• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Докъде трябва да стига играта...

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
23 Фев 2012 15:10
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Докъде трябва да стига играта... #48466
Не, мисля, че ако героят ти е пушач, то той ще запали цигара. ;)
Виж сега, всичко си е до точно определен случай, но като цяло микро-избори рядко съм виждал да се инфилтрират добре в КИ. Сърце от камък беше... добре, ако помня правилно, макар да има какво да се желае още, поне според мен. Но, дори тогава...

Като съм бесен си пускам блек-метъл, като съм тъжен - балади. Шанса да направя нещо друго е 1:10 000. Повечето хора са така. Не мисля, че трябва да се губи обем и да се трупат показатели за тоя дето духа. По-скоро изборът трябва да е: "Дали да послушам музика (на Х)? Или по-добре да си пусна филм (на У)?"

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

23 Фев 2012 15:14
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Topic Author
Докъде трябва да стига играта... #48467
Мда, мисля че си прав - раздробяването на изборите късаещи разни странични подробности разводнява играта. Да се върнем на "разбивките" ако става въпрос за разиграване на конкретна ситуация. :roll:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

23 Фев 2012 15:37
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Докъде трябва да стига играта... #48468
Ми, тъй като съм добре в битките най-вече, ще говоря за тях.

Няма голяма логика, да предложите на играча да самоубие героя си (примерно да атакува дракон с ножче или щом искаш микро-избори... да се пробва да хване куршум). Ако героят има зададени умения (т.е. ако примерно е повтаряно и уточнено, че героят ви не може да се бори, но е много добър с ръце и крака), то предлагането на избор за нестандартно решение (в примера - да влезе на борба на 130 килограмова мутра) е грешка от мета-игрова гледна точка - играчът ЗНАЕ, че героят ви не може да се бори и предполага, че този избор е там, защото е всъщност неуспешно замаскиран бонус.

В битките микро-изборите също могат да стигнат до кретенщина. Ако героят ми може да се бие (или не може) той ще заеме нужната стойка (или няма, каквото и да прави). Избор може да има, ако героят ми е умел в два-три вида бойни изкуства. Иначе ще върви с най-удобната си стойка. И няма да влиза в гард, докато стреля. А ако героят ми не може да се бие... какъв изобщо е смисъла да му се дават избори? Той ще загуби при всички случаи, ако не промени съотношението на силите (вземайки тръба, например).

Също така е добре авторът да описва само най-общо, каква стратегия предлага. Иначе може да се получи като мен в Синът на Пустинята, където се пуках от смях на това, как некъв с камичка скача на хора с по два ятагана. И че противници заемат Чаплата в тръстиката (който е чел колелото ще разбере) в бойна ситуация, ОТ КОЯТО ЗАВИСИ изборът ми. Айде не.

Нека изборите са по-общи, а не специфични. Ако ми дадеш избор "за да замахнеш в широка дъга с меча - мини на Х, за да се опиташ да промушиш противника си в корема - мини на У, а ако искаш да изчакаш той да те атакува - мини на ХХХ" и правилния избор е само първия... айде не. Или поне трябва МНОГО ясно да е определено какъв е сетинга.

Мога да говоря още много, но като цяло искам да кажа следното - микро изборите с под-избори и под-под-под-избори залагат на това играчът да разсъждава по същия начин, като авторът. Което е пълна кретения, поне според мен.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

23 Фев 2012 19:44
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Докъде трябва да стига играта... #48481
Изборът трябва да предлага смислени алтернативи пред читателя, които да го накарат да се замисли, кое е по-добрия вариант според него. Т.е. безмислено е да има алтернатива "ще си измиеш ли зъбите?", ако читателя не би се замислил какво печели / губи от избора. Ако обаче има среща с мацка, за която трябва да тръгне и избора е - ще тръгнеш ли веднага за срещата, за да стигнеш навреме или ще рискуваш да закъснееш, но да си измиеш зъбите, това вече се превръща в интересен избор. При липса на точкова система за оценка изборите още повече се окрупняват, защото тогава би трябвало да има само избори, които водят до алтернативи в сюжета. Ако искате можем да се опитаме да класифицираме типовете избори.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

23 Фев 2012 20:08
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
Докъде трябва да стига играта... #48482
... до играчът. :)

P.S. Ни повече, ни по-малко.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

27 Фев 2012 18:07
Tigermaster
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Докъде трябва да стига играта... #48860

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Още си спомням "Сърце от Камък" - епизода, в който играча трябва да избира дали Лари Стоун да си пуска музика или да спи, като има няколко специфични избора в първия вариант, всеки от който може да доведе до съвсем различно развитие на ситуацията.
Доста... странно.
Не съм чел тази игра, но... На човек или му се слуша музика, или му се спи. Не може и двете едновременно, или поне при мен е така. Ако очите ми се затварят, лягам и заспивам като труп. Не мога нито да обърна внимание на музиката, нито да й се насладя.
А това да избираш каква музика да си пусне героят вече ми се вижда пълна тъпотия. Какво значение има дали от касетофона му бучи Judas Priest или Iron Maiden? Да не би при звука на Халфорд и компания, примерно, крадците, нападащи дома му, ще решат, че всъщност им е себеподобен и могат да бъдат приятели, а при гласа на Дикинсън да решат не просто да го оберат, но и да го изкормят и да украсят простора за прането с карантиите му?
Доста тъпо.

На принципно ниво тези микроскопични изборчета, за които говорите, винаги са ме дразнили, особено ако става дума за битка.
Когато човек се бие, не мисли. Кой ще ти седне да умува дали ще удари с юмрук противника в носа или в окото? Всеки боец дава най-качествената атака, на която е способен. Ако седне да мисли по време на битката, този отсреща ще го накълца на жартиери.
(Тук е добре да се каже, че, все пак, има изключения - "Реката..." на Колин Уолъмбъри е добър пример. Там наистина беше важно дали сечеш с меча или пробождаш, помните защо.)
Още повече, че на моменти доста яко се усеща, че авторът в действителност не е имал особено понятие от водене на бой. Пример - "Хлапето с револвера" и двубоя с Били Кокили.
При положение, че си някакъв дванайсет-тринайсетгодишен сополанко без достатъчно сериозен опит в боя(или поне това е информацията, с която читателят разполага), би било просто малоумно да очакваш
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
да постигнеш някакъв резултат с ритник - в действителност ако човек няма сериозна практика, не може да рита достатъчно силно и координирано, а за сметка на това при вдигането на крака от земята губи равновесие и пада много лесно.
В такъв случай
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
ударът с юмрук
е правилното решение. Оказва се, обаче, че авторът е бил на друго мнение.
Подобни примери има и в други игри, но далеч не са главното. Нека ако се предполага да съм опитен боец, да не ми се налага да правя елементарни избори, а направо да атакувам както си трябва.
Това, естествено, важи за игри, които не са центрирани изцяло върху сложната бойна система, нали...
Ако, обаче, фокусът е върху някакво по-цялостно приключение, маловажните избори отвличат вниманието.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.054 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg