• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Обща тема за любителските КИ

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
19 Мар 2012 13:12
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Topic Author
Обща тема за любителските КИ #50992
Направи ми впечатление една тенденция в любителски разкази-игри.
Става въпрос за "Люлката", "Затворените ангели" и "Изкуплението". Книгата игра за възрастни на Ze BG също ми създава подобно усещане, макар че за там не може да се каже много. Имат следните сходства:

- развиват се в алтернативна реалност, усещане за сюрреализъм
- тежката атмосфера, неприятна, объркана, демонична, кървава, мистериозна; това усещане за атмосфера при тях е може би най-основното, по-важно от геймплея и историята им (от първото със сигурност)
- залагат на литературни епизоди, а изборите са абстрактни; играта е на заден план, а целта е правенето на няколко на брой разкрития, комбинацията от които води до сполучлив изход

Според мен този тип атмосфера е много пипкав и изискванията му за литературност са много по-високи, тъй като тук геймплея е много второстепенен и трябва литературата и историята да изнесат цялата книга/разказ-игра. Всъщност ако трябва да разширим темата на "атмосфера + история > геймплей", бих казал, че "Хуаранг и Кумихо" и "Пътят на Светлината" влизат доста директно в тази категория (а те двете имат също огромни сходства като структура и баланс на горните компоненти, стил на геймплея и дори механики на играта).
Как ви се струва тази девиация? Лично аз клоня повече към формулата на Кумихо и Светлината, в другите ми идва прекалена липсата на геймплей, отчитайки че сюрреализма и прави субективна стойността на така или иначе малкото избори, а литературността, въпреки добра за любителско ниво, не достига нивото сама по себе си да компенсира тази липса.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Мар 2012 13:21
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Обща тема за любителските КИ #50995
Не знам, на мен и трите посочени ми се сториха слаба ракия. Може би просто стила не е за мен. А и продължавам да смятам, че КИ са предимно кИ, а не Ки. Въпрос на вкус може би, но гледайки общото възприемане... мисля, че съм прав. Поне в момента и на тази малка закостеняла общност от 50тина души не й се четат такива неща.

Може би Люлката е единственото произведение с шанс да успее да привлече повече фенове, но се съмнявам. Много хора може би ще се откажат заради тежкия стил на писане.

Може би, ако някой с по-лек, по-непретенциозен стил на писане седне да напише нещо такова ще има повече успех, не знам. Но за сега по моите наблюдения иК>Ки.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

19 Мар 2012 13:46
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
Обща тема за любителските КИ #50996
Първо трябва да се погледне фактът, че говорим за РАЗКАЗ-игра, а не за Книга-игра. Много е трудно да създадеш работеща игрова механика в ограничен брой епизоди, затова и е адекватно решение да увеличиш литературата, иначе ще се получи.... Редникът от трета рота :).
Бягството, Реката, Тъмната страна са примери от Мейнстрийма - повече литература, по-слаба игрова част.
Колкото до тежката атмосфера - целевата аудитория във форума може да се види в анкетата на Лисичков, а това е определящо за момента. В мейнстрийма целевата аудитория пак бяхме същите, ама не точно ;)

knigi-igri.bg/shop/

19 Мар 2012 14:32
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Обща тема за любителските КИ #50999

kiril_ps писа: писа:
Първо трябва да се погледне фактът, че говорим за РАЗКАЗ-игра, а не за Книга-игра. Много е трудно да създадеш работеща игрова механика в ограничен брой епизоди, затова и е адекватно решение да увеличиш литературата, иначе ще се получи.... Редникът от трета рота :).

На бас? :P

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

19 Мар 2012 14:43
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
Обща тема за любителските КИ #51000

hameleona писа: писа:

На бас? :P
[offtopic]Трудно мога да се басирам с теб. Мисля, че имаме различни представи за добра игрова механика или система. Доколкото знам ти разбираш от Ролеви игри и ги харесваш. Аз не разбирам от РИ и не ми харесват (доколкото съм разбрал нещо от скайп сесия и няколко ревюта)[/offtopic]

knigi-igri.bg/shop/

19 Мар 2012 15:37
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Обща тема за любителските КИ #51008
Определено се забелязва, че повечето любителски (и не само !) творения в общността клонят към литературност за сметка на игралност. Това не ме радва особено, за мен винаги играта е била на първо място.

19 Мар 2012 15:38
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Обща тема за любителските КИ #51009
Тъй като е намесен ник-а ми ще взема да се обадя. На мен "Изкуплението" и "Люлката" не ми харесаха (ангелите не съм ги чел), без разбира се изобщо да искам да обиждам авторите. В този ред на мисли силно се надявам моето нещо да се получава по-добро.

Първо: Неприятно впечатление ми направи в споменатите произведения, че въпреки че те уж би трябвало да предадат атмосфера на сюреализъм, ужасното е един вид банално и очаквано. Трябва да чета за кървища и вътрешности или пък разхождайки се в съзнанието на предполагаемо душевно болен се натъквам на обичайни сцени от живота, вместо на фоерверки от абстракции (за сравнение "Клетката", от която сигурно е повлиян разказа).

Второ: Макар и откъса, който беше пуснат от "ВЛЕЗ" да е пример за точно такива избори, за каквито говори Торо - "изборите са абстрактни; играта е на заден план, а целта е правенето на няколко на брой разкрития, комбинацията от които води до сполучлив изход" - в цялото произведение те са сигурно не повече от 15%-20%. Горе-долу мисля, че около 35% са логически избори, 15% морални избори, 15% на късмет и 15% зависят от наличието на предходно събитие, така че - не, тази тенденция за твърде абстрактни избори не ми допада особено, тъй като оставя играча с усещане, че действието се развива по някаква непонятна за него логика и той няма пряк контрол.

Тъй като виждам сериозен интерес в Сашо, ако иска мога да му изпратя написаното до момента за по сериозен анализ.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

19 Мар 2012 16:24
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Обща тема за любителските КИ #51017
За мен проблемът не е това, че се залага на литература за сметка на интерактивност. Аз лично не бих имал нищо против да чета нещо такова, но литературата трябва да е добра. Ама наистина добра, не просто поносима. Разказите които пробвах не ми харесаха като литература, така че не си играх дори да ги дочета.

Истината е, че между литература и интерактивност трябва да има баланс. Слабата интерактивност трябва да се компенсира със страхотна литература. Силната игра пък може да компенсира донякъде за по-посредствена литературна част. Не може обаче и двете да не струват.

My deviantART page.

19 Мар 2012 17:11
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Обща тема за любителските КИ #51021
[offtopic]ПП: Коблина ме изпревари докато си пишех километричния пост и каза същото сбито и съдържателно. Мисля че заслужава бан, тук 30 минути пиша... :) Така или иначе:[/offtopic]

Първо трябва да се погледне фактът, че говорим за РАЗКАЗ-игра, а не за Книга-игра. Много е трудно да създадеш работеща игрова механика в ограничен брой епизоди, затова и е адекватно решение да увеличиш литературата, иначе ще се получи.... Редникът от трета рота .
Бягството, Реката, Тъмната страна са примери от Мейнстрийма - повече литература, по-слаба игрова част.
Въобще не съм съгласен :)
Ще започна от горните примери (за щастие имам до себе си мегаигри от 1 до 5). Реката - увод и 68 епизода на 13-тина страници. Много избори, добра литература, атмосфера. Тъмната страна - част 1-ва: карта, умения на нива, предмети, 71 епизода на 11 страници. Много избори, добра литература, атмосфера.
Други примери за сериозен геймплей в разкази-игри - Торнадо, Тревожно обаждане и т.н.
Т.е. разказите-игри могат да имат много добра игрална част, включително по-сложни системи и това да работи съвсем успешно.

Нека да уточним - липсата на сложна система не означава слаб или ограничен геймплей. Той може да е достатъчно силен и без тях, ако акцентира на логически избори и разклоненост. Моралните такива дават по-скоро възможност на играча да си изгради героя си както иска. Каквато и да е по качество литература не обяснява и не налага липсата на геймплей (дори да я компенсира), просто понякога авторите имат какво да дадат като история и атмосфера, но нямат какво да дадат като игра.

Определям гореспоменатите любителски разкази за имащи слаб геймплей, защото на малка част от изборите се замислям и по-скоро те ме играят, отколкото аз да играя тях. Струва ми се, че самите автори не са искали и целели да създадат геймплей, а просто искат да ни разкажат историите си. И то не се фокусират върху една, а вкарват по няколко истории в произведенията си (yoyovec - работи по външния свят и войните му, легендарния меч, света на чистилището и ни залива с кръв и черва за атмосфера; gamebooker ни разказва едновременно историята на главния герой, на страничния герой, чието подсъзнание е цял втори свят и малко за основния си свят и инквизициоподобната управляваща структура, съставена от Рониноподобни свещеници и демонолози; тук атмосферата залага на мистика, сюрреализъм и детски викове).
Докъде може да се стигне при това - тези автори дават произведения с усещане за игра, които няма защо да ограничавам като сравнения с Колин и Майндкрайм например. Трябва да ги сравня с Кинг, Кунц и Лъвкрафт, защото ако търся разказ, история и атмосфера, а не разказ-игра, излизаме от жанровите рамки. Ясно е, че много трудно може да се предложи нещо съпоставимо и летвата се вдига много високо.
Изводът ми до този момент е, че ако геймплея се пренебрегне, нещата отиват на зле. И геймплей не означава некачествена литература или епизоди по 10 думи. Не пречи да са по половин страница или една.

[offtopic]Допълнително , не ми е идеята да давам оценки на разкази и автори, затова ще пропусна мнението си за горните, само ще кажа, че не е едностранчиво - има неща, които харесвам и не харесвам в тях.

za BG, абсолютно приемам, че дискусията в тази тема може да се допира много слабо при твоята книга и връзката се базира само на начални впечатления, които не са определящи;
Бих прочел какво си написал, но по мое мнение ще ти направя лоша услуга ако го направя преди да е завършена и мисля не трябва да търсиш мнение докато си насредата й - може да те направи неуверен, прекалено уверен или, най-вероятното, да промени по някакъв начин погледа ти върху това, което пишеш и да направи книгата нехомогенна.[/offtopic]

19 Мар 2012 18:57
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Обща тема за любителските КИ #51025
На мен по едно време ми се щеше да почна да пиша игра, но реших, че я предпочитам точно като игра, а не като книга. Така и си останах край зарчетата, картата и смятането на точки; атмосферата играчът сам си я прави, не е нужно да има епизоди от по двайсет страници с описание на Омаровата джамия в Крешентиум :)

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

19 Мар 2012 19:15
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
Обща тема за любителските КИ #51027
Не мога да кажа, че се любувам на изброените по-горе заглавия, но тъй като аз и едно не съм написал, то следва да си замълча след като си дам личното усещане от прочита им.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

19 Мар 2012 19:49
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Обща тема за любителските КИ #51029
Не вземайте насериозно Затворените Ангели. Беше един малък експеримент, с който исках да пробвам механиката от Водопадът на Дъгата на Върдж. За съжаление, явно трябва да спра с опитите за разчупване на жанра, защото не се приемат добре.

На мен лично ми харесва абстрактността на Люлката, бих се зарадвал и на Изкуплението, ако нямаше толкова целенасочено поставени неприятни елементи. По принцип, една от идеите на книгите и игрите е да те отдалечи от реалността - нещо с което горепосочените се справят отлично. Аз лично бих се радвал на повече такива интерактивни неща.

Изненадан съм, че Торо намира толкова прилики между Хуаранг и Светлината. В Хуарангът има повече литература и по-развита система, като първоначалния избор на умения има значително по-голяма тежест по време на играта.

19 Мар 2012 20:43
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Обща тема за любителските КИ #51032

Ал Торо писа: писа:
Ще започна от горните примери (за щастие имам до себе си мегаигри от 1 до 5). Реката - увод и 68 епизода на 13-тина страници. Много избори, добра литература, атмосфера.

Много избори... в сравнение с коя игра? На "Реката" висока интерактивност не може да се вмени по никой начин, "сполучливи" избори е различно от "много" избори. :mrgreen:

Ал Торо писа: писа:
Нека да уточним - липсата на сложна система не означава слаб или ограничен геймплей. Той може да е достатъчно силен и без тях, ако акцентира на логически избори и разклоненост.

Не означава задължително слаб, но при всички случаи означава по-ограничен на база на същата игра с по-сложна система. Тук не става въпрос за самоцелното набиване на голям дневник, количественото оразмеряване на ред показатели свързани с играта дават повече възможности за детаилизиране на действието. :mrgreen:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

20 Мар 2012 00:12
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Обща тема за любителските КИ #51045

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Много избори... в сравнение с коя игра? На "Реката" висока интерактивност не може да се вмени по никой начин, "сполучливи" избори е различно от "много" избори. :mrgreen:
Сравнение с любителските разкази от новата вълна, choose your adventures книгите, гримоар, Черният Нарцис, Асасините на персия... не знам какво питаш всъщност. Ако го сравниш с "Демоните в НБА" вероятно ще има по-малко избори на единица обем. 34 избора и 6 на късмет.
Не е слабо интерактивна в абсолютна стойност, в относителна си прав, че са размити нещата.

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Не означава задължително слаб, но при всички случаи означава по-ограничен на база на същата игра с по-сложна система. Тук не става въпрос за самоцелното набиване на голям дневник, количественото оразмеряване на ред показатели свързани с играта дават повече възможности за детаилизиране на действието. :mrgreen:
Какво значи "ограничен" и каква стойност носи?

20 Мар 2012 00:20
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Обща тема за любителските КИ #51047
Направи една схема на "Реката" - после направи една и на "Виртуална полиция" - брой по избор. Това че изборите в "Реката" са смислени и на ключови позиции не прави играта по-интерактивна - прави я интересна. Това че изборите са по-малко ограничава играта, но за да има смисъл от повече избори трябва по-сложна система или по-дълга игра.
От тук можем да изведем и "ограничен геймплей" - ако нямаш система не можеш да направиш подробна игра, защото принуждаваш играча да помни поне десетина избора, дори в къса игра. При наличито на система това се решава със статистики, кодови думи и прочие.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg