• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Избор на умения в началото на историята

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
10 Юни 2012 15:55
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Topic Author
Избор на умения в началото на историята #55894
Предисторията:
Аз написах това:

Рядко тъпо е да се избират 4 от 12 умения ей така, без да има никаква идея що за приключение те очаква. Нормално е авторът да подбере няколко комбинации, които са добре балансирани и почти еднакво възможни за постигане на победа. Стига авторът да разбира как се балансират неща.

Shin написа:

Тук не съм съвсем съгласен с написаното от Майкъл. В реалния живот човек развива умения, без да знае какво предстои, да му се случва занапред и доколко ще му се удаде случай, да ги прилага. Идеята е все пак, да развиеш умения, които да са ти максимално полезни във възможно най-много ситуации.
Не съм съгласен и с това, че уменията трябва задължително, да са балансирани. Дори идеята за такъв баланс не ми харесва, защото на практика няма значение какви умения ще избереш, ако са еднакво полезни. Според мен умният избор на възможно най-добрите умения спокойно може да си е част от тактиката в играта, така както най-адекватния избор в конкретна ситуация, в самата игра вече.

В живота имаш много по-голяма свобода на избора с какво да се занимаваш. В една книга с около 500 епизода авторът е подредил между десет и двадесет случки и само той си знае кои умения са подходящи. Разбира се, ако изиграеш книгата два-три пъти, започваш да се ориентираш в авторовата логика и да правиш по-правилни избори. Но това ли е играта?

Интересно е това:

Дори идеята за такъв баланс не ми харесва, защото на практика няма значение какви умения ще избереш, ако са еднакво полезни.

Аз съм настроен точно противоположно: не бих искал да подбера комбинация от умения, които авторът е определил като невъзможна за постигане на победа. Интересно ми е да ми предложат няколко различни начални комбинации, с всяка от които да имам възможност да успея, ако вземам правилните решения. Ако се съобразявам със силните и слабите страни на комбинацията.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

10 Юни 2012 16:02
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Избор на умения в началото на историята #55898
[align=justify:1pyl5ard]Това ми напомня малко на случайните комбинации за разпределение на равен брой точки за отделните умения в твоите книги - ако получиш 3 за отношения и 1 за сила, трябва да наблягаш на дипломацията, ако пък 1 за отношения и 3 за сила - да действаш на принципа, че правото е на страната на по-силния. Лично аз винаги съм предпочитал точки за отделните умения, отколкото сляп избор на 3 от 10 умения например - наистина нямаш представа какво ти е подготвил авторът, за да избереш смислено. Единственото изключение е може би "Звезден легионер", където си достатъчно запознат с атмосферата на планетата и целта на играта, за да прецениш какво искаш - а и може би защото самите умения са малко и все важни...[/align:1pyl5ard]

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

10 Юни 2012 16:11
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Избор на умения в началото на историята #55900
Играта ще спечели от възможността да се мине приключението успешно с всякакви съчетания от умения. Това обаче не изключва различните съчетания от умения да означават по-лесно или по-трудно справяне с изпитанията. Например, с най-добрия набор умения крайната победа може да бъде два пъти по-лесна, отколкото с най-малко добрия.

10 Юни 2012 16:29
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Topic Author
Избор на умения в началото на историята #55901

Играта ще спечели от възможността да се мине приключението успешно с всякакви съчетания от умения.

Това е вярно, но аз не бих могъл да направя игра в 500 епизода, в която да можеш да спечелиш с всяка комбинация на 4 от 12 умения, освен ако не е толкова лесна, че на практика да няма значение какво си избрал.
Проблемът е в малкия обем, в малкия брой случки. В една компютърна игра можеш да вкараш доста случки, така че в зависимост от избраната комбинация, читателят да подбира в какво се замесва.
вариант е да се подберат такива случки, при които да имаш възможност да се справиш успешно не само с две-три умения, а споне 6-7. Ама аз съм доволен, како успея да измисля две-три такива случки на книга и не мисля, че някой от колегите ми се есправял по-добре.
пак уточнявам - ако направиш играта лесна, всичко е възможно, просто не е интересно. Освен за хората, които имат проблем да четат художествена литература, а с книгите-игри правят това и си въобразяват, че играят.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

10 Юни 2012 16:33
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Избор на умения в началото на историята #55904
Стигнал съм до извода, че ролята на уменията може да е:
1) Директно справяне с дадена ситуация.При липса на това умение, играещият трябва да намери друг начин да се справи.
2) Частична помощ за справяне с дадена ситуация. Определени действия носят съответни точки като наличието на умение добавя към сбора.
3) Повишаване на шанса за справяне с дадена ситуация. Определени действия ти носят правото да хвърлиш определен брой зарове. Умението просто ти добава 1-2 зара. Алтернативно, хвърляш един зар и добавяш 1, ако имаш необходимото умение.
4) Опция за измъкване на героя след явна грешка на читателя при наличие на умение.

За съжаление, това потенциално води до проблема, описан от ММ в горния пост. Уменията само ти помагат. На практика, като читател, можеш да се справиш и без тях.

10 Юни 2012 16:59
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 126
Избор на умения в началото на историята #55910

Mindcrime писа: писа:
не бих искал да подбера комбинация от умения, които авторът е определил като невъзможна за постигане на победа.
Да, определено е тъпо с определен набор от умения, да нямаш шансове за успешно изиграване. Нямах това предвид, разбира се. Според мен, с всяка възможна комбинация от умения, трябва да имаш реален шанс, за успех, ако действаш разумно и взимаш правилни решения. Според мен ролята на уменията трябва, да е да ти носят допълнителни бонуси в някои ситуации (например виждаш скъпоценен камък заклещен високо в скалите и ако имаш "Катерачески умения" можеш да се изкатериш и да го вземеш) или да те измъкват от кофти ситуация, ако си допуснал грешка (например не си съобразил да се запасиш с храна отивайки на безлюден остров, но ако имаш "Катерачески умения" се качваш на някоя палма и си откъсваш няколко кокосови ореха). Иначе, ако в играта има ситуации през които задължително минаваш и единственият ти шанс да оцелееш там е притежаването на определено умение, това за мен е сериозен минус в механиката на играта. Представи си, да докреташ с много мъки до антагониста, накрая и да се окаже, че можеш да го убиеш единствено ако имаш умението "Стрелба", а ти го нямаш! Тъпо, нали?

Иначе не съм твърдо против балансираните по използваемост умения, но това просто ти дава различен начин на действие на героя, ако иска да оцелее. Както Bloucester даде пример с някои от твоите книги. Проверяваш си шанса и на съответния епизод виждаш за кое умение колко точки си получил. Това вече ти определя стила на игра, защото е логично, да заложиш на по-развитите си умения. В този случай обаче дори уменията, да са балансирани, предпочитам като играч, поне да ми се даде шанса сам, да определя кое от тях да развие героят ми. Така участието ми в играта е по-голямо. Играта става повече игра, защото имаш по-голямо участие в нея.

По отношение на баланса при уменията, мисля че мога да се похваля, че съм измислил много проста и логична система за избор на умения, в моя проект за книга-игра по който работя. При тази система хем уменията са доста различни откъм степен на използваемост в играта, хем в същото време балансът се налага от само себе си. Не е нищо кой знае колко гениално, но не съм го виждал използвано в книга-игра, а дори и в компютърна или видео-игра не знам дали е използвано, поне в тази му разновидност. Все пак, засега мисля да запазя подробностите в тайна.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

10 Юни 2012 17:11
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Избор на умения в началото на историята #55913
Когато си избрал определени умения, предизвикателството трябва да е в това да се насочваш към решения, които да доведат до употреба на тия умения, не до това дали изобщо си избрал безполезни умения.

Избор между 12 ми се струва твърде много обаче, особено предвид това, че някои са твърде подобни. Скачането, еквилибристиката и катеренето за мен са си просто различни отсенки на Акробатиката. Дори йогата може да я сложа там, тъй като става въпрос за гъвкавост на тялото. Наблюдателността пък я свързвам с ориентирането, даже донякъде със стрелбата, където точността играе роля.

С две думи предпочитам да имам избор между по-широки по обхват, но по-малко и по-добре различими умения. Някак е смешно да имам тип който може да скача и да се катери като катерица, ама да не може да пази равновесие по някоя удобно поставена между покривите дъска... Аз като играч мога да знам, че "акробатиката" е полезно умение ако се шматкам по покривите, ама не мога да налучквам кое под-умение ще ми изкочи насреща. Дали ще ми трябва да мога да скачам, да балансирам или пък да се катеря?

Разбирам да имам 5-6 умения на които да мога да слагам точки, разбирам и да мога да избера две или три от шест умения и да си координирам решенията според тях... Ама 4 от 12 е някак доста нелепо за мене. При това от толкова странно избрани и дефинирани 12.

Идея си нямам как авторът ще балансира подобно количество умения, така че да не съм прецакан още при първоначалния избор.

My deviantART page.

10 Юни 2012 20:45
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1100
Избор на умения в началото на историята #55930
Преди време писах и за един друг трети вариант.

В него авторът предлага в процеса на самата кои умения да си избере, че владее играчът.

И в края на играта се прави оценка на играещия. И колкото повече умения е усвоил, толкова по-зле се е справил.

:)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

10 Юни 2012 22:12
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #55941
В "Ново поколение книги-игри" има избор на 4 от 12 умения и те се употребяват в до 500 епизода най-много ("Зелена кръв" е с толкова, другите са по около 450). При това там предметите и кодовите думи също имат съществено значение в играта. Тази поредица показва, че може да се разгърне игра с 4 от 12 умения в споменатия по-горе в темата обем. Колко сполучливо ще се напарви това, разбира се, опира до качествата и вижданията на автора, но явно е възможно.

10 Юни 2012 22:50
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #55944
И аз през цялото време си мислех за поредицата. Струва ми се, че там се е получило сравнително добре. Обаче, там 3 от 12-те умения са бойни, докато тук Уейн ще пробва цели 12 за схватките (както беше и в Асасините 1). Доста тежка задача.

10 Юни 2012 23:17
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Избор на умения в началото на историята #55950
Случай а)

Избират се Х от общо У първоначални "бонуси" - предмети, умения, каквото искате, като играча предварително може да направи някакво предвиждане в кой случай какво може да му потрябва (с малки изменения, евентуално). Примерно с карта към възможни изходи от града, който/които със сигурност минават през места предлагащи различни изпитания.

Случай б)
Избират се Х от общо У първоначални "бонуси" - предмети, умения, каквото искате, като играча може да избере на кое от тях да заложи в дадена непредвидена ситуация, и в по-плейър-френдли игрите да избира дали да се набие в дадена ситуация.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

11 Юни 2012 16:08
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1097
Избор на умения в началото на историята #56020
Точно в новото поколение има избор 4 от 12, като ти се предлагат и 4 готови персонажа. Уменията са еднакви за всички книги от поредицата ако не се лъжа и имат страшно различна сила в различните книги.
Мореплаването примерно е едва ли не жизненоважно в Бездната сред мъртъвците (морска игра) и почти без значение в тая дето играеш в Орм.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

11 Юни 2012 17:41
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #56034

Вилорп писа: писа:
Точно в новото поколение има избор 4 от 12, като ти се предлагат и 4 готови персонажа. Уменията са еднакви за всички книги от поредицата ако не се лъжа и имат страшно различна сила в различните книги.
Мореплаването примерно е едва ли не жизненоважно в Бездната сред мъртъвците (морска игра) и почти без значение в тая дето играеш в Орм.
В "Ново поколение книги-игри" има цели седем готови персонажи и възможност за създаване на нов по избор на читателя. Уменията не са напълно еднакви в различните книги, при все че повечето (ХИТРОСТ, МОШЕНИЧЕСТВО, МАГЬОСНИЧЕСТВО, ЗАКЛИНАТЕЛСТВО) се повтарят, а някои са заменени с други, близки по смисъл и употреба. Нещата опират до света на играта. Например, "Зелена кръв" предлага СТРЕЛБА С ЛЪК, "В бездната сред мъртъвците" - ТОЧНА СТРЕЛБА С ПИСТОЛЕТ, в "Огърлица от черепи" стрелбата е с тръбичка и отровни стрели или нещо подобно, а в "Кълбото на омразата" изобщо няма стрелба.

11 Юни 2012 19:03
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1100
Избор на умения в началото на историята #56047

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Случай а)

Избират се Х от общо У първоначални "бонуси" - предмети, умения, каквото искате, като играча предварително може да направи някакво предвиждане в кой случай какво може да му потрябва (с малки изменения, евентуално). Примерно с карта към възможни изходи от града, който/които със сигурност минават през места предлагащи различни изпитания.

Случай б)
Избират се Х от общо У първоначални "бонуси" - предмети, умения, каквото искате, като играча може да избере на кое от тях да заложи в дадена непредвидена ситуация, и в по-плейър-френдли игрите да избира дали да се набие в дадена ситуация.

Случай в)

В началото нищо не се избира. В процеса на игра играчът избира какви умения притежава според ситуациите в играта, в които мисли, че няма да може да се справи без тези умения. Примерно играчът попада в ситуация да направи акробатично салто. Решава, че притежава това умения и прави салтото. Вписва си в дневника, че умее Акробатика и продължава напред. Къде е уловката ли ?!? Ами ако реши, че не притежава това умения и трябва да се справя без него. Както точно ?!? Е това е вече храна за нова тема ......

:)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

11 Юни 2012 19:34
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #56051
В дънджън сийдж съм виждал сходна механика. Започваш с базови умения в 4 категории (ръкопашни оръжия, стрелба, природна магия и... някаква друга магия беше). Със всяко използване на някое от 4-те получаваш точки и напредваш в определената област.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.078 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21
    • Книгите на Алан Шарп (66 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Der
    • Yesterday 00:50

За контакти