• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Избор на умения в началото на историята

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
11 Юни 2012 20:22
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Избор на умения в началото на историята #56060
Това е доста тъпо . Самотренировката важи до време.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

11 Юни 2012 20:30
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1108
Избор на умения в началото на историята #56063

Рони# Мейдей писа: писа:
В дънджън сийдж съм виждал сходна механика. Започваш с базови умения в 4 категории (ръкопашни оръжия, стрелба, природна магия и... някаква друга магия беше). Със всяко използване на някое от 4-те получаваш точки и напредваш в определената област.

В тази компютърна игра има точки за дадено умение. В посочения от мен вариант или владееш дадено умение или не го владееш. Няма разпределяне на точки по уменията.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

24 Юни 2014 20:29
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Избор на умения в началото на историята #91047
А според вас как точно би трябвало да се подходи към книга-игра със зададени умения в началото на играта?
Как ги избирате тези умения, като прочитате заглавието на книгата или искате да си направите някакъв вид герой?

Избери своето приключение

24 Юни 2014 20:37
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Избор на умения в началото на историята #91050

SatanicSlayer писа: писа:
А според вас как точно би трябвало да се подходи към книга-игра със зададени умения в началото на играта?
Как ги избирате тези умения, като прочитате заглавието на книгата или искате да си направите някакъв вид герой?
Ако въпросът се отнася до това коя от по-горе коментираните механики е за предпочитане, аз лично нямам предпочитания към конкретна, а по-скоро към начина, по който е реализирана в играта. Ако се направи аналогия с компютърните игри, вероятно за всеки вариант може да се посочат както много добри, така и много слаби реализации.

24 Юни 2014 20:42
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #91052
Понеже темата е : Избор на умения в началото на историята

И аз за това питам. Имаме да речем 14 умения, от които трябва да се избират 4. Как си избирате уменията?
Дали си правите някакъв характерен герой, като чрез неговите умения искате да играете (искате да сте крадец, значи избирате - промъкване, резане на кесии, рефлекс и лъжене) или просто избирате 4, които да ви се сторят най удачни за играта?

24 Юни 2014 20:43
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #91053

Живот = 30 точки също се брои за умение нали ? Умение да оцелееш Х удара на съдбата и после да паднеш възнак на еди си кой епизод.

За какво ти е да правиш даден вид герой, който да не може да превърти играта ? Виж ако си падаш по екзотични творения .... ( сега ми идва на ум геройски build в Diablo 2 на име магически елф ). Адски екзотичен персонаж с умения, екипировка и разпределени точки.

Има два варианта - можеш или не можеш да си променяш / развиваш уменията в хода на играта. В единия случай можеш да замажеш някоя грешка в началото, а в другия лека-полека виждаш какво си объркал при разпределението на силните и слаби страни на героя си.

Трябва да призная, че досега игра в която непрекъснато трябва да "сглобяваш" някакъв персонаж не съм виждал. Ако някой "вкара" подобно нещо в игра ще ме изуми. :-)

24 Юни 2014 20:45
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #91054

И аз за това питам. Имаме да речем 14 умения, от които трябва да се избират 4. Как си избирате уменията?
Дали си правите някакъв характерен герой, като чрез неговите умения искате да играете (искате да сте крадец, значи избирам - промъкване, резане на кесии, рефлекс и лъжене) или просто избирате 4, които да ви се сторят най удачни за играта?

Ами се съобразявам с това каква е целта на играта. Примерно защо Колин не е сложил професия "Бананов земеделец" в "Ледената цитадела" ? :-)

24 Юни 2014 20:46
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #91055
Защото все пак сме герои, а не земеделци в играта.

24 Юни 2014 22:30
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Избор на умения в началото на историята #91067

Дали си правите някакъв характерен герой, като чрез неговите умения искате да играете (искате да сте крадец, значи избирате - промъкване, резане на кесии, рефлекс и лъжене) или просто избирате 4, които да ви се сторят най удачни за играта?
Според мен зависи от това доколко очакваш от играча да навлезе в системата и каква степен на преиграваемост очакваш. Ако играта предлага няколко предварително генерирани персонажа, спестяваш на играча нуждата от микромениджмънт на отделните оценки и му позволяваш директно да започне да играе, без да трябва да прекара значително време опитвайки се да предвиди какви оценки ще му потрябват. Освен това се предполага, че готовите герои са достатъчно обмислени и играта може да се играе с всеки от тях на някакво поне прилично ниво (нещо, което не се гарантира, ако сам си избираш оценките). Ако премахнеш възможността на играча сам да си избира оценките, ограничаваш свободата и това може да подразни power играчите.

Според мен двата подхода не са противоположни и за всяка игра трябва да се прецени кой вариант е най-подходящ. Играл съм игри, в които те се използват едновременно, а също и хибридни варианти, като например този в Ultima Underworld. Там можеше да се избере различен клас герой, като класът влияеше върху разпределението на оценките. Самите оценки винаги се пресмятаха от играта, на случаен принцип, но класовете влияеха на съотношенията между тях. Например магьосникът винаги имаше повече точки за магия и значително по-малко за сила, живот и т.н. Паладинът имаше почти изравнени оценки за бой и магия, но по-малко ловкост и т.н. Точните стойности обаче варираха, например един път може да ти се паднат 20 за сила и 10 за магия, а друг път или 22 за сила и 8 за магия. Имаше и клас "овчар", който можеше да се използва за напълно random генериране на оценките, т.е. това беше класът, който човек може да използва, ако иска да може да си направи напълно произволна комбинация. Основният проблем беше, че тъй като играта генерираше точките сама, човек трябваше дълго да натиска бутона за генериране на герой, докато попадне на комбинация, която да му хареса

25 Юни 2014 09:36
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1099
Избор на умения в началото на историята #91084
Аз лично чета описанията на уменията преди да си харесам някое, после избирам такива, които ще ми направят типов герой, но все пак по мой вкус.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

27 Юни 2014 21:40
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Избор на умения в началото на историята #91197
Аз лично бих предложил разчупване на "готовия" модел:

- избор на точки в средата на историята - защо не, след като играчът вече в "вкусил" от историята ?
- избор на точки в края на историята - накрая за да завърши успешно своята история трябва да разпредели някакви точки ( може и не на умения ) които да са базирани на изживяванията му в играта - на първи поглед звучи нелогично, но си спомнете теста в "Изпитанието", който в някаква изкривена форма е това, което предлагам
- избор на точки ( по-скоро на неточки ) на противниците си - всеки иска да вдига нива, да трупа точки, но защо героя да не остане на едно ниво, а играчът да премахва точки от противниците си според нивото на героя му така както му е най-угодно на човек да преодолее противника си ? страхотна идея - човек си гради стратегията отслабвайки противника по един или друг начин - като buff/debuff системата в някои компютърни игри
- броя изигравания на книгата също могат да определят точките с които да започне героя - примено за първо изиграване са едни, за 10-тото изиграване тотално други ( може и с условия ако преди това си спечелил тази или онази кодова дума ) и така да се "лимитира" играчът в своя избор - не че на мен ми харесва, но все пак е интересна идея

29 Юни 2014 20:29
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Избор на умения в началото на историята #91213
На мен ми хареса как е реализирано в Прах и Сол - избираш си по едно умение от две възможни в три под категории и практически няма как да се прецакаш с комбинация като и всички имаха използване.

Точки- не мерси, много става усложнено за какъвто и да баланс с малките рамки на книгите игри.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.063 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Гримоар - вгледай се в очите на страхa (42 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Der
    • Yesterday 20:39
    • Флууд (5566 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Yesterday 18:38
    • Февруарска форумна среща - да се преброим. (7 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Ал Торо
    • Yesterday 18:37

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg