• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Обща тема за любителските КИ

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
20 Мар 2012 01:15
gamebooker's Avatar
gamebooker
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 16
Обща тема за любителските КИ #51051
За "логичността" на изборите в Люлката писах в съответната тема на разказа, като отговор на коментара на Кирил. В този разказ няма сполучлив и несполучил изход, според мен. Оценката на играта е мое виждане за нещата, което лесно би могло да се оспорва.
Тук искам да отбележа, че идеята на този разказ беше точно да се предизвика дискусия, както в идеен, така и в игрови план. Радвам се, че е един от тези, които са предизвикали тази тема.
Според критериите на конкурса, кефометърът беше с доста по-голяма тежест от останалите компоненти - ето защо, аз заложих на историята и проблемите, които разглежда. Някои от тях мисля, че са дискусионни и в настоящата реалност. Имах само ден и половина за този разказ, за това не съм наблягал на кой знае какъв литературен стил или игрова механика. Даже, най-първоначалният замисъл беше да няма оценка на играта, а играчът сам да си преценява кой финал е добър за него и кой не е. Иначе, поради очакването ми да бъде някъде към края на класирането, се опитаха да се вместя в обемите, даващи бонус-точки, за да ме вдигнат някое друго място нагоре над последните :)
Към момента на написване на "Люлката", не бях чел нито "Пътят на светлината", нито "Затворените Ангели" ("Ангелите" още не съм). "Изкупление" го прочетох седмици по-късно и за сега ми е любимият разказа от конкурса, от тези, които съм чел. Тази седмица планирам да чета "Хуаранг и Кумихо".
Ако искате вярвайте, но не съм чел нито едно от цитираните други произведения - нито Реката, нито Виртуална полиция, нито Тъмната страна, нито Водопадът на дъгата, нито Торнадо или Тревожно обаждане. Единственото, което съм чел от Кинг е "Изкуплението Шоушенк" и то някъде преди около 20 години...От Кунц и Лъвкрафт - нищо. zeBG - "Клетката", за която говориш, от кого е - може ли да ми дадеш линк, за да я прочета?
Кодовите думи са максималният "геймплей" в този разказ. Дали са достатъчен - не знам.
При мен проблемът при четене на български КИ, винаги е бил следният:
независимо доколко съответният автор се придържа към "общоприетата" "обективна" логика, аз лично много бързо успявам да разгадая неговата "лична" логика, дори и когато някои избори изглеждат абсурдни за повечето читатели (от гледна точка на "обективната"). Оттам нататък, независимо дали са логични от "обективна" гледна точка, за мен лично стават страшно предсказуеми. Ето защо, може да звучи безумно, но избори от сорта на "ще тръгнеш ли на изток или на запад", "коя врата ще отвориш - лявата или дясната" и т.н., по-типични за много англоезични КИ, винаги повече са ме кефели, защото не са непременно правилни или грешни, а просто играчът минава по различен път. Като цяло и в реалния свят, при спорове с различни хора, с годините все повече се убеждавам, че представата за общоприета "обективна логика" е в голяма степен заблуда. Срещал съм множество субективни логики, всяка от които някъде в основата си стъпва на някаква представа-аксиома на носителя и, която той е приел без доказателство за неоспорима. Ако, в някакви случаи, тези аксиоми съвпадат между хората, можем да говорим за някаква степен на обективност на логиката, но това пак е в рамките на определена група...
Така че, целта ми беше да се съдаде точно такъв сетинг, в който да не е ясно дали "обективната" логика въобще съществува...

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Мар 2012 01:59
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Topic Author
Обща тема за любителските КИ #51052
[offtopic]

"Клетката", за която говориш, от кого е - може ли да ми дадеш линк, за да я прочета?

www.imdb.com/title/tt0209958/[/offtopic]

20 Мар 2012 06:31
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Обща тема за любителските КИ #51055
Торо, не разбирам защо толкова често използваш думата любителски. Като няма професионални (в смисъл, до сега всичко от 2-рата вълна е безплатно или самиздат), някакси думата ми се струва излишна. Да, има автори, които могат да си изпипат (почти) всичко - като теб. И такива, които са джаста - праста (да не се приема като асоциация със Сара, моля, нищо против нея) - като мен. Вторите имат доста да научат от първите.

20 Мар 2012 08:10
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Обща тема за любителските КИ #51062
[offtopic]@Ронин: Торо много се мотае около ММ, прихваща част от навиците му :mrgreen:

Искам да благодаря сърдечно на gamebooker, за предупреждението му, че разказа игра, който е написал е реално просто експеримент върху форумните реакции. Помогна ми страшно във вземането на решението дали да го чета или не :)
Ще помоля останалите експериментатори да съобщават предварително :)

Ако не сте разбрали, направеното от gamebooker ми се струва първороден грях в писането на нещо. Човек пише, за да разкаже история, за да запознае читателя с част от себе си дори, а не за да третира читателя с уважението, което студента изпитва към бяла мишка.[/offtopic]
Иначе, повече разсъждения по темата в темата за механиките в другия форум.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

20 Мар 2012 08:54
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Обща тема за любителските КИ #51065

hameleona писа: писа:
и, а не за да третира читателя с уважението, което студента изпитва към бяла мишка..

Че защо пък? Всички сме бели мишки в социалния експеримент на Б.Б.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

20 Мар 2012 09:03
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Обща тема за любителските КИ #51066

Bloucester писа: писа:

hameleona писа: писа:
и, а не за да третира читателя с уважението, което студента изпитва към бяла мишка..

Че защо пък? Всички сме бели мишки в социалния експеримент на Б.Б.
Знайш кво ми каза току що?
Що не, като са те таковали веднъж насила, що да не те таковат още веднъж, пак насила?

Да не говорим, че ББ няма интелекта да прави социален експеримент, освен ако той не е озаглавен: "Колко още ще ме траят?"

20 Мар 2012 09:06
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Обща тема за любителските КИ #51067
Голям офтопик - не показваме ли точно желанието си да ни таковат пак и пак, след като продължаваме да го търпим? Чакам предупреждение.

И все пак по темата - Конкурс номер не знам си кой - любителска книга игра "Аз, Бойко 2"

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

20 Мар 2012 09:11
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Обща тема за любителските КИ #51068

Bloucester писа: писа:
Голям офтопик - не показваме ли точно желанието си да ни таковат пак и пак, след като продължаваме да го търпим? Чакам предупреждение.

И все пак по темата - Конкурс номер не знам си кой - любителска книга игра "Аз, Бойко 2"

Технически показваме, че искаме пак, ако ги изберем втори път ;)
За сега само показваме, че спазваме закона.

Не знам за "Аз, Бойко 2", но една кънгдъм-мениджмънт КИ ще е добре дошла.

20 Мар 2012 10:31
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Topic Author
Обща тема за любителските КИ #51071
[offtopic]

Рони# Мейдей писа: писа:
Торо, не разбирам защо толкова често използваш думата любителски. Като няма професионални (в смисъл, до сега всичко от 2-рата вълна е безплатно или самиздат), някакси думата ми се струва излишна. Да, има автори, които могат да си изпипат (почти) всичко - като теб. И такива, които са джаста - праста (да не се приема като асоциация със Сара, моля, нищо против нея) - като мен. Вторите имат доста да научат от първите.
Извинявам се ако съм засегнал някого, понятията наистина са размити. Не съм целял и някакво деление на нива, а просто лесно обяснение за какво говоря - не съм мислел че ще засегна нечие достойнство. Ако има някаква разлика в случая между Асасините + Котарака и останалите е че сме ги изпипали доколкото ни позволяват възможностите и са минали през корекция и първи читатели (заместващи редактор), че сме ги писали с мисълта, че трябва да дадем най-доброто от себе си. Т.е. разделението е според подхода, а не резултата. За мен една от основните разлики между нещо професионално и нещо любителско е, че в единия случай полагаш максимално старание, а в другия казваш "Ами това е експеримент" или "За толкова време - толкова", но си напълно прав, че не е единствената. Така или иначе се самоопределям далеч от професионализма, та изглежда си прав :)[/offtopic]

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.056 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Today 19:43
    • Пъстра Никса 2022 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 09:57
    • Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00

За контакти