Shin написа:Рядко тъпо е да се избират 4 от 12 умения ей така, без да има никаква идея що за приключение те очаква. Нормално е авторът да подбере няколко комбинации, които са добре балансирани и почти еднакво възможни за постигане на победа. Стига авторът да разбира как се балансират неща.
В живота имаш много по-голяма свобода на избора с какво да се занимаваш. В една книга с около 500 епизода авторът е подредил между десет и двадесет случки и само той си знае кои умения са подходящи. Разбира се, ако изиграеш книгата два-три пъти, започваш да се ориентираш в авторовата логика и да правиш по-правилни избори. Но това ли е играта?Тук не съм съвсем съгласен с написаното от Майкъл. В реалния живот човек развива умения, без да знае какво предстои, да му се случва занапред и доколко ще му се удаде случай, да ги прилага. Идеята е все пак, да развиеш умения, които да са ти максимално полезни във възможно най-много ситуации.
Не съм съгласен и с това, че уменията трябва задължително, да са балансирани. Дори идеята за такъв баланс не ми харесва, защото на практика няма значение какви умения ще избереш, ако са еднакво полезни. Според мен умният избор на възможно най-добрите умения спокойно може да си е част от тактиката в играта, така както най-адекватния избор в конкретна ситуация, в самата игра вече.
Аз съм настроен точно противоположно: не бих искал да подбера комбинация от умения, които авторът е определил като невъзможна за постигане на победа. Интересно ми е да ми предложат няколко различни начални комбинации, с всяка от които да имам възможност да успея, ако вземам правилните решения. Ако се съобразявам със силните и слабите страни на комбинацията.Дори идеята за такъв баланс не ми харесва, защото на практика няма значение какви умения ще избереш, ако са еднакво полезни.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Щото си знаем "матриала".
Това е вярно, но аз не бих могъл да направя игра в 500 епизода, в която да можеш да спечелиш с всяка комбинация на 4 от 12 умения, освен ако не е толкова лесна, че на практика да няма значение какво си избрал.Играта ще спечели от възможността да се мине приключението успешно с всякакви съчетания от умения.
Да, определено е тъпо с определен набор от умения, да нямаш шансове за успешно изиграване. Нямах това предвид, разбира се. Според мен, с всяка възможна комбинация от умения, трябва да имаш реален шанс, за успех, ако действаш разумно и взимаш правилни решения. Според мен ролята на уменията трябва, да е да ти носят допълнителни бонуси в някои ситуации (например виждаш скъпоценен камък заклещен високо в скалите и ако имаш "Катерачески умения" можеш да се изкатериш и да го вземеш) или да те измъкват от кофти ситуация, ако си допуснал грешка (например не си съобразил да се запасиш с храна отивайки на безлюден остров, но ако имаш "Катерачески умения" се качваш на някоя палма и си откъсваш няколко кокосови ореха). Иначе, ако в играта има ситуации през които задължително минаваш и единственият ти шанс да оцелееш там е притежаването на определено умение, това за мен е сериозен минус в механиката на играта. Представи си, да докреташ с много мъки до антагониста, накрая и да се окаже, че можеш да го убиеш единствено ако имаш умението "Стрелба", а ти го нямаш! Тъпо, нали?не бих искал да подбера комбинация от умения, които авторът е определил като невъзможна за постигане на победа.
В "Ново поколение книги-игри" има цели седем готови персонажи и възможност за създаване на нов по избор на читателя. Уменията не са напълно еднакви в различните книги, при все че повечето (ХИТРОСТ, МОШЕНИЧЕСТВО, МАГЬОСНИЧЕСТВО, ЗАКЛИНАТЕЛСТВО) се повтарят, а някои са заменени с други, близки по смисъл и употреба. Нещата опират до света на играта. Например, "Зелена кръв" предлага СТРЕЛБА С ЛЪК, "В бездната сред мъртъвците" - ТОЧНА СТРЕЛБА С ПИСТОЛЕТ, в "Огърлица от черепи" стрелбата е с тръбичка и отровни стрели или нещо подобно, а в "Кълбото на омразата" изобщо няма стрелба.Точно в новото поколение има избор 4 от 12, като ти се предлагат и 4 готови персонажа. Уменията са еднакви за всички книги от поредицата ако не се лъжа и имат страшно различна сила в различните книги.
Мореплаването примерно е едва ли не жизненоважно в Бездната сред мъртъвците (морска игра) и почти без значение в тая дето играеш в Орм.
Случай а)
Избират се Х от общо У първоначални "бонуси" - предмети, умения, каквото искате, като играча предварително може да направи някакво предвиждане в кой случай какво може да му потрябва (с малки изменения, евентуално). Примерно с карта към възможни изходи от града, който/които със сигурност минават през места предлагащи различни изпитания.
Случай б)
Избират се Х от общо У първоначални "бонуси" - предмети, умения, каквото искате, като играча може да избере на кое от тях да заложи в дадена непредвидена ситуация, и в по-плейър-френдли игрите да избира дали да се набие в дадена ситуация.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas