• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Казус. Когато героят ти е жена.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
10 Май 2013 13:04
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 126
Topic Author
Казус. Когато героят ти е жена. #73046
Ето какъв е казусът! Пиша книга-игра, в която имаш избор от четири героя, единият от които е жена. Историята се разказва в първо лице. Старая се да я разказвам по такъв начин, че да звучи адекватно независимо кой от четиримата я разказва и мисля, че се получава.

Единственият проблем който все още не съм разрешил е този, че когато играеш с женския персонаж би трябвало някои думи да са в женски род. Например "Не бях спала последната нощ, затова се чувствах отпаднала." За да го направя обаче би трябвало да пиша отделни епизоди за този персонаж, които да се дублират с тия на останалите трима, с тази разлика само, че ще се използва женски род. Това би довело до почти двойно раздуване на обема на книгата, което ми се струва неприемливо. Дори и да реша да го направя по този начин, остава проблемът че ще се налага непрекъснато да питам читателя, дали не играе с този герой, за да го пращам постоянно на съответните епизоди, което ще е меко казано досадно и за него.

Единственото "решение" което ми хрумна е да направя уговорката още в самото начало на книгата, че героят ще говори за себе си в мъжки род, а читателят в случай че играе с жената ще трябва да се абстрахира от това и да си представя, че не е така.

Някой има ли идея как по-елегантно и практично би могъл да се реши този проблем?

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

10 Май 2013 13:32
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Казус. Когато героят ти е жена. #73047
Откажи се от 1-во лице. 2-ро е по-подходящо, ако жена играе с женски персонаж. 3-то ми се струва най-доброто решение.

10 Май 2013 13:49
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1097
Казус. Когато героят ти е жена. #73048
И аз се чудя какво сте го захапали това първо лице. Ако толкова държиш на него си стегнала до почти единственото читаво решение, иначе съвета на Иво е добър. Все пак нали Ти си героя и този който взима решенията.
Друг вариант е да избягваш въпросните изрази:
Не бях спала последната нощ, затова се чувствах отпаднала.
да стане на:
Снощи не можах да мигна и сега ми бе отпаднало.

По пипкаво е и не е сигурно дали навсякъде е възможно.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

10 Май 2013 14:04
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Казус. Когато героят ти е жена. #73050
Рони, и при 1-во, и при 2-ро лице проблемът остава. Дали ще е "Аз бях пронизала противника си в гърдите." или "Ти беше пронизала противника си в гърдите." е все същото. Има места където женският род просто не може да бъде избегнат. Същото е и в 3-то лице (Тя бе пронизала противника си...).
Иначе 1-во лице ми харесва най-много, защото въвлича възможно най-пълно читателя в историята, давайки му възможност да вижда случващото се директно през очите на героя. Но темата с 1-во, 2-ро и 3-то лице вече е обсъждана и не това е проблемът в конкретния казус.

Вилорпе, навсякъде където случаят го позволява съм се опитал да избегна женския род по начина, по който съветваш. Но наистина не навсякъде това може да стане или поне не без от това да пострада качеството на литературата.

Ейдриън Уейн в чата:

10 Май 2013 14:33
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 25
Казус. Когато героят ти е жена. #73051
Като проблемът е жената, разкарай я бе, да са само мъжки персонажи. Няма жена - няма проблем 8-)

10 Май 2013 14:51
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1097
Казус. Когато героят ти е жена. #73052
Това също е решение. И без това повече то 3 изборни персонажа за книга игра почват за забозват нещата. Освен ако не е турнирна, ама там нещата стоят по друг начин.
Ако си по смел направи ги само жени персонажите =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

10 Май 2013 15:20
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Казус. Когато героят ти е жена. #73060
Иво, проблемът е в българския и няма магическо решение. Виждаш и че отговорите дотук не са особено полезни.:) Пиши като за мъж, направи уговорка за жената, да го приема и за себе си (както си писал в началния пост) и тва е. Няма голямо значение, освен ако точно разликата в пола не е най-важното в книгата, което не ми се вярва.

10 Май 2013 16:30
Horacio B. Andreas's Avatar
Horacio B. Andreas
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
Казус. Когато героят ти е жена. #73066

Ейдриън Уейн писа: писа:
...Пиши като за мъж, направи уговорка за жената, да го приема и за себе си (както си писал в началния пост) и тва е...
И сега веднага някоя по феминистки настроена ще почне да крещи: "Сексизъм! У! А!"!
Прегледах "Мистерията Пегас 800С", там Тед Грей въобще не си е давал труд да спазва родовете, нито да прави уговорки! :lol: Изключения са само случаите, в които преди това изрично те е питал дали играеш със Стейси Бул. :dry:

10 Май 2013 16:39
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Казус. Когато героят ти е жена. #73067

Shin писа: писа:
Рони, и при 1-во, и при 2-ро лице проблемът остава. Дали ще е "Аз бях пронизала противника си в гърдите." или "Ти беше пронизала противника си в гърдите." е все същото. Има места където женският род просто не може да бъде избегнат. Същото е и в 3-то лице (Тя бе пронизала противника си...).
Иначе 1-во лице ми харесва най-много, защото въвлича възможно най-пълно читателя в историята, давайки му възможност да вижда случващото се директно през очите на героя. Но темата с 1-во, 2-ро и 3-то лице вече е обсъждана и не това е проблемът в конкретния казус.

Вилорпе, навсякъде където случаят го позволява съм се опитал да избегна женския род по начина, по който съветваш. Но наистина не навсякъде това може да стане или поне не без от това да пострада качеството на литературата.
Ако държиш на преизказното наклонение, определено има проблем. За 3-то лице трябва да има отделни епизоди за всеки герой, което е тегаво.
Конкретния пример ми изглежда като обръщение към читателя, така че там е важен неговия пол. Но и там можеш да го завъртиш на "Ако героят ти е пронизал противника..." Тук герой се явява събирателно.
Изобщо, мисля си, че мога да бъда полезен, но ми трябват по-мащабни примери с проблемни места.
Накрая, можеш да ползваш и варианта "пронизал(а)".

10 Май 2013 16:52
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Казус. Когато героят ти е жена. #73069
В Кървав меч ситуацията е овладяна по следния начин - ако ще направиш това, той или тя трябва да отгърне на този епизод и продължава с описанието.

Може в началото да сложиш една Забележка, където да се обясни, защо всичко е в мъжки род, въпреки че се играе с жена.

Избери своето приключение

10 Май 2013 17:47
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Казус. Когато героят ти е жена. #73076

Branimer писа: писа:
Като проблемът е жената, разкарай я бе, да са само мъжки персонажи. Няма жена - няма проблем 8-)

Не бих искал да се лишавам от женския образ, въпреки че обмислях и този вариант. Внася доста колорит и интересни допълнителни опции, недостъпни за останалите герои.

Вилорп писа: писа:
Това също е решение. И без това повече то 3 изборни персонажа за книга игра почват за забозват нещата. Освен ако не е турнирна, ама там нещата стоят по друг начин.
Ако си по смел направи ги само жени персонажите =)

Където са 3-ма, там са и 4-ма играчи. Специалните индивидуални епизоди за отделните герои не са чак толкова много, че да "забозят нещата". А четири женски образа бих вкарал не ако съм смел, а ако съм тъп. ;) Все пак искам да има поне един хем за цвят, хем и да удволетворя няколкото фенки на книгите-игри, които има поне теоритичен шанс да прочетат, това което съм написал.

Рони# Мейдей писа: писа:
Ако държиш на преизказното наклонение, определено има проблем. ...
...Накрая, можеш да ползваш и варианта "пронизал(а)".

Не знам защо си останал с впечатлението, че държа на преизказното наклонение. Къде съм дал пример, в който го използвам? Иначе варианта с "пронизал(а)" определено не ми харесва. Това е художествена литература все пак, а не някаква документация. :rolleyes:

SatanicSlayer писа: писа:
В Кървав меч ситуацията е овладяна по следния начин - ако ще направиш това, той или тя трябва да отгърне на този епизод и продължава с описанието.

Танер, примерът който даваш е техническа част, където авторът посочва възможните опции на читателя, а не част от повествованието.

Явно наистина няма друго решение освен това, до което бях стигнал. Остава така поне докато не се появи някой изненадващо с "магическото решение", но май Сашо наистина е прав и такова няма. Особености на езика ни. :dry:

Ейдриън Уейн в чата:

10 Май 2013 17:50
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Казус. Когато героят ти е жена. #73077

Не бих искал да се лишавам от женския образ, въпреки че обмислях и този вариант. Внася доста колорит и интересни допълнителни опции, недостъпни за останалите герои.

Ами тогава използвай женски род само в допълнителните опции, където тя участва.

10 Май 2013 17:54
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Казус. Когато героят ти е жена. #73078
Естествено в епизодите достъпни само за женския персонаж си използвам женски род. Там няма причина да не го правя.

Ейдриън Уейн в чата:

10 Май 2013 18:01
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Казус. Когато героят ти е жена. #73079
Е тогава какъв е проблема?

След като имаш трима мъже и една жена означава, че трябва да бъде в мъжки род, тъй като 3 е повече от 1. Когато минаваш на опциите за жената, преминаваш в женски род и преставаш да си блъскаш главата.

10 Май 2013 18:47
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Казус. Когато героят ти е жена. #73080

А четири женски образа бих вкарал не ако съм смел, а ако съм тъп. ;) Все пак искам да има поне един хем за цвят, хем и да удволетворя няколкото фенки на книгите-игри, които има поне теоритичен шанс да прочетат, това което съм написал.

Не е задължително само жените да искат да играят с женски образи. Веднъж го обсъждах с Хами. Той ми цитира някаква РПГ статистика, според която 1/4 от мъжете избират да играят с женски персонаж на 1-вото изиграване. Освен това, повечето си "правят" женски герой в даден момент.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Time to create page: 0.081 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21
    • Книгите на Алан Шарп (66 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Der
    • Yesterday 00:50

За контакти