• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
КИ с олекотен (или без) дневник

• 1
  • 1
22 Ян 2012 09:08
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Topic Author
КИ с олекотен (или без) дневник #43001
Хрумнаха ми някои идеи, докато четях тази тема : viewtopic.php?f=55&t=601&start=40

Смятам, че при система, силно зависеща от кодови думи е добре да има списък със всички възможни и читателят да си отбелязва кои е взел при съответното изиграване. Един вид "чек лист".

Друга идея (която обаче е скъпа) е "кодовия модификатор" да бъде във вид на картички и маркери. Това се използва при настолните игри и поне за мен е голяма част от чара им. В общи линии, ако намериш определен предмет, не пишеш в дневник, а просто вземаш съответната картичка при себе си. И да речем, ако имаш 5 точки живот, можеш да си държиш при себе си 5 маркера, изобразяващи кервени капки, и да връщаш в общия куп по една, когато ранят героя. Но това ще е приложимо само за луксозни издания, защото, предполагам, ще повиши значително производствените разходи.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Ян 2012 10:51
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
КИ с олекотен (или без) дневник #43005
А добър ден! :D

За съжаление хубавата част с картичките и пр. е свързана с (доволни) париЦки. Особено ако ще са цветни (картичките де :mrgreen: ).

Най-евтиният вариант за който съм си мислил, е, просто корицата (предната, задната, а защо не и двете?) да е "двойна", загърната навътре, съдържаща дневника (и евентуално таблицата с числата ) и щанцована по ръба (за да можеш да си я отделиш от самата книга). Най-големият плюс на тази опция е, че по този начин ще се запази и самата книга (няма да се разпърди от няколко изигравания).

Съответно ответният най-евтин вариант е всеки да си прерисува таблиците... или в днешните дигитални времена, просто да се даде един сайт от който да си я сваляш и разпечаташ... или попълваш онлайн ( :neutral: ) тая таблица.

Иначе винаги съм се чудел, защо при дадени някакви джиджавки (нека са кодови думи) да трябва да ги пишеш и съсипваш допълнително книгата - дай ги отпечатани читателят да си ги маркира само с една чавка и толкоз. Ако е решил да чийтва ще чийтва тъй или инак, а за още десетина думи на вече, тъй или инак, съществуваща страница надали ще се оскъпи тая книга с кой знае колко.

22 Ян 2012 10:55
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 411
КИ с олекотен (или без) дневник #43006

Рони# Мейдей писа: писа:
Смятам, че при система, силно зависеща от кодови думи е добре да има списък със всички възможни и читателят да си отбелязва кои е взел при съответното изиграване. Един вид "чек лист".
Става... за определени книги. Аз обаче използвам още един "маркер". Ако читателя има две определени кодови думи, понякога питам коя дума е записана по-напред. Така давам по-голяма свобода на играча без да пиша две сюжетни вериги с почти един и същи текст. Спества се обем и се намалява общия брой кодове. Това обаче е от значение само за напечатени книги.
[offtopic]Едно предимство на онлайн версята е, че няма нужда да се използват кодове. Компютърът знае какво е направил играча и просто "затваря" някой от изборите. Мисля, че вече съм виждал нещо подобно май при аТоро...[/offtopic]
Колкото до приложенията-маркери. Много ми харесва, това беше мечтата ми от едно време. Тогава обаче книгата няма да е само книга и ще е неудобна за читатели, които обичат просто да седнат и да си четат интерактивно пиключение.

За "олекотяване: на дневника:
Личното ми мение е, че играчът трябва да си направи дневник на отделен лист.
Друго, което много улеснява и което май не се използва често е предварително попълване на таблица с точки. Може да се направи в почти всички игри с много сметки. По време на игра само се поглежда и се сравнява показателя - не се смята.

22 Ян 2012 11:04
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Topic Author
КИ с олекотен (или без) дневник #43008

Колкото до приложенията-маркери. Много ми харесва, това беше мечтата ми от едно време. Тогава обаче книгата няма да е само книга и ще е неудобна за читатели, които обичат просто да седнат и да си четат интерактивно пиключение.

Аз си представям следната конфигурация - читателят се е излегнал хоризонтално и като трябва да "отбележи нещо", просто вади нужната картичка от общия куп с такива и я поставя в тестето "налични за това изиграване". Поне на мен би ми било по-удобно от това да драскам в дневник.

22 Ян 2012 11:12
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 411
КИ с олекотен (или без) дневник #43009
Правилно... въпрос на лични предпочитания. Аз винаги си драскам дневници и скици ако реша да играя честно. Картите най-вероятно ще ги разпилея :)

Компромисен вариант - картите могат да се продават като отделен комплект.

25 Ян 2012 18:51
Regina
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
КИ с олекотен (или без) дневник #43502
Според мен сложността и обема на дневника зависят пряко от книгата-игра. Ако битките са със система, разбира се нужен е дневник.
Дори, когато имаме битки без точки и играта се основава на логически избори, понякога е необходим дневник. Най-малко за кодови думи. КД спестяват необходимостта читателят да помни какво е направил, и да не опитва да мами, ако не знае какво означава да има някоя КД.
Ако имаме оръжия с точки, е добре да са в таблица. Ако битките ще се извършват със сметки, пораженията според вида на атаката и силата на опонентите, отново е добре да са в таблици. Това май го имаше в някои Мегаигри и в други книги.
Ако има сайт, свързан с книгата, там може да се публикуват всякакви карти, дневници и каквото там, за да се избегне прилагането в книжката и съответно оскъпяването й. При по-добри технически умения, може да се създаде и електронна версия на КИ, както по-горе спомена Джордж - без записвания, а компютъра да ограничава достъп, според предишните избори.
Много варианти, и няма лош или добър, само подходящ или не, за дадена книга.
Лично аз предпочитам да си записвам нещата на листче, вместо да драскам дневника в книгата.

Кака се върна!

25 Ян 2012 19:12
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
КИ с олекотен (или без) дневник #43505
Мен това с тия картички ми се вижда по-досадно, отколкото да пиша в дневника, а и дневника до голяма степен е чара на книгите-игри, тези без дневник също си имат своя чар, но по друг начин. Сега вече и аз пиша на листчета, но книгите ми игри от едно време съм одраскал дневниците яко.

25 Ян 2012 19:20
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
КИ с олекотен (или без) дневник #43506
Аз не си падам по дневници. Предпочитам системата да е лека. "Черният Нарцис" е моят тип приключение. Няма излишно пресмятане, нещата опират до кодови думи и играта не страда от това.
Маркерите само ще ми пречат. Чеклист би бил удачен, най-вече ако има доста кодови думи в приключението.
Вместо дневник ползвам касово бонче или обикновен лист хартия. Бонусчето е, че може да си го ползваш и като показалец.

My deviantART page.

25 Ян 2012 19:25
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
КИ с олекотен (или без) дневник #43507
Аз си падам по дневници, но не някакви огромни, такива определено не ми харесват. Може да са кратки, но изпипани, като в "Синът на Пустинята", "Хлапето", "Викингите". А такива като "Златният Оракул" или "Франция 98" определено не са мой тип.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.053 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg