• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли?

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
11 Ное 2011 02:28
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #36058

SilverWolf писа: писа:
Принципно обаче имам свой си начин за чийтване, който е свързан със една последователност, която се забелязва при някои автори (има я и в Асасините и донякъде в Котарака, но основно я забелязах в изданията на МЕГА), ако човек поразгледа малко цифровите комбинации при "уж случайната номерация" на епизодите ще види зависимостта. Не винаги я има и не винаги действа, но когато сериозно се колебая и заложа на нея, рядко умирам.
Съветче: недей (поне в мои книги). 8-) Метагейминг от такъв тип не бих допуснал (освен донякъде в битките, но след 1ва книга едва ли и там). Просто като видя, пишейки, че може да се намери някаква зависимост в номерацията или подредбата на изборите, веднага почвам да вървя наопаки на нея.

Но пък ако наистина го използваш само когато нямаш и най-малката идея какво да решиш - тогава да, нищо не губиш.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

11 Ное 2011 02:54
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #36060

Ейдриън Уейн писа: писа:

SilverWolf писа: писа:
Принципно обаче имам свой си начин за чийтване, който е свързан със една последователност, която се забелязва при някои автори (има я и в Асасините и донякъде в Котарака, но основно я забелязах в изданията на МЕГА), ако човек поразгледа малко цифровите комбинации при "уж случайната номерация" на епизодите ще види зависимостта. Не винаги я има и не винаги действа, но когато сериозно се колебая и заложа на нея, рядко умирам.
Съветче: недей (поне в мои книги). 8-) Метагейминг от такъв тип не бих допуснал (освен донякъде в битките, но след 1ва книга едва ли и там). Просто като видя, пишейки, че може да се намери някаква зависимост в номерацията или подредбата на изборите, веднага почвам да вървя наопаки на нея.

Но пък ако наистина го използваш само когато нямаш и най-малката идея какво да решиш - тогава да, нищо не губиш.

Ако мислех да си я крия, едва ли щях да я напиша, нали?
Ако я няма тази зависимост няма и да се чийтва, а доколкото схващам идеята на темата е да се споделят чийтърски практики и да се намери противодействие за тях. Един генератор на случайни числа лесно може да скапе зависимостта и да не може да се чийтва вече. А дали се прилага в твои книги или не си зависи от теб - не я допускай и няма да може да се прилага.
Но или не забелязваш всеки път когато има зависимост или вървенето "наопаки" запазва шаблонът.
Честно казано в "Асасините" не ми се е налагоало да чийтвам, но все пак на 2-ри прочит хванах зависимост на 1-2 места. Ако не ме мързи тия дни ще прегледам даже точно къде е.

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

11 Ное 2011 12:00
Tremal Naik
Командос
Командос
Скрий Още
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #36108
Честно си казвам, че не винаги ми се преиграва отначалото - но пък си броя умиранията :-)

17 Дек 2011 11:45
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #39443
Трики кВесчон.

По-принцип винаги съм склонен на мамене, особено като се ползват зарчета за битки и т.н. - това ми е все едно да играя шах сам със себе си, да не говорим, че вкарването на много късмет е дразнещо. Точно за това обичам КИ от типа на "Пътят на тигъра" (примерно, защото там също има зарове, най-вече ако сбъркаш с типа удар който нанасяш) или на Майкъл "Тъмната половина", "Пустинен огън" на Блонд, като дори "Майстори на меча" на Уейн най-ми се доближава до представата за това как трябва да се развива една КИ - с повече логика и по-малко (или хич) късмет с хвърляне, посочване и т.н. Не изключвам прости математически сметки, но зарове... това е за "Не се сърди човече". :P Идва моментът и, че като поемеш по един път... ами досадно е да се връщаш съвсем отначало да четеш всичко наново, за да стигнеш до него (и да се "спънеш" заради келяв зар) - все пак искам и да прочета историята, което важи с особена сила за първи (в някои КИ и втори-трети) прочит, а не да се въртя като гламав и да чета едно и също по десет пъти... особено като съм сам.

С една хубаво изработена бойна система можеш да направиш чудеса в това да зарибиш играча да преиграва играта, особено когато има и две-три разклонения по които да стигнеш до края на историята ("Пътят на тигъра", "Пустинен огън"). А не заради пусти зарове да се приема, че си качил цифра нива вече и босовете ги биеш накуп с една ръка завързана зад гърба - система с някакво точкуване е наистина най-удачното нещо - заровете... meeeh.

17 Дек 2011 11:52
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #39444
Синът на Пустинята пропускаш, там изобщо нямаше зарове, битките се основаваха на истинска логика и бяха с литературен текст.

17 Дек 2011 12:37
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #39452
Е сега ако трябва да седна да изброявам всяка една книга-игра без зарове... се'ш се. ;)

17 Дек 2011 15:26
Tigermaster
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #39464
За преиграване - преигравам, ако играта ми хареса, дори и да не е особено интерактивна.
По отношение на чийтването - приветствам го и го практикувам с удоволствие, особено ако стана жертва на късмета. Тоест, ако хвърляне на зар или нещо от рода на "сега избери дали да продължиш на 15 или на 125" трябва да реши да продължавам ли напред или да умра, проверявам на кой епизод ще живея и директно отивам там.
В края на "Леговището на Снежната вещица" се оказва, че за да завърша играта, по начало е трябвало с помощта на зарове да получа поне 11 точки умение. Иначе вещицата ме убиваше задължително или нещо от тоя род. Мисля, че именно заради тази книга-игра започнах в поредицата "Битки безброй" направо да си записвам максимален брой точки по всички показатели, вместо да разчитам на зарчетата. Да не говорим, че това да ме гътне някакъв звяр след като съм се трепал половин-един или дори два часа, никога не ми е било приятно и никога не ме е карало да се връщам в началото. На принципно ниво безкрайното хвърляне на зарове винаги ми е било неприятно, поради което твърде често направо приемам, че съм спечелил битката.
Понякога си правя и "сейфове" на по-важните избори - т.е. записвам си на кой епизод съм, преди да продължа, и ако взема, че пукясам заради лош избор, се връщам там. Алтернативата е да започна отначало и да тръгна по абсолютно същия път, по който съм вървял до момента, което е скучно, дори и играта да е била велика... Ако я почвам отначало, е за ново преиграване.
Иначе ако трябваше да изпитвам уменията си с помощта на таблицата на шанса, изпитвах уменията си в посочване на точното число, което ми трябваше. Със затворени очи, нали, ама...

17 Дек 2011 15:49
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #39466
Напълно съм съгласен с основното послание в последните няколко мнения - Шансът не помага с нищо за наслада от играта, само пречи. Имаше доста ожесточени обсъждания на този въпрос преди няколко месеца. Аз съм непримирим противник на употребата на зарове (допустимо изключение би било само, ако самият герой играе на зарове в приключението). В същото време сметките в книги-игри без много шанс никога не са ме плашели, дори намирам, че могат да увеличат интереса към преиграване. Ако не ми стигаха точки в ключов момент, често започвах наново. Вярно, с леко раздразнение, но все пак със съзнанието, че някъде съм сбъркал и със стремеж да направя верните избори, за да спечеля убедително.

17 Дек 2011 16:10
Meloman № 1's Avatar
Meloman № 1
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #39470
Вероятно ще ви се стори странно, но аз не мамя в хода на действията. Значението на книгите-игри е по-скоро да се забавляваш със страниците, които жадно разгръщаш една след друга в търсене на отговори и приключения, отколкото да спечелиш на всяка цена. Изградил съм личен стандарт, според който не преигравам книгите в крайно ранен етап след прочитането им. Победата ще е прекалено лесна, а аз обожавам трудностите. Попринцип предпочитам да не се впускам по сто пъти в едни и същи опасности.

Likey

17 Дек 2011 16:47
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 411
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #39473

Meloman № 1 писа: писа:
Значението на книгите-игри е по-скоро да се забавляваш със страниците, които жадно разгръщаш една след друга в търсене на отговори и приключения, отколкото да спечелиш на всяка цена.
Това е много точно казано... ама като нямам търпение да видя какво ще стане :dry: Така, че аз си мамя най-безстрмно... първо опитвам да изграя книгата по всички правила (най-често се провалям) и после минавам с "неубиваем герой" по всички разклонения. На мен ми е по-интересно да следя модела на автора не толкова да "успея" в играта.
Помня например "Огнената пустиня". Като направих един бърз преглед установих колко е полезен "Сребърния кинжал" и после в екипировката ми тия кинжали все не се свършваха :lol:

17 Дек 2011 17:34
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Преигравате ли книгите-игри? Чийтвате ли? #39487
При мен нещата вървят на обратно - преди бях с пръсти между страниците и гледах как да развия перфектно историята за максимален резултат. Сега играя по правилата и пускам книгата ако стигна до смърт дори и автора да ми дава шанс да продължа по някакъв начин. Дори съм стигнал до един момент сам да си усложнявам книгите. Например ранните книги на Плеяда ги играя със зар там където ме пита кой от двата епизода избираш. В някой книги това си е направо избор между живота или смъртта.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.076 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg