• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Слабо интерактивна литература

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
14 Ное 2011 21:58
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Topic Author
Слабо интерактивна литература #36362
Това е незнайния звяр, който никой не е виждал. Теоритично се предполага, че ще е с около 20 епизода по над 2 000 думи всеки. Дневник сигурно ще липсва. Събитията следва да могат да се проследяват през очите на различни герои. Изборите трябва да са важни...

В цялата конфигурация трудната игра не ми се вързва. Може и да има 1-2 неуспешни края (по изключение), но цялата идея като че ли е по-добре да бъде ориентирана към откриването на различни начини да се достигне до крайната цел. Което значи, че състезателния елемент се губи за сметка на пасивното забавление.

Какво мислите вие?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Ное 2011 22:04
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Слабо интерактивна литература #36364
Ами напомня ми на, описаната от Борхес първа "книга- игра". Определено би ми било интересно да прочета нещо такова. Предполагам, че за да е качествено изцяло трябва да се наблегне на литературата...
Представям си го като нещо по- филосфско и меланхолично...

14 Ное 2011 22:05
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Слабо интерактивна литература #36366
Ронин, може ли да те питам що ги пускаш всички тия теми? Ти ли смяташ да пишеш нещо, та проучваш пазара? Нямам против темите ти, но са ми интересни мотивите ти, защото не знам в полза на какво, аджеба, си давам мнението.

По темата, това ми прилича малко на играта, която играхме на работилницата - Демоноид. Там вярно имаше малко избори и повече картинки и по тази причина ми беше безинтересна. Тъй че аз не съм за идеята със слабата интерактивност - не виждам плюсовете й.

14 Ное 2011 23:28
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Слабо интерактивна литература #36371
Да, смятам, макар да не знам до къде ще стигна. Любопитно ми е до какви крайности може да достигне жанра.

14 Ное 2011 23:31
SecondShoe
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Слабо интерактивна литература #36372
Е, това вече е прекалено. В 20 епизода колко избора могат да се вмъкнат. 5-6? Не е достатъчно за да се нарече интерактивна литература. По-скоро ще е само активна литература. :)

14 Ное 2011 23:56
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Слабо интерактивна литература #36377
Крайностите?

Литературна крайност - не говорим дори за епизоди, а за чисти глави. 2 избора на адски ключови места в разказа. 4 възможни края.
Другата крайност пък не е ли прословутата "футболмания" или както там беше - литература йок, само чиста игра.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

15 Ное 2011 00:16
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Слабо интерактивна литература #36380
И на мен не ми допада слабата интерактивност - или е книга-игра или е нормална книга... ако има слаба интерактивност се губят плюсовете и на двете. Като съм избрала авторът да ми води действието, значи няма да се намесвам, а ще се водя по него, докато ако авторът ми е дал избор, искам да е възможно най-пълен и разнообразен... иначе всичко се сбозява и не прилича на нищо.
Пробвала съм се да пиша роман с 2-3 избора на места... беше доста зле като го четях... и то не защото самия роман си беше зле, а слабата интерактивност просто дразнеше без да е забавна.

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

15 Ное 2011 00:28
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Слабо интерактивна литература #36382
Според мен е възможен представител на жанра, като си представям разклоненията кратки. Т.е. епизод от 2000 думи, разклонение, което води до кратки епизоди по 100-200 думи и отново събиране в основния текст (ДНК структура). В края на книгата според направените избори/улики се стига до различен край, но началните избори не трябва да са фатални в никакъв случай - в най-добрия случай според мен краищата трябва да са равностойно смислени.

Дали бих го предпочел пред нормална книга-игра? Не.

15 Ное 2011 01:01
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Слабо интерактивна литература #36389

SilverWolf писа: писа:
И на мен не ми допада слабата интерактивност - или е книга-игра или е нормална книга... ако има слаба интерактивност се губят плюсовете и на двете. Като съм избрала авторът да ми води действието, значи няма да се намесвам, а ще се водя по него, докато ако авторът ми е дал избор, искам да е възможно най-пълен и разнообразен... иначе всичко се сбозява и не прилича на нищо.
Пробвала съм се да пиша роман с 2-3 избора на места... беше доста зле като го четях... и то не защото самия роман си беше зле, а слабата интерактивност просто дразнеше без да е забавна.
Това е и моето мнение. Абсолютно никакви плюсове не виждам.

Но моето мнение е предопределено, тъй като вече (отдавна) съм правил и двете крайности:
Олтарът на тъгата срещу Майстори на меча (да речем),
така че оттогава целта ми е точно обратната: да намеря златната среда, която извлича абсолютния максимум и от литературата, и от геймплея, без да се унищожават едно-друго. (На някоя книга от Асасинската серия току виж съм успял. ;) )

Друго важно е, че изкуството да правиш интересни/хубави избори е най-важното и най-привлекателното за мен в КИ формата. Така че, ако се откажа от него, нищо няма да остане. Тогава направо обикновен роман, дет вика Мария.

15 Ное 2011 01:16
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Слабо интерактивна литература #36392
[offtopic]

Ейдриън Уейн писа: писа:
(На някоя книга от Асасинската серия току виж съм успял. ;) )
[/offtopic]
[offtopic]Стискам палци за вторите "Асасини". [/offtopic]

Arbitrium vincit omnia

15 Ное 2011 07:07
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Слабо интерактивна литература #36401
Къде са останалите хора, които гласуваха за това нещо в последната ми анкета? Както и да е. Взе да ми омръзва да ми обясняват как с каквото и да се захвана все не е правилно. Което значи, че трябва да престана и да си го търся като задавам въпроси. Вземам си поука и млъквам.

За възможните краища - ако говорим за по-дълга поредица, не е опция. Мислел съм си за коренно различни начина за достигане до крайната цел. Дори за посещение на различни светове, където да се търси оръжие за справянето с лошковеца от първоначалния свят.

Уейн, не съм убеден, че Олтарът отговаря на описанието от първия ми пост. Но пък сигурно е представата ти за разумна крайност.

Силвър, това произведение може ли да бъде открито някъде. Мисля, че ще ми е инересно да хвърля един поглед, ако може.

15 Ное 2011 09:31
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Слабо интерактивна литература #36406

Ro#i# писа: писа:
Къде са останалите хора, които гласуваха за това нещо в последната ми анкета? Както и да е. Взе да ми омръзва да ми обясняват как с каквото и да се захвана все не е правилно. Което значи, че трябва да престана и да си го търся като задавам въпроси. Вземам си поука и млъквам.

С каквото и да се захванеш Е правилно. Понеже ти ТВОРИШ, а ние само си чешем езиците. Питането е хубаво нещо, но не е нужно да го приемаш много на сериозно - ти си авторът и ти решаваш - все пак произведението си е твое отроче.
Каквото и да казват другите, ти си творецът и ти правиш нещата както на теб ти харесва.
Форматът, съдържанието, количеството литературност и интерактивност - всичко зависи от твоите предпочитания, а не от това кой какво ти е казал и за какво е мрънкал тук във форума или по принцип.

За възможните краища - ако говорим за по-дълга поредица, не е опция. Мислел съм си за коренно различни начина за достигане до крайната цел. Дори за посещение на различни светове, където да се търси оръжие за справянето с лошковеца от първоначалния свят.

Звучи интересно, но все пак си мисля, че повечкото алтернативи изискват и повечко интерактивност. Не е ли така?

Силвър, това произведение може ли да бъде открито някъде. Мисля, че ще ми е инересно да хвърля един поглед, ако може.

SilverWolf писа: писа:

Беше доста зле и не знам дали го пазя още някъде по старите хард дискове... но не мисля, че ти се губи време с лигави излияния и калпава литература на недорасли псевдо писачи (каквато съм аз или поне бях когато го писах преди доста години).

Arbitrium vincit omnia

15 Ное 2011 09:48
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Слабо интерактивна литература #36407

С каквото и да се захванеш Е правилно. Понеже ти ТВОРИШ, а ние само си чешем езиците.

В момента и аз това правя :)

Пробвала съм се да пиша роман с 2-3 избора на места...

Сигурно никой не е чел нещо такова, така че предполагам би имало интерес. Дали ще го извадиш на бял свят, обаче, си е твое решение. Критици и хейтъри дебнат зад мониторите :). Като си спомня колко бой ядох за един разказ, още ми държи влага. Може би не толкова че да не пробвам отново, но си беше кофти тръпка.

15 Ное 2011 09:53
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Слабо интерактивна литература #36408
Аз гласувах за слабо интерактивна литература.
Проблема е, че аз съм го разбрал по друг начин. За мен това е книга-игра с малко или много избори, които не променят сюжета, а просто ме оценяват как се справям по време на действието т.е. не количеството избори, а качественото изменение на сюжета е критерий за мен.
Аз желая книга-игра с един сюжет, една история и праволинейна структура на развитието на действието. Мога да се аргументирам, но тогава ще трябва да споря с някои потребители. Тук съм не за да споря, а да си кажа мнението. :)

knigi-igri.bg/shop/

15 Ное 2011 09:54
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Слабо интерактивна литература #36409
[offtopic]

Критици и хейтъри дебнат зад мониторите. Като си спомня колко бой ядох за един разказ, още ми държи влага. Може би не толкова че да не пробвам отново, но си беше кофти тръпка.
[/offtopic]
[offtopic]Критиците и хейтърите не ме плашат - по-зле не могат да се държат с "произведенията" ми от мен самата.
Но цял роман не мисля да качвам никъде... ако кача нещо ще пробвам първо с някой абзац или някоя глава от тук и от там, като задължително го придружавам със собственият си хейт за да видя дали някой ще ме надмине. :twisted:[/offtopic]

Arbitrium vincit omnia

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.070 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Today 19:43
    • Пъстра Никса 2022 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 09:57
    • Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00

За контакти