• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
разкази-игри и книги-игри

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
14 Май 2012 09:21
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Topic Author
разкази-игри и книги-игри #54389
В тази тема искам да поканя ММ на дискусия относно някои неща, които твърди за разказите-игри и книгите-игри.

Например - че в тези, които е чел няма игра. Нека да разгледаме един Р-И - на мен би ми било най-лесно да говоря за Пътят на Светлината (по разбираеми причини). Ако я сравним от гледна точка на игра на единица обем, не мисля, че тя е по-малко от Гневът на Викингите.

Може би е добре да започна с въпроса - какво е игра?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Май 2012 13:59
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
разкази-игри и книги-игри #54400
Разбирам, че авторите не приемат добре отрицателни мнения да произведенията си, особено преди да натрупали богат житейски опит.

Какво е дискусия?
Какви са целите, които трябва да постигне тази дискусия?
Нормално ли е инициаторът на една дискусия да започва с толкова постно и изпразнено от съдържание мнение?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

14 Май 2012 15:07
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
разкази-игри и книги-игри #54405
Идеята ми е да науча нещо от популярен автор, не да се заяждам или да се оправдавам. Предполагам ще бъде интересно и аз другите прохождащи автори.

Началото е горе долу толкова постно, колкото и твоята реплика "в трите разказа-игри, които съм чел няма игра".
Ако искаш по-конкретен въпрос, нека да видим системата. В Нашествието имаш 4 показателя, от които мъдростта и славата са най-маловажни при разпределянето на началните точки (те са по-скоро оценка като използваната в Тъмната Страна на Земята).

При мен има 3 специализации, които са приблизително равностойни (за разлика от твоя пример, в който има по-правилен предигрови избор), както и точки благоразположение, болка и щети.

14 Май 2012 15:13
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
разкази-игри и книги-игри #54407
Не си мерете системите, мерете си играта. ;)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

14 Май 2012 15:24
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
разкази-игри и книги-игри #54409
Струва ми се, че една карта на разклоненията във въпросните разкази ще е доста полезна. Проблемът е обаче, че при кратките форми няма кой знае колко място за такива заради ограничения обем (открих топлата вода) - затова или са съдбовни (смърт), или се вливат обратно в първоначалния сюжет с някакво наказание или бонус (Асасините). Книгата дава повече свобода заради по-големия си обем (отново открих топлата вода) и авторът може да си позволи повече сюжетни линии/пътища към победата (Крилете на проклятието е с перфектната система за мен) или да се придържа към 1 линия с оценка на играта (някои от книгите на Мишо например - Хлапетата). Мисли по въпроса?

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

14 Май 2012 15:43
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
разкази-игри и книги-игри #54410

Bloucester писа: писа:
Струва ми се, че една карта на разклоненията във въпросните разкази ще е доста полезна. Проблемът е обаче, че при кратките форми няма кой знае колко място за такива заради ограничения обем (открих топлата вода) - затова или са съдбовни (смърт), или се вливат обратно в първоначалния сюжет с някакво наказание или бонус (Асасините). Книгата дава повече свобода заради по-големия си обем (отново открих топлата вода) и авторът може да си позволи повече сюжетни линии/пътища към победата (Крилете на проклятието е с перфектната система за мен) или да се придържа към 1 линия с оценка на играта (някои от книгите на Мишо например - Хлапетата). Мисли по въпроса?
Това е вярно. Именно за това посочвам Гневът, защото въпреки обема си е доста линейна. Разбира се, има едно пътуване с кораб, при което трябва да се посетят неколко обекта, което е изключение. Но, струва ми се, че не е толкова обемисто.

14 Май 2012 16:39
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
разкази-игри и книги-игри #54414
Рони# Мейдей, това е неправилен подход:

Началото е горе долу толкова постно, колкото и твоята реплика "в трите разказа-игри, които съм чел няма игра".

Моето е мнение, твоето е желание за дискусия. Несравними са.

Ако в разказ-игра наблъскаш 8 показателя за героя, докато в книга-игра са само 5, това не означава, че в разказа играта е по-добра.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

14 Май 2012 17:46
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
разкази-игри и книги-игри #54420
За мен добра игра е да знаеш какво да очакваш и да може да се подготвиш - във Викингите автора справедливо те предупреждава какво ти трябва и вече си е до играча да го има предвид.

Разказа на Рони стигнах до някъде и умрях без право на обжалване защото не бях извадил късмет с началния избор.

14 Май 2012 17:53
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
разкази-игри и книги-игри #54421
Да, имам желание за дискусия, но явно нещо не се получава. Очаквах да пулуча твърдение от рода на: " В Гневът на Викингите играта е на добро ниво, защото... Тези неща ги няма в Пътят на Светлината / разказите-игри, които съм чел."

Ако те затруднявам, може да посочиш и друга твоя КИ... или на друг автор, примерно.

Greed писа: писа:
За мен добра игра е да знаеш какво да очакваш и да може да се подготвиш - във Викингите автора справедливо те предупреждава какво ти трябва и вече си е до играча да го има предвид.

Разказа на Рони стигнах до някъде и умрях без право на обжалване защото не бях извадил късмет с началния избор.

Не е възможно. Всяка една от специализациите дава предимство в дадена ситуация. Няма такава, която да не може да се мине (без значение какво си избрал в началото). Имам някои съмнения относно логичността на някои избори. Или това, че кодова дума "кал" в момента се взема на късмет. Но това е нещо различно, макар че сигурно има много общо с темата.

14 Май 2012 18:00
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
разкази-игри и книги-игри #54422
Добрата игра е наличието на добри тактически и стратегически избори, както и добра, балансирана и тематична система (ако има такава). В това отношение, за мен лично Викингите няма къде да се спори, че са по-добрата игра. Но не мога да кажа, че в разказа на ронина няма игра. Има, просто трябва да се пипне тук-там. И авторът да продължи да развива игровите възможности на произведенията си.

Писък съм едновременно с ронина, та:

1. В пътя на светлината стратегическите решения са слепи, във викингите са информирани.
2. В пътя на светлината има безсмислено трупане на кодови думи, за мен има безсмислено трупане на точки във викингите.
3. В пътя на светлината системата работи. Във викингите - също.
4. В пътя на светлината има известно количество разклонения на историята, но като цяло е линейна. Виингите са чиста железница.
5. Системата и на двете произведения не е балансирана добре. Във викингите стратегически (споменатия вече проблем с точките сила), в пътя на светлината също (някои специалности са по-полезни от други.
6. В пътя на светлината системата не ти помага да се вживееш в света на играта и историята й. Във викингите системата до известна степен постига това, но без да блести като нещо уникално.

Ронине, това стига ли ти?

14 Май 2012 18:12
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
разкази-игри и книги-игри #54423
Определено е стъпка в желаната от мен посока, благодаря!

1. В пътя на светлината стратегическите решения са слепи, във викингите са информирани.

Да, мисля, че това е слабото място, което посочих по-горе.

5. Системата и на двете произведения не е балансирана добре. Във викингите стратегически (споменатия вече проблем с точките сила), в пътя на светлината също (някои специалности са по-полезни от други.

Коя специализация смяташ, че има нужда да дава по-големи (или по-малки) облаги?

6. В пътя на светлината системата не ти помага да се вживееш в света на играта и историята й. Във викингите системата до известна степен постига това, но без да блести като нещо уникално.

Как си представяш достигането на тази цел.

Искам да отбележа, че в мнението на Хами никъде не се посочва обема като точка на разграничаване.

14 Май 2012 18:18
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
разкази-игри и книги-игри #54424

Да, имам желание за дискусия, но явно нещо не се получава. Очаквах да пулуча твърдение от рода на: " В Гневът на Викингите играта е на добро ниво, защото... Тези неща ги няма в Пътят на Светлината / разказите-игри, които съм чел."

Ти не си даваш хич зор, после искаш да се получи нещо. Да се беше потрудил поне да изложиш някаква теза. Все пак, нали не си плащаш за консултация, че да изискваш от мен да влагам многократно повече труд от теб?

Hater

14 Май 2012 18:24
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
разкази-игри и книги-игри #54425

Балансирането на една система, в която няма проверки е малко заплетен момент, но до голяма степен най-голяма тежест идва, колко пъти се използва нещо. Ако умение Х се използва 3 пъти, Умение У - 3 пъти, а умение Z - веднъж - системата не е балансирана. Особено, ако играта може да се мине и без умение Z.

Едва една на 100 системи успява да ти помогне в това. Трупането на точи отношения и щети ме избиваше моментално извън атмосферата. Сигурен съм, че можеше да е реализирано по различен начин.

И за да не съм голословен, директно ще ти отговоря - да, някой път трябва да пренапишеш 10 пъти един и същ игрови сегмент, за да стане добър.

Mindcrime писа: писа:

Ти не си даваш хич зор, после искаш да се получи нещо. Да се беше потрудил поне да изложиш някаква теза. Все пак, нали не си плащаш за консултация, че да изискваш от мен да влагам многократно повече труд от теб?

Ти пък айде докажи тезата си, че в разказите няма игра, да те видим. Стига само си се моткал и говорил от високо. ;)

14 Май 2012 18:40
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
разкази-игри и книги-игри #54427
Ами... когато аз съм подлагал нещо на дискусия, развивал съм си тезата и съм прилагал доказателства.
Струва ми се безсмислено да хвърлям поне 6-7 часа труд, за да свърша работата и на Рони в тази дискусия, която лично на мен нищо няма да ми донесе.

Със сигурност във Викингите има много слаби места. Вече съвсем не си ги спомням и не знам доколко историята е линейна. Но Викингите са писани преди повече от 15 години и съм си блъскал главата сам над много проблеми. Някаква еволюция все пак трябва да има, нали?

Какво е за мен добра игра и колко добре мога да пиша ще го покажа в новата си книга-игра. После тя може да бъде дискутирана. В дискусии за свои стари неща не обичам да се впускам, понеже в общия случай не искам да отделям време да ги чета и анализирам.

Това на Рони не е много разказ, половин книга си е на база брой епизоди. В разказите няма възможност да направиш сложна система, защото ако сложиш 10 умения, най-много по 1-2 пъти да можеш да употребиш всяко от тях. Няма и възможност за обосновани логически избори, пак защото мястото не стига. Пък когато и светът е един непознат и трябва да получаваш информация от автора, нещата съвсем умират.

Hater

14 Май 2012 18:44
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
разкази-игри и книги-игри #54428
Мишо, горе посочих моята позиция за нещата. Като за първо произведение, ронинът даже доста игра е успял да си набута в разказа (че е голям си прав, но като цяло част от споменатата от теб еволюция е точно и повишаването на обема). Та има разкази в списанието с игра в тях. Просто има още какво да се желае.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.065 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg