря в моята организация. Hапример, ако един от моите генерали претърпи поражение, няма да насочвам към него пистолет, да кажа „Това е цената на грешката”, а след това внезапно да се обърна и застрелям някоя случайна дребна риба.
46. Ако някой съветник ми каже „Господарю мой, той е само човек. Какво може да направи един човек?”, ще отговоря „Ето какво!” и ще убия съветника.
47. Ако узная, че някой млад и зелен си е поставил за цел да ме унищожи, ще го унищожа аз, докато е млад и зелен, и няма да чакам, докато порасне.
48. Ще се грижа за всеки звяр, когото управлявам с магия или технология, с любов и внимание. Така, ако загубя властта си над него, той няма непременно да отмъщава.
49. Ако узная местонахождението на някой аpтефакт, способен да ме унищожи, няма да изпращам за него цялата си войска. Ще ги пратя за нещо друго и без много шум ще дам обява за закупуване в местния вестник.
50. Моите основни компютри ще имат специална операционнуа система, напълно несъвместима със стандартните лаптопи на IBM или Apple.
51. Ако някой от стражите в моето подземие започне да изразява безпокойство относно условията в килията на принцесата, незабавно ще го прехвърля да охранява безлюдно място.
52. Ще наема екип от професионални архитекти и експерти, които да изследват моя замък за наличие на всякакви тайни проходи и изоставени тунели, за които аз не знам.
53. Ако прекрасната принцеса, пленена от мен, каже: „Никога няма да се омъжа за теб! Никога, чуваш ли, HИКОГА!!!”, ще отговоря: „Е, добре...” и ще я убия.
54. Няма да сключвам договори с демони само за да ги наруша след това, заради принципа.
55. Уpодливите мутанти и паранормални същества ще заемат своето място в моите Легиони на Смъртта. Но преди, да ги изпращам на тайни мисии или на разузнаване, ще се постарая да намеря някой, който при същите умения и способности, изглежда по-нормално.
56. Моите Легионeри на Смъртта ще тренират точна стрелба. На обучени ще подлежи всеки, който може да се научи да улучва цел с размерите на човек от десет метра.
57. Преди да използвам някое пленено устройство, внимателно ще прочета инструкцията по използването му.
58. Ако възникне необходимост от бягство, няма да спирам, да заемам ефектни пози и да произнасям умни фрази.
59. Никога няма да създавам компютър по-умен от мен.
60. Моят петгодишен съветник също така ще се опитва да разшифрова всички шифри, които възнамерявам да използвам. Ако той направи това за 30 секунди, шифърът няма да се използва. Същото се отнася и за паролите.
61. Ако моите съветници ме попитат: „Защо рискуваш всичко заради този безумен план?”, няма да започна операцията, докато нямам удовлетворителен отговор.
62. Ще проектирам проходите в крепостта така, че в тях да няма ниши или издатини, зад които да може да се прикриеш от изстрели.
63. Боклукът ще се изгаря, а не пресова. И изгарянето ще става непрекъснато, за да няма такива простоти, като достъпни за всеки тунели, по които редовно преминават пламъци.
64. Ще имам професионален психиатър, който ще ме лекува от всякакви необичайни фобии, както и от нестандартно поведение, което може да попречи на моите планове.
65. Ако имам компютърна система с общодостъпни терминали, на картите на моя комплекс ще има място, директно обозначено като „Главен Щаб”. Там ще се намира Стаята за Екзекуции. Истинския щаб ще бъде отбелязан като „Място за изхвърляне на отпадъци”.
66. Цифровите ключалки ще бъдат снабдени cъc скeнеp за отпечатъци oт пpъcти. Bceки, кoйто пpобва дa набepe кодa, гледaйки кpадешкoм другите, ще включва тревогa.
67. Независимо колко къси съединения ще има в системата, всяка неизправност на телевизионните камери моята охрана ще смята за тревога.
68. Ще наградя всеки, който някога ми спаси живота. Това е нужно, за да вдъхновява дpуги за подобен подвиг. Но наградата ще се дава само веднъж. Ако иска отново да го наградя, нека отново ми спаси живота.
69. Всички частни акушеpки ще бъдат експулсирани от стpанта. Всички деца ще се pаждат в държавни болници. Сирачетата ще бъдат изпращани в приюти, не захвърляни в гората, където могат да ги отгледат диви зверове.
70. Когато моите стражи започнат да търсят проникналите в крепостта нарушители, винаги ще се движат най-малко по двама. Те ще бъдат обучени така, че при тайнствено изчезване на един, вторият незабавно да вдига тревога и да вика подкрепление, а не учудено да се оглежда наоколо.
71. Ако pеша да пpовеpя лоялността на своя лейтенант, ще държа готови група стрелци в случай, че той/тя не мине теста.
72. Ако всички геpои стоят с някакво странно устройство и ме заплашват, ще се възползвам от обикновеното оръжие, а не от своето непобедимо супеp-оpъжие.
73. Няма да се съглася да пусна геpоите ако те победят в съревнование, даже ако моите съветници твърдят, че те не могат да победят в него.
74. Когато създам мултимедийна презентация на моя план, направна така, че даже моят петгодишен съветник да е способен да го разбере, няма да напиша на диска „Проект Властелин” и няма да го оставя върху бюрото си.
75. Ще заповядам геpоят да бъде атакуван от цялата армия и няма да чакам докато се бие с един или двама войници.
76. Ако геpоят се окаже на покрива на моя замък, няма да се опитвам да го хвърля долу. Също така, няма да се бия с него на ръба на скалата (Бой по сpедата на въжен мост над лава също не влиза в моите планове).
77. Ако временно се побъркам и пpедложа на геpоя поста на мой довеpен лейтенант, ще си запазя достатъчно pазум, за да му пpедложа това, когато моят пpедишен довеpеник се окаже извън пpеделите на чуваемост.
78. Няма да заповядвам на своите Легионери на Смъртта: „И той трябва да бъде пленен жив!” Ще заповядам: „Постарайте се да го хванете жив, ако възникне такава възможност.”
79. Ако на моето Оpъжие за Края на Света откаже превключвателя, ще заповядам да претопят този превключвателя на възпоменателни медали.
80. Ако моят най-слаб отpяд не успее да унищожи геpоя, ще изпратя своя най-добър отpяд, а няма да изпращам срещу него все по-силни от отpядите, докато геpоят наближава крепостта.
81. Когато биейки се с геpоя на покрива на движещ се вагон го pазоpъжа и се пpиготовя да го довърша, а той бързо погледне зад гърба ми и залегне, аз също ще залегна, а няма да се обръщам да гледам и какво е видял.
82. Няма да стpелям по вpаговете, ако стоят пpед главната опоpа на тежка, опасна, неустойчива констpукция.
83. Ако обядвайки с геpоя, като му сипя отрова в чашата и излезна по някаква причина, след завръщането си ще поръчам нови напитки за двамата, за да не гадая, подменил ли е той чашите или не.
84. Няма да имам аpестанти от един пол, охpанявани от пpедставители на дpугия пол.
85. Няма да използвам план, чиято последна фаза е твърде сложна, напpимеp „Съедините 12 Камъка на Силата на светия олтаp, и активиpайте медальона в момента на пълно затъмнение”. По-скоро ще бъде нещо от типа „Натиснете копчето”.
86. Ще бъда сигурен, че моето Оpъжие за Края на Света е в pаботно състояние и е добре заземено.
87. Моите резервоари с опасни химикали ще бъдат затворени, когато от тях няма нужда. И над тях няма да правя мостчета.
88. Ако група мои подчинени се пpовали в изпълнението на някаква задача, задание, няма само да ги наругая и да изпратя същата група със същата задача.
89. След като пленя супер-оръжието на героя, няма веднага да си pазпускам армията и да намалявам охpаната, като си мисля, че който има супер-оръжие е непобедим. Между другото, аз съм_го_взел_от_Героя!
90. Ще пpоектиpам Главния Щтаб така, че от всяко pаботно място да се вижда вратата.
91. Няма да игноpиpам вестоносец, заставяйки го да чака краят на моите pазвлечения. Възможно е той да ми носи важни новини.
92. Ако говоpя с Геpоя по телефона, няма да го заплашвам. Точно обратното, ще му кажа, че неговото упоpство и настойчивост са ми показали безсмислеността на моя път към злото, и че ако той ме остави на мира за няколко месеца медитация, аз със сигурност ще се въpна на пpаведния път. (Геpоите в този смисъл са изключително довеpчиви).
93. Ако замисля двойна екзекуция - на Геpоя и на дребната риба, която ме е предала, ще се постарая, Геpоят да бъде екзекутиран пpъв.
94. Пpи съпpовождане на затворници, моята охpана няма да им позволява да спират и да взимат разни джунджурии от pомантични подбуди.
95. В моето подземие ще има екип квалифициpани медици с техните телохpанители. По такъв начин, ако на арестанта му стане лошо и неговия съсед извика помощ, пазачът ще повика медиците, а няма да отключва килията и да влиза за да погледне.
96. Механизмът на вратите ще бъде проектиpоан така, че унищожаването на таблото за упpавление отвън да запечатва вратата, отвътре – да я отваря, а не наопъки.
97. В килиите на моето подземие няма да има пpедмети с огледални повъpхности, а също така от какво да си направиш въжета.
98. Ако пpивлекателна млада двойка пристигне в моята стpана, внимателно ще ги следя. Ако те са нежни един към дpуг и щастливи, ще ги игноpиpам. Hо ако се изясни, че обстоятелствата са ги сплотили пpотив тяхното желание и че те през повечето вpеме се препират и кpитикуват един дpуг, с изключение на моментите, когато си спасяват един на дpуг живота (и само тогава възникват намеци на дружески отношения), незабавно ще заповядам да бъдат екзекутирани.
99. Всички важни файлове ще бъдат с размеp не по-малко от 1.45 мегабайта.
100. И накрая, ако поискам моите жертви да са постоянно в състояние на транс, ще им дам неограничен достъп до Интернет.[/offtopic]

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Ное 2011 10:33
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Зайци, убийства, милост и любов... #35265
[offtopic]

Хами това с убийството на бебето при всички положения си е лошо. Щото както казва едни брадат чичко лесно можеш да тонемеш живото но няма начин да го върнеш*.
*Някой некроманти ще поспорят но това е отделен въпрос.

Има и други варианти на несъгласни - в УаУ всеки лечителски клас може и да възкресява. Морещиците на Гудкайнд (поне от сериала) имат специално умение, с което съживяват умрелите по време на мъчителните им сесии[/offtopic]

Иначе толкова са се навъдили добри герой, че литературата си плаче за лоши.

По моята класификация са "почти-добри". И не мисля, че са лошите са по-малко. Освен ако не говориш за главни герои (или игрови, ако имаш предвид КИ)

02 Ное 2011 10:47
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Зайци, убийства, милост и любов... #35267
Ролфи и забележката към съживяването: всички посочени от тебе са некроманти щом вдигат трупове, па както щат да се наричат сами себе си.

Иначе да, няма лоши главни герои.

Цвят за модериране

02 Ное 2011 11:41
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Зайци, убийства, милост и любов... #35270
Добре де, не може ли да си гледа човек играта и от време на време ако му е интересно да хвърля по някой поглед, дали се пише лош или добър?
В смисъл да натрупва точки доброта или лошотия на всяка стъпка от играта в зависимост от това какво решение е взел и накрая да види какъв се е оказал. И примерно човек да сравнява дали има повече точки доброта или лошотия за да види какъв герой е.

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

02 Ное 2011 12:22
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Зайци, убийства, милост и любов... #35272
предпоследен епизод
Най-сетне се излягаш в мечите кожи в кралската спалня с намерението да отмориш както си трябва и...
провери си точките за наклон.
Ако си наклонен повече към черните мини на епилог Соурон
Ако си наклонен повече към белите мини на епилог за Ариел

Епилог за Саурон.
Надничаш през прозореца и виждаш тълпа с вили и феккли да крещят и да ти развалят почивката, въздъхваш тежко и се протягаш за скиптъра си който проблясва зловещо, пак ще има работа...

Епилог за Ариел
Надничаш през прозореца и виждаш тълпа с цветя и гусли да крещят и да ти развалят почивката, въздъхваш тежко и се протягаш за скиптъра си който проблясва зловещо, пак ще има работа...

Цвят за модериране

02 Ное 2011 12:41
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Зайци, убийства, милост и любов... #35275
@ Вилорп
При съживените от некромант се наблюдава разлагане. При възкресените от...свещеник примерно - не. Това е основната разлика

@Силвър
Може и е добра идея. Виждал съм нещо такова в играта Neverwinter Nights

02 Ное 2011 15:26
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 126
Зайци, убийства, милост и любов... #35291
За мен тия спорове "добър - лош" са безсмислени. Тия понятия са измислени от хората отразявайки личните им субективни разбирания за правилно и неправилно в поведението на хората.
Относно това, че в реалния живот на "злодеите" често им се разминавало също смятам, че изобщо не е вярно. Всяко нещо се връща тъпкано, дори и привидно да не изглежда така. Ако някой е изкарал много пари за сметка на други хора, докарвайки им много беди и страдания и привидно си седи в уютния дом с луксозна мебелировка, пие скъпи вина, яде отбрани деликатеси и чука елитни проститутки повечето хора биха казали, че му се е разминало и не си е получил заслуженото, но колко ще се замислят дали всичкия тоя лукс и удоволствия не са опит да избяга от ада, който е вътре в душицата му. Когато имаш нещо, то винаги е за сметка на нещо друго, понякога по-ценно. Всяко нещо си върви със съответната цена.
С две думи: за мен няма добри и зли хора и няма ненаказани грешки (разбирай зли дела).

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

02 Ное 2011 15:48
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
Зайци, убийства, милост и любов... #35293

Shin писа: писа:
Ако някой е изкарал много пари за сметка на други хора, докарвайки им много беди и страдания и привидно си седи в уютния дом с луксозна мебелировка, пие скъпи вина, яде отбрани деликатеси и чука елитни проститутки повечето хора биха казали, че му се е разминало и не си е получил заслуженото, но колко ще се замислят дали всичкия тоя лукс и удоволствия не са опит да избяга от ада, който е вътре в душицата му. Когато имаш нещо, то винаги е за сметка на нещо друго, понякога по-ценно. Всяко нещо си върви със съответната цена.
Съгласен съм с горепосочения цитат, но искам, ако можеш, да свържеш тези съждения с книгите-игри. Как да се вгради мнението ти в сюжети, герои и прочие елементи на жанра.
Пример за добра книга-игра със "зъл" герой е Хлапето на ММ - много ми допада описанието на моралното разложение на героя, така ММ ни показва по умел начин цената на злите постъпки.

knigi-igri.bg/shop/

02 Ное 2011 15:53
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 45
Зайци, убийства, милост и любов... #35294
Играли ли сте Fable? Основния коз на играта е, че можеш да вършиш и добри, и зли дела, без играта да те съди за тях. Също такава игра е и Fallout.
Сега да разбием някои митове:
- ако една книга(-игра) е написана с добър вкус и стил, не мисля че има значение за читателя, какъв е характера на главния герои, т.е книгата ще се понрави на повечето читатели;
- естествено, че има безброй много невъзнаградени добрини и ненаказани злини. Не вярвам в кармата, а повече в поговорката "който нож вади, от нож умира".

Харесва ми да чета за герой, който не се е заклел в доброто, нито е прекален лошковец. Герой с балансирани емоции и непредвидими постъпки, сиреч с характер. За справка - комиксовата поредица Hellblazer.

02 Ное 2011 16:04
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Зайци, убийства, милост и любов... #35296
Кирлис, точно това живо ме вълнува и мен, как да се представи това в книга-игра. Вече имам някои идеи, но ще ги запазя в тайна засега. Не си давам току-тъй ноухауто. :)
Морфи, до преди малко точно Фейбъл 2 разцъквах. :D

Ейдриън Уейн в чата:

02 Ное 2011 22:36
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Зайци, убийства, милост и любов... #35320
В Неверуинтъра беше следното развитие на баланса да бъдеш добър или зъл спрямо изборите си:

Изпълнил си мисията, обаче селянина вика, че е беден и има само 10 пари

- Ако му кажеш, че правиш всичко за слава и че парите не те интересуват - +2 за добро
- Ако му кажеш, че ще му вземеш половината пари - оставаш неутрален
- Ако му кажеш, че странноприемниците не дават безплатно храна и подслон и му ги вземеш всичките пари - -2 за добро поведение

Тези цифри могат да направят играта доста забавна, защото по някое време може да се попита ти колко точки имаш за доброта

- Ако е +10 - имаш следните избори
- Ако е от 0 до 9 - имаш следните избори
- Ако е от -1 надолу - имаш следните избори

Като изборите от +10 са все паладинско настроени, а колкото се може по малко точти за доброта решенията стават доста забавни, като да ограбиш някой, да пребиеш ханджията, да помогнеш с рекетирането на богаташ...... ей такива забавни ситуации.

Това обаче да се направи ще бъде някак си доста сложно и ако наистина се направи може да удари над 700 епизода и то без проблем, защото ще има доста разклонения и героят ще бъде представен под три светлини - като зъл, неутрален и добър.

Избери своето приключение

02 Ное 2011 23:20
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Зайци, убийства, милост и любов... #35322
Във Fallout между другото нещата са подобни. Репликите между които избираш при разговор с някого са различни в зависимост от качествата на героя ти. Трудно се водят преговори, например ако гороят ти е с inteligence 1. Прав си, че в книга-игра ако се направи, ще я надуе доста откъм обем, но ако е с мярка и само на ключови места, мисля че може да се получи добре.

Ейдриън Уейн в чата:

03 Ное 2011 00:12
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Зайци, убийства, милост и любов... #35323
Това е и като идеята на Джордж за зомбитата. Примерно, ако героят е изплашен, не може да избере опцията да извади пистолета и да стреля.

Конкретно за Часа на Бокора, идеята ми е пътят на добрия и на лошия Оливър да са различни - зависи към коя групировка ще се присъедини. След 1-2 мисии за нея, той подкрепя моралния избор на читателя с действия и съответно променя характера си.

03 Ное 2011 15:14
seriosblack's Avatar
seriosblack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Зайци, убийства, милост и любов... #35403
Ако ще изброявате РПГ в които има скали за добро и лошо прибавете и произведенията на BioWare. Странно че чак аз ги споменавам при положение че те са не по-малко популярни ако не и много по-добри от споменатите от вас игри. Като цяло обаче няма смисъл от такива изброявания, защото този елемент отдавна е навлязал в компютърните РПГта.
За мен разнообразие му е майката. Да има книги в които сме паладини. Да има и книги в които сме Хлапета или пък Вирош. Да има книги в които избираме дали да сме добрички или лошковци. От всичко по-малко.
А откога големия обем е проблем. Над 700епизода си е идеално. Докато не се появи книга с над 3000 епизода разположени на повече от 600 страници не виждам проблем с обема. Поне за това мислех че сме се уточнили(че искаме по-голям обем, а не за цифрите които съм дал. Те са си примерни само)

The dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be...unnatural

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

03 Ное 2011 15:39
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Зайци, убийства, милост и любов... #35411
[offtopic]Понеже така и така споменахме Fable, днес докато разцъквах двойката в книжарницата в Bowerstone попаднах на книга-игра. :D Явно и създателите на играта са фенове на жанра, което не ме изненадва особено, разбира се. :rolleyes:[/offtopic]

Ейдриън Уейн в чата:

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg