Да не пропусна да подчертая, че тази порочна практика важи само за старата вълна (в някои книги е трагично, да не казвам на кой автор) - докато в Асасините е целенасочено сведена до НУЛА.
Тоест за всяка дума плащаме по веднъж - а не по 5-10 пъти, в различни епизоди с еднакъв текст.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Това може да е вярно, но не виждам съществена разлика между дублирането и преразказването на текст.Преиграването няма НИЩО общо с дублирането на текст. В смисъл:
1. Преиграване спокойно може да се осигури БЕЗ дублиране на текст, от всеки умел автор.
2. Дублирането на текст не води автоматично до преиграваемост.
Мисли малко, преди да скочиш по инерция.![]()
Абсолютно, пренаписване/преразказване е дори по-лошо от дублиране по принцип. Имах предвид, че просто може да се структурират така епизодите, че да не се налага. Но както и да е, говорим само за сериозни дублажи - над един абзац. По-малките се налагат понякога при по-разклонени схеми и се търпят.
Да не пропусна да подчертая, че тази порочна практика важи само за старата вълна (в някои книги е трагично, да не казвам на кой автор) - докато в Асасините е целенасочено сведена до НУЛА.
Тоест за всяка дума плащаме по веднъж - а не по 5-10 пъти, в различни епизоди с еднакъв текст.
"Очите на бандита срещу мен трепнаха. Не видях движението на ръката му, само как револвера проблясна на слънцето, когато с едно невероятно бързо движение го насочи срещу мен.
Над прашната уличка почти едновременно се се разнесоха два изстрела. Негодникът се олюля, хвана се за корема и се строполи по очи в прахоляка. Изчаках минута с насочена пушка (а исках и да съм сигурен че някое от приятелчетата на оня тип не дебне зад ъгъла) и заредих още един патрон в затвора, преди да преметна оръжието на рамо."
"Очите на бандита срещу мен трепнаха. Не видях движението на ръката му, само как револвера проблясна на слънцето, когато с едно невероятно бързо движение го насочи срещу мен.
Над прашната уличка почти едновременно се се разнесоха два изстрела. Негодникът се олюля, хвана се за корема и се строполи по очи в прахоляка. Изчаках револвера ми да се охлади (а исках и да съм сигурен че някое от приятелчетата на оня тип не дебне зад ъгъла) и прибрах оръжието обратно в кобура."
Усещах успокояващата тежест на оръжието в ръката си. Противникът ми изглеждаше нервен. Имаше само револвер, което ми даваше предимство. В своята увереност почти пропуснах да забележа, че очите на бандита трепнаха. Не видях движението на ръката му, а само проблясък от извадено оръжие. Късметът, умението или инстинктите ми се намесиха и реагирах без да се замислям.
Над прашната уличка почти едновременно се разнесоха два изстрела. Негодникът се олюля, хвана се за сърцето, отстъпи крачка-две назад и се строполи по гръб. Изчаках минута с насочена пушка (а исках и да съм сигурен че някое от приятелчетата на оня тип не дебне зад ъгъла) и заредих още един патрон в затвора, преди да преметна оръжието на рамо.
"Оръжията ни бяха равни. Всичко зависеше от това кой е по-бърз и умел стрелец. Бях съсредоточен и забелязах почти незабележимото трепване в очите на противника. Той мълиеносно извади револвера си, но аз също не закъснях.
Над прашната уличка един след друг се разнесоха два изстрела. Негодникът се олюля, хвана се за корема и се строполи по очи в прахоляка. Изчаках револвера ми да се охлади докато бдително наблюдавах дали някое от приятелчетата на оня тип не дебне зад ъгъла и прибрах оръжието обратно в кобура."
Освен от издателска гледна точка, не виждам какво има да се спори по въпроса - дублирания текст с различен нюанс дава различен оттенък на историята, ако се пропускат детайлите за да се пести текст - от това страда книгата.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas