• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Шупли във фундамента

Шупли във фундамента

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
05 Апр 2013 11:02
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Topic Author
Шупли във фундамента #71802
Всъщност, мисълта ми е за "Проблеми в системата". Отварям тема за неща, които са подразнили читателите като елементи в системата, чуствайте се свободни да допълвате.

- Домашно по аритметика. В някои книги даден коефициент или оценка се формира от два, три, четири или даже пет фактора. Съответно, като смениш меле оръжие със стрелково трябва да правиш отчисления. Не че е големия проблем да се сметне 6+5+2+9, ама идеята е, че човека е седнал да релаксва, не да се бори с числа (и най-вече да прелиства дневника). Максимум 2 показателя - и толкова.

- Да назубрим "Опълченците на шипка". Т.е., в играта има някаква система. Системата не е разписана, а за да се "изпълни", играча трябва да помни необходимите действия и да ги "разиграва в главата си". Може да не е непременно система за битки, забележете. Общо взето момента, в който играча си зададе някой от въпросите “А сега какво трябваше да правя?” или „До коя фигурка на картата бях стигнал” е лош атестат за системата.

- Цикличните схеми са хубаво нещо. Пестят място. Само че, когато играча трябва за пети път да мине от едно и също място става леко досадно и изглежда недомислено. Мнението ми е, че ако има циклене в книга игра, трябва системата да е заложена така, че след втория прочит играта да предполага различно развитие на събитията.

- Нямат хляб? Ами, да ми ядат салама, тогава! - Драги автори (кандидат-писатели), вашите читатели не са тъпи. Когато видят две или три страници текст, който не искат да четат, те просто ще го прескочат. Няма нужда да удължавате упражнението с разхвърлянето на този текст на 19 различни страници. Разделянето му на до два (2) епизода без избор е оправдано от необходимостта текста да има някаква смислова пауза, разделянето на повече епизоди е оправдано от необходимостта автора привидно да си раздуе обема на книгата като игрални епизоди.

- Слагайте ясни указания в текст отделен от литературния, дявол го зел. При системи, където дневника е от две графи не изпълнението на този прийом не е проблем, при системи с дневник от три страници става объркващо. Просто решение – текст в курсив, където литературния текст е „пресъздаден” в цифрите, които трябва да се отразят в дневника. Не е толкоз много работа.

- По възможност, спазвайте някаква консистентност на гейма. В биткаджийска игра, да няма единичен епизод в който играча трябва да си избере кое чекмедже да прерови. Ако ще е куест – да е куест. Ако ще е сбирщайн (Небето ви чака, Синът на пустинята) – да има по равно от всичко.

- Преразказването на чужди думи води до големи бели. Когато има избор на отговор в пряка реч, отговора трябва да е цитиран – или в отделен епизод, или в епизода с избора.

Има и още. Сега не се сещам. Междувременно, който има идеи може да пише.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Апр 2013 13:00
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Шупли във фундамента #71809

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:

- Да назубрим "Опълченците на шипка". Т.е., в играта има някаква система. Системата не е разписана, а за да се "изпълни", играча трябва да помни необходимите действия и да ги "разиграва в главата си". Може да не е непременно система за битки, забележете. Общо взето момента, в който играча си зададе някой от въпросите “А сега какво трябваше да правя?” или „До коя фигурка на картата бях стигнал” е лош атестат за системата.

- Цикличните схеми са хубаво нещо. Пестят място. Само че, когато играча трябва за пети път да мине от едно и също място става леко досадно и изглежда недомислено. Мнението ми е, че ако има циклене в книга игра, трябва системата да е заложена така, че след втория прочит играта да предполага различно развитие на събитията.
Тук сякаш говориш за стратове или стратоподобни книги-игри.

05 Апр 2013 14:20
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Шупли във фундамента #71812

- Домашно по аритметика. В някои книги даден коефициент или оценка се формира от два, три, четири или даже пет фактора. Съответно, като смениш меле оръжие със стрелково трябва да правиш отчисления. Не че е големия проблем да се сметне 6+5+2+9, ама идеята е, че човека е седнал да релаксва, не да се бори с числа (и най-вече да прелиства дневника). Максимум 2 показателя - и толкова.

Това малко ми напомня на системата на Мутирала Плът, особено в частта с отчисленията. Но там са сбор на зар, константа и показател. И по принцип е нормално при меле и стрелба да има различно сформиране на щети.

06 Апр 2013 00:36
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Шупли във фундамента #71828

- По възможност, спазвайте някаква консистентност на гейма. В биткаджийска игра, да няма единичен епизод в който играча трябва да си избере кое чекмедже да прерови. Ако ще е куест – да е куест. Ако ще е сбирщайн (Небето ви чака, Синът на пустинята) – да има по равно от всичко.

По-скоро:
"Ако ще има различен геймплей елемент в играта ви, нека да е качествен и в същото време опростен."
Някъде мисля, че говорих за липсата на смисъл от въвеждането на 3 страници правила и 2 страници дневник, защото героят може да участва еднократно във футболен мач.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

06 Апр 2013 15:34
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 410
Шупли във фундамента #71834

Всъщност, мисълта ми е за "Проблеми в системата". Отварям тема за неща, които са подразнили читателите като елементи в системата, чуствайте се свободни да допълвате...

Изтървал си най-важното! Броя на запетайките не трябва да е в границите на 8,010 до 10,008 % от броя на символите в текста. По-фундаментална грешка от тая не виждам!

Деца, осъзнайте се! Нашето форумче започва да прилича на форума в Замунда. Там са по-смешни, но ние сме много по-подробни и "обосновани". Нямаме равни в търсенето на Истината за Перфектната Книга-Игра.

Я да ви намеря работа и забавление с една по-полезна задачка:
За специалистите в Замунда основните лафове са: "Поредната боза", "Ниско бюджетна продукция", "Слабо представяне на артистите", "Снимано като с любителска камера", "Заглавието не се превежда така", "Субтитрите са неграмотни и не предават дословно казаното от героите".
Хайде сега намерете съответстващите им "професионални" клишета при нас. Има ги!

Предлагам някой с повече свободно време и търпение да започне и проведе дискусия на тема:
"Десет съвета как да четем несъвършени книги-игри и как да извлечем максимално удоволствие от тях."
1. Търсим грешки в стила на писане, сюжета, играта и т.н. (това сме го изпипзли в подробности).
2. Измисляме начин как да докажем на автора, че е некадърен. За негово добро, разбира се. И за доброто на цялата несъществуваща, но потенциално възможна група читатели.
3. Започваме разпален теоритичен спор за някои от най-незначителните пропуски в играта. Колкото по-незначителен толкова по-добре!
4. Доказваме, че всичко, което не харесва на нас всъщност е лошо, погрешно, малоумно и недостойно дори за боклука.
5. Ако имаме съответния "професионален опит" или поне самочувствие може да опитаме да докажем на останалите какво е хубаво, защо е хубаво и защо трябва да им харесва.

Бай Брадър писа: писа:
Има и още. Аз се сещам. Но ще си трая! Междувременно, който има идеи може да пише.

06 Апр 2013 17:27
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Шупли във фундамента #71839
Много елементарно. Много.
За какви деца говориш? Тук сме на по 30-ина години повечето, я не се излагай.

Занаятчийски основи на писането

06 Апр 2013 18:28
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Шупли във фундамента #71844
Ами елементарно е разбира се. Най-добрите решения са обикновено и най-елементарните. Благодаря за оценката!
На 30 или на 50 години, няма значение. Щом се държим детински, значи сме... какво?... деца-а-а! И може да се излагаме колкото си искаме.

06 Апр 2013 19:57
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Шупли във фундамента #71866
Представа нямам за какво говорите. :mrgreen: Темата е за това какво е подразнило читателите като личен опит при четене (на книги игри), съответно аз съм описал свои впечатления (прочее, не разбирам защо никой друг не е писал, или ги мързи хората, или аз съм прекалено взискателен). :)

Не виждам нищо лошо в констатирането на неудачни решетния в излезли до момента книги. Ако моите констатации звучат като препоръки, това е нормално, защото не виждам полза една практика да се посочи като проблем, без да се обясни къде е проблема.

06 Апр 2013 21:47
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Шупли във фундамента #71901
Ама нищо лошо няма в споделянето на личен опит и посочването на препоръки. Само ми стана смешно какъв опит се споделя. Всички теми през последната година само с това се занимават. Какви са проблемите. И аз реших да го разнообразя и допълня с "10-те съвета". Така или иначе всички стари игри имат по някой недостатък. Новите книги са съвсем малко, кандидат авторите се спотайват...Дайте поне да извлечем някакво удоволствие от цялата работа. Кавгите вече не са интересни.

Надавам се като на бивш автор може да ми се позволи поне един поглед от другата страна. Нека да разгледам само "Домашното по аритметика".
Първо на мен никога не ми е било проблем да събера две, три или повече числа или да запомня таблица с показатели. От къде можех да знам, че толкова ще затрудня читателите. Това не отстранява проблема... ако въобще има проблем.

В повечето случаи дори няма нужда да се смята. Обикновено контролният въпрос е това+онова+другото по-голямо ли е от... В примера вероятно щеше да се сравнява с 15, 20 или 25. Без да се смята от един поглед е ясно, че сборът на 6+5+2+9 е по-голям от 20 и по-малък от 25.

При трупането на показатели е същото. Знаеш, че с пушката правиш 8 точки от показатели + зарче. При контрол сравняваш с число. Всъщност само трябва да гледаш какво се е получило от зарчето нищо повече.
Вярно, че когато трябва да се помнят много показатели става по-сложно, но нали за това са дневниците. Едно време бяха на мода. На мен и сега ми харесва да си чертая разни таблички и схеми... ако играя честно де.

Или да вземем броенето на муниции. Знаеш че имаш 6, 8, 10 патрона. Стреляш и броиш. Ако не си стигнал до 6, 8 или 10 значи имаш, никакво изваждане, никакви сметки. Да кажем, че играчът забрави до къде е стигнал... ами тогава в "реалната" ситуация може да се окаже, че щрака напразно и зомбито му откъсва главата. В книгата ако има проверка на боеприпасите приемаш, че имаш "още един", последен патрон и при следващото презареждане ще се постараеш да помниш. Така има някаква тръпка.
Сега ако някой каже "ама аз искам да релаксирам, не да броя патрони" ще му отговоря "в такъв случай книга за стрелба по зомбита е неподходящ релаксант, грешката не е на автора" :lol:

Може да се направи "без сметки" (всъщност само с една) и много по-сложна ситуация: Показател поражения, Показател защита, Показател Живот, Брой Муниции, че даже и движение по карата. Всичко може да се опрости и сведе до малко мислене и просто броене.

За лошо описаните системи или липсващи точки няма да споря, което е лошо е лошо. Ама има ли нужда да си повтаряме колко е лошо, да го клсифицираме по сто различни начина и да си даваме препоръки, които никой евентуален автор няма намерения да спазва.

По-полезно е да споделим опит как да се заобикалят трудностите, така че да не пречат на играта. Има една две много хубави теми, които посочват възможните корекции при сгрешени преходи без да обясняват колко немърлив е бил автора. Така или иначе грешката е там. Ако има желаещи да играят въпреки всичко, списъците са чудесно помагало.
Тия списъци с грешки обаче са много лошо систематизирани и неподредени. Хората направили си труда да открият верния преход или какво трябва да замени грешните показатели са изпълнили своята задача. Нека да им помогнем. Само 10% от усилията за празни спорове могат да направят почти перфектен справочник.

Аз и досега не разбрах какво пречи, ако липсват точки, играчът да си сложи някакви или ако героят стане много силен да не му се прибавят повече показатели. Последното е типичен пример "няма нужда от сметки". Ако веднъж си събрал 50 или 100 точки и играта те пита дали имаш повече от 25 няма причина да се смятат текущите показатели.

Друг пример е "трудност при попадане на определено поле" пак излишни сметки, зарчета и комбинации (Карамба, Лорд и магьосник, Лорд дракон.) Елементарно и очевидно е да се замени правилото "попадаш на" с "преминаваш през" и готово.

Спирам до тук защото така или иначе няма да бъда разбран. Ама аз съм свикнал, гениите обикновено не ги разбират :lol: Като последен съвет - проявявайте малко повече въображение. Нали става въпрос за книга-игра и измислени светове. Всеки може да се забавлява както му харесва. С четене, писане, оплакване или критика, живеем в демократично общество, нали така.

Специално към Пешката. Писах първо в твоята тема, защото я отворих последна. Няма някакво специално отношение точно към твоя коментар.

06 Апр 2013 22:35
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Шупли във фундамента #71907
Джордж, не разбирам. :? Ако съм си позволил по-свойски език в първия пост, то е защото очаквам, че ще ме четат основно хора, които ме познават. Може би това е грешка, но причините за твоя афект остават неясни за мен.

Примера, който си дал е крайно неподходящ, просто защото не е драстичен. Мога да дам подходящ пример, но виждам че по-скоро не искаш да се впускаш в обсъждане и не виждам смисъл да го правя. :?

07 Апр 2013 10:50
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Шупли във фундамента #71916

Джордж, не разбирам. :? Ако съм си позволил по-свойски език в първия пост, то е защото очаквам, че ще ме четат основно хора, които ме познават. Може би това е грешка, но причините за твоя афект остават неясни за мен.

Примера, който си дал е крайно неподходящ, просто защото не е драстичен. Мога да дам подходящ пример, но виждам че по-скоро не искаш да се впускаш в обсъждане и не виждам смисъл да го правя. :?
ОК! Нямам претенции към "по-свойки език", моя пост е много по-груб. Признавам си го :oops:
Като оставим настрана безкрайното повторение на темата "Какво не ни харесва", причината да подскачам е, че непрекъснато се обсъжда и се дават съвети за "литературната" страна на книгите-игри, а предложенията към "математическата" се свеждат до: "Да я разкараме от играта!" Чувствам се пренебрегнат един вид.
И не се отнася единствено и само до тази тема. Непрекъснато чета: "мразя зарчета". "мразя да смятам", "не мога да понасям математически задачи".

Май само hameleona и понякога Вилорп ги интересува "математиката в играта". Разбира се авторът е длъжен да разтовари максимално читателя от междинни рутинни операции, но за качествена книга-игра е необходимо да можеш да четеш и да смяташ. Ако сричам няма да ми хареса, колкото и да е добра историята. Ако не знам основите на смятането - числовите показатели ще ме затрудняват.

Ясно, че бележките не са само към моите игри, а по принцип, но при мен "числовите чудовища" бяха често срещан противник. Да не се отвличаме повече, продължавам по същество и напълно сериозно.
Като затруднения от чисто "математически" характер обикновено се посочва (по реда на "омразност"):
1. Вариатори на случаен принцип (шанс)
2. Сумиране и сравняване на показатели.
3. Количество показатели.
4. Структуриране на данните. (дневник, таблици, реално необходими показатели)
4. Цикли (да, това не е само литературен "дефект").
6. Подходяща индексация (имам предвид епизодите, преходите и връзката им с разни контролни кодове).
7. "Логически" и "математически" задачи.

На времето направих грешки по всяка една точка, като основната беше, че приех моите предпочитания за "всеобщи". Сега поне знам, че могат да се избегнат. Изхвърлянето им от играта не е решение! Наред със съветите и работилниците по "литература" може да се направи раздел и за "математиката". Има няколко такива опити. Само дето няма никаква полза. Както винаги се затъва в дребнаво тълкуване на терминологията или налагане на лични вкусове. Това е единствения сериозен дефект на нашето форумче и мисля, че с малко търпение може да се изчисти.

Затова първоначалното ми предложението е за съвети как читателя да се справя с дефектите без да си разваля удоволствието от играта. Едно време на шега бях писал: "Сега ще ви покажа как може да се играе без да се играе". Сега напълно сериозно ви казвам, че "може да се смята без да се смята".

Заб. Ако темата представлява интерес може наистина да се отдели. Ако бъде преценено, че са само празни приказки може да се изтрие. Обещавам повече да не повдигам тоя въпрос.

07 Апр 2013 11:03
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Шупли във фундамента #71918
Не е празни приказки. Освен това се чуствам обиден, че не ме вкара в графата хора, които обичат математиката в играта... "подсмърч"

Избери своето приключение

07 Апр 2013 11:13
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Шупли във фундамента #71919

SatanicSlayer писа: писа:
Не е празни приказки. Освен това се чуствам обиден, че не ме вкара в графата хора, които обичат математиката в играта... "подсмърч"

Извинявай! Вярно те забравих, ама то е защото напоследък си много кротък. Има и други разбира се, обаче трябва да се подмажа на Спас преди предстоящия конкурс.

07 Апр 2013 11:22
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Шупли във фундамента #71920
Кротък съм поради друга причина - конкурсът и здравето ми, което напоследък не е от най-стабилните страни.
Освен това, аз отдавна пренебрегвам нормалните изказвания - не обичам това, не обичам онова, защото ако всеки път трябва да се съобразяваме с хората, които не обичат нещата, които харесват авторите, то скоро време, ще се изгонят и останалите читатели, които харесват тези неща.
По принцип харесвам, автора да си изгради историята, линиите, системата по начин, както му харесва. Като само едно нещо искам от него - да не ми предлага книга-игра, която да е линейна, защото тогава предпочитам да препрочета някоя обикновена книга, а не въпросната железница.
(Хайде натролете ме, че и аз съм с претенции, въпреки че казах, че не съм с такива)

Избери своето приключение

07 Апр 2013 15:38
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Шупли във фундамента #71923

gbm писа: писа:
Ясно, че бележките не са само към моите игри, а по принцип, но при мен "числовите чудовища" бяха често срещан противник. Да не се отвличаме повече, продължавам по същество и напълно сериозно.
Като затруднения от чисто "математически" характер обикновено се посочва (по реда на "омразност"):
1. Вариатори на случаен принцип (шанс)
2. Сумиране и сравняване на показатели.
3. Количество показатели.
4. Структуриране на данните. (дневник, таблици, реално необходими показатели)
4. Цикли (да, това не е само литературен "дефект").
6. Подходяща индексация (имам предвид епизодите, преходите и връзката им с разни контролни кодове).
7. "Логически" и "математически" задачи.

На времето направих грешки по всяка една точка, като основната беше, че приех моите предпочитания за "всеобщи". Сега поне знам, че могат да се избегнат. Изхвърлянето им от играта не е решение!

1. Не си падам по шанса, но ето все пак подредба (възходяща) по неприемливост: "виж днешната дата" се ядва; "иди на 300 или на 320", ако не е съдбоносно, е по-добре от случайни числа; таблица с числа от 0 до 9 и оценки на основа 9 или 10; шестенен зар или таблица с числа от 1 до 6; два зара или таблица с числа от 2 до 12; нестандартни зарове и таблици (с числа от 4 до 16, да речем).
2. Ако обичайно се събират по 2-3 оценки и всяка от тях е не по-висока от 10, всичко е наред. При повече и по-големи числа, става тежко (Арена 2). Сброуването е добре да е обвързано с избори (Пари и гангстери 2), а не със случайни числа.
3. Въпросът не е в броя на показателите сам за себе си, а в това колко често и как се използват.
4. Каталозите с оръжия и списъците с бойни стилове са добре дошли.
5. Циклите омръзват рано или късно. Може да са интересни, докато изборите в тях не станат до болка познати.
6. Зависи от "индексацията". Три Контролни суми са приемливи, кодова таблица със десетки графи е мъка. По-добре е с кодови думи, особен ако така или иначе има много числови показатели.
7. Ако и бездруго има купища сметки, няма смисъл от математически задачи. Логическите пък е хубаво да се свържат смислено с историята, а не да стоят като кръпки.

Възможно решение: избор на система (както беше във Войната на Понтиак, Проклятието на меча, Пари и гангстери 3, Арена 3). Една циклична; една с шанс и по епизод за всяка битка; една "нормална" с избор (на похват/оръжие) и сравняване на сборове. При цикличната и "нормалната" може по избор да се прибавя шанс за всяко пресмятане. Така ще има по нещо за всекиго.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Шупли във фундамента
Time to create page: 0.084 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (22 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от kartacha
    • Today 16:02
    • Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg